10 megbízható túrahátizsák, amelynek megvásárlásán érdemes elgondolkodni 

Sylwia Stwora-Petela 25.03.2024

A túrahátizsák egy sokoldalú eszköz, amely alkalmas egynapos, vagy hétvégi kirándulásra, de akár hosszabb túrára is a hegyekben. Hogyan válaszd ki azonban a széles kínálatból azt, amelyik a legjobban megfelel egy túraútvonalra, emellett kellően funkcionális és kényelmes is egyben? Íme 10 megbízható férfi, női és gyermek túrahátizsák, amely lehetővé teszi, hogy minden alkalommal, amikor a hegyekbe indulsz, teljes mértékben élvezhesd a szabadtéri sportolást, függetlenül az útvonal hosszától és nehézségi szintjétől.

Hogyan válassz túrahátizsákot? A legfontosabb szempontok

A túrahátizsák kiválasztása számos tényezőtől függ, többek között a kirándulás céljától és időtartamától, az évszaktól, az egyéni preferenciáktól és igényektől, valamint a költségvetéstől. Másképp fogsz csomagolni egy egynapos túrára, egy sátorban alvással kombinált hétvégi kirándulásra vagy egy többnapos felfedezőtúrára, amely során szálláson fogsz aludni. Érdemes mérlegelned a tekintetben, hogy milyen terepviszonyokra és időjárási körülményekre kell felkészülnöd (alacsony vagy magashegységbe mész-e, nyáron, télen vagy átmeneti időszakban), és hogy mit kell magaddal vinned. Ha már megválaszoltad ezeket a kérdéseket, könnyebb lesz eldönteni, hogy egy 20 literes túrazsákra van-e szükséged az alapvető hegyi felszereléshez (beleértve az esőkabátot, térképet, iránytűt, fejlámpát, elsősegélycsomagot és ellátmányt), vagy egy 40 vagy 50 literes modellre, amely állítható vállpánttal, derékszíjjal és mellkaspánttal, több zsebbel és hevederrel, esővédővel és kiváló szellőzőrendszerrel rendelkezik a tartalom hatékonyabb elrendszerezése érdekében. Érdemes észben tartani, hogy ahogy nő a hátizsák kapacitása, úgy nő a valószínűsége annak, hogy több dolgot pakolsz bele, és ez a hegyi útvonalakon való gyaloglás során kényelmetlenséget jelenthet. Minden egyes plusz kilogramm nemcsak a kisebb emelkedők teljesítését nehezítheti meg, hanem meredek emelkedőkön vagy éles lejtőkön is jelentős problémákat okozhat.  

A túrahátizsáknak tartós, jó minőségű, időjárásálló anyagokból kell készülnie. Érdemes figyelmet fordítanod a hordozórendszerre, amely kulcsfontosságú a hátizsák kényelme szempontjából, különösen a hosszú órákon át tartó sportolás során. Győződj meg róla, hogy a hátizsák rendelkezik állítható vállpánttal, derékszíjjal és mellkaspánttal. Ha a derék és a mellkas körüli hevedert be tudod állítani, akkor a hátizsákot testalkatodhoz tudod igazítani, ami biztosítja a súly egyenletes eloszlását. Az is fontos, hogy jól be tudd rendezni a hátizsák terét – válassz olyan modellt, amely megfelelő számú zsebbel, rekesszel és hurokkal rendelkezik, hogy könnyen és gyorsan hozzáférhess a holmijaidhoz.

Mint látható, túrahátizsák vásárlásakor érdemes a funkcionalitás, a kényelem és az ár közötti egyensúlyt keresni, és megpróbálni a felszerelést az egyéni igényekhez és preferenciákhoz igazítani. Így kényelmes és praktikus útitárshoz juthatsz hozzá. 

Kipróbált és letesztelt túrahátizsákok 30 literes kapacitásig 

Az általunk ebben a kapacitástartományban kínált túrahátizsákok egyike a Thule Topio 30 l-es túrahátizsák, amely a MicroAdjust Suspension heveder felsőtesthossz-állító rendszerével (10 cm-ig terjedő tartományban) tökéletesen a te paramétereidhez igazítható. A tágas főrekesz, valamint a funkcionális fogantyúk és elasztikus zsebek segítségével bepakolhatod a legszükségesebbeket egy egy- vagy többnapos túrához. A hálós háttámla megfelelő légáramlást biztosít, míg a Nylon Oxford 420d anyag DWR (Durable Water Repellency) bevonattal és egy kiegészítő esővédővel gondoskodik arról, hogy a hátizsák tartalma védve legyen az elázástól. A kényelmes derékszíj zsebekkel van ellátva az olyan apróságok számára, amelyekhez gyorsan hozzá kell férned. A hátizsák elején található nyitott zseb például plusz ruhák számára biztosít helyet, míg a külső tárolórész például szemüveg tárolására használható. A kompressziós pántok gondoskodnak arról, hogy csomagod stabil maradjon. A Thule hátizsák kompatibilis a folyadékpótló rendszerrel, ami különösen a melegebb hónapokban hosszabb túrák alkalmával jelent hasznos megoldást.

Egy másik lehetőség az ultrakönnyű deuter Speed Lite, amely 13 l űrtartalmú, gyors hegyi túrázásra szánt, 158-95 cm magasságú és 38-54 cm háthosszúságú embereknek ajánlott. A többek között levehető derékszíjjal, perforált vállpánttal és légáteresztő 3D Air Mesh légáteresztővel ellátott, párnázott háttámlával felszerelt ergonomikus deuter Lite hordozórendszer használata lehetővé teszi, hogy intenzív megerőltetés közben is élvezhesd a jó illeszkedést, a nagyszerű szellőzést és a kényelmet. Az oldalsó kompressziós pántok csökkentik a poggyász véletlen elmozdulásának kockázatát, a napszemüveghurok és a kulcscsipesz kényelmes hordozást biztosít, a (legfeljebb 2 literes) folyadékpótló rendszerrel való kompatibilitás pedig segít a megfelelő folyadékpótlás biztosításában.    

A legfeljebb 30 literes túrahátizsákok kategóriájában a Gregory márkát és a női Juno (24 literes) vagy a férfi Miko (30 literes) modelleket érdemes szemügyre venni. Az előbbiek lehetővé teszik, hogy nyáron vagy az átmeneti időszakban csomagolj egynapos kirándulásokra. Ezek Vaporspan hordozórendszerrel rendelkeznek, amely azért felelős, hogy a hátizsák és a hát között megfelelő hely maradjon a túlmelegedés megelőzése érdekében. A 3D csípőöv és a légáteresztő hálóból és EVA-habból készült rugalmas vállpántok pedig a pontos illeszkedésért felelősek. A tágas főrekesz egy hosszú, patenttal fedett cipzárral záródik és egy külön zsebbel, valamint egy folyadékpótló rendszer számára kialakított hellyel rendelkezik. A Gregory Juno 24 számos (pl. két oldalsó, egy elülső, egy felső és két, a derékszíjon található) zsebbel, oldalsó kompressziós pántokkal, bot- és szemüvegtartóval, valamint beépített esővédővel rendelkezik.

A Gregory Miko 30 l viszont kiemelkedik a rugalmas BioSync hordozórendszerével, amely a maximális szellőzés érdekében hálóval borított, perforált habszivacs háttámlával, valamint rugalmas és állítható vállpánttal, két zsebbel ellátott csípőövvel, mellkaspánttal és beépített vészjelző síppal rendelkezik. Vízlepergető bevonatának köszönhetően a hátizsák zord időjárási körülmények között is jól teljesít. Nem hiányzik a tágas, húzózsinórral ellátott főrekesz, a folyadékpótló rendszer rögzítésének lehetősége, a kompressziós pántok, a számos funkcionális zseb és hurok sem.

Akár 50 l-es, megbízható túrahátizsákok 

Többnapos kirándulások bevált társának bizonyulhat a 40 literes űrtartalmú deuter Futura PRO túrahátizsák, amely Aircomfort Sensic Pro rendszerrel van felszerelve, hogy a terhelés egyenletes eloszlásának köszönhetően bármilyen útvonalon nagy stabilitást és kényelmet biztosítson a hát felületén. A deuter e népszerű modellje újrahasznosított 210D poliamid és 600D poliészter kombinációjából készült, ami nagy tartósságot és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállást jelent, míg a DWR bevonat jelenléte a vízállóságot garantálja. A kétkamrás kialakítású hátizsák egy fő rekeszt kínál, amelyet egy patenttal rögzít, egy alsó rekeszt, amely kényelmes cipzárral rendelkezik a lényeges dolgokhoz való gyors hozzáféréshez, valamint egy rekeszt a nedves ruhák számára. Nem hiányoznak a hátizsák testre szabhatóbb méretét biztosító kompressziós pántok, a túrabot-tartók, a sisakhurok, a jó szellőzést biztosító hálós hátlap és a 3 literes folyadékpótló rendszer sem.

Sátorban tervezel aludni, vagy nagyobb kihívást jelentő terepen szeretnél túrázni, ahol lehetőség van menedékházban éjszakázni? Női túrázók számára ideális társ lehet a deuter Aircontact Core 45+10 SL, férfiak számára pedig a deuter Futura Air Trek 50+10. Az első hátizsák a női alkat anatómiájának igényeire válaszol. Y alakú vázat és ágyékpárnát kínál a jobb teherellenőrzés érdekében. Az esővédőnek és a DWR-bevonatnak köszönhetően nem kell aggódnod, hogy felszerelésed elázik, ha hirtelen beköszönt az idő, az Air Spacer Mesh anyag pedig a deuter Aircontact rendszerrel együtt megfelelő szellőzést biztosít. Ezenkívül lehetőség van egy 3 literes folyadékpótló rendszer és egy rugalmas belső tárolórész kialakítására is a nedves ruhák számára.

A deuter Futura Air Trek 50+10 viszont kiváló légáramlást biztosító, mozgatható VariFlex ECL csípőtámasszal, VariQuick hátsó hosszállító rendszerrel és Aircomfort Sensic rendszerrel rendelkezik. A DWR bevonattal ellátott, tartós poliészter/poliamid keverékből készült hátizsák esővédővel, a hidratáló rendszer rögzítésével (3 liter), értéktárgyak számára kialakított rekesszel, nedves ruhák számára kialakított rugalmas rekesszel, csákánytartóval, sisaktartó rögzítő hurokkal és kulcstartóval is rendelkezik.

Ideális túrahátizsákok gyerekeknek

Ha gyermeked már kiskorától kezdve bátran elkísér téged a hegyi ösvényeken és már elég nagy ahhoz, hogy a szükséges felszerelést egyedül cipelje, érdemes elgondolkodnod egy megfelelő túrahátizsák beszerzésén.

Egy 2 éves vagy 98-130 cm magas gyermek számára kiváló választás lehet a tigris-, nyúl- vagy kutyamintás kivitelben elérhető deuter Kikki 8 literes gyermek hátizsák. A kiváló minőségű anyagokból készült hátizsák cipzáras főrekesszel és egy további rekesszel, személyes információs tapasszal és tépőzáras oldalzsebekkel rendelkezik a legszükségesebb dolgok tárolására. A puha habszivacs hordozópántok és a hátlap jó illeszkedést és nagy hordozókényelmet garantál, a fényvisszaverő elemek pedig növelik a láthatóságot.

Érdemes megemlíteni a praktikus és könnyű Jack Wolfskin Track Jack gyermek túrahátizsákot is, amely 10 literes űrtartalommal rendelkezik és amelybe beleférnek az alapvető dolgok egy egynapos hegyi kiránduláshoz, ugyanakkor a mindennapi tevékenységekhez is alkalmas. 6 éves és idősebb gyermekek számára készült. A SNUGGLE UP hordozórendszer jelenléte egyenletes súlyelosztást biztosít a háton, így minimálisra csökkenti a fáradtság kockázatát. A kényelmes vállpántok és a levehető, állítható mellkaspánt garantálja a kényelmet és a gyermek paramétereihez és igényeihez való alkalmazkodást. A könnyű pakolás és a tartalomhoz való gyors hozzáférés érdekében a főrekesz kétirányú cipzárral és hosszú kapoccsal rendelkezik. A hátizsák ezen kívül párnázott háttámlával, kulcstartóval, apró tárgyak számára kialakított zsebbel, valamint elöl és oldalt hálós zsebekkel rendelkezik, például egy vizes palack vagy a nedves ruhák számára.

Hosszabb kirándulásokhoz, amelyek során a tizenévesek sátorban vagy menedékházban éjszakáznak, ideális a tartós nejlonból készült Gregory Icarus 40 literes gyermek túrahátizsák. VersaFit hordozórendszerrel rendelkezik, amely állítható mellkaspántjának köszönhetően pontosan illeszkedik a fiatal túrázók igényeihez. A kétrétegű habszivacsból készült háttámla nagyszerű légáteresztő képességet garantál, az alsó cipzár gyors hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt tárgyakhoz, a számos zseb és rögzítő fogantyú pedig gondoskodik a tartalom megfelelő rendezettségéről. Az amerikai Gregory márka hátizsákja emellett hidratálóhüvelyt (3 literes hidratálótartályokhoz) és beépített síppal ellátott, állítható mellkaspántot kínál, amely vészhelyzet vagy baleset esetén segít segítséget hívni.

Polecane produkty