A Lengyel Hegyek Koronája – mi az, milyen csúcsokat foglal magában és hogyan hódítható meg?

Sylwia Stwora-Petela 23.02.2024

A lengyel Hegyek Koronája egy hagyományos lista, amely 28 csúcsot tartalmaz, amely az összes lengyel hegység legmagasabb pontjai, és amelyeket kijelölt túraútvonalon lehet elérni. Ennyi felfedezőtúra megtervezése és lebonyolítása megfelelő felkészülést igényel, sok turisztikai tapasztalatot tesz lehetővé, és kiváló módja az aktív időtöltésnek. Megválaszoljuk azt is, hogyan lehet megszerezni a Lengyel Hegyek Koronájának Hódítója jelvényt.

Hogyan jött létre a Lengyel Hegyek Koronájának listája?

A kevésbé ismert, ritkábban látogatott, de meghódításra érdemes, gyönyörű lengyelországi csúcsok népszerűsítése érdekében 1997-ben a „Poznaj Swój Kraj” („Ismerd Meg Az Országod”) turisztikai és városnéző magazin égisze alatt megalakult a Lengyel Hegyek Koronájának Hódítóinak Klubja. A klub 2016 óta önálló szervezetként működik. Már több mint 120 000 tagot számlál, és több mint ötezren kapták meg a Lengyel Hegyek Koronájának Hódítója címet. Az ötlet kitalálói arra szerették volna ösztönözni a lengyeleket, hogy gyakorolják a hegyi turizmust, mélyítsék el a lengyel hegyekről szóló ismereteiket, és ne csak a legnépszerűbb hegyvonulatokkal ismerkedjenek meg, mint a Tátra, az Óriás-hegység és a Besszádok, hanem a kevésbé ismertekkel is, mint a Rudawy Janowickie vagy az Arany-hegység. A listán 28 csúcs szerepel, amelynek meglátogatása nem csak fizikai aktivitásra ad lehetőséget, hanem lehetővé teszi, hogy jobban megismerjük az adott helyeket, azok sajátos éghajlatát, helyi kultúráját és – olykor rendkívül bonyolult és kétértelmű – történelmét. Ugyanakkor megismerkedhetünk a helyi konyhával is, találkozhatunk olyan emberekkel, akiknek ugyanaz a szenvedélyük, valamint rengeteg turisztikai tapasztalatot szerezhetünk.

Milyen csúcsok szerepelnek a Lengyel Hegyek Koronájának listáján?

Ha a csúcsokat a legmagasabbtól a legalacsonyabbig rendezzük, akkor a listát a Rysy (Tengerszem-csúcs) nyitja – Lengyelország legmagasabb csúcsa, pontosabban annak északnyugati csúcsa, amely a lengyel-szlovák határon található és 2499 méterrel a tengerszint fölé emelkedik. Magasabb azonban a 2501 méteres magasságával a kevesebb mint 30 méterrel délkeletre található csúcs. A Tátra legmagasabb pontjának magasságára vonatkozó mérések akkoriban nagy izgalmat keltettek, mivel sokan azt remélték, hogy a „lengyel” csúcs meghaladja a 2500 métert. Ez azonban nem következett be, de mivel a Tátra lassan, de folyamatosan emelkedik, a távoli jövőben elérheti a bűvös határt.

A Rysy egy másik okból is különleges csúcs. A csúcs eléréséhez leküzdendő magasságkülönbség sokkal nagyobb, mint az összes többi csúcs esetében. Közel 1200 m, ha a Morskie Oko feletti faházból indulunk, és akár 1670 m is lehet, ha a Tátrai Nemzeti Park bejáratánál lévő parkolót vesszük kiindulópontnak. Ez majdnem olyan magas, mint a lista második csúcsa, a Babia Góra.

A Rysy mellett még tizenhárom csúcs büszkélkedhet a listán 1000 métert meghaladó magassággal. Az egészet a Świętokrzyskie-hegység legmagasabb pontja, a Łysica, más néven Góra Świętej Katarzyny (Szent Katalin-hegy) teszi teljessé, amely a többi csúcstól elszigetelve, északra fekszik.

Íme a Lengyel Hegyek Koronája 28 csúcsának listája:  

1.RysyTatry2499
2.Babia GóraBeskid Żywiecki1725
3.ŚnieżkaKarkonosze1603
4.ŚnieżnikMasyw Śnieżnika1423
5.TarnicaBieszczady Zachodnie1346
6.TurbaczGorce1310
7.RadziejowaBeskid Sadecki1266
8.SkrzyczneBeskid Śląski1257
9.MogielicaBeskid Wyspowy1171
10.Wysoka KopaGóry Izerskie1126
11.RudawiecGóry Bialskie1106
12.OrlicaGóry Orlickie1084
13.WysokaPieniny1050
14.Wielka SowaGóry Sowie1015
15.LackowaBeskid Niski997
16.KowadłoGóry Złote989
17.JagodnaGóry Bystrzyckie977
18.SkalnikRudawy Janowickie945
19.WaligóraGóry Kamienne936
20.CzupelBeskid Mały933
21.Szczeliniec WielkiGóry Stołowe919
22.LubomirBeskid Makowski904
23.Biskupia KopaGóry Opawskie889
24.ChełmiecGóry Wałbrzyskie850
25.Kłodzka GóraGóry Bardzkie765
26.SkopiecGóry Kaczawskie724
27.ŚlężaMasyw Ślęży718
28.ŁysicaGóry Świętokrzyskie614

A Lengyel Hegyek Koronájának Hódítójának jelvénye – hogyan szerezhető meg?

A csúcsok meghódítása önmagában is hatalmas elégedettséggel és örömmel jár, de további motivációt jelent az összes kirándulás sikeres teljesítéséhez, ezenkívül pedig kiváló emlék a Lengyel Hegyek Koronája Hódítójának jelvénye, és a tagság azon emberek elit csoportja számára, akik ezt megtették.

A jelvényt a Lengyel Hegyek Koronájának Hódítóinak Klubja adja ki. A klubtagsággal és a megmászás igazolásával kapcsolatos minden részletes információ megtalálható a kgp.info.pl weboldalon. Leegyszerűsítve a következőképpen néz ki:

  • beiratkozol a Klubba (legalább 7 évesnek kell lenned) és megrendeled a KGP kiskönyvet;
  • megmászod az egymást követő csúcsokat (nincs időkorlát vagy meghatározott sorrend), és minden alkalommal a csúcsról készült fényképpel és egy bélyegzővel igazolod a teljesítést (ezt például a legközelebbi turisztikai intézmény pecsételheti le);
  • a füzetet mind a 28 csúcs kitöltött oldalával együtt elküldöd a Klubnak;
  • a füzet leellenőrzése és a Csúcsok Ligájával való találkozás, valamint az ellenőrzésen való megfelelés után (egy külön bizottság beszélgetés során megvizsgálja, hogy valóban jártál-e a megadott helyeken egy „tudáspróbát” kérve tőled), megkapod a kívánt jelvényt, amivel a Lengyel Hegyek Koronájának jogos Hódítójává válsz.

Milyen nehézségek várnak a Lengyel Hegyek Koronájának csúcsaira vezető ösvényeken?

Egy ösvény nehézségének megítélése meglehetősen egyszerűnek tűnhet – minél alacsonyabb a hegy, annál könnyebb meghódítani. Vannak azonban kivételek, mint például az Alacsony-Beszkidekben található Lackowa, amelyet magassága miatt gyakran neveznek Rendőrhegynek. A hozzá vezető útvonal a lengyelországi túraútvonalak egyik legmeredekebb szakasza (a Tátrát leszámítva). 2 km-es távon több mint 350 m szintkülönbséget kell leküzdeni.

Számos túraútvonal vezet az olyan népszerű csúcsokra, mint a Babia Góra vagy a Turbacz, így kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb útvonalat. A mapa-turystyczna.pl szolgáltatás segítségével könnyen összehasonlíthatod a hegyi túraútvonalak egyes szakaszainak becsült átfutási idejét. Mindössze annyit kell tenned, hogy megjelölöd az útvonal kezdő- és végpontját, és máris megkapod a térképet, amely tartalmazza a megjelölt útvonalon vezető legrövidebb útvonalat, a gyaloglás becsült időtartamát, a GOT-pontok (hegyi turistajelzés) számát és az útvonal profilját. A szolgáltatás segítségével a nehezebb, több csúcson keresztül vezető, és nem feltétlenül a legrövidebb útvonalat választó kirándulásokat is megtervezheted.

A legnagyobb kihívást minden bizonnyal a Tengerszem-csúcs (Rysy) megmászása jelenti. Nem csak azért, mert itt kell leküzdeni a legnagyobb szintkülönbséget, hanem azért is, mert jó tucatnyi órát vesz igénybe a csúcsra való feljutás – a Palenica Białczańskán található TPN bejáratától és vissza. Sok turista számára a Lengyelország legmagasabb csúcsára vezető piros ösvény az első találkozás az alpesi típusú nehézségekkel. Az ösvény legnehezebb részein úgynevezett „mesterséges könnyítők”, azaz láncok taláhatók, amelyekbe bele lehet – és sok helyen bele is kell – kapaszkodni a meredek szakasz leküzdése érdekében. Sokak számára problémát jelent a kitettség is, azaz a nyílt terep, amellyel közvetlenül magad mellett találkozol, amikor ismételten megmászod a Rysyt. Egy ilyen hosszúságú túránál fel kell készülni az időjárás hirtelen változására is. Több mint 2000 méteres magasságban a körülmények mások lesznek, mint lent Zakopanéban. Lehet, hogy a városban süt a nap, viszont a csúcson eshet az eső vagy akár havazhat is. A Rysy-expedíció azonban általában a 28 csúcs megmászására irányuló projekt csúcspontja, így a Tátrába indulók többsége már nagy tapasztalattal rendelkezik, és biztosan elkerüli a legegyszerűbb hibákat.

A 28 hegyi túra megszervezése némi erőfeszítést igényel. Amellett, hogy fel kell készülni magára a túrára, ki kell választani és be kell csomagolni a megfelelő túraruházatot és felszerelést, meg kell tervezni a megközelítést és gyakran a szállást is. Tisztán szervezési szempontból ez elég nagy vállalkozás, így nem csoda, hogy a Lengyel Hegyek Koronájának számos Hódítójának több évre volt szüksége a teljesítéshez.

A Lengyel Hegyek Koronájával kapcsolatos rekordok

Bármilyen hasonló céllista előbb-utóbb azt eredményezi, hogy az ember látni akarja, milyen gyorsan teljesíthető a kihívás. Nincs ez másként a Lengyel Hegyek Koronája 28 csúcsának esetében sem. Itt meg kell jegyeznünk, hogy senki sem járta be az összeset összekötő útvonalat. A rekordot jelentő megmászások (ún. leggyorsabb ismert idő, vagyis Fastest Known Time, FKT) az egyes csúcsok külön-külön történő megmászását jelentik, a köztük lévő autóutakkal kombinálva. Ilyen egzaltált eredményeknél minden részlet számít, ezért elfogadottá vált a külön-külön történő kategorizálás:

  • a támogatással elért idő, amikor a versenyzőnek vagy versenyzőknek (mert néha ezt a kísérletet például kétszemélyes csapatban teszik meg) más emberek segítenek, például: autóvezetéssel, élelem és felszerelés biztosításával vagy a pihenőhelyeken igénybe vehető fizioterápiával;
  • a támogatás nélkül elért idő, amikor a versenyző egyedül teszi meg az utat, és nem kap közben segítséget.

Jelenleg a leggyorsabb eredmények a következők:

  • támogatás nélkül – Miłosz Szczęśniewski –  2 nap 13 óra 36 perc 44 mp – valamivel több mint 61,5 óra;
  • támogatással – Kacper Mrowiec – 3 nap 58 perc – közel 73 óra;
  • télen (támogatással) – Roman Ficek – 3 nap 10 óra 50 perc – több mint 83 óra.

Polecane produkty