Bikepacking, avagy hogyan készüljünk fel egy kerékpártúrára? 

Sylwia Stwora-Petela 12.04.2023 ( 15.06.2023 )

A bikepacking a kerékpárral való utazás egy módja, amelynek köszönhetően többnapos kirándulásokat tehetünk kevéssé frekventált útvonalakon, a szükséges felszerelést magunkkal víve. Mindössze annyit kell tennie, hogy megfelelően csomagoljon az erre a célra kialakított kerékpáros táskákba. Nálunk megtudhatod, hogyan vágj bele a bikepacking-kalandba.

Mi az a bikepacking? 

A bikepacking, más néven fast&light riding vagy light off-road turizmus olyan kerékpározás, amelynek lényege, hogy minimális csomaggal gyorsan és hatékonyan tudsz közlekedni a kevéssé bejárt területeken. Fontos, hogy helytől és körülményektől függetlenül a lehető legnagyobb önellátásra törekedjünk. A hagyományos kerékpártúrákkal (biketouring) ellentétben, itt a nehéz csomagtartók, csomagtartók és az első és hátsó kerék fölötti külön állványok helyett, amelyeket megfelelően fel kell szerelni egy speciális túrakerékpárra, a bikepacking könnyű, kompakt táskákat használ, amelyeket tépőzárral vagy rögzítőelemekkel a vázra, a kormányra vagy a nyereg alá rögzítenek. Ezekbe mindent be lehet pakolni: kempingfelszerelést, élelmiszert, ruházatot, szerszámokat és a kerékpárhoz szükséges alkatrészeket anélkül, hogy a kerékpár kezelhetősége romlana.

A bikepackinget bárki gyakorolhatja, legyen az akár egykerekű szabadidős kerékpáros, a kempingezés rajongója vagy új kalandokat kereső kerékpáros, aki a vadonban szeretné feszegetni képességei határait. A „bikepackinget” a kerékpárosok hosszú távú versenyeken is alkalmazzák, amelyek során fontos a fürge és gyors kerékpár és a szükséges felszerelés birtoklása. A bikepacking lehet többórás kerékpározás vagy többnapos túra, éjszakai tartózkodással (sátorban, hostelben, B&B szállodában stb.). Lehet kavicsos, földutakon, singletrack-en vagy nehezen járható terepen is. A városi turizmus és a látnivalók aktív felkeresésének egyik módja is. 

A bikepacking az Egyesült Államokból származik. Az amerikai kerékpárosok keresték a módját annak, hogy optimalizálják a kerékpározásukat például a hosszú távú önfenntartó versenyek során, amelyek több szakaszos, kiegészítő támogatás nélküli tekerést jelentenek. Más szóval, úgy kell csomagolni, hogy egy esetleges defekt vagy kerékcsapódás esetén a megfelelő javításokat saját magunk is el tudjuk végezni. Annak érdekében, hogy hosszabbá és könnyebbé tegyék a szökéseiket, az USA-ban a kerékpárosok elkezdték a csomagtartókat és a csomagtartókat táskákra cserélni, amelyeket a lehető legközelebb lehet a kerékpárhoz (a váz környékére is) szerelni, és csak a legszükségesebb dolgokkal megpakolni, hogy könnyedén meghódíthassák a vadont.

Gravel, trekking vagy MTB? A legjobb kerékpár bikepackinghez 

A legjobb kerékpár a bikepackinghez egy gravel vagy MTB lesz, mivel ezek konstrukciója megbirkózik a terepjárással. Egy crossbike, trekkingbike vagy akár egy országúti kerékpár is átmegy a teszten. Fontos a tervezett útvonal. Ha az főleg aszfaltos, kavicsos utakból és egyenes ösvényekből áll, akkor egy széles gumikkal ellátott kavicsos kerékpár lehet az optimális választás. Az országúti kerékpárokhoz hasonló vázgeometria jól megbirkózik a sok aszfaltot tartalmazó utakkal, és lehetővé teszi a gyors haladást. A meghosszabbított kormány stabilitást biztosít vezetés közben, és extra magabiztosságot ad a vadonban.

A bikepackinghez egy hardtail mountain bike-ot használhat, többek között azért, mert: a széles guminyúlás, az erős váz és az első felfüggesztés különösen alkalmas lesz olyan útvonalakra, amelyek terepen vezetnek, vagy nehezebb és durvább terepen vezetnek keresztül. Egy merev hegyikerékpár (felfüggesztés nélkül vagy rugós villával, blokkolással), mechanikus tárcsafékkel és többállású kormánnyal szintén jó választás lesz.

A bikepacking hosszú órákat jelent a nyeregben, ezért kulcsfontosságú, hogy kényelmes, a paramétereidnek megfelelően megfelelő kerékpárral rendelkezz. Ha most vásároltál új kerékpárt, próbáld ki néhányszor rövidebb túrákon, mielőtt hosszabb útra indulnál vele.

Az országúti kerékpárok, mivel kialakításuk inkább az országúthoz, mint a durva, burkolatlan utakhoz igazodik, és mivel nem rendelkeznek olyan nagy gumiabroncsokkal, mint a hardtail mountain bike-ok vagy a gravel bike-ok, nem valószínű, hogy jó választásnak bizonyulnak. Ha azonban többórás túrákra indulsz aszfalton, a bikepacking táskák lehetővé teszik a kényelmes és gyors tekerést.

Bikepacking, avagy milyen kerékpártáskákat válasszunk? 

A könnyű és a modern kerékpárokhoz igazított bikepacking táskák lehetővé teszik, hogy optimalizálja egykerekűje teherbírását anélkül, hogy jelentősen megnövelné annak súlyát vagy befolyásolná a kezelhetőségét. A népszerű váz-, nyeregcső- és kormánytáskák mellett a piacon kaphatóak felsőcsöves táskák, snacktáskák és villára szerelhető táskák is, amelyek további tárolási lehetőségeket biztosítanak Önnek. A különböző formájú és méretű bikepacking táskákat úgy tervezték, hogy a kerékpárra rögzíthetők legyenek, és nem igényelnek speciális rögzítési pontokat a vázon, így gyakorlatilag bármilyen kerékpárral használhatók. A vizespalack/bidókosarak szintén elengedhetetlenek – ezek alacsonyan és középen tartják a súlyt.

A Sportano.hu oldalon olyan márkák megbízható és tágas ülés-, váz- és kormánytáskáit találod a biciklitáskákhoz, mint a Topeak, Zefal, ORTLIEB, EVOC, deuter, Lezyne, Acepac és ATTABO.

Ülés alatti táska

Ahogy a neve is mutatja, a nyereg alatt rögzíthető – a nyeregcső köré és a sínekre pántokkal csíptetve. Válasszon egy 5-18 literes, áramvonalas formájú, ülés alatti táskát, amelyben könnyű, terjedelmes tárgyakat, például váltóruhákat tárolhat. A felszerelés és a ruházat szárazon tartása érdekében válasszon vízálló modellt, vagy csomagolja a dolgokat egy külön vízálló táskába. 

Kormánytáska

A kormánytáskában könnyű vagy közepes méretű tárgyak, például sátor, ruházat vagy olyan felszerelések férnek el, amelyekhez jó hozzáférésre van szüksége (pl. térkép, fényképezőgép, GPS-navigáció). Lehet felülről tölthető vagy behúzható oldalú.

Vázas táska  

A vázzsák a kerékpárváz háromszögén belül rögzíthető. Különösen hasznosak a hardtail vagy merev hegyi kerékpárok esetében. Vásárláskor ügyeljen arra, hogy illeszkedjen a kerékpármodelljéhez, valamint arra, hogy a rögzítő pántok hol helyezkednek el, és hogyan illeszkednek a kerékpár kábeleihez. Vannak a piacon olyan vázzsákok, amelyek szinte az egész háromszöget elfoglalják, vagy csak részben töltik ki. Egyes modellek további zsebekkel rendelkeznek, amelyek megkönnyíthetik a tárgyak tárolását és megtalálását.

Mit vigyünk magunkkal egy bikepacking expedícióra? 

A bikepacking túrára szánt felszerelésed tartalma attól függ, hogy hol fogsz tekerni (városok közelében vagy távol a civilizációtól), mennyi ideig (hány éjszakát és milyen formában tervezel megszállni – sátorban vagy hostelben stb.), mit fogsz enni (kész ételeket fogsz fogyasztani egy találkozóhelyen, vagy magad fogsz főzni egy turista bográcsban), valamint a személyes preferenciáidtól (a szükséges minimumra korlátozod a dolgokat, vagy a nagyobb kényelem érdekében csomagolsz néhány extra dolgot) stb. Néha szükség lehet arra, hogy megállj egy vendégházban, kempingben vagy panzióban, hogy megmosakodj és pihenj, feltöltődj, hogy legyen némi ruhád stb. Néha szükség lehet egy megállásra egy vendégházban, kempingben vagy panzióban, hogy megmosakodjon és kipihenje magát, feltöltődjön, kimossa a ruháit stb. Minél hosszabb útvonalat tervez, vagy minél távolabb van a civilizációtól, annál többet kell magával vinnie, hogy önellátó legyen nagyobb – nem csak mechanikai – meghibásodások esetén.

Ne feledd azonban, hogy a biciklitúrázás során a szabályt kell követned – minél könnyebb, annál jobban fogsz szórakozni. A könnyű felszerelést könnyebb cipelni, ha az útvonal járhatatlan, vagy technikás singletrackeken könnyebb kezelni. Egy jól átgondolt felszerelési listának egy hosszú kerékpártúrához olyan dolgokat kell tartalmaznia, mint például:

  • könnyű sátor, matrac, túlélő hálózsák vagy függőágy, valamint egy könnyű ponyva az alváshoz;
  • főzőkészlet – pl. több tüzelőanyaggal működő tűzhely; alumínium edények, evőeszközök, hőálló bögre, öngyújtó, gyufa, multitool (többfunkciós szerszám), víztisztító szűrő;
  • szerszámok és pótalkatrészek a kerékpár karbantartásához és ápolásához, különösen, ha vadregényes területekre megy – belső gumiabroncs, készlet defektjavításhoz, kézi pumpa (minipumpa vagy CO2-pumpa), gyorscsatlakozó láncrögzítő, lánczsír, tartalék elemek a kerékpárlámpákhoz vagy új kerékpárlámpák, kerékpárcsipesz stb;
  • elsősegélycsomag;
  • okmányok és pénz/kártya (ne feledje, hogy olyan helyre kerülhet, ahol ezt nem fogják elfogadni);
  • alapvető tisztálkodási szerek;
  • elektronikai eszközök, például GPS-navigáció, power bank, 
  • szigetelt kabát – pehelypaplan vagy szintetikus;
  • vízálló kerékpáros kabát;
  • kerékpáros ruházat + hétköznapi ruházat;
  • kerékpáros cipő + váltócipő.

Minden, ami a szükséges listán felül van, növeli a terhelést, lassítja a kerékpározást, és nagy erőfeszítésre kényszeríti Önt, amikor néha tolnia vagy cipelnie kell a kerékpárt.

Hogyan csomagoljuk be a kerékpáros táskákat? A legfontosabb tippek 

A biciklitáskák rögzítésekor fontos, hogy azok központi helyen legyenek. Ne feledje, hogy a kerékpáron magasan vagy a hátsó kerék fölött aránytalanul magasan elhelyezett nehéz felszerelések felborítják az egyensúlyt, és akadályozzák a nyeregből történő bármilyen mozgást. Mivel a legnagyobb bikepacking táska általában az ülés alatti táska, jó ötlet, ha olyan tárgyakat helyez el benne, amelyekre alkalmanként vagy a nap végén lesz szükség, mint például: a pehelykabát és az alvókészlet. Az üléstáskában lévő rakomány stabilizálása érdekében adjon hozzá valami merev dolgot, például szorosan összetekert ruhákat. A legnehezebb tárgyakat az ülésoszlophoz legközelebb is bepakolhatja.

A könnyű, menet közben nem szükséges tárgyakat helyezze a kormánytáskába – ez az elrendezés a kormányzásra is kevésbé lesz hatással. A legfontosabb tárgyakat, amelyekre menet közben szükséged lesz, a felső csőtáskába tedd, hogy mindig kéznél legyenek, pl. telefon, javítókészlet, rágcsálnivaló. Jó megoldás lehet, ha a nehéz tárgyakat a vázra vagy a kerékpár súlypontjához minél közelebb pakolja. Próbáljon ki különböző csomagelosztási konfigurációkat, hogy lássa, hogyan befolyásolja ez a kerékpár kezelését és hordozását. 

Egyes kerékpárosok emellett hidratáló rendszerrel (camelbak) ellátott hátizsákot használnak, amelybe néha más tárgyakat is pakolnak. Annak érdekében, hogy a kerékpározás közben is kényelmes maradjon, válasszon olyan modellt, amelynek kapacitása nem haladja meg a 20 litert.

Ha bringatúrára indul, biztonsági okokból érdemes valakivel közölni, hogy hová megyünk, és mikorra várható a visszatérés, különösen, ha egyedül túrázunk. Egyes bikepacking-alkalmazások nyomkövető funkciót kínálnak, így szeretteid nyomon követhetik, hogy hol vagy, és hogy biztonságban vagy-e.

Ahogy egyre több tapasztalatot szerzel a bikepackingben, egyre könnyebb lesz összeállítanod az optimális felszerelést, amely lehetővé teszi, hogy kényelmesen és a lehető legnagyobb önellátással járd be a legeldugottabb területeket is, akár otthon, akár a világ körül.

Polecane produkty