Bokszzsák – milyet válassz? A bokszzsákok típusai, súlya és mérete a boksz, MMA és más harcművészetek esetében 

Sylwia Stwora-Petela 21.03.2024

A bokszzsák otthoni edzőterembe történő kiválasztása az első lépések egyike az ökölvívásban vagy más küzdősportokban való jártasság fejlesztése felé vezető úton. Ez nem csak egy edzőeszköz, hanem egy olyan partner is, amely segít a technika, az erő és az állóképesség fejlesztésében. Mielőtt azonban bokszzsákot vásárolnál, van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venned a helyes választás meghozatalához. Bejegyzésünkben válaszolunk arra a kérdésre, hogy milyen típusú bokszzsákok léteznek, hogyan lehet ennek a bokszfelszerelésnek a méretét és súlyát a te igényeidhez és edzettségi szintedhez hozzáigazítani, és mire érdemes odafigyelned a vásárlás során.

Mire használható a bokszzsák? 

A bokszzsák elsősorban egy, a különböző küzdősportok edzései során használt eszköz, amely a kondicionális felkészülést szolgálja és lehetővé teszi az ütés- és rúgótechnikák fejlesztését. Az ökölvívók, az MMA (vegyes harcművészetek), a Muay Thai vagy a kick-box harcosok esetében a zsákos edzés szerves részét képezi a harci felkészülésnek. Számos izomcsoportot mozgat meg, ami segít az erő és az állóképesség fejlesztésében. Mivel a pontosság és a mozdulatokra való teljes koncentráció elengedhetetlen, tökéletesen alkalmas az ütéspontosság és a reakciósebesség javítására, valamint segít az egyensúly és a mozgáskoordináció fejlesztésében is. 

Érdemes megjegyezni, hogy a bokszzsák sokoldalú eszköz, amely különböző fittségi szintekhez és edzési célokhoz igazítható. A bokszzsákos gyakorlatok hasznosak lehetnek az önvédelmi edzéseken, amelyek során lehetővé teszi a védekezési technikák és a támadásokra adott reakció fejlesztését, valamint a fitneszórákon is – ez a kardióedzés nagyszerű formája, amely elősegíti a jobb kardiorespiratorikus kondíciót és sok kalóriát éget el. Ezenkívül a zsákos edzés segíthet a stressz és a feszültség csökkentésében, miközben lehetővé teszi a negatív energia levezetését és a hangulat javítását. Bokszzsákon végzett edzés során ajánlott megfelelő bokszkesztyűt használni, hogy megvédd a kezedet és a csuklódat. 

A bokszzsákok típusai  

Akár kezdő bokszoló, akár vegyes harcművészetű harcos, akár olyan ember vagy, aki hatékony eszközt keres az otthoni edzéshez, érdemes megismerned a bokszzsákok típusait, mivel mindegyik más-más jellemzőkkel rendelkezik, továbbá meghatározott célokra tervezték őket. Megkülönböztetünk álló, függő, MMA bokszzsákokat valamint bokszkörtéket

Álló bokszzsák 

Az álló bokszzsák egy olyan zsákból áll, amely egy stabil, ütéscsillapító alaphoz van rögzítve, és olyan rugókból, amelyek segítségével a zsák ütközés után visszatér a felhasználóhoz. Az alapot homokkal vagy vízzel töltik meg. Az álló bokszzsák könnyen hordozható és nem kell a mennyezethez vagy más erős ponthoz rögzíteni. Bárhol elhelyezhető, így praktikusabbá teszi a használatot. Az álló bokszzsák hossza általában 150-180 cm között mozog. Az alap súlya a kapacitásától függ, és néhány kilogrammtól több kilogrammig terjedhet. Az álló bokszzsákokat strapabíró anyagból, például tartós szintetikus szövetből vagy műbőrből gyártják. Az ilyen típusú bokszzsákok vásárlásakor érdemes odafigyelni a tapadókorongok jelenlétére, hogy az állvány jobban rögzüljön. 

Az álló bokszzsákot technikai edzésre használják, a különböző típusú ütések és rúgások végrehajtásának fejlesztésére, valamint a fizikai kondíció javítására összpontosítva. Lehetővé teszi az ütéskombinációk és a távolságtartás tökéletesítését, valamint kiváló eszköz a precíziós edzéshez. Az álló bokszzsák a támadásokra való reagálás és az azok elleni védekezés gyakorlásához is használható. 

Függő/horgos bokszzsák 

A függő bokszzsák egy (bőrből vagy tartós szintetikus anyagból készült) zsákból áll, amely általában felül szélesebb, alul keskenyebb. Leggyakrabban a mennyezetre szokták szerelni egy speciális szerkezet vagy rögzítés segítségével. A bokszzsák különböző méretekben érhető el. Hossza 80 és 150 cm között változhat, súlya pedig akár 20-60 kg is lehet.  

A horgos bokszzsákot elsősorban ütéstechnikák, például egyenes ütések, sarlóütések, horogütések, állütések és rúgások fejlesztésére használják. Lehetővé teszi az erő, a pontosság, a gyorsaság és a fittség fejlesztését. Az ezen a típusú bokszzsákon való edzés során a sportolók ütéstechnikájuk és ütéskombinációik javításán dolgoznak, valamint megtanulják kontrollálni a távolságot maguk és az ellenfél között. A zsákon végzett munka emellett remek módja a kalóriaégetésnek és a kardio-légzőrendszeri fittség javításának.

MMA bokszzsák 

Az MMA bokszzsák egy speciálisan kialakított edzőeszköz, amelyet arra terveztek, hogy segítsen a vegyes harcművészetek harcosainak fejleszteni technikai képességeiket, kondíciójukat, pontosságukat és gyorsaságukat. Általában hengeres vagy téglalap alakú, hosszúkás ütőfelülettel rendelkező formája különbözteti meg. Leggyakrabban strapabíró anyagból, például műbőrből vagy erős szövetből (nylon, poliuretán stb.) készül, amely ellenáll a kopásnak és a mechanikai sérüléseknek. Egy speciális rögzítőelemre van felfüggesztve. Az MMA bokszzsák hossza általában 120-180 cm körüli, súlya pedig 20-60 kg, így az edzés nehézségét az egyéni igényeidhez igazíthatod. Egyes modellek rugalmas vagy párnázott betéttel rendelkeznek, hogy segítsenek elnyelni az ütések energiáját és biztonságos edzést biztosítsanak.

Egy másik lehetőség azok számára, akik az MMA-t szeretnék elkezdeni, a Body Bag, amely egy olyan zsák, amely az emberi test formáját idézi. Kontúros törzzsel, karokkal és lábakkal rendelkezik, és kiválóan alkalmas az ellenfél eldobásának mozdulatainak utánzására is, ami hasznos módszer a vegyes harcművészetekkel ismerkedők számára.

Bokszkörte 

A bokszkörte vagy speed bag egy speciális típusú bokszzsák, amelyet a bokszban és más harcművészetekben használnak az ütési sebesség, a motoros koordináció és a pontosság fejlesztésére. Elsősorban horog- és állütések gyakorlásához tervezték. A bokszkörtét érő ütések általában ritmikusak, rövidek és dinamikusak, ami lehetővé teszi a gyors és pontos ütések kivitelezésének csiszolását. 

A bokszkörtének jellegzetes, hegyes, körtére emlékeztető alakja van, innen ered a neve. Egy cipzárhoz rögzített kerek bőr- vagy szintetikus labdából áll, amely egy speciális keretre vagy fogasra függeszthető. A bokszkörte mérete befolyásolhatja az edzés nehézségi szintjét. Egy nagyobb modell jobb lehetőséget nyújt a kezdők számára, míg egy kisebb modell nagyobb precizitást igényel.

Bokszzsák vagy bokszkörte – melyikkel érdemes kezdeni? 

A bokszzsák és a bokszkörte közötti választás az egyéni edzési céljaidtól, preferenciáidtól és képességeidtől függ. Mindkét edzéseszköznek megvannak az előnyei és használati lehetőségei. A bokszzsák sokoldalú, és különböző ütés- és rúgásfajták fejlesztésére használható. Ideális erő-, állóképességi és általános kondicionáló edzéshez. A bokszkörte kiváló a precíziós és gyorsasági edzéshez. Pontosságot és koncentrált mozdulatot igényel. A bokszkörtén való edzés fejleszti a mozgékonyságot és a mozgáskoordinációt. Gyakran használják bokszolók és MMA harcosok a speciális technikáik tökéletesítésére. Néhány harcos mindkét eszközt használja, hogy változatos edzéseken vegyen részt és fejlessze az általa gyakorolt harcművészet különböző aspektusait. A végső választás a céljaidtól és az edzési preferenciáidtól függ. 

Hogyan válaszd ki a bokszzsák méretét? 

A megfelelő méretű bokszzsák kiválasztása az edzési céljaidtól, edzettségi szintedtől és preferenciáidtól függ. Ha kezdő vagy, célszerű egy rövidebb (kb. 130 cm hosszú) és könnyebb (30-50 kg) 35-40 cm-es zsákkal kezdeni az edzést, hogy elsajátítsd a technika alapjait. Idővel, ahogy egyre magabiztosabbá és ügyesebbé válsz, érdemes átállnod egy hosszabb és nehezebb zsákra, hogy fejleszthesd az erődet és az állóképességedet. 

A bokszzsák hossza 

A rövidebb bokszzsákok (kb. 90-130 cm) alkalmasak a horog- és állütések gyakorlásához. Ezek nagyobb igénybevételt jelentenek a pontosság szempontjából. A hosszabb zsákok (kb. 140-160 cm) jobbak az egyenes és sarló ütéstechnikák és a rúgások gyakorlásához. Ezek inkább a sebesség és a technika fejlesztésére alkalmasak. 

A bokszzsák súlya 

A bokszzsák súlya 20 és 60 kg között változik. A könnyebb zsákok alkalmasak kezdőknek, valamint a technika, a sebesség és a pontosság fejlesztésére. A nehezebb zsákok viszont olyan gyakorlatokat tesznek lehetővé, amelyek az erő és az állóképesség fejlesztésére összpontosítanak. Ezek jó választásnak bizonyulnak a haladó bokszolók számára. Az edzéshez szükséges bokszzsák kiválasztásakor az az ökölszabály, hogy körülbelül a testsúlyod felét kell nyomnia. Ha például 80 kg a súlyod, érdemes egy 40 kg-os bokszzsákot választanod. A tapasztalt sportolók választhatnak nehezebb modellt, amely a testsúlyuk akár 80%-át is kiteszi. 

Bokszzsák – mire érdemes még odafigyelni a választás során? 

Miután kiválasztottad a képességeidnek és igényeidnek megfelelő típusú és méretű bokszzsákot, érdemes más fontos kérdéseket is körbejárni, mint például: 

  • anyag – a bokszzsákok gyártásához leggyakrabban használt anyagok a természetes bőr, a műbőr, a poliuretán, a plawil és a PVC. A bőr bokszzsákok strapabíróak, ellenállnak a víznek és a szennyeződésnek, viszont drágábbak is. A szintetikus anyagból készült modellek olcsóbb megoldást jelentenek, ellenállnak a sérüléseknek és a deformációnak. Érdemes olyan modellt választani, amely megerősített varrásokkal rendelkezik és csökkenti a sérülés kockázatát. A vezető bokszzsák-gyártók fejlett technológiákat is alkalmaznak a tartósság és a kényelem növelése érdekében. Az Everlast például kifejlesztette a NEVATEAR™ nevű technológiáját, amely szintetikus bőr és vinil kombinációján alapul, hogy elérje a tartósság és a rugalmasság megfelelő arányát;
  • töltés – a bokszzsákokat általában finom homokkal, fűrészporral, habbal vagy szövethulladékkal szokták megtölteni. A piacon elérhetők állandó vagy változó töltéssel rendelkező bokszzsákok (lehetővé teszik a zsák töltésének, keménységének és súlyának tartományával való manőverezést); 
  • zárórendszer – a bokszzsákokat leggyakrabban cipzárral vagy biztonsági füllel ellátott fűzővel szokták ellátni (az utóbbi az ajánlott megoldás);
  • felhelyezés módja – ha korlátozott a hely a házban/lakásban, érdemes olyan álló bokszzsákot választanod, amelyet bárhol elhelyezhetsz. Másrészt, ha függő bokszzsákot választasz, győződj meg róla, hogy megfelelő magasságban (30-40 cm-rel a talaj felett) fel tudod akasztani, hogy kényelmesen meg tudd ütni. A zsák felakasztásához csak az eredeti (pl. téglalap alakú) rögzítőelemeket és láncokat használd, amelyek a zsákhoz tartoznak. A zsáknak minden esetben biztonságos távolságban kell lennie a faltól, a bútoroktól és más tárgyaktól.

Összefoglalva, a bokszzsák elengedhetetlen eszköz a harcművészetek sportolói és rajongói számára, akik tökéletesíteni szeretnék képességeiket, fejleszteni fittségüket és szeretnének formában maradni. A megfelelő bokszzsák kiválasztása az edzési céljaidtól és preferenciáidtól függ. Ha kezdő ökölvívó vagy MMA harcos vagy, érdemes konzultálnod egy tapasztalt edzővel, hogy összeállítson számodra egy edzéstervet, és a megfelelő bokszzsák segítségével fejleszthesd a technikádat. Olyan neves gyártók masszív bokszzsákjai találhatók meg Sportano.hu webáruházunkban, mint az Everlast, a DIVISION B-2, a LEONE 1947, az adidas vagy a TREXO.

Polecane produkty