Burpee – mi ez a gyakorlat, milyen hatása van és hogyan kell helyesen végrehajtani? 

Sylwia Stwora-Petela 11.03.2024 ( 12.03.2024 )

A burpee egy több ízületet érintő gyakorlat, amely lehetővé teszi a koordináció, a mozgékonyság és az erő hatékony fejlesztését. A népszerű „esés és felállás” módszer tökéletes, ha rövid idő alatt van szükséged egy kiadós fekvőtámaszra, és ha csökkenteni szeretnéd a rajtad lévő testzsírt. Válaszolunk arra, hogy hogyan végezhető el helyesen a burpee, hogyan és mikor érdemes beépíteni az edzéstervbe és milyen hatásai vannak a gyakorlat rendszeres elvégzésének.

Burpee – mi az? 

A burpee, más néven krokodil vagy „esés és felállás”, egy általános célú gyakorlat, amely 4 mozgássorozatból áll: guggolás, plank, fekvőtámasz és ugrás, amely folyamatosan időre vagy meghatározott számú ismétlésig végzendő. A burpee-ben az alábbi izmok vesznek részt: négy- és kétfejű combizmok, farizom, hasizom, mellkasi és vállizom, valamint a tricepsz és a combközelítő izmok.

A gyakorlat kitalálója Royal H. Burpee amerikai fiziológus. Ő fejlesztette ki az 1930-as években a fittség felmérésére szolgáló tesztként. Többek között az amerikai fegyveres erők újoncainak koordinációs, mozgékonysági és erőnléti fokának meghatározása céljából volt használatos. Napjainkban az „esés és felállás” jól ismert a CrossFit vagy a fitneszórák szerelmesei számára.

A Burpee hatásai  

A burpee legnagyobb előnye a jobb általános fittség és kondíció. Azáltal, hogy a gyakorlat az egész testet alaposan megmozgatja, az aerobik és az erőnléti edzés kombinációjával, valamint a magas dinamikájú végrehajtással rengeteg kalóriát égethetünk el (kb. 100 kcal-t 10 perc alatt – életkortól, testsúlytól, intenzitástól, variációtól stb. függően) és felpörgethetjük az anyagcserét.

Milyen egyéb hatásai vannak a burpee-nek:

  • jobb állóképesség, mozgáskoordináció és mozgékonyság;
  • fokozott erő és állóképesség;
  • jobb vérkeringés és szív- és érrendszeri működés;
  • jobb légzésfunkció;
  • erősebb láb-, kar-, mellkas- és törzsizmok, amelyek többek között a helyes testtartásért felelősek;
  • feszesebb és formásabb test.

A burpee szisztematikus elvégzésével már egy hónap alatt látható eredményeket érhetsz el, feltéve azonban, hogy a gyakorlatot technikailag helyesen, az egyéni képességeiddel és kiegyensúlyozott étrenddel összhangban végzed.

Hogyan kell a burpeet helyesen végrehajtani

A burpee egyik előnye, hogy nincs szükséged semmilyen felszerelésre – mindössze egy kis szabad helyre van szükséged otthonodban/lakásodban/az udvaron és egy nagy terheléssel járó edzésre való hajlandóságra. Az is fontos, hogy odafigyelj a helyes technikára, hogy a gyakorlat biztonságos legyen és valódi előnyökkel járjon. Íme, hogyan kell helyesen végezni a burpeet, lépésről lépésre:

  1. Helyezd a lábaid vállszélességben egymás mellé. Tartsd aktívan (finoman behajlítva) a térdeidet és engedd le a karjaidat a törzsed mentén.
  2. Egyidejűleg hajlítsd be a térded és a csípőd, és ereszkedj guggoló helyzetbe.
  3. Tedd a kezeidet a lábad előtt a földre (kissé szélesebben, mint vállszélességben), és helyezd át a testsúlyodat a kezeidre.
  4. Hajlítsd hátra a lábaidat úgy, hogy plank (előre támaszkodó) pozícióba kerülj.
  5. Végezz el egy fekvőtámaszt.
  6. Térj vissza dinamikus ugrással guggoló helyzetbe.
  7. Ugorj fel, miközben a karjaidat a fejed fölé emeled.
  8. Érkezz le a lábujj-középcsont-sarok előtt, és ismételd meg a teljes sorozatot.

Alapvető hibák a burpee végzésekor

Több gyakorlat kombinációja és a végrehajtás nagy dinamikája, a rossz motoros koordináció, az összetevők bármelyikének hibás elvégzése, a fáradtság, az intenzitás, a variáció, illetve a fittség közötti eltérés gyakran okoz hibákat a burpee-ben. Mire érdemes odafigyelned az „esés és felállás” során?

  • behajlított hát az ágyéki régióban és túlságosan felhúzott fenék a plank végrehajtásakor;
  • a farizmok és a hasizmok megfeszítésének hiánya;
  • a fekvőtámasz végrehajtásakor először a has és a csípő van lent a földön – ha nem tudsz egyenes lábon teljes fekvőtámaszt végezni, válaszd az úgynevezett „női fekvőtámaszt”, amelyet térdre támaszkodva végezhetsz;
  • bizonytalan légzés;
  • túl gyors kezdeti tempó – néhány ismétlés után nincs elég erőd és kifulladsz;
  • megállás – jobb, ha mérsékelt tempóban, de egyenletesen végzed a gyakorlatot.

A burpee változatai  

A különböző módosításoknak vagy kiegészítő eszközök (súlyzók, koordinációs párna, kettlebell, mini szalag stb.) használatának köszönhetően a burpee sikeresen elvégezhető, akár csak a fizikai aktivitással való kalandozás kezdetén állsz, akár profi sportoló vagy és változatosságot keresel az edzésedben. Íme néhány változata a „esés és felállás” gyakorlatnak:

  • ugrás nélkül – az utolsó fázisban ugrás helyett lábujjhegyre mászhatsz, vagy a teljes lábadat a padlón hagyhatod;
  • fekvőtámasz nélkül a fekvőtámaszt a plank pozíció tartásával helyettesítheted;
  • ugrás közbeni térdfelhúzással – az ugrás fázisában a térdet a lehető legmagasabbra, a mellkasodhoz húzhatod;
  • térdfelhúzássala fekvőtámasz után csinálj egy térdfelhúzást, és csak az ugrálással folytasd;
  • Deadmen Burpee – fekvőtámasz közben feküdj le a padlóra és karjaidat nyújtsd ki oldalra;
  • kettlebell-lela kettlebellt helyezd úgy magad elé, hogy a mellkasod alatt legyen, amikor leugrasz plank helyzetbe, végezz fekvőtámaszt anélkül, hogy lefeküdnél a padlóra, és amikor guggoló helyzetbe mész, vedd magadhoz a kettlebellt, és húzd fel a mellkasodhoz (a könyöködet feljebb, mint a kettlebellt);
  • boxra vagy más magaslatra ugrással – a klasszikus burpee végrehajtása után ugorj pluszban egy stabil magaslatra;
  • súlyzórúd vagy más tárgy fölé történő ugrással – az alapváltozat végrehajtása után ahelyett, hogy felugranál, ugorj át egy súlyzórudat és a földet érés után végezz még egy ismétlést.

A burpee az edzéstervben  

Kíváncsi vagy, hogy mikor és hogyan érdemes beépítened be a burpee-t az edzéseidbe? Kétféleképpen is megteheted:

  • végezz egy meghatározott számú ismétlést;
  • végezz időre egy maximális ismétlésszámot.

A burpee-t gyakran végzik tabata edzés során, ahol egy gyakorlatot 20 másodpercig a lehető leggyorsabban és a legtöbbet végezhetsz, ami után 10 másodpercig pihensz. A több ízületből álló gyakorlat a nagy intenzitású intervallumos edzés (HIIT) részeként vagy a körfolyamatos edzés során is jól működik.

A burpee rendszeres végzése nagyszerű módja annak, hogy javíts az általános fittségeden, ugyanakkor az anyagcserédet is felpörgesd és csökkentsd a rajtad lévő testzsírt. Ne felejts el helyes technikát alkalmazni, és az igényeidtől valamint edzettségi szintedtől függően variálni az edzésedet a burpee különböző variációival.

Polecane produkty