Csizma vízszigetelés – hogyan kell helyesen csinálni? Lépésről-lépésre útmutató

Sylwia Stwora-Petela 29.11.2022

A csizmák szisztematikus és helyesen elvégzett vízszigetelése lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig élvezze a csizmák jó megjelenését, de mindenekelőtt hatékony védelmet biztosít a víz és a szennyeződések ellen. Lépésről-lépésre bemutatott útmutatónk segít a megfelelő vízszigetelő szer kiválasztásában és a Gore-Tex®, bőr vagy szövetbetétes túrabakancsok hatékony vízszigetelésében.

Mi az a vízszigetelés?

A lábbeli vízszigetelése a külső anyag telítését jelenti, amelyhez vegyi vagy természetes anyagokat tartalmazó, erre a célra kifejlesztett szereket használnak. Az eredmény egy hidrofób bevonat, amely védőgátat képez a kedvezőtlen időjárási körülmények (hó, eső, szél, alacsony hőmérséklet stb.) vagy a környezet (só, sár, tócsák stb.) ellen.

Mit ér el a cipőimpregnálás?

Az impregnálásnak köszönhetően a cipő külső anyaga vízhatlanná válik, és így hatékonyan védi a lábat attól, hogy esőben, hóban vagy nedves, sáros úton járva átázzon. A nedvesség nem hatol be a cipő belsejébe, így magas járási kényelmet biztosít, és védelmet nyújt a felhorzsolás, a kihűlés vagy a fagyás ellen. Ezenkívül a vízszigetelés megakadályozza az anyag kiszáradását, ami végül az anyag megrepedéséhez vagy szétmorzsolódásához, illetve a csizma széteséséhez vezethet. A vízszigetelés a légáteresztő képesség szempontjából is fontos. Az átázott anyag akadályozza a légáramlást, ami a cipő belsejében nedvesség felgyülemlését okozza, növelve a hidegérzetet. A vízszigetelés ezért további biztonsági puffert jelent. Segít továbbá abban, hogy a bakancs gyorsabban megszáradjon, amikor visszatér a túráról, hegymászásból vagy más fizikai tevékenységből.

Melyik cipő lehet vízálló?

A vízszigetelést gyakran használják a túra-, hegyi vagy kültéri cipőkkel összefüggésben, de a szemcsés bőrből vagy velúrból készült alkalmi cipők is tartósabbak lesznek, és hatékonyabban védekeznek a nedvesség vagy az alacsony hőmérséklet ellen az erre a célra szánt készítmények alkalmazása után. A cipők impregnálhatók:

  • membrános cipő – pl. Gore-Tex® -el;

  • bőr – természetes és szemcsés bőr, nubuk, velúr;

  • szintetikus anyagok vagy szövetbetétes anyagok.

Mikor kell vízálló cipőt használni?

A vízhatlan cipő jelzése az, amikor ahelyett, hogy cseppeket (gyöngyöt) képezne az anyagon és elfolyna, a víz elkezd behatolni az anyagba, és sötét foltokat okoz. Nem érdemes várni, még akkor sem, ha a cipő nem ázik, mert minden vízzel való érintkezés csökkenti a víztaszító réteget. Minél tovább késlekedik, annál gyengébb lesz az anyag légáteresztő képessége is, és ez nemcsak a viselőjének kényelmét, hanem a cipő élettartamát is befolyásolja. Az, hogy milyen gyakran kell vízhatlanítani a cipőt, attól függ, hogy milyen körülmények között használja, és hogyan ápolja. Ha csak száraz felületen használja őket, és használat után megtisztítja őket a szennyeződésektől, akkor a vízszigetelés ritkábban, például néhány havonta egyszer elvégezhető. A csizmák vízhatlanítására az őszi/téli szezon beköszöntével van idő.

A cipőimpregnálószerek típusai. Melyiket válasszuk?

A piacon számos vízszigetelő termék kapható spray, porlasztó, olaj/viasz vagy applikátor (pl. szivacs) formájában. Célszerű a lábbeliápoló és -karbantartó termékek területén vezető márkák, pl. Nikwax vagy HOLMENKOL által kifejlesztett, bevált készítményeket választani. Fontos: a termék alkalmazása előtt olvassa el a gyártó felhasználási ajánlásait, és ellenőrizze, hogy milyen színű lábbelihez használható.

Felfújható vízszigetelés

Legnagyobb előnye a rövid száradási idő (hasznos, ha azonnal vízállóvá kell tennie a cipőjét) és az egyszerű felhordási folyamat. Egyszerűen fújja 10-15 cm távolságból az anyag felületére, és várja meg, amíg teljesen felszívódik (általában 15-20 perc). Szellős helyen való használatot igényel. A permetezéses vízszigetelést elsősorban szövet, szintetikus, velúr vagy nubuk cipők esetében alkalmazzák.

Felfújható vízszigetelés

Hatékonyan lefedi a cipő felső részét – a készítményt teljesen a lábbelire helyezi. A porlasztott vízszigetelő kezelés jellemzően pumpás spray formájában kerül forgalomba, és szintetikus, velúr vagy nubuk lábbelikhez használják.

Vízszigetelés viasz vagy olaj formájában.

Szemes bőr impregnálására használják, Gore-Tex® membránnal is. Jól kenhetővé teszi a bőrt, így az táplált és kevésbé hajlamos a sérülésekre, például a repedezésre. A legjobbak a növényi zsírokon alapuló viasz vagy olaj impregnálószerek.

Impregnáló szivacsos applikátorral

A speciális applikátornak köszönhetően lehetővé teszi a krém vagy viasz formájában lévő szer pontos eloszlását és mélyebb behatolását az anyag szerkezetébe. Az applikátorral történő impregnálásokat általában bőrcipőkre (szemcsés bőr, velúr vagy nubuk) szánják. Segítenek elkerülni a kéz szennyeződését.

Hogyan kell vízálló cipőt készíteni: lépésről-lépésre történő útmutatás

Kezdje a megfelelő vízszigetelő anyag kiválasztásával a túra-, hegyi vagy kültéri cipő anyagához. Ezután gondoskodjon a lábbeli tisztításáról mindenféle szennyeződéstől. Távolítsa el a fűzőket, mossa és szárítsa meg a talpát.

Szárítsa meg, pl. puha kefével, és szabadítsa meg a portól és a szennyeződésektől. Kisebb foltok esetén törölje le langyos vízbe áztatott ruhával vagy puha sörtéjű kefével. Komolyabb foltok esetén jól jön egy erre a célra kifejlesztett tisztítószer. Hagyja a cipőt teljesen megszáradni.

Vízszigetelő bőrcipő

A viasz vagy olaj felviteléhez a szemcsés bőrre használhatja az ujjait (a hőmérséklet hatására kissé megváltozik az állaga, és jobban felszívódik) vagy egy puha ruhát. Körkörös mozdulatokkal, alaposan fedje be az impregnálóval az olyan területeket, mint a nyelv vagy a varratok. Ha nubuk- vagy velúrbőrre való impregnálót használ, óvatosan nyomja a termék szivacsát az anyagra, és egyenletesen terítse el. Hagyjon elegendő időt a cipő száradására.

Vízszigetelő szövet cipő

A szövetcipők vagy betétes csizmák esetében leggyakrabban spray-t vagy porlasztót használnak, ezért szellőztetett helyre van szükség. A terméket egyenletesen oszlassuk el a teljes felsőrészen, a ráncokon és a varratokon, megfelelő távolságból.

Vízálló csizma Gore-Tex® membránnal

A membrános csizma felső anyagától függően kövesse a fenti ajánlásokat. Ügyeljen arra, hogy ne csak a felsőrészt, hanem a flexeket, a talp és a felsőrész közötti kapcsolatot, valamint a nyelvet és a fűzőket is bevonja. Távolítsa el a felesleges impregnálást egy ronggyal.

A leggyakoribb hibák a cipő vízszigetelésénél

A vízszigeteléskor a fő hiba az, hogy nem tisztítjuk meg alaposan a cipőt a szennyeződésektől, például portól, sártól stb. A maradék részecskék a karbantartás során károsíthatják az anyagot, és csökkentik annak hatékonyságát. A vízszigetelő kezelések nedves szövetre történő alkalmazása mellett – győződjön meg róla, hogy a lábbeli alaposan megszáradt, mielőtt a kezelést megkezdi. Érdemes arra is gondolni, hogy a cipő minden egyes használata után megszabaduljon a por vagy nagyobb foltoktól az anyagból, és a radiátortól vagy a teljes naptól távol szárítsa meg (a nedves cipő belsejét kibélelheti papírral). Ez nemcsak a cipő élettartamát hosszabbítja meg, hanem a vízszigetelés gyakoriságát is befolyásolja.

Egy másik probléma az anyagtípushoz nem megfelelő vízszigetelő szer kiválasztása, amely károsíthatja az anyag tulajdonságait, illetve elszíneződést vagy deformációt okozhat. Az is negatív hatással lehet a lábbelikre, ha egy gyártó helyett több márka ápolószereit használják. Ez a készítmények eltérő összetételének köszönhető.

Amint láthatja, a cipő vízhatlanítása – függetlenül attól, hogy Gore-Tex® membránnal, szemcsés bőrrel, nubuk- vagy szövetbetéttel rendelkezik-e – fontos tényező nemcsak a lábbeli, hanem a lábak védelme szempontjából is a szeszélyes időjárásban végzett fizikai aktivitás hatásaitól. A kényelem mellett a csizma rendszeres és megfelelően elvégzett vízszigetelése pozitív hatással lesz a csizma megjelenésére és tartósságára, akár szélsőséges hőmérsékleten használja a gleccseren, akár az őszi zuhanásban futva, akár télen a gyerekekkel sétálva.

Polecane produkty