Fehérjekészítmények – mikor és hogyan használjuk? A fehérje típusai a sportolók számára

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

A fehérjekészítmények a sportolók által használt egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítők közé tartoznak, függetlenül a szintjüktől. Részletes útmutatót készítettünk azok számára, akik kíváncsiak arra, hogy mikor és hogyan kell használni őket. Tudja meg, hogy mit tesznek a fehérjekiegészítők, és hogy egészségesek-e.

Mi az a fehérjekiegészítő? Meghatározás és hatások

A fehérjekészítmények a szervezet által könnyen felszívódó fehérjét (pl. tejsavóból, marhahúsból vagy növényi alapanyagokból, pl. szójából) tartalmazó étrend-kiegészítők. Ez az étrendi összetevő különösen fontos minden aktív ember számára, mivel a benne lévő aminosavak többek között támogatják az izomszövet újjáépítését. Sajnos sok sportoló, edzettségi szinttől függetlenül, nem képes pontosan kiegyensúlyozni az étrendjét. A kiegészítő fehérjekiegészítés lehetővé teszi az edzés utáni megfelelő regenerációt, növeli az erőt és az állóképességet, és értékes támogatást nyújt a fogyás során. A fehérjét tartalmazó kiegészítők nem csak a testépítés szerelmeseinek szólnak. Ezek többcélú kiegészítők, amelyek mind az erő-, mind az állóképességi sportokhoz alkalmasak.

Mikor és hogyan használjunk fehérje-kiegészítőket? A legfontosabb elvek

Minél gyakrabban és intenzívebben edz, annál nagyobb a fehérjeszükséglet. Az aktív embereknek testsúlykilogrammonként 1,4-2 g fehérjét kell fogyasztaniuk. Ha a nap folyamán ki szeretné egészíteni a fehérjebevitelt, adja a kiegészítőt kedvenc turmixához vagy más étkezéséhez. Azoknak a sportolóknak, akik a lehető legjobb eredményeket szeretnék elérni, közvetlenül az edzés után fehérjekiegészítőt kell használniuk. Ez javítja a regenerálódást és csökkenti a fáradtságot.

A fehérje-kiegészítők típusai

Ha a legtöbbet szeretné kihozni a táplálékkiegészítőből, nézze meg a fehérje-kiegészítők legnépszerűbb formáit. A rendelkezésre álló készítmények a fehérje százalékos aránya és az előállításukhoz használt nyersanyag típusa szerint különböznek. Ez befolyásolja az aminosavak felszívódásának sebességét és időtartamát a szervezetben.

Tejsavófehérje koncentrátum

A tejsavófehérje-koncentrátum (WPC) jó választás az aktív emberek számára, akik olyan bevált kiegészítőt keresnek, amely kiegészíti az étrendben lévő fehérjét. A termék megkülönböztető jegye az akár 80%-os fehérjetartalom, aminek köszönhetően biztos lehet benne, hogy a táplálékkiegészítő minden egyes adagja megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmaz. A tejsavófehérje-koncentrátumok számos ízösszetételben kaphatók, így kiváló kiegészítői a különböző turmixoknak és ételeknek. Ha csökkentett cukor- és zsírtartalmú terméket keres, nézze meg a Real Pharm tejsavófehérjét, amely gazdag aminogrammjával tűnik ki, felesleges adalékanyagok nélkül. Azok számára, akik jól oldódó kiegészítőt keresnek, a Trec által gyártott Whey 100 kiváló választás. A fejlett Instant formula garantálja a kiváló oldódást, még vízben is.

Tejsavófehérje izolátumok

A tejsavófehérje-izolátumokat (WPI) az különbözteti meg, hogy a termék szárazanyag-tartalma akár 90%-ban is tartalmazhat fehérjét. Ha olyan kiegészítőt keres, amely gyorsan biztosítja az összes esszenciális aminosavat, beleértve az értékes BCAA-t is, akkor válassza a tejsavófehérje-izolátumot. A WPI fehérje-kiegészítők erősen anabolikus hatásúak, ezért megfelelő választás azon sportolók számára, akik hatékonyan akarnak izomtömeget építeni. A Whey 6PAK izolátum kiegészítőt érdemes megemlíteni, mivel magas biológiai érték BV:159, egyedi íz és nagyon jó oldhatóság jellemzi. A mikroszűrési eljárásnak köszönhetően a Whey 7Nutrition Isolate a termék legmagasabb fehérjetartalmát és kiváló aminosav-profilját tartalmazza.

Tejsavófehérje-hidrolizátum

Ha a fehérjét fejlett formában szeretné biztosítani, válassza a tejsavófehérje-hidrolizátumot. Ez egy modern kiegészítő, amely megfelel a hivatásos sportolók igényeinek. Minden adag optimális mennyiségű aminosavat tartalmaz, magas szintű asszimilálhatósággal. A Real Pharm FINISH fehérjét vitaminok és ásványi anyagok komplexével gazdagították, amelynek köszönhetően hatékonyan támogatja az izmok és az egész szervezet működését. Ha olyan kiegészítőt keres, amely nagy adag BCAA-t (leucin, izoleucin és valin) biztosít, a Whey Nutrend Hydro kiváló választás lesz. A terméket az esszenciális és endogén aminosavak ideális aránya jellemzi.

Tejsavófehérje kazein

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egy intenzív edzés után megfelelően regenerálódjunk. Ha a lehető legtöbbet szeretné kihozni az edzésből, és gondoskodni szeretne az izmairól, válassza a kazein formájában lévő tejsavófehérjét, amely több órán keresztül felszívódik. A tejsavófehérje-kazein kiváló kiegészítő, amely lefekvés előtt alkalmazva javítja a regenerálódást és jelentősen csökkenti az izomfájdalmat.

Marhafehérje

A tejfehérje emésztési nehézségekkel küzdő vagy laktózérzékeny sportolóknak marhahúsfehérje-kiegészítőket kell választaniuk. Ezek a kiegészítők az összes esszenciális aminosavat biztosítják, beleértve az esszenciális aminosavakat (BCAA). Ezek olyan modern készítmények, amelyek a legújabb technológia alkalmazásának köszönhetően táplálják a szervezetet és remek ízűek. Ha a szokásos tejsavó-kiegészítők alternatíváját keresi, válassza a marhahúsfehérjét.

Vegán és növényi alapú fehérjék

Azok a sportolók, akik nem használnak állati eredetű termékeket, nehezen tudják biztosítani a megfelelő aminosavakat. A növényi alapú és vegán fehérjék a legmagasabb minőségű összetevőkből készülnek, így minden egyes adagban az összes esszenciális aminosavat, beleértve a BCAA-kat is, biztosítják. A növényi eredetű fehérjéket tartalmazó készítmények megfelelően kiegyensúlyozottak, ami kiváló fehérje-kiegészítéssé teszi őket a húsmentes étrendben. A Real Pharm szójafehérje izolátum formájában teljes értékű aminosavakat biztosít, és az alkalmazott modern technológiai eljárás garantálja a legmagasabb minőséget és asszimilálhatóságot. A Real Pharm eper ízű szójafehérje nagyszerű kiegészítője lesz a vegán zabpehely ízének és tápértékének gazdagításához.

Milyen fehérje a fogyáshoz?

Függetlenül attól, hogy mennyire vagy előrehaladott állapotban, minden aktív embernek, aki le akar adni néhány plusz kilót, növelnie kell a fehérje mennyiségét az étrendjében. A teljes értékű fehérjék nagyobb telítettséget biztosítanak az étkezés után. Ezen túlmenően a fehérje egyike azon kevés összetevőknek az étrendben, amelyeknek ilyen nagy hatása van az egész szervezet regenerálódására. Ha éppen fogyókúrázik, védje meg izmait a túlzott lebomlástól.

A Whey Real Pharm Real Isolate fehérjekiegészítő az összes alapvető izomépítő aminosavat biztosítja, így a súlycsökkentés során csak testzsírt veszítesz. A fogyás során ajánlott korlátozni a cukrot. A Nutrend Iso Prozero tejsavófehérjét olyan fejlett technológiai eljárásokkal állítják elő, mint a Cross Flow mikroszűrés. Ezáltal a tápanyag kitűnik kiváló összetételével, hozzáadott cukor és felesleges töltőanyagok nélkül.

A legjobb fehérje kiegészítők

Az étrend teljes aminosavakkal való kiegészítése az egészség, a fittség és a megfelelő fizikai fejlődés fenntartásának alapja, ezért a táplálékkiegészítő kiválasztásakor az egyéni igényekhez kell igazítani.

A legjobb fehérje kiegészítők nőknek

A megfelelő fehérjebevitel egyformán fontos a nők és a férfiak étrendjében. A teljes aminosavak pozitív hatással vannak a regenerációra, az izomtömeg fejlesztésére, és az egészséges bőr, haj és köröm építőkövei. Ha szép arcbőrről szeretne gondoskodni és táplálni szeretné a testét, egészítse ki étrendjét kiváló minőségű fehérjével. A Whey 100 Trec minden esszenciális aminosavat tartalmaz, és minimális zsírt és cukrot. A Whey 80 Protein 6PAK viszont optimális mennyiségű, 22 g fehérjét biztosít minden adagban. A fehérje-kiegészítők biztonságosak a nők számára, és kényelmesen kiegészítik az étrendet ezzel az értékes összetevővel.

A legjobb fehérje kiegészítők vegánok számára

A vegán fehérjekiegészítők kiváló forrása a teljes értékű aminosavaknak mindazok számára, akiknek étrendje növényi alapú termékeken alapul. A Nutrend Delicious Vegan Protein négy növényi forrásból származó, kiváló minőségű fehérjét biztosít, így a táplálékkiegészítő garantálja az optimális fehérjekészletet. Az okos összetétel a DigeZyme® hozzáadásával támogatja a fehérjeemésztést. Szintén említést érdemel a Real Pharm Vege Protein, amely szójafehérje-izolátumot, borsó-, áfonya-, rizs- és napraforgófehérjét tartalmaz, így biztos lehetsz benne, hogy az összes esszenciális aminosavat több forrásból kapod.

Laktózmentes fehérje-kiegészítők

Sokan kellemetlen tüneteket észlelnek a tejtermékek fogyasztása után. Ez a laktózzal, azaz a tejcukorral szembeni intoleranciára utalhat. Ha negatív tünetek nélkül szeretné élvezni a fehérjepótlás előnyeit, a laktózmentes fehérjekészítmények nagyszerű megoldást jelentenek. A Whey Nutrend Hydro egy magas fehérjetartalmú étrend-kiegészítő a legfejlettebb hidrolizált formában. Az összes esszenciális aminosav egyedülálló összetétele laktózmentes. Ha laktózmentes tápanyagot keresel, nézd meg a Real Pharm Vege Protein-t, amely nemcsak vegánoknak, hanem tejcukor-intoleranciában szenvedőknek is ajánlott.

Fehérje kiegészítők az izomtömegért

Ha fontos az izomtömeg építése és fenntartása, akkor figyelj oda a megfelelő mennyiségű fehérje biztosítására. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a kimerítő edzésekből, érdemes olyan fehérjekiegészítőket használni, amelyek kényelmesen biztosítják az összes alapvető aminosavat. Ha egy kipróbált és bevált terméket keresel, amely segít az alakodon dolgozni, akkor nyúlj a 6PAK Protein 80-hoz. Az alacsony cukor- és zsírtartalom garantálja a száraz izomtömeg hatékony növelését.

A legjobb fehérje-kiegészítők a Sportano.hu

A Sportano.hu sportboltban a legmagasabb minőségű táplálékkiegészítőket találja. Gondosan kiválasztott ajánlat világszínvonalú gyártóktól: A Nutrend, 6PAK, 7Nutrition, Real Pharm és Trec garantálja, hogy nálunk csak biztonságos termékeket talál. Ha azon tűnődik, hogy melyik fehérjekiegészítő a legjobb az Ön számára, szakértői csapatunk készséggel áll rendelkezésére, hogy megadja a szükséges tanácsokat. Profitáljon a szakértői szolgáltatásból és a gyors szállításból.

Polecane produkty