Hardshell – mi az és milyen tulajdonságokkal rendelkezik? Hardshell versus softshell kabát – a legfontosabb különbségek 

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2024 ( 07.02.2024 )

A hardshell kabát úgy került kialakításra, hogy hatékony védelmet nyújtson a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Mindenütt hasznosnak bizonyul, ahol strapabíró külső ruházatra van szükség – téli túrázás, jégmászás vagy hegymászás során. Elmondjuk, hogy pontosan mi is az a hardshell, milyen tulajdonságokkal rendelkezik és miben különbözik a softshelltől.

Mi az a hardshell? 

A hardshell egy olyan kabáttípus, amely olyan mikroporózus membránnal van ellátva, amely megakadályozza a víznek az anyagba való behatolását, véd a szél ellen, hatékonyan elvezeti a vízpárát és lehetővé teszi a bőr lélegzését.

Hogyan épül fel a hardshell kabát? 2, 2,5 vagy 3 rétegből áll, amelynek felépítése történhet a membrán és a külső réteg összekapcsolásával és hálós (2L – kétrétegű) vagy nyomtatott (2,5L – két- és félrétegű) bélés hozzáadásával, vagy az összes réteg tartósan összeillesztésével (3L – háromrétegű). Az utóbbi változat a legtartósabb megoldás a hardshell kabátok esetében. Ez a következő anyagokból készül:

  • egy általában nejlonból vagy poliészterből készült elülső szövetből, amely garantálja az anyag nagyfokú tartósságát és védelmét a mechanikai sérülésekkel, pl. kopásokkal szemben;
  • egy középső membrán rétegből, amely teljesen vízálló és egyben légáteresztő is. Ez leggyakrabban Gore-Tex®;
  • egy belső textilrétegből, amely védi a membránt és csökkenti a súrlódást, biztosítva a kabát alatti szabad mozgást.

A hardshell kabátok külső rétegén általában egy további DWR (Durable Water Repellent) vízlepergető bevonat található, amely hatékony gátat képez a víznek az anyag felületéről történő letaszítására. Ezenkívül a DWR-impregnálás hozzájárul a hardshell kabát jó légáteresztő képességéhez.

A hardshell kabát jellemzői 

A hardshell kabát elsődleges célja, hogy teljes védelmet nyújtson az esőnek és a nedves hónak a külső ruhadarabba történő bejutása ellen, miközben a ruhadarab többi részét szárazon tartja. A teljes vízállóságot a vízrészecske méreténél kisebb mikropórusok biztosítják. Ugyanakkor a mikropórusok nagyobbak, mint egy vízgőzmolekula, ami viszont azt jelenti, hogy az edzés során keletkező izzadságból származó felesleges nedvességet elvezetik. A hardshell hatékonyan szigetel a szél ellen is, így segít a kihűlés elleni védelemben, de nem szükségszerűen a hőveszteség ellen.

A membrános kabátok általában vékonyak, így könnyen bepakolhatók a hátizsákba, ezenkívül könnyűek is, amit a hosszú, többnapos vagy többhetes expedíciók során értékelni fogsz. A hardshell kabátok másik előnye, hogy általában strapabíró anyagokból készülnek, így akár több évig is szolgálhatnak. Mivel elsősorban arra tervezték őket, hogy gátat képezzenek a nedvesség bejutása ellen, kissé gyengébb légáteresztő tulajdonságokat mutatnak. A hardshell kabátokat el lehet látni cipzáras szellőzőnyílásokkal, amelyek általában a hónalj területén helyezkednek el a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében.

A membránkabátok másik hátránya, hogy általában merev anyagból készülnek, ami befolyásolhatja a mozgásszabadságot és a viselési kényelmet – az anyag nem túl kellemes tapintású. Emellett hátránya lehet a szövet mozgás közbeni zörgő zaja is. Érdemes hozzátenni, hogy a hardshell kabát vízlepergető tulajdonságainak megőrzése érdekében a gyártó ajánlásai szerint megfelelően szükséges ápolni és mosni.

Hardshell versus softshell – mi a különbség? 

Mint már említettük, a hardshell egy speciális feladatokra szánt kabát, amely a legjobb választás szélsőséges időjárási körülmények között, ahol fontos a csapadék és a szél elleni teljes védelem, és nem feltétlenül a nagyfokú szellőzés és a magas hőkomfort.

A softshell ruhákat leggyakrabban sűrűn szőtt szintetikus anyagokból gyártják, amelyekhez elasztánt adnak hozzá, így a szövet nyújthatóvá válik (akár négy irányban is), és jobb illeszkedést valamint széles mozgásteret biztosít a viselőjének. El lehet látni kiegészítő membránnal, polár- vagy pehelybéléssel. Célja a szél és a kisebb csapadék elleni védelem, miközben magas hőérzetet és légáteresztő képességet biztosít a nagyon magas intenzitású edzésekhez. Bár a kiváló minőségű softshell kabátokat DWR-bevonattal kezelik, ez nem olyan hatékony, mint a hardshell – a könnyű esővel vagy hóval való megbirkózásban.

Mikor válassz softshell és mikor hardshell kabátot?

A softshell és a hardshell kabát közötti választás többek között a következők függvénye szokott lenni: a fizikai tevékenység típusa és intenzitása, az időjárási körülmények, az illeszkedés és a mozgásszabadság, illetve a hőkomfort szabályozásának képessége.

Válassz softshellt a nagy intenzitású szabadtéri tevékenységekhez (pl. kerékpározás, hegyi futás, sífutás, síelés stb.) és rövid, néhány órás túrákhoz. Mindenhol bizonyítani fogja a hasznát, ahol maximális kényelemre, teljes mozgásszabadságra és magas légáteresztő képességre, szél elleni védelemre van szükség, miközben lecsökkenti a hosszantartó csapadék veszélyét. A softshell különösen a száraz, hideg napokon nyújt optimális megoldást. Remekül használható köztes rétegként egy hardshell kabát alatt, amikor esik az eső, valamint felső rétegként kedvezőbb körülmények között, amikor további hőkomfortra van szükség.

A hardshell kiváló választás azok számára, akik a zord időjárási körülmények között töltött hetekkel vagy hónapokkal járó fizikai tevékenységeket részesítik előnyben. Teljes vízállóságának köszönhetően a hardshell nemcsak télen, hanem kora tavasszal, de késő ősszel is remekül használható havas vagy esős időben. Viselheted sítúrázáskor nedves és nehéz hóban vagy jégmászáskor, de akár túrázásra is magaddal viheted Ázsia déli vagy keleti partvidékére vagy Közép-Amerikába a monszunszezonban. Mivel rendkívül strapabíró anyagokból készült, érdemes felvenned a felszereléstáradba, ha olyan helyre mész, ahol a ruhadarab kopásnak vagy más mechanikai sérülésnek lehet kitéve, például magashegyi hegymászás stb. során. A technológiailag fejlettebb összetevők és kiváló minőségű anyagok használatának köszönhetően sokkal jobban elvezeti a nedvességet a kabát belsejéből, emellett a konstrukció minősége és funkcionalitása is jobb, mint például az esőkabátoknak vagy a softshell kabátoknak. Másrészt fontos szem előtt tartani, hogy a hardshell kabátok nem biztosítanak nagyfokú légáteresztő képességet, ezért kevésbé lesznek alkalmasak nagyon nagy intenzitású szabadtéri tevékenységekhez.

Mire érdemes odafigyelned, ha hardshell kabátot vásárolsz? 

Hardshell kabát vásárlásakor érdemes olyan paramétereket figyelembe venni, mint a vízhatlanság és a légáteresztő képesség, valamint a felhasznált membrán típusa, a kabát szabása, a kapucni kialakítása vagy a cipzárak és a zsebek száma és típusa.

A membrán típusa

A hardshell elsősorban az ikonikus Gore-Tex® membránt alkalmazza, amelynek pórusai 700-szor nagyobbak, mint egy vízgőzmolekula, és 20 000-szer kisebbek, mint egy vízcsepp. Így garantálja a teljes vízállóságot (>28 000 mm H2O). Számos outdoor ruházati gyártó is úgy fejlesztette ki membránjait, hogy a lehető legmagasabb szintű vízállóságot, tartósságot és ugyanakkor megfelelő légáteresztő képességet biztosítsanak, mint például a Futurelight™ (The North Face), Texapore (Jack Wolfskin), MemBrain® (Marmot), DryTechnology® (Mammut), Omni-Tech™ (Columbia) vagy a Powertex® (Salewa).

Vízszigetelés

A vízállóság a szövet vízzel szembeni ellenálló képességére utal, és a szövet négyzetméterenkénti vízoszlopának milliméterében mérik. A zord időjárási körülményekhez legalább 10 000 mm-es vízállóságú kabátra van szükség, szélsőséges időjárás esetén pedig 20 000 mm feletti membránt érdemes választanod.

Légáteresztő képesség

A légáteresztő képesség vagy páraáteresztő képesség azt jelenti, hogy a szövet képes átengedni a vízgőzt. Ez az a vízgőz-mennyiség, amely 24 óra alatt 1 m2 anyagon keresztülhalad. Ezt g/m2/24h-ban mérik. A légáteresztő képességet a RET-index is meghatározza (0-tól 30 fölöttig), amely azt a tartományt jelzi, hogy egy membrán milyen ellenállást nyújt a vízgőzzel szemben. Minél alacsonyabb az index, annál jobb a páraáteresztő képesség (a 0 és 13 közötti értékek a legjobbak).

Szabás

A hardshell lehet rövid (pl. hegymászáshoz) vagy hosszabb (pl. túrázáshoz), illetve rendelkezhet meghosszabbított hátrésszel, amely extra védelmet nyújt a hátnak a hideg vagy a szennyeződések ellen. Amikor egy adott modellt választasz, figyelj az illeszkedésre – jól kell illeszkednie, ugyanakkor lehetővé kell tennie, hogy a kabát alatt más ruhadarabokat is viselhess, és ne korlátozza a mozgásodat. Keress olyan hardshellt, amely állítható mandzsettával vagy húzózsinórral, hónalj szellőzőnyílásokkal és viharvédővel (amelynek az orrig vagy még feljebb kell érnie, hogy megvédje a nyakat és az arcot) rendelkezik. A legtöbb hardshell kabát 20 és 80 denier közötti merev felsőszövetből készül (minél magasabb az érték, annál nehezebb, de annál strapabíróbbá válik a kabát).

Kapucni

A legjobb választás a beépített kapucnival ellátott hardshell kabát, amely olyan húzózsinórokkal van ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy szükség szerint és a körülményeknek megfelelően szabadon állítható legyen. Hasznos lehet egy ellenző, amely megvédi az arcot az esőtől vagy a hótól. Mászás esetén győződj meg arról, hogy a sisak belefér-e a kapucniba.

Cipzár

Az optimális választás a kiváló minőségű, megbízható YKK márkájú cipzárral ellátott kabát, amely kívülről laminált vagy foltos vagy gumírozott. Ha szabadon szeretnél manőverezni a szellőzéssel, válaszd a kétzsebes változatot.

Zsebek

Cipzárral kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie a szükséges kiegészítők elhelyezésére, hogy ne kelljen minden alkalommal a hátizsákodba nyúlnod. Hasznosak lehetnek a vállon vagy a mellkas területén található további zsebek is. Ha hegymászáshoz vásárolsz hardshellt, győződj meg róla, hogy a zsebek kissé magasabban vannak, mint a heveder, hogy könnyen hozzáférj a tartalmukhoz.

Hogyan viseld a hardshellt?

A klasszikus hardshell szett egy termoaktív alsóneműből, egy hőálló rétegből, például egy polárból és egy védőrétegből, azaz egy kabátból áll, amely véd a szél és a csapadék ellen. Ez az öltözködési mód lehetővé teszi, hogy valós időben reagálhass az időjárás hirtelen változásaira, a levegő hőmérsékletének változására, a szél erősségére, a csapadék mértékére vagy a fizikai aktivitás intenzitására. Saját igényeidtől függően csökkentheted vagy növelheted a rétegek számát, így elkerülheted a kihűlést vagy a túlmelegedést. A hardshell kabát az úgynevezett hagymás öltözet 3 rétege közül az utolsó, és fő feladata az eső és a szél elleni védelem. Célszerű kiegészítő szigeteléssel ellátott membrán nélküli hardshellt választani – ezt a szerepet a hagymás öltözet második rétegének kell betöltenie. Emellett a kabát ekkor sokoldalúbb, és az év bármely szakában viselhető, bármikor, amikor hatékony védelemre van szükséged a kihívásokkal teli időjárási körülményekkel szemben.

Polecane produkty