Hegymászó vagy túrázó csekk? Hogyan válasszon fejszét a tevékenységéhez és magasságához?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

Sokan a fejszét a hegymászással és a gleccsercsúcsok megmászásával hozzák összefüggésbe. Ugyanakkor a Tátra hegységben vagy sítúrázás közben a biztonságos expedíció egyik alapfelszerelése. Ebben az útmutatóban olyan kérdésekre talál választ, mint például: milyen hegymászó- vagy túrabaltát válasszon, hogyan igazítsa a magasságához, és mit kell figyelembe vennie a balta vásárlásakor.

Mi az a fejsze és mire használják?

A fejsze egy többfunkciós eszköz, amely úgy néz ki, mint egy csákány. Használható lépcsők vágására a hóban, csavarok behajtására a jégbe vagy oszlopok felállítására. Ez egy biztonsági eszköz is, amely egyensúlyozásra, önmentésre vagy fékezésre használható az esések megelőzése érdekében. A jégcsákányt hegymászáshoz, jégmászáshoz, alpesi turizmushoz, ejtőernyőzéshez, mikromászáshoz vagy drytoolinghoz használják.

A jégcsákány felépítése – szár, fej és csúcs

A nyél acélból, alumíniumból vagy szénszálból készült pálca alakú nyél (pl. Black Diamond márkájú jégcsákányok). A nyél hossza általában 50 és 75 cm között van (de vannak 40 vagy 90 cm-es modellek is a piacon). Teljesen vagy részben gumi- vagy műanyaghüvellyel borítható, hogy biztosabb fogást és további szigetelést biztosítson a hideg fémmel érintkező kézzel való érintkezés ellen. A szilárdsági szint tekintetében különbséget tesznek a B típus (alap, jelenleg 1. típus, szilárdsága kb. 2,5 kN) és a T típus (műszaki, jelenleg 2. típus, szilárdsága kb. 3,5 kN) között, amely nemcsak jégen és havon, hanem sziklákon is használható.

A fej, vagy fejrész általában acélból (szén vagy ötvözetből) készül, de kisebb mértékben alumíniumból vagy titánból is. A mászócsekkek építésénél van egy kalapács, amelyet horgok vagy jégcsavarok (mászómodellek) beállítására használnak. A túracsekkek esetében a kalapács helyett egy ásó van a leereszkedés lefékezésére vagy a lépcsőfokok kovácsolására. A csőr vagy hegy a fej elülső, hegyes vége.

Ezen kívül a klasszikus túrabaltának van egy tüskéje (pengéje), amely a rúd alján helyezkedik el, és a következő célokat szolgálja: horgot akasztani, hóba vagy jégbe hatolni, biztonságos támaszt nyújtani járás közben, vagy megkönnyíteni a fejsze behatolását a hóba a rögzítés vagy a mentés céljából.

Minden típusú csekk kiegészítőleg felszerelhető hurokkal/horoggal/kötelékkel, hogy elkerülhető legyen a felszerelés elvesztése, és a mászómodellekben pihenés céljából is használható.

Hegymászó vagy túrázó csekk? A jégcsákány típusai és céljuk

Általánosságban megkülönböztetünk túra-, hegymászó- és sítúra fejszéket. Az ilyen típusú téli felszerelések a rendeltetésüktől függően különböznek felépítésük, anyaguk és szilárdsági tartományuk tekintetében.

Mászó és alpesi túra kötél

A hegymászó és alpesi túrabotot egyenes vagy enyhén ívelt bot, felfelé ívelt hegy és 65-70 fokos horogszög jellemzi. Elsősorban fékezésre szolgál, ha emelkedés vagy támaszkodás közben elveszíti a tapadást – meredekebb és igényesebb terepen (lejtés > 30 fok) helyettesíti a túrabotokat. Válassza a könnyű 1. típusú modellt (kb. 2,5 kN szilárdság), klasszikus hosszúsággal (a hüvelykujj tövétől a lábszár közepéig terjedő méret), alumínium szárral és acél fejjel. A széles penge jelenléte lehetővé teszi, hogy lépéseket ásson a hóban.

Sítúra csekk

A skitúrázó csekknek nagyon könnyűnek (kevesebb mint 300 g), rövidnek (40-50 cm) és alumínium (vagy ultrakönnyű, eloxált ötvözetből készült) pengével kell rendelkeznie. Ez az alkalmazásnak köszönhető – a meredek emelkedőkön való rögzítés és a nem tervezett eséseknél történő fékezés. A legtöbbször a hátizsákhoz lesz rögzítve, így nem jelenthet akadályt a mozgás közben. A csuklóhurok helyett célszerű olyan modellt választani, amelynek van egy kéztámasza (úgynevezett trigrest), amely megakadályozza, hogy a fogantyú elcsússzon a kézben, és a csekk elveszjen.

Jégmászás, drytooling és mic hegymászó fejszék

A jégmászó csekket megjelenésük miatt lándzsának/hegyűnek nevezik. A T betűvel (vagy a 2-es számmal) jelölt technikai jégmászó fejszéket többek között fagyott vízesések, jégesők vagy jéggel borított sziklák megmászására tervezték. A túrabakokhoz képest rövidebbek, erősen ívelt nyéllel és felfelé ívelő csúccsal rendelkeznek, hogy a lehető legkönnyebben behatoljanak a jégbe és a hóba a meredek megközelítéseknél. Ez a kialakítás megkönnyíti a jégből való kiemelést is.

A magas szintű használat miatt a műszaki csekkek cserélhető pengékkel rendelkeznek: jéghez és masztixhoz. Ezenkívül a fejükön van egy lyuk a karabinerre való felakasztáshoz. Erősen túlnyúló, függőleges vagy nehéz terepen való mászáshoz az ergonomikus, közepesen vagy extra magasra domborodó hegyű hegycsúccsal rendelkező hegymászócsák jól működnek, míg alpesi terepre enyhén domborodó hegyű változatot válasszon.

Az olyan tevékenységekhez, mint a jégmászás, a drytooling vagy a mikst, leggyakrabban két csekket használnak (egy kalapács és penge készletet vagy egy csak kalapács készletet), hogy megbirkózzanak a különböző lejtőszögekkel és körülményekkel.

Hogyan választja ki a fejsze hosszát?

A jégcsákány mérete a nyél végétől a fej csúcsáig terjedő távolság. Ezt cm-ben adják meg, és általában 50-75 cm között mozog. Feltételezzük, hogy a 160-170 cm-es embereknek 50 cm hosszúságot kell választaniuk, 180 cm felett – 60 cm, és a 195 cm-nél nagyobbak számára a 70 cm lehet jó választás. A legjobb illeszkedést azonban akkor érheti el, ha közvetlenül az üzletben „próbálja fel” a kárpitot. Ehhez a következőket kell tennie:

  • álljon egyenesen a tükör előtt, vagy kérjen meg egy másik személyt, hogy segítsen, hogy elkerülje a lehajolást, ami rossz mérést eredményezhet;
  • Fogja meg a fejsze fejét úgy, hogy a penge előrefelé mutasson (a hüvelykujjának rajta kell nyugodnia);
  • a fejet tartó kéz a lehető legközelebb helyezkedjen el a test oldalához (a szár a föld felé lógjon);
  • ellenőrizze, hogy a lábszár magassága közepén van-e.

Mi történik, ha túl hosszú fejszét választasz? Ha jelentős lejtésű terepen maga elé tolja, a szerszám nehézkessé és kényelmetlenül használhatóvá válik, és gyors fáradtságot okoz. Ezenkívül fennáll a veszélye annak, hogy a hátizsákhoz erősített fejsze útban lesz a gyaloglás közben, és veszélyes helyzetekhez vezethet.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Már ismeri a balta magasságához és a fizikai aktivitás típusához való igazításának szabályait. Mit kell még figyelembe vennie, amikor ezt az eszközt vásárolja túrázónak, hegymászónak vagy ejtőernyősnek?

  • súly – minél könnyebb, annál jobb, különösen, ha olyan túra- vagy ejtőernyős csekket választ, amelyet az idő nagy részében csak a hátizsákjához szíjazva visel (különösen alacsony emelkedésű terepen);
  • zsinór/hurok – válasszon nejlonból készült, állítható hosszúságú modelleket;
  • tartalék pengék – technikai jégcsákányokhoz;
  • további tartozékok – válasszon gumisapkát a hegyre, a fejre és a csőrre, vagy egy teljes borítást a csőrre. Ez növeli a csekk szállításának és tárolásának biztonságát, és megakadályozza az éles részekkel való érintkezésből eredő sérüléseket vagy sérüléseket;
  • minősítések és szabványok – a baltának meg kell felelnie az EN 13089 / EN 13089:2011+A2:2021 Hegymászófelszerelések – Jégszerszámok szabványnak.

Hogyan kell használni a fejszét?

A megfelelő jégcsákány kiválasztása még nem garancia a megfelelő működésre. Az is fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel és gyakorlati készségekkel, hogy a választott terepen megfelelően tudják használni. Ennek érdekében célszerű részt venni egy téli turisztikai tanfolyamon, ahol szakértők irányításával megtanulhatja a fejsze használatát (mászás, fékezés, rögzítés, oszlopok építése, csavarok és kampók elhelyezése stb.), valamint más alapvető felszerelések, mint a kramponok, lavina ABC (szonda, detektor, hólapát) használatát. A képzés általában a navigáció alapjait vagy a vészhelyzetben való viselkedést is tartalmazza (pl. lavinagyakorlatok).

A fejsze és a kramponok a kihívást jelentő téli hegyi terepek, a jégesők vagy a backcountry síelés minden szerelmese számára kulcsfontosságú felszerelés. A fejsze kiválasztásakor győződjön meg róla, hogy az Ön magasságához és céljához megfelelő, különben nem fogja ellátni a feladatát, és nem nyújt kellő biztonságot. A Sportano.hu oldalon jégmászó, technikai mászó, jégmászó és ejtőernyős fejszék széles választékát találja olyan neves márkáktól, mint a Black Diamond, BLUE ICE, Climbing Technology, Grivel és Salewa.

Polecane produkty