Hogyan kell felszerelni egy síbukósisakot? A síbukósisak kiválasztásának legfontosabb szabályai

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

A megfelelő síbukósisak a kulcsa annak, hogy biztonságban legyünk a lejtőkön, ezért érdemes alaposan körültekintően eljárni a vásárláskor, hogy minimalizáljuk egy veszélyes esés súlyos következményeinek kockázatát. Útmutatónkból megtudhatja, hogyan kell méret szerint felszerelni a síbukósisakot, mit kell figyelembe venni vásárláskor, és mikor érdemes ablakkal ellátott síbukósisakot választani.

Miért fontos a sisak a sífelszerelés fontos része?

Függetlenül attól, hogy Ön csak most tanul síelni, vagy amatőr síelő, aki gyorsan és agresszíven síel a lejtőkön, a megfelelően felszerelt sisak megvédi a nyakát és a fejét a lehetséges sérülésektől, amelyeket például egy esés, illetve a halántékot vagy a nyakszirtet ért ütés okozhat. Megvédi a fejet az éles vagy hegyes tárgyaktól, és elnyeli a rezgéseket. A sísisak hatékonyan szigetel a szél és a hideg ellen is, növelve a hőkomfortot a lejtőn vagy a sífelvonón, és ezáltal befolyásolva a motorozás teljesítményét. A snowboard-sisak esetében hasonló szabályokat követhetsz a kiválasztásnál, mint a síelős változatnál.

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű sisakot?

Mielőtt kiválaszt egy adott síbukósisak-modellt, tudd meg, milyen méretre van szükséged. Készítsen készenlétben egy mérőszalagot. Mérje meg a feje kerületét a legszélesebb pontján, a mérőszalagot a szemöldökvonala és a füle fölé helyezve (kb. 1 cm). Ellenőrizze a kiválasztott gyártók sisakjainak mérettáblázatát, és válassza ki azokat a modelleket, amelyek a kapott eredmény tartományába esnek. Fontos: a különböző márkák méretezése eltérő lehet, ezért győződjön meg arról, hogy pl. a HEAD-nél az L méret ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, mint az UVEX-nél stb. A gyermek síbukósisakok esetében óvakodjon a „veszek egy két mérettel nagyobb modellt, hogy néhány szezonra elegendő legyen, amikor a gyermekem felnő” szabálytól. A modellnek optimálisan kell illeszkednie viselőjéhez, különben nem tölti be funkcióját, és éppen ellenkezőleg, baleset esetén további kockázati tényező lehet. Választhat olyan modellt, amely méretbeállító rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi az egyéni illeszkedést (ezt a megoldást gyakran alkalmazzák a gyermek síbukósisakoknál).

Sí sisak konstrukció

A síbukósisakok építése során két fő technológiát alkalmaznak:

  • In-mold – a belső EPS habot itt közvetlenül a polikarbonát külső héjba fecskendezik vagy hegesztik, ami szilárd kötést és alacsony súlyt eredményez.

  • Hardshell – ez két rétegből áll – egy külső réteg karbonból, kevlárból vagy ABS műanyagból és egy belső réteg EPS habból, a kettő között szellőzőrendszerrel. Ez magasabb sisaksúlyt, ugyanakkor nagyon nagy tartósságot jelent.

A piacon olyan hibrid konstrukciójú síbukósisakokat is találhat, amelyek a fenti két technológia tulajdonságait ötvözik. Emellett számos más megoldást is kifejlesztettek a kényelem növelése és a fejsérülés kockázatának minimalizálása érdekében, például: MIPS (Multi Directional Impact Protection System), amely egy kiegészítő bélést használ, hogy megakadályozza a fej véletlen kitettségét, vagy az ATOMIC LIVE FIT 360° Fit System, amely lehetővé teszi, hogy a sisak a lehető legjobban a fej formájához igazodjon.

Háromféle síbukósisak létezik:

  • teljes héj – ezek egy kemény héjból állnak, amely védi a fejet és a füleket, és lehetőséget ad egy védőfelszerelés (állkapocsvédő) felszerelésére. Ezek a versenyzők és a profi síelők számára készültek, akik például óriás- vagy szuper szlalomra specializálódtak. Meg kell felelnie a FIS (Nemzetközi Síszövetség) előírásainak;

  • hiányos héjjal – egy kemény héjból áll, amely védi a fejet, és egy puha héjból a fülek számára. Jól használható gondozott pályákon és szabadidős síeléshez;

  • integrált napellenzővel – a sisak és a napellenző egységet alkot, így nem kell külön megvásárolnia a sisakot és a hozzá illő védőszemüveget ahhoz, hogy hatékony védelmet nyújtson a nap, a szél és más időjárási körülmények ellen.

Sí sisak üveggel vagy sisak szemüveggel?

A beépített napellenzővel ellátott sísisak optimális illeszkedést biztosít, így nem kell aggódnia például a rosszul illeszkedő szemüveg miatt, amely folyton leesik vagy nyomja az arcát. Ideálisak a látássérült emberek számára, akiknek korrekciós szemüveget kell viselniük – mindenféle keretet befogadnak. A napellenzős sisak szintén praktikus megoldás – kevesebb helyet foglal, mint a sisak és a védőszemüveg, és nehezebb elveszíteni vagy elfelejteni. Előnye a széles látószög is. A védőszemüveges sisak esetében viszont nagyobb a mozgástér a választás, a technológia és a lencseváltás terén.

Mire figyeljünk, ha férfi, női vagy gyermek síbukósisakot vásárolunk?

A síbukósisak kiválasztásakor először azt kell ellenőrizni, hogy a fejvédő megfelel-e a megfelelő tanúsítványnak – Európában ez a CE EN 1077:2007 szabvány, az USA-ban pedig az ASTM F-240 szabvány. A biztonsági tanúsítványra vonatkozó információk általában a bélés alatt találhatók a sisak belsejében vagy a termékismertetőn. A szellőzés, a beállítási rendszerek, a párnázás vagy az állpánt a síbukósisak egyéb fontos részei, amelyek befolyásolják a kényelmet, a teljesítményt és a biztonságot.

Szellőzés

A jó légkeringés az egyik legfontosabb eleme annak, hogy a lejtőkön órákon át kényelmesen érezd magad. A síbukósisak kiválasztásakor figyeljen a szellőzőnyílások számára, méretére (a téli sporttól függően) és elrendezésére. Praktikus lesz, ha a levegőellátás mértékét manuálisan tudja beállítani – így hideg napokon teljesen lezárhatja a rendszert, napsütéses időben pedig növelheti a szellőzést.

Beállítórendszer

A sisakok beállítására többféle rendszer létezik, a népszerű BOA® csattól kezdve, amely egy acélkábel és egy gomb, amely lehetővé teszi a mikrobeállítást és a fejkörfogathoz való optimális illeszkedést, a Salomon CustomAir technológiájáig, a racsnis rendszerig vagy a gördeszkás sisakok tépőzáras rögzítéséig.

Bélés

A bélés a sisak belsejében befolyásolja a kényelmet, ezért válasszon kiváló minőségű, tartós, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező anyagokat. Győződjön meg róla, hogy az állpántot is kitömöríti. Győződjön meg róla, hogy a bélés minden modellnél kivehető és mosható.

Rögzítőelemek

További rögzítési funkciót biztosít a sisak helyben tartásához. Kényelmes rögzítést és leoldást kell biztosítania anélkül, hogy a kesztyűt le kellene venni. A rögzítő lehet például mágneses, csatos vagy egykristályos zár (pl. Monomatic by Uvex).

Állszíj

Puha párnázottsággal kell rendelkeznie (a kapcsoknál is, ez megakadályozza a bőrirritációt), és állíthatónak kell lennie, hogy optimális illeszkedést biztosítson még fagyott kézzel vagy kesztyűvel is. Szabadságot kell biztosítania a nyeléshez, a beszédhez és a légzéshez.

Kemény és puha fülek

A puha fülek, amelyek igény szerint levehetők és rögzíthetők, jó választás, ha Ön szabadidős síelő vagy kezdő vagy középhaladó síelő. A kemény fülek a sisak héjába vannak integrálva, és profiknak ajánljuk.

Audiorendszer

A fejhallgatóval ellátott sisakokat olyan síelők és snowboardosok számára fejlesztették ki, akik téli sportok űzése közben szeretnek zenét hallgatni. Az audiorendszer a fülpárnákban található.

Hogyan ellenőrizhetem a sisak illeszkedését a fejemhez?

A megfelelően illeszkedő síbukósisaknak egyrészt szorosan kell illeszkednie a fejhez, másrészt teljes mozgásszabadságot kell biztosítania. Miután felvetted a sisakot (csúsztasd a homlokodra úgy, hogy befedje azt), kezdd el mozgatni a fejed különböző irányokba. A jól illeszkedő sisak nem változtatja meg a helyzetét, még akkor sem, ha az állpántokat nem rögzíti és nem állítja be, és a sisak nem ér a nyakához.

Hogyan illesszek síbukósisakot a síszemüvegemre?

A síszemüveget a márka alapján lehet a legjobban illeszteni a síbukósisakhoz. A síelők és snowboardosok felszereléseinek és kiegészítőinek gyártói általában kompatibilis termékeket kínálnak a kínálatukban. Ez biztosítja a különböző felszerelések megfelelő integrációját, és megakadályozza, hogy azok leessenek vagy nyomódjanak, hó kerüljön alájuk, vagy ne védjenek megfelelően a széltől, amikor gyorsan síel.

Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a síbukósisak és a síszemüveg jól illeszkedik, elvégezhet egy gyors tesztet: vegye fel a sisakot, majd a síszemüveget, és rögzítse őket a szerkezet hátulján található, erre a célra szolgáló rendszerhez. Ellenőrizze, hogy a sisak szélei (különösen a homlok felett és a halánték körül) és a védőszemüveg között csak egy kis rés maradjon.

Mit viseljünk a síbukósisak alatt?

Mindenekelőtt semmilyen körülmények között ne viseljen síbukósisakot vastag sapka fölött, különösen, ha gyermekről van szó, mivel ennek tragikus következményei lehetnek, ha elesik és beüti a fejét. A síbukósisaknak szorosan kell illeszkednie a fejhez, és egy extra nagy gyapjú- vagy pamutréteg hátrányosan befolyásolja a tapadást. Ezenkívül jelentősen csökkenti a légáramlást, ami túlmelegedéshez vezethet.

A legjobb megoldás, ha a síbukósisakot közvetlenül a fején viseli, egy vékony és rugalmas anyagból készült, a bőrt is légáteresztő és kellemes tapintású, termoaktív síkamra vagy sísapka fölött. Válassza a varrat nélküli kiviteleket és anyagokat, mint például a hozzáadott elasztánnal vagy poliamiddal, mikroszállal, nejlonnal vagy szigetelt lycrával ellátott poliészter. A Buff multifunkcionális sálat is viselheti.

Mikor kell lecserélni a síbukósisakot?

Leggyakrabban 3 évente vagy annál gyakrabban ajánlott kicserélni a síbukósisakot. Ugyanakkor ugyanazt a modellt nem szabad 5 évnél tovább használni. A sérült vagy deformálódott sisakot egy esés vagy fejre mért ütés után feltétlenül ki kell cserélni, mivel az nem fogja betölteni legfontosabb védelmi funkcióját. Még ha a sérülés szabad szemmel nem is látható, a tulajdonságok vagy a technológia megváltozhatott egy súlyos ütközés következtében. A sérült és kopott pántok, a rosszul működő rögzítők stb. szintén okot adnak arra, hogy a síbukósisakot újjal cseréljék ki.

A sífelszerelés kiegészítésekor elengedhetetlen, hogy megfelelően felszerelt sisakkal rendelkezzen, hogy növelje biztonságát a lejtőkön és biztosítsa a kényelmes utazást. Ha külföldre megy síelni, mindenképpen tájékozódjon az adott ország vagy akár az Ön által választott síközpont szabályairól, mivel egyes síközpontoknak saját szabályaik vannak a síbukósisak viselésére vonatkozóan. Olaszországban például 18 éves korig kötelező. Olaszországban például 18 éves korig kötelező (beleértve a szánkózást is), Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában pedig 15 éves korig.

Ha kétségei vannak a sí- vagy snowboardsisak modelljének és méretének helyes kiválasztásával kapcsolatban, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz. A Sportano.hu webáruházban minőségi női, férfi és gyermek síbukósisakok széles választékát találja meg olyan top márkáktól, mint az UVEX, POC, Head, ATOMIC, Alpina, Rossignol, Salomon, Oakley vagy Smith.

Polecane produkty