Hogyan kell öltözni a kerékpározáshoz télen és nyáron? A kerékpározáshoz szükséges ruházat kiválasztásának szabályai az évszaktól függően

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

A nem megfelelően kiválasztott kerékpáros ruházat hatékonyan tönkreteheti az utazást vagy az edzésterveket. Hogyan öltözzünk fel a kerékpárhoz az évszaktól függően, hogy kényelmes, hatékony és biztonságos kerékpározást élvezhessünk?

Az időjárásnak megfelelő kerékpáros öltözék

Az uralkodó időjárási viszonyokhoz, a terepviszonyokhoz és a fizikai erőfeszítés típusához (csendes kerékpározás, intervallum edzés, hegyi lovaglás stb.) nem csak a kényelemmel és az egészséggel kapcsolatos következményekkel járhat a kerékpárhoz nem megfelelően kiválasztott ruházat. Még a profi kerékpárosok is hibáznak néha a ruházatuk illeszkedésében, ami rosszabb teljesítményt vagy megfázást és a szezonra való felkészülés szüneteltetését eredményezi. A nem lélegző és vastag anyagok vagy a túl sok réteg ruha gyorsan túlmelegíti a testet emelkedőkön vagy dinamikusabb, agresszívabb motorozás során. Ezt követi egy ereszkedés vagy egy nyugodtabb lovaglás nedves ruhában. Az eredmény? Egészségügyi problémák és a fizikai aktivitás szünete.

A funkcionális és jól illeszkedő kerékpáros ruházat a biztonságot is garantálja. A túl laza ruházat állandó utánigazítást igényel, ami horzsolásokat okozhat, lábak esetében pedig veszélyes helyzeteket okozhat, pl. a láncba, pedálokba vagy kurbliba csavarodó anyag súlyos eséshez vezethet. Kerülje az olyan anyagokat, amelyek nem áramoltatják megfelelően a levegőt, pl. a pamut összegyűjti a nedvességet, de nem vezeti el azt, így nehezebben szabályozza a test hőmérsékletét. Válasszon poliésztert, poliamidot, polipropilént vagy merinógyapjút, hogy a bőre szabadon lélegezhessen.

A megfelelő, az időjárási körülményekhez igazított kerékpáros ruházat garantálja a kényelmes kerékpározást, a jó hangulatot, a megfelelő aerodinamikát és a kitűzött célok elérését. Ezért nem szabad alábecsülni a kerékpáros ruházat kérdését, még akkor sem, ha csak most kezdted a kétkerekű kalandodat, vagy csak a kikapcsolódás miatt lovagolsz.

A kerékpáros ruházat alapja:

  • kerékpáros rövidnadrág béléssel (lehetőleg kivehető), rövid vagy hosszú szárral (az időjárástól és a tereptől függően) és nadrágtartóval vagy anélkül (az előbbiek nem nyomják össze a hasat és nem csúsznak le, az utóbbiak könnyebben kezelhetők, pl. ha WC-re kell menni). Ha szabadidős motoros vagy, választhatsz bélelt alsóneműt vagy rövidnadrágot, amelyet az alkalmi nadrágod alatt viselhetsz. Válasszon olyan márkák közül, mint az Alé, Santini, POC, Silvini, Leat vagy Northwave, amelyeket a profi versenyzők mind nagyra értékelnek.

  • Szorosan illeszkedő kerékpáros trikó (enduro és downhill lovagláshoz lazább modelleket viselnek), amely például lycra anyagból készült, és jól elvezeti a nedvességet. Vegye figyelembe a hátsó zsebek jelenlétét, amelyekbe csomagolhat uzsonnát, csőcseréhez szükséges tartozékokat, belső csövet, telefont, pótalkatrészeket (pl. ujjak, lábak, szélálló kabát vagy cipővédő).

  • Gyorsan száradó, légáteresztő anyagokból (pl. Coolmax technológiával) készült kerékpáros zoknik, télen pedig megfelelő hőszigetelést biztosító, pl. merinógyapjúból készült zoknik.

Attól függően, hogy télen, nyáron vagy az átmeneti időszakban teker, ezt a felszerelést ki kell egészíteni kerékpáros kabáttal, kerékpáros melegítővel és mellénnyel, csizmavédővel (esőálló vagy melegítő), többfunkciós buffal, termo alsóneművel, sapkával és kesztyűvel.

Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz télen?

A téli kerékpáros ruházatnak meg kell felelnie az úgynevezett hagymás öltözködésnek, azaz néhány vékony, jól illeszkedő réteget kell felvenni, amelyek hatékony védelmet biztosítanak az alacsony hőmérséklet és a kedvezőtlen körülmények (hó, szél stb.) ellen. Ez lehetővé teszi, hogy testhőmérsékletét igényeinek megfelelően szabályozza, megakadályozva ezzel a kihűlést vagy a túlmelegedést.Optimális esetben három réteget viseljen:

  • Egy alapréteg – a testhez legközelebbi dolog -, amely lélegzik, hatékonyan elvezeti a nedvességet és garantálja a hőkomfortot. Válasszon egy varrás nélküli, szabott szabású, hálós szerkezetű „alapréteg” pólót vagy hosszú ujjú termo alsóneműt. Válasszon nejlont, poliésztert, poliamidot vagy polipropilént hozzáadott elasztánnal az optimális illeszkedés és mozgásszabadság érdekében.

  • szigetelő – a jó légáramlás mellett megakadályozza a hőveszteséget. Viseljen kerékpáros melegítőfelsőt meghosszabbított háttal és gallérral, gyapjúfelsőt vagy termoaktív alsóneműt és mellényt, pl. szélfogó típusú mellényt. A funkcionális kerékpáros mezek és mellények olyan jól ismert kerékpáros ruházati márkáktól kaphatók, mint az Alé, az ASOS, a Dainese és a POC.

  • Védő – külső réteg, amely a légáteresztő képesség mellett védi a testet a hótól, széltől és esőtől. Magasabb hőmérsékleten (10 °C-ig) elegendő egy vékony, szélálló kabát, mínuszok esetén pedig jól jön egy Gore-Tex® membránnal ellátott softshell vagy hardshell kabát.

Ezenkívül kerékpározáskor téli ruházatot kell viselni:

  • Hosszú nadrág – 0 °C alatti hőmérsékleten érdemes alája termoaktív alsóneműt húzni, és ha úgy dönt, hogy -10 °C-on vagy az alatt teker, válasszon téli kerékpáros nadrágot, rövid nadrágot és kiegészítő melegítőket, pl. lycra vagy fleece lábszárat.

  • kesztyű, pl. szélfogóval,

  • sisaksapka és kerékpáros kémény vagy egy multifunkcionális buff sál gyapjúval,

  • Neoprén csizmaszár – segít fenntartani a megfelelő hőmérsékletet, és védi a lábat és a vádlit a nedvességtől és a szennyeződésektől.

Kerékpáros öltözék átmeneti időjáráshoz tavasszal és ősszel

Mivel az időjárási körülmények tavasszal és ősszel nagyon változékonyak lehetnek, a kerékpárosok és a szabadidős motorosok számára gyakran nehéz megtalálni az optimális ruházatot. Itt is hasznosnak bizonyul a három réteg viselésének elve, amely lehetővé teszi, hogy az időjárási viszonyoktól és a lovaglási stílustól függően szabadon manipulálhassa a ruházatot. A tavaszi és őszi átmeneti időjáráshoz való kerékpáros öltözéknek a következőkből kell állnia:

  • pulóverek,

  • egy állógallérral ellátott termo trikó vagy alsónemű, vagy egy rövid ujjú termo trikó kerékpáros ujjakkal, amelyet le tudsz venni, ha a hőmérséklet emelkedik,

  • kerékpáros mez vagy kerékpáros mellény,

  • Szél- és vízálló kabát speciális membránokkal és szálakkal, amelyek védelmet nyújtanak a nedvesség és a szél ellen. Könnyűnek és vékonynak kell lennie, hogy könnyebb legyen összehajtani és a pulóver vagy hátizsák hátsó zsebében tárolni.

  • hosszú szárú kerékpáros nadrág vagy softshell nadrág, vagy melegebb napokon ¾ kerékpáros rövidnadrág, amelynek kerékpáros lábszára szilikonbetétekkel van ellátva a csúszás megakadályozására,

  • kiegészítők, mint például egy buff vagy egy kerékpáros kémény, hosszú ujjú kesztyűk (pl. EVA hab béléssel), egy sapka a sisak alatt, amely eltakarja a füleket, egy kerékpáros köpeny (poncsó) (extra védelem az esőben), védőhuzat a cipőre (pl. a szennyeződés elkerülése érdekében).

Hogyan öltözzünk nyáron kerékpározáshoz?

A nyári hónapok lehetővé teszik, hogy ne kelljen hosszasan készülődnie a kerékpárral való indulásra, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell az optimális ruházat kiválasztására összpontosítania. A nyári kerékpározáshoz megfelelően kiválasztott ruházat fenntartja a megfelelő testhőmérsékletet, és minimálisra csökkenti a túlmelegedés kockázatát. Ha világos a bőre, irritációra hajlamos a bőre, vagy magas hegyekbe készül, válasszon UPF (Ultraviolet Protection Factor) védelemmel ellátott ruházatot, amely egy olyan paraméter, amely meghatározza, hogy az anyag milyen mértékben engedi át az UV-sugárzást (az UPF-nek legalább 15-20, de lehetőleg 50 vagy annál nagyobbnak kell lennie).

Hogyan öltözzünk nyáron kerékpározáshoz?

  • egy izzadságpántban ezüstionok hozzáadásával, amelyek antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek,

  • A kerékpáros trikónak rövid ujjúnak (vagy meleg időben ujjatlannak) kell lennie, amely légáteresztő, vékony anyagból (szintetikus anyagok, például nejlon, poliamid stb.) készült, és a jobb levegőáramlás érdekében a hónaljban további hálós paneleket tartalmaz. Funkcionális megoldás a teljes hosszúságú cipzárral ellátott kerékpáros mez, amely lehetővé teszi a levegő áramlásának szabályozását, de megkönnyíti a ruhaváltást is. Válasszon varrás nélküli modellt (a fájdalmas kidörzsölődés elkerülése érdekében), meghosszabbított háttal (szélvédelem, különösen hasznos országúti kerékpározásnál) és zsebekkel a háton (kisebb kiegészítők és rágcsálnivalók számára).

  • rövidnadrágban – laza vagy testhezálló, antibakteriális, anatómiai talpbetéttel és légáteresztő anyagból,

  • esőkabát vagy kerékpáros köpeny vihar vagy felhőszakadás esetén,

  • A kesztyűhöz olyan tartozékokat kell felszerelni, mint például: kerékpáros napszemüveg a szem UV-sugárzástól való védelmére, multifunkcionális buff wrap (fejfedőként is használható) vagy sport sapka napellenzővel és ujjatlan kerékpáros kesztyű gélbetétekkel (a kormányon való szilárdabb és kényelmesebb fogás érdekében) és hálós betéttel (hatékonyan elnyeli a nedvességet). Válassza az Oakley kerékpáros kesztyűt 4Way Stretch technológiával (nagy nyúlású, szél- és nedvességálló anyag) vagy Ziener habbetétekkel és izzadságelnyeléssel.

Polecane produkty