Hogyan készítsük fel a kerékpárt a nyári szezonra? Lépésről lépésre kerékpár karbantartás a tél után

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

 

A téli szezon utáni első kerékpárhasználat előtt ellenőrizni kell az egyes kerékpáralkatrészek hatékonyságát és megfelelő karbantartását. Javasoljuk, hogyan készítse fel kerékpárját lépésről lépésre a nyári szezonra, hogy élvezze a biztonságos motorozást és meghosszabbítsa kedvenc felszerelésének élettartamát.

 

A kerékpár felkészítése a szezonra: alapvető szerszámok és kiegészítők

Nem mindenki rendelkezik a kerékpár nyári szezonra való felkészítéséhez szükséges szaktudással és egy bőröndnyi szerszámmal, ha azonban egyedül akarja megoldani a témát, először is győződjön meg róla, hogy rendelkezik a megfelelő felszereléssel. Szükséged lesz rá:

  • szivattyú (pl. Topeak Race Rocket HP, Zefal Mini Jet vagy Blackburn Chamber Tubeless padlószivattyú 160psi),

  • imbuszkulcsok (hatlapos csavarok meghúzásához és meglazításához, pl. LEZYNE V PRO 10 készlet),

  • csavarkulcsok,

  • felszerelés a kerékpár mosásához (szivacs, kefe, vödör),

  • tisztítószerek (pl. mosogatószerek),

  • Lánc- és féktárcsa-zsírtalanító (pl. a Peaty’s vagy a Finish Line kínálatából),

  • lánc kenőanyag.

Hasznos lenne egy kerékpárszerviz-állvány is (a felszerelés megemeléséhez és biztonságosabb tartásához), de ez inkább professzionális felszerelés, amely nélkül otthon is könnyen boldogulhat. Emellett érdemes némi szabad helyet is előkészíteni magadnak. Ha nincs kertje vagy erkélye, akkor végül is használhat egy fürdőkádat (kivéve, ha a kerékpárja drasztikusan piszkos, például tele van sárral és erdei szeméttel) vagy egy zuhanyzót.

Hogyan készítsük fel a kerékpárunkat a tél utáni lovaglásra? Lépésről lépésre útmutató

Ha már minden szükséges eszköz és előkészület egy helyen van, hogy felkészítse kerékpárját a nyárra, tegye meg a következő lépéseket egyesével.

A kerékpár mosása

Kezdje azzal, hogy alaposan eltávolítja a port, a piszkot és a szennyeződéseket, amelyek például a legutóbbi őszi kirándulásokról maradtak vissza. Mindössze egy vödör meleg vízre, mosogatószerre, egy kefére és egy száraz ruhára van szüksége. Használhat speciális kerékpártisztító folyadékokat is (pl. Peaty’s Loamfoam Cleaner PLF1-12), amelyeket általában egyenletesen kell felvinni az egész kerékpárra (az ilyen termékek biztonságosak a fékbetétek vagy féktárcsák számára), várjon néhány percet, majd öblítse le tiszta vízzel. Ellenállóbb szennyeződések esetén szükség lehet puha kefére. Ha nagynyomású autómosót vagy kerti slagot használ, tartson legalább egy méter távolságot a felszereléstől, hogy ne érje túl nagy nyomás a kerékpárt, használjon kis vízsugarat, és legyen óvatos a csapágyaknál (pl. fenéktartó, kerékagyak).

A lánc tisztítása és kenése

A láncot le kell vetkőztetni (jó ötlet egy tűt vagy egy lánctisztítót használni, hogy könnyen és biztonságosan eltávolíthassuk), majd néhány órán át egy palackban hagyni egy kis mennyiségű extrakciós szeszes itallal. Alternatív megoldásként a láncot lecsupaszítás nélkül is zsírtalaníthatja egy erre a célra kifejlesztett termékkel – csak vigye fel a terméket egy ruhára, majd fogja meg vele a láncot, és kezdje el visszafelé pörgetni a pedálokat. Ha a láncod tiszta, meg kell kenni valamivel, például a CeramicSpeed UFO Drip vagy a Zefal Extra Dry Wax termékkel. Olajozzon be egyenként minden egyes láncszemet, várja meg, amíg a zsír behatol az érintett szerkezetekbe, majd száraz ruhával törölje le őket. Megjegyzés: csak úgy kenje meg a láncot, hogy minden második láncszemre egy csepp zsírt tesz, és forgassa a pedálokat (a váltókarok segítségével, ha a kerékpárja fel van szerelve velük). A megfelelően olajozott lánc kívülről száraz, de belülről nedves.

A lengéscsillapító, a fékek, a kerékagyak, a váltó és a kormány szintén kenést igényelnek. Célszerű az egyes alkatrészekhez külön készítményt használni, például a lengéscsillapító kenőanyagának teflont kell tartalmaznia, a fékekhez pedig hasznos a szerelőpaszta.

Gumiabroncsok felfújása

Nézze meg alaposan a gumiabroncsokat – előfordulhat, hogy a tél folyamán elhasználódtak és megrepedtek, különösen, ha a kerékpár állandóan a szabadban vagy hideg, nedves helyiségben volt. A sérült gumiabroncsok, bár elméletileg vezethetők, semmiképpen sem biztonságosak. A helyes abroncsnyomás ugyanilyen fontos – az ajánlott értékek általában a gumiabroncs oldalán vannak feltüntetve (barban vagy PSI-ben). Felfújhatja őket saját maga egy nyomásmérővel ellátott felfúvó készülékkel, vagy elviheti a kerékpárját a legközelebbi benzinkútra, és kompresszorral megmérheti őket.A néhány hónapig kint lévő kerékpárnál érdemes kicserélni a belső csöveket és ellenőrizni a küllők állapotát – hogy egyik sem laza, görbe, törött vagy rozsdás-e, mivel ezek a szabálytalanságok azt jelenthetik, hogy a kereket ki kell centrírozni vagy teljesen ki kell cserélni. Ebben az esetben ez további költségeket vonhat maga után a professzionális szolgáltatásért.

Fékek és kábelek ellenőrzése

Amikor a tél után karbantartást végez a kerékpárján, érdemes ellenőrizni a fékek, a kábelek és a fékhüvelyek állapotát. A helyes kábel rugalmas és nem repedt. Időről időre ki kell azonban cserélni, mivel a páncélzat és az acélkábel között por képződik, ami megakadályozza a megfelelő működést. Győződjön meg róla, hogy nem rozsdásodnak, vagy nem nyújtanak ellenállást fékezéskor vagy sebességváltáskor. Ha ezek a problémák jelentkeznek, cserélje ki a kábeleket és a páncélzatot.

A fékek esetében távolítsa el a szennyeződéseket és a port a felnikről vagy a tárcsákról. A fékeket a fent említett, erre az alkatrészre szánt termékekkel kell kenni. Hogyan ellenőrizzük a fékeket tisztítás után? Ügyeljünk arra, hogy a fékbetétek ne legyenek túlságosan elhasználódva, és a fék képes legyen megállítani a kereket, azaz a kerékpárunk lendületét.

A világítás ellenőrzése

A közlekedés biztonsága nemcsak a hatékony fékekről, váltókról, láncról és felfújt kerekekről szól, hanem a megfelelő világításról is. Ha kerékpárja több hónapig használaton kívül állt, lehetséges, hogy a kerékpárlámpát tápláló elemek lemerültek vagy kiégtek. Kicserélheti az elemeket, vásárolhat egyetlen lámpát, vagy beruházhat egy új kerékpárlámpa-készletbe, amely az első és a hátsó lámpák számára is azonos teljesítményt biztosít. Érdemes olyan márkák bevált felszereléseihez nyúlni, mint az Infini, a Kellys, a Lezyne és a Topeak.

Hasznos kiegészítők és tartozékok kerékpárjához a Sportano.hu

Ha a nyár előtti karbantartást elvégezte kerékpárján, érdemes a szezonra való felkészülésbe beiktatni egy masszív kerékpárzár beszerzését, amely megvédi kerékpárját a lopás ellen. A Sportano.hu oldalon olyan neves márkák zárjait találja meg, mint a Gerda, ABUS, Kryptonite, Hiplok, Zefal vagy Trelock, kábeles, láncos vagy U-lakatos zár formájában, kóddal vagy kulccsal zárva.

Hosszabb kerékpártúrát tervez a hegyekben? Vagy talán egy tájfutó rally vár rád? Érdemes öntapadós foltokat (pl. Topeak Flypaper Glueless Patch Kit vagy Lezyne set METAL KIT BOX) beszerezni, amelyekkel gyorsan megjavíthat egy belső csövet vagy egy gumijavító készletet (pl. Blackburn Tubeless BBN). A többnapos utakon szükséged lesz egy kerékpáros csomagtartóra is, hogy további felszereléseket vagy csomagokat könnyedén szállíts (pl. Ortlieb Universal Bike Packing Gravel-Pack)Szeretné nyomon követni a legfontosabb edzési paramétereket? Szerelkezzen fela telefonja számára (pl. UNI SP Connect Bike tokkal vagy SP Connect Bike Bundle II Universal), amellyel biztonságosan használhatja kedvenc mobilalkalmazását.

Polecane produkty