Hogyan öltözzünk sífutáshoz? A teljes felszerelés sífutáshoz

Sylwia Stwora-Petela 06.02.2023

Ahelyett, hogy a sípályákon száguldozna, szeretné kipróbálni a sífutást ezen a télen? Győződjön meg róla, hogy megfelelő felszereléssel rendelkezik, mielőtt elkezdi csiszolni új készségeit. Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz, hogy garantáljuk a hőkomfortot és a teljes mozgásszabadságot?

Hogyan öltözzek sífutáshoz? A legfontosabb szabályok

A hegyi túrázáshoz hasonlóan a sífutás is a rétegezés elvét követi, amelyet a köznyelv „hagyma-elvként” ismer. Ez azt jelenti, hogy egy vastagabb réteg helyett több vékonyabbat viselünk, így az időjárási viszonyoktól vagy az edzés intenzitásától függően szabadon beállíthatjuk a hőérzetünket. Fontos, hogy az öltözködéskor enyhe lehűlést érezzünk, hogy elkerüljük a túlmelegedést. Ha már a síruha felvétele után meleged van, akkor tudd, hogy még egy nagyon alacsony intenzitású erőfeszítés is túlságosan fel fog melegíteni. Sífutás esetén az optimális megoldás egy alapréteg (nadrág/leggings) és két felső réteg thermo alsónemű + egy melegítő réteg, például egy gyapjú vagy pulóver. A harmadik réteg, pl. egy softshell dzseki, opcionális, és az időjárási körülményektől és az edzés intenzitásának mértékétől függ.

A mozgásszabadság, a légáteresztő képesség, a vízállóság, a szél és a hideg elleni védelem és a kis súly a sífutó ruházat legfontosabb követelményei közé tartozik. Akár klasszikus, akár gördeszkás sportot űz, a ruházatnak a lehető legszélesebb mozgástartományt kell lehetővé tennie. Figyeljen az anyagra – tartalmazzon elasztánt, legyen többirányú sztreccs, vagy legyen nagy sztreccs technológiával támogatott (pl. SCHOELLER®WB-400 a Salomon-tól, Helly Tech® Professional a Helly Hansen-től). A kabát, nadrág vagy pulóver szabása is fontos – ideális esetben ergonomikusnak kell lennie, hogy jól illeszkedjen a testhez.

A ruházat légáteresztő képességét a RET-index határozza meg – minél magasabb az érték, annál kevésbé vezeti a nedvességet kifelé, és fordítva. A 6 alatti értékek ideális légáteresztő képességet biztosítanak, és azt jelentik, hogy a ruhadarab nagyon intenzív terhelés során is jól teljesít. A 6 és 12 közötti RET érték megfelelő mértékű megerőltetés mellett is átmegy a teszten, a 12-20 közötti érték pedig közepes légáteresztő képességet jelez, amely mérsékelt megerőltetéshez is alkalmas. A 20-nál nagyobb RET érték rossz légáteresztő képességet jelez.

A sífutóruházat összeállításakor ügyeljen a külső réteg vízlepergető képességére. Ezt a paramétert milliméterben megadott vízoszlop mértékegységben adják meg, és azt jelzi, hogy a szövet milyen mértékben engedi át a vizet a külső rétegből a belső rétegbe. A nedvesség felszívódását megakadályozó, vízlepergető anyag, például DWR-kezeléssel ellátott anyag is nagyszerű lesz. A sífutó dzsekik minimális vízállósága 10000 mm vagy annál nagyobb.

Ruházat sífutáshoz – hogyan kell kiegészíteni?

A termo alsónemű, a gyapjú/blúz és a softshell a sífutófelszerelés elemi részei. Hogyan kombinálod ezeket a rétegeket, és mit kell figyelembe venned, amikor kiválasztod a „hagymás” öltözék különböző elemeit?

Az első réteg

Az alapréteg a termikus fehérnemű, amely magas fokú légáteresztő képességének köszönhetően hatékonyan vezeti el a nedvességet kifelé, így a bőr száraz marad edzés közben. Leggyakrabban poliészterből, poliamidból és elasztánból készül, és úgynevezett „mapping”-gel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy attól függően, hogy a test mely területei izzadnak a leginkább, különböző súlyú szövetet használnak a hatékonyabb nedvszívás érdekében. Fontos, hogy a termo alsónemű megfelelően illeszkedjen az edzés hőmérsékletéhez és intenzitásához. Ne feledje, hogy a testhez kell tapadnia ahhoz, hogy betöltse funkcióját.

Második réteg

A sífutó ruházat második rétege melegebb napokon felső rétegként is funkcionálhat. Ez leggyakrabban szintetikus szálakból (pl. poliészter, némi poliamiddal vagy merinógyapjúval) vagy gyapjúból készült melegítőfelső (vékonyabb, 100-as súlyú, ha még mindig kabátot viselünk rajta, vagy vastagabb, ha ez lesz az utolsó réteg). A sífutó dzsekit általában úgy építik fel, hogy az eleje szélvédelmet, míg a hátulja légáteresztő képességet biztosít. Célszerű olyan modellt választani, amely hüvelykujjas ujjakkal, térképezéssel vagy kompressziós zónákkal rendelkezik (ezek a legtöbb izomcsoportot érintő területeken helyezkednek el, hogy javítsák a vérkeringésüket, és ezáltal javítsák a teljesítményt vagy gyorsabb regenerálódást).

Harmadik réteg

A külső réteg feladata a szél és a csapadék elleni védelem. A sífutó dzsekik esetében rugalmas és könnyű, ergonomikus szabású modellekről van szó, amelyek vagy kapucni nélküliek (vagy levehető kapucnival rendelkeznek). Sokoldalú megoldás a softshell, amely kiváló szellőzést, védelmet biztosít a szél és a könnyű csapadék ellen, valamint magas hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően hőkomfortot biztosít. Amikor sífutáshoz választ kabátot, választhat egy membránnal ellátott modellt, amely védelmet nyújt a hótól vagy esőtől, miközben légáteresztő képességet biztosít, de valamivel alacsonyabb szinten. Másrészt egy olyan kabát, amelynek elejébe windstopper membránt építettek, a legjobban véd a szél ellen. Ha sífutáshoz vásárol kabátot, figyeljen a zárt vagy ragasztott varratokra, szellőzőnyílásokra/panelekre, valamint a cipzár végén lévő, a kidörzsölődés ellen védő szövetborításra stb.

Melyik nadrág a sífutáshoz?

A legjobbak a sífutásra szánt modellek lesznek, vagy alternatívaként cserélje le őket a téli edzésre tervezett sífutó vagy kerékpáros leggingsre. Az ilyen modellek általában elöl egy plusz melegítő réteggel (pl. hálós) vannak bélelve (hatékonyabb a szél ellen). Alternatívaként viselhet klasszikus sportleggingset is, alatta termoaktív leggingsszel (hosszú vagy ¾ hosszú).

A sífutók a hidegebb és szelesebb napokon viselhetnek Primaloft® szigetelt sífutó sífutószoknyát, amelyet leggings vagy sífutónadrág fölött viselnek, hogy plusz melegítő rétegként működjön.

Kiegészítők a sífutó felszereléshez

Kezdje a sífutásra szánt kesztyűkkel. Könnyűnek kell lennie, rugalmas anyagból kell készülnie, amely jól illeszkedik a kézhez, és ellenáll a kopásnak is. Figyeljen a mandzsettára – rugalmasnak kell lennie, hogy lehetővé tegye a kényelmes fel- és levételt, valamint a megerősítéseket, például a hüvelyk- és mutatóujj körül.

A sí sapka, a többcélú sál (buff) vagy a sportkarszalag a fejedre kerül, hogy megvédje a füleidet és a fejedet a hidegtől. Válasszon egy olyan modellt, amely rugalmas, gyorsan száradó és jól nedvszívó anyagból készült, alacsony vagy közepes súlyú (a kinti hőmérséklettől függően). A lapos varrású vagy varrás nélküli változatok biztosítják a kényelmet.

A sífutó felszerelésének másik kiegészítője a funkcionális zokni, amely megerősített lábujjakkal és sarokkal, rugalmas mandzsettával és gyorsan száradó, jó nedvszívó képességű anyagokkal rendelkezik. Az új-zélandi juhoktól származó merinó gyapjúból készült közepes hosszúságú és súlyú modellek (antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik) a legjobb választás.

Sífutáskor az UV-szűrővel ellátott síszemüvegek szintén elengedhetetlenek, hogy megvédjék a szemet a fehér felületről visszaverődő napsugaraktól, amelyek problémákat okozhatnak a megfelelő látásban. Ennek oka, hogy a hó a fény akár 85%-át is visszaveri (úgynevezett albedo), ami káprázást okoz, ami rontja a láthatóságot és fárasztja a látást. Ilyen körülmények között könnyen lemaradhat egy akadályról vagy beleütközhet egy másik síelőbe, ami veszélyes balesethez vezethet. Ha UV-szűrővel és polarizált lencsékkel ellátott napszemüveget visel, amely elnyomja a fényvisszaverődéseket, jó látómezőt és kényelmes edzést biztosít. Naposabb napokra S2 lencsével rendelkező modelleket válasszon, felhős időben pedig az S1 vagy S0 (átlátszó) lencsék a jobbak.

A megfelelő sífutófelszerelés segít abban, hogy síelés közben kényelmesen érezze magát, és megfelelő védelmet nyújtson a szél, az alacsony hőmérséklet, a csapadék vagy a túlzott nedvesség ellen. Ne feledje, hogy a kihűlés vagy hipotermia kockázatának csökkentése érdekében viseljen réteges ruházatot és megfelelő kiegészítőket (további információkért lásd a hipotermiáról szóló cikkünket).

Kerülje a snowboardozáshoz vagy lesikláshoz való ruházatot, mivel az vastagabb súlyú, és hamar felmelegszik benne. A sífutó ruházatban az is hasznos, ha a háton, a csípőn vagy a hónaljban elasztikus részek találhatók, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást és megakadályozzák a bőrön a felesleges nedvesség felhalmozódását. Győződjön meg róla, hogy terepruházatán fényvisszaverő betétek vannak, hogy mások számára jobban láthatóvá váljon, és így növelje biztonságát az ösvényen.

Polecane produkty