Hogyan pakold be túrahátizsákodat? Hasznos tippek 

Rafał Czarnecki 05.04.2024

Úgy tűnik, mintha a túrahátizsák bepakolása a világ legegyszerűbb feladata lenne – csak bele pakolod a cuccaidat, és irány a hegyekbe, ugye? Sajnos ez így nem feltétlenül igaz. A tartalmak rosszul átgondolt elhelyezése és a helytelen súlyelosztás sok kellemetlenséget okozhat és jelentősen hátráltathatja a túrát. Íme néhány tipp a túrahátizsák sikeres bepakolásához, hogy elkerülhesd a vele járó kellemetlenségeket, és hogy minden fontos dolog könnyen elérhető közelségben lehessen a kirándulás során.

Hogyan pakold be túrahátizsákodat: terület szerinti kialakítás 

A túrahátizsák bepakolásakor az aranyszabály az, hogy a belsejét érdemes olyan területekre felosztani, ahová a megfelelő kategóriájú szabadtéri ruhák és a túrafelszerelés kerülhet. Már előtted van, hogy mit szeretnél a túrára magaddal vinni? Szuper! Akkor rangsorold a felszerelésedet négy alapvető csoport megkülönböztetésével: 

  • első csoport: ritkábban használt tárgyak, pl.: hálózsák (csak a menedékházban van rá szükség), extra túrakabát, váltó alsónemű stb. 
  • második csoport: nehezebb tárgyak, mint például: tartalék túrabakancs, gázfőző és -tartály, túraedények, élelmiszerkészlet, piperecikkek. 
  • harmadik csoport: gyakran használt tárgyak, amelyeknek mindig kéznél kell lenniük: softshell / esőkabát / pehelykabát / hardshell (évszaktól és útviszonyoktól függően), elsősegélycsomag, fejlámpa, termosz stb. Néhány apróság is szerepelhet a csomagban – a zsebkéstől és a powerbanktól kezdve az iratokig.
  • negyedik csoport: a túrahátizsák külső oldalán hordozható, nagyobb tárgyak. Ez lehet egy vizes palack, egy karimatrac vagy akár a sátor egyes részei.

Ha ez a válogatás megtörtént, akkor a tárgyaknak a túrazsákban való optimális elhelyezése sokkal könnyebb lesz.

Alsó terület – tedd bele azt, amit a legritkábban használsz

Szándékosan alulról felfelé haladva rendeztük el ezeket a tárgycsoportokat. Az alsó részben olyan tárgyakat érdemes elhelyezni, amelyeket valószínűleg nem fogsz használni az útvonalon. Nehézkesnek találod ezt? Nem feltétlenül kell annak lennie, hiszen a hegyi hátizsákok gyakran rendelkeznek további cipzárokkal, hogy könnyebben hozzáférj ahhoz, ami a lenti részben van. Ezzel a megoldással szükség esetén a legalsó részre kerülő hálózsákhoz is hozzáférhetsz, anélkül, hogy ki kellene venned a fölötte lévő dolgokat. 

Példák olyan túrahátizsákokra, amelyek plusz nyitható alsó résszel rendelkeznek: Wolfskin Highland Trail és Deuter Futura Pro.

Középső terület – a legnehezebb tárgyak számára fenntartva

A második csoport nagyon fontos, mert ez határozza meg, hogy hol lesz a hátizsák súlypontja. Itt különös gondossággal szükséges eljárni, mivel a pakolási hibák problémákat okozhatnak. Ha például véletlenül ebbe a kategóriába tartozó tárgyakat helyezzel felülre, azzal az egész szerkezet instabillá válik. Ezt érezni fogod, amint elkezded a túrát, és a hátizsákod elkezd imbolyogni. Szélsőséges helyzetekben akár az egyensúlyodat is elveszítheted.

Ne feledkezz meg tehát a súly egyenletes elosztásáról. A szabály egyszerű: minél nehezebb egy tárgy, annál közelebb érdemes lennie a hátadhoz. Ha a hátizsák súlypontját közvetlenül a tested mellé helyezed, a hegyi kirándulás nem jár majd kényelmetlenséggel. Ha olyan tárgyat helyezel a hátizsák valamelyik részébe, ami nagy súlyú, figyelj arra, hogy az ellenkező oldalon is megfelelő legyen az egyensúly. Ne feledd továbbá, hogy a törékeny és éles szélű tárgyakat valami másba (pl. törölközőbe vagy pólóba) csomagold. Ez megóvhat téged a felesleges sérülésektől. 

A kis méretű, nehéz tárgyakat (pl. multitoolt) a legjobb kisebb zsebben tárolni. A modern túrazsákok gyakran jól felszereltek ilyen tárolóhelyekkel. 

Felső terület – a „legszükségesebb” tárgyaknak fenntartva

A hátizsák felső részében és a gyors és könnyű hozzáférést biztosító zsebekben érdemes elhelyezni azokat a tárgyakat, amelyekre a leginkább szükség van az út során. Ne feledd, hogy mindig legyen kéznél túrakabát, harapnivaló (energiaszelet vagy egy sima szendvics), termosz vagy vizes palack, de fejlámpa és elsősegélycsomag is jól jöhet. 

A hátizsák rendben tartása garancia arra, hogy a változó időjárási körülményekre, a hirtelen energiavesztésre vagy a véletlenszerű eseményekre gyorsan megtaláld a megoldást. Egyszerűen fogalmazva, ilyen alkalmakkor kár lenne átrendezned az egész hátizsákodat.

Gatyarész – a kevésbé praktikus tárgyak és az… alsóneműk számára

Nem minden tárgy alkalmas a hátizsák rekeszeiben való elhelyezésre. A kevésbé kézreálló tárgyakat általában jobb a táska külső oldalán rögzíteni gumiszalag, kapocs, pánt, tépőzár vagy karabiner segítségével. Leggyakoribb a kempingfelszerelések – karimatrac és sátok – rögzítése. Néha a túrabögrét vagy a vizes palackot is kívülre akasztják, valamint a túrabotokat (ha azokat nem használják). A ruhák vagy a törölköző felakasztása a nedves dolgok túra közbeni megszárítására is szolgál.

Hegyi hátizsák – ne feledkezz meg a megfelelő kapacitásról 

Mi okozhat még problémát az úton, ha a hátizsákról van szó? Minden bizonnyal a nem megfelelő poggyászkapacitás. Ha rövid hegyi túrára indulsz, ne a legnagyobb kapacitású hátizsákba pakolj. Miért ne? Mert ha túl sok szabad helyet hagysz, a túrahátizsákod néhány helyen meg fog törni. Ez túra közben kényelmetlen, és olykor veszélyes is, mivel elveszítheted az egyensúlyodat, különösen az ösvény keskeny szakaszain történő kockázatos manőverek során. 

Mi van akkor, ha hosszú hegyi expedícióra készülsz és nagy csomagod van, de nem pakolható túl jól hátizsákod? Kompenzálhatja-e a sok heveder és zsinór a kis befogadóképességét? Egyértelműen nem! Fontos, hogy vigyázz a csomagodra. Az expedíciós csomagod semmiképpen ne hasonlítson egy karácsonyfára, mert minden plusz dolog, amit kívül helyezel el, csökkenti a stabilitásodat. Ezáltal fennáll a veszélye annak, hogy véletlenül beleakad egy ágba vagy kőbe, ami hegyi körülmények között akár balesettel is végződhet.

Kíváncsi vagy, hány literes kapacitás a legmegfelelőbb számodra? Ha egynapos hegyi túrára készülsz, akkor már egy 20-35 literes modell jó választás lehet. Ha néhány napos túrát tervezel és menedékhelyeken szándékozol aludni, akkor egy 40-55 literes hátizsák lehet a jó választás. Ha igazi expedícióról álmodsz, amely során az összes kempingfelszerelésedet a hátadon fogod cipelni, akkor egy nagy, 50-80 literes expedíciós hátizsákra lehet szükséged.

Női kontra férfi túrahátizsák – mi a különbség?

A túrahátizsákokat évek óta uniszex változatban gyártják. A „mindenkinek” szánt modelleket valójában elsősorban a felnőtt férfiak átlagos testalkatát szem előtt tartva alkották meg és tervezésük sajátosságai nem vették figyelembe az átlagos nők magasságát és súlyát. Így néhány hölgy nehezen találta meg a megfelelő illeszkedést a csípő- és mellkaspántokat érintően, ami kellemetlenséget okozhatott a túrán. Szerencsére az outdoor márkák elkezdték felismerni ezt a problémát, és manapság a túrahátizsákokat egyre gyakrabban kínálják két külön változatban – férfiben és nőiben. 

Hegyi túrahátizsák kiválasztása előtt állsz? A Sportano.hu webáruházban megbízható női, férfi és gyermek túrahátizsákokat találsz olyan neves outdoor felszerelésgyártóktól, mint a deuter, Gregory, Helly Hansen, Osprey, Jack Wolfskin vagy a Thule. Az innovatív technológiák és a strapabíró minőségi anyagok magas felhasználói kényelmet, biztonságot és funkcionalitást jelentenek.

Polecane produkty