Hogyan válassz bokszsisakot? Útmutató kezdő bokszolóknak és küzdősportolóknak 

Sebastian Dzuła 13.03.2024 ( 18.03.2024 )

A megfelelően kiválasztott bokszsisak kulcsfontosságú elem a biztonság és a teljesítmény biztosításában az edzés és a küzdelem során. Ebben a cikkben megnézzük a fő kritériumokat, amelyekre érdemes odafigyelni a tökéletes bokszksisak kiválasztásakor, hogy az maximális védelmet és kényelmet biztosítson minden edzés során. 

Bokszsisak – mikor elengedhetetlen? 

A bokszsisak nélkülözhetetlen felszerelés számos olyan sportágban, amely a küzdelem, a stratégia és a fizikai állóképesség elemeit ötvözi. A fejvédelem elengedhetetlen a sérülésveszély minimalizálásához és a sportolók teljes biztonságának garantálásához az edzés és a verseny során. Mely sportágakban nem szabad megfeledkezni a bokszsisakról: 

  • boksz – klasszikus sportág, amely egyaránt vonzza a tapasztalt harcosokat és a küzdősportok kezdő szerelmeseit. A bokszban a sisak védi a fejet az ökölcsapásoktól, amelyek veszélyesek lehetnek az arcra és a koponyára. A bokszsisakok általában állkapocsvédővel vannak ellátva, és védik a homlokot, az orrot és az állkapcsot. A kezdő bokszolók számára az adidas Rookie bokszsisak lehet a legmegfelelőbb választás. A legmodernebb I-Protech habtechnológia az ütések elnyelésével és tompításával magas szintű biztonságot nyújt; 
  • Muay Thai – thai boksz, amelyet intenzív kéz-, könyök-, térd- és lábütési technikák jellemeznek – hatékony fejvédelmet igényel. Az ebben a sportágban használt ökölvívó sisakok gyakran rendelkeznek speciális pajzzsal a halánték és a nyak területén, hogy átfogó védelmet nyújtsanak a különböző ütésekkel szemben. A Venum Elite bokszsisak megerősítésekkel rendelkezik a fül és a nyak területén, hogy a legmagasabb szintű biztonságot garantálja a dinamikus edzések során;
  • kick-box – ököl- és rúgótechnikák kombinációja, így az arc és a fej védelme elengedhetetlen. A kick-boxban használt bokszksisakok gyakran a halánték területén is rendelkeznek megerősítésekkel és a nyak számára kialakított pajzzsal, biztosítva ezzel a magas szintű védelmet. A kick-boxban magas rúgásokat alkalmaznak, ezért a fej felső részének védelmére is ügyelni kell. Az EVERLAST 1910 PRO-nál a homlokvédő fűzőrendszerrel van ellátva, és teljes mértékben állítható, így bármilyen fejmérethez alkalmazkodik anélkül, hogy a nyújtott védelem szintjét befolyásolná. Ezenkívül a sisak könnyű habszivacsának köszönhetően tökéletes egyensúlyt biztosít a védelem és a mobilitás között;   
  • MMA (vegyes harcművészetek) – az MMA-ban a harcosok különböző harci technikákat alkalmaznak, például bokszolást, birkózást, fojtást és karfeszítést. Ebben a sportágban a bokszsisaknak az ököl- és könyökütések során védelmi szerepe van. Mindazonáltal az MMA jellegéből adódóan a bokszsisakoknak könnyebbnek kell lenniük, és szabadságot kell biztosítaniuk a földharc és a dinamikus felállás során. Az Everlast 4022 bokszsisak hátul széles és praktikus tépőzárral rendelkezik, így optimális illeszkedést biztosít a fej formájához. A szoros illeszkedés és a jó, egy helyen való tartás növeli a biztonságot és a védelmet. Az EVERLAST bokszsisakok az innovatív EVERFRESH™ technológiával vannak ellátva, amely biztosítja a megfelelő szellőzést és megakadályozza a szagok kialakulását. 

Ezekben a sportágakban egy dolog közös – a fejsérülés veszélye. A bokszsisak védelmet nyújt a lehetséges sérülések ellen, amelyek a harc közbeni ütésekből adódhatnak. A sportágak közötti különbségek befolyásolják a sisakok kialakítását, hogy mindegyik optimális védelmet nyújtson, emellett figyelembe veszik a sportolókra jellemző eltérő technikákat és kockázatokat.  

Mire érdemes odafigyelni a bokszsisak kiválasztása során? 

A bokszsisak kiválasztásakor érdemes néhány kulcsfontosságú szempontot figyelembe venni, amelyek fontosak az edzések és a küzdelmek közbeni védelem és a kényelem szempontjából. Többféle kialakítású sisak létezik, amely különböző szintű védelmet és láthatóságot biztosít, így a választásodat egyéni preferenciádhoz és igényeidhez igazíthatod.

Orrvédővel ellátott bokszsisakok 

Az orrvédővel ellátott sisakokat azok számára tervezték, akik korábban sérülést szenvedtek az arcuk ezen részén, vagy akiket aggasztanak az e területre történő ütésekkel kapcsolatos kockázatok. Ez a fajta bokszsisak a teljes arcot fedő kialakításának köszönhetően hatékonyan minimalizálja a sérülés kockázatát, miközben széles látómezőt biztosít, ami azért fontos, hogy a bokszoló a küzdelem során az ellenfelére koncentrálhasson, miközben biztos abban, hogy a sisak minimalizálja a fájdalmas ütések kockázatát.  

Az Everlast Elite Lea Headgear bokszsisak sűrű rétegelt habszivacsból készült, amely kemény és tartós műbőrrel van kivitelezve, így maximális és hatékony védelmet nyújt még a súlyos ütésekkel szemben is. A sisak szerkezetét úgy tervezték, hogy védje a füleket anélkül, hogy befolyásolná a sportoló hallását.

Sparring sisakok

A sparring sisakokat nagy tartósságuk és legmagasabb szintű védelmük jellemzi. Beépített állukkal, arc- és állvédőjükkel ezek a modellek ideális megoldást jelentenek azon sportolók számára, akik nagy hangsúlyt fektetnek a teljes biztonságra az edzések és a küzdelmek során. Akik még nagyobb védelemre vágynak, választhatják a nehezebb és terjedelmesebb változatot, amelyben az arc gyakorlatilag el van rejtve a sisak belsejében. Ez egy rendkívül masszív védelem, amely biztosítja a sportolók számára, hogy az arcuk és a fejük érzékeny részei nem lesznek sérülésveszélyesek.

A LEONE 1947 Full Cover modell kiegészítő állvédővel rendelkezik, amely hatékonyan véd az erős állcsapások és erőteljes horgok ellen. A jól kiválasztott PU bőr hosszú időn keresztül garantálja a kényelmet. Ha bőrsisakot keresel, érdemes a neves Everlast márka EV4820 modelljét választanod. A benne alkalmazott hátsó tépőzáras rögzítési rendszer szilárd illeszkedést tesz lehetővé, ami jelentősen megkönnyíti a sisak fel- és levételét. Eközben a csattal ellátott állvédő lehetővé teszi az arcvédő biztonságos beállítását. A sisakot úgy tervezték, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa a lehető legszélesebb látómezővel.

Versenysisakok  

Ezeket a sisakokat kiváló láthatóság jellemzi. Lehetővé teszik a játékosok számára, hogy szabadon láthassák ellenfelüket, és gyors döntéseket hozhassanak a küzdelem során. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a jó láthatóság a védelem rovására megy, mivel az arc teljesen fedetlen marad, ezért a versenysisak kiválasztásakor fontos, hogy a harcos tisztában legyen a nem teljes védelem kockázatával, és elegendő képességgel rendelkezzen az ütések elkerüléséhez. 

Az Amara Coldwave műbőrből készült adidas Speed Pro bokszsisak tökéletes illeszkedést és mozdulatlanságot garantál edzés és párbaj közben. A sisak átgondolt kialakítása nagy látómezőt biztosít.

Ráccsal vagy maszkkal ellátott bokszsisakok 

A klasszikus sparring- és versenysisakok mellett kaphatók hőre lágyuló műanyag maszkkal vagy fémráccsal ellátott bokszsisakok is. Ezek az alternatív modellek egyre népszerűbbek, mivel hatékonyabb védelmet nyújtanak az egyenes ütésekkel szemben. Ilyen például a LEONE 1947 Fighter bokszsisak, amely fémrácsos testtel rendelkezik. Bármikor levehető, így ez egy sokoldalúan használható sisak – mindennapi edzésre kiválóan alkalmas.

Milyen egyéb paraméterek fontosak a bokszsisak kiválasztásakor? 

A bokszsisak kiválasztásakor a következőkre is érdemes odafigyelni:

  • külső anyag – a természetes bőr kiváló minőségű, strapabíró és esztétikus, ugyanakkor drágább lehet. A szintetikus megfelelők általában könnyebben karbantarthatók; 
  • kitöltés – fontos, hogy a töltet elég sűrű legyen ahhoz, hogy hatékonyan elnyelje az ütések erejét, ugyanakkor kényelmes illeszkedést biztosítson. Az Everlast vagy LEONE sisakokban általánosan használt EVA hab és az adidas sisakokban használt I-Protech hab példák a kiváló ütéselnyelő tulajdonságokkal rendelkező anyagokra; 
  • kialakítás és illeszkedés – a sisak kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy az jól illeszkedjen a fejhez anélkül, hogy korlátozná a mozgást. Figyelj a rögzítésekre és az alkalmazott tépőzárra. A tépőzáras rögzítő rendszerek a fej hátsó vagy felső részén népszerűek, mivel könnyen beállíthatók és különböző fejméretekhez illeszkednek. Győződj meg róla, hogy a sisak olyan rögzítési rendszerrel rendelkezik, amely edzés vagy harc közben is stabilitást biztosít. Ez különösen fontos a kick-box, a thai box és az MMA dinamikus gyakorlása során.  

Hogyan válasszam ki a bokszsisak méretét? 

A helyesen méretezett bokszsisak kulcsfontosságú a maximális védelem biztosításához az edzések és a küzdelmek során. A rossz méret befolyásolhatja a sisak hatékonyságát és kényelmét. Az alábbiakban bemutatjuk a megfelelő méretű bokszsisak kiválasztásakor figyelembe veendő lépéseket: 

  1. Mérd meg a fejed körméretét  

Egy mérőszalag segítségével gondosan mérd meg a fejed kerületét a homlokod magasságában, körülbelül egy hüvelykkel a szemöldököd és a füleid felett. Győződj meg róla, hogy a mérőszalag lazán illeszkedik, és nem nyomja a bőrödet. 

  1. Nézd meg a termékoldalon található mérettáblázatot

A Sportano.hu webáruházban megtekintheted a termékek mérettáblázatát, amely tartalmazza a mért fejméreteken alapuló méretjavaslatokat. Hasonlítsd össze a méreteidet a táblázattal, hogy megtaláld a megfelelő méretet.  

  1. Próbáld fel a sisakot  

A bokszsisak felpróbálásakor figyelj arra, hogy egyenletesen illeszkedjen a fejedre anélkül, hogy túlzott nyomást kellene rá gyakorolnod. Ne feledd, hogy a sisak egy kicsit jobban illeszkedik, ha az állpánt zárva van. Végezz néhány alapvető mozdulatot, például döntsd meg a fejed, dőlj meg és színlelj ütéseket. Győződj meg róla, hogy a sisak a helyén marad és nem korlátozza a mozgásodat.

  1. Konzultálj a Sportano.hu munkatársaival 

Ha nem tudod biztosan, hogyan válaszd ki a megfelelő méretű bokszsisakot, kérj segítséget tanácsadóink csapatától. Segítenek neked kiválasztani a megfelelő modellt, amely megfelel a fejednek és az egyéni edzési igényeidnek.

Ne feledd, hogy a megfelelő méretű bokszsisak kiválasztása elengedhetetlen a biztonsághoz az edzések és a küzdelmek során. A helyesen kiválasztott méret lehetővé teszi, hogy az edzés intenzitásától függetlenül élvezhesd a védelmet és a kényelmet. 

Minden edzésen kell viselni a bokszsisakot?  

Az ökölvívó sisakok az edzésfelszerelés alapvető darabjai, amelyek hatással vannak a sportoló biztonságára és hosszú távú fejlődésére. Használatuk az edzés és a harc során ajánlott, bár a tevékenység intenzitásától és céljától függően bizonyos eltérésekkel. Az edzés során, ahol a hangsúly a technika, az erő és a kondíció fejlesztésén van, az ökölvívó sisak kiegészítő fejvédelmet nyújt a véletlen ütésekkel szemben, ami különösen fontos a kezdő bokszolók számára ahhoz, hogy minimalizálhassák a fejsérülés kockázatát és növelhessék a magabiztosságukat a különböző gyakorlatok végrehajtása során. 

Egyes szakértők szerint azonban a sisak túl gyakori viselése az edzés során negatívan befolyásolhatja az ökölvívó készségek bizonyos aspektusainak fejlődését. A biztonságos körülmények egyfajta hamis önbizalomhoz vezethetnek, ami befolyásolhatja az edzés tempóját és intenzitását. A sportolók talán valamivel több kockázatot vállalnak olyan helyzetekben, ahol normális esetben óvatosak lennének, tudván, hogy a sisak védi őket.

Végső soron az egyéni edzési igények és célok függvényében kell eldönteni, hogy az edzés során vagy csak a harc során érdemes-e bokszsisakot viselni. Célszerű együttműködni egy tapasztalt edzővel, aki képes a sportoló konkrét képességeihez, tudásszintjéhez és kényelméhez igazítani a megközelítést, miközben az optimális biztonság és az edzés hatékonyságának biztosítására törekszik.

Polecane produkty