Hogyan válasszak sícipőt? A lábfej hosszának és szélességének mérése, valamint a legfontosabb sícipő paraméterek mérése

Sylwia Stwora-Petela 03.01.2023

A megfelelően illeszkedő sícipő nemcsak a kényelmes és precíz síelés kulcsa, hanem a sílécekben rejlő lehetőségek kiaknázása is. Tudja meg, hogyan válassza ki a megfelelő méretű, hajlékonyságú és merevségű sícipőt, hogy a téli sportkaland kezdete szórakoztató és kifizetődő legyen.

Helyes lábhosszmérés

A sícipő méretezésénél elengedhetetlen, hogy helyesen mérje meg a lábhosszát, különösen akkor, ha online vásárol. A sícipőgyártók ezt a paramétert a mérettáblázataikban az úgynevezett Mondopont (mondo) skála segítségével adják meg. A lábfej hosszát a saroktól a nagylábujj hegyéig mérik. A nemzetközi számozás cm-ben van megadva.

Ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő méretet a Mondopoint skálán, helyesen kell megmérnie a lábhosszát:

  1. Készítsen elő egy ceruzát vagy tollat, egy mérőszalagot és egy tiszta papírlapot.

  1. Helyezze a papírlapot a falhoz (ez megakadályozza, hogy a papír véletlenül elmozduljon).

  1. Álljon mezítláb a jobb lábával a papírlapra úgy, hogy a sarka a falhoz érjen, a térde pedig enyhén behajlítva legyen.

  1. Vázolja fel a lábfeje alakját, a ceruzát/tollat függőlegesen tartva.

  1. Ugyanezt tegye a bal lábával is.

  1. Mindkét esetben mérje meg a távolságot a saroktól a nagylábujj hegyéig.

  1. Kerekítse fel az eredményt a legközelebbi 0,5 cm-re (pl. 27,2 cm = 27,5 cm, 25,4 cm = 25,5 cm stb.), és hasonlítsa össze a gyártó által megadott mérettel.

Mit kell szem előtt tartani a sícipő kiválasztásakor?

A megfelelő sícipőméret kiválasztásakor a lábfej hossza mellett a lábfej szélessége is fontos, amely megfelel a bakancs héjának szélességének (az úgynevezett Last). Ezt a tényezőt általában mm-ben adják meg a gyártók mérettáblázataiban. Egy másik fontos tényező a flex, azaz a bakancs merevsége. A megfelelő sícipő kiválasztásakor olyan elemeket kell figyelembe venni, mint:

  • a belső csizma (bélés) – a lehető legkevesebb varrással kell rendelkeznie, és tartós anyagból kell készülnie;

  • csatok – fém (pl. alumínium) és állítható legyen;

  • tépőzáras pánt – kiegészítő csatként funkcionál, lehetővé téve a cipő héjának jobb feszességét;

  • talpbetét – válasszon anatómiai vagy hőre alakítható talpbetétet (ezek hő hatására alkalmazkodnak a láb alakjához);

  • Sí/séta rendszer – lehetővé teszi a bakancs beállításának gyors megváltoztatását lejtmenetről gyaloglásra és fordítva.

Szélesség

Mérje meg a lábszélességet a következőképpen:

  • Álljon mezítláb egy tiszta papírlapra anélkül, hogy súlyt helyezne a lábára.

  • Vázolja fel a lábfeje alakját.

  • Mérje meg a lábfej szélességét egy mérőszalaggal a legszélesebb pontján (a lábközépcsont közelében).

A sícipő szélességének kiválasztásakor vegye figyelembe a síelési tapasztalatát, a síelési stílusát, valamint azt, hogy milyen szintű irányíthatóságra és kényelemre van szüksége. Fontos: minél keskenyebb a bakancs, annál nagyobb a síelés kontrollja és a lábtartás, de kisebb a kényelem, és fordítva. Például:

  • versenyzőként vagy a sportlovaglás szerelmeseként a keskeny és nagyon keskeny modellekhez nyúljon 92 és 98 mm között. Ha keskeny a lába, vagy nagy lovaglási pontosságra van szüksége (a kényelem rovására), akkor egy keskeny héjú modell is megfelel.

  • A 98-100 mm-es tartomány ideális például nagy sebességű motorozáshoz;

  • a 100-104 mm-es tartomány a legtöbb síelő számára laza illeszkedést biztosít, de valamivel kevesebb kontrollra kell számítani. A 102 mm-es méret a legsokoldalúbb;

  • a 104 mm-es és a feletti tartományt a nagyon széles lábú és vádlijú emberek számára ajánljuk. Síelés tanulására is alkalmas.

Egyes márkák (pl. Tecnica) további jelöléseket használnak, amelyek a szélességi tartományokon kívül a síelő speciális lábára (keskeny/széles) vagy az illeszkedés mértékére utalnak:

  • HV (high volume) – nagyon széles lábakhoz és nagy kényelemhez;

  • MV (közepes térfogat) – standard illeszkedés;

  • LV (alacsony térfogat) – keskeny lábakhoz és pontos illeszkedéshez.

Flex

A sícipő héjának keménysége, vagy flexe, az az ellenállás mértéke, amelyet a cipő nyújt, amikor a test előre dől. Ez a síelő súlyától, korától, edzettségi szintjétől vagy képességeitől függ. Az úgynevezett flex index segít a sícipőmodell tulajdonságai és rendeltetése szerinti illeszkedésben, de ez nem egy univerzális index. Az alacsony érték jobb kényelmet, nagyobb szélességet és puhább bakancsot jelent, és fordítva – minél magasabb a flex index, annál keményebb a bakancs, annál pontosabb és jó alátámasztást biztosít a lábnak. Érdemes szem előtt tartani, hogy a sícipőgyártók a bakancsok héjához különböző keverékeket használnak, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a több márka modelljeit nem szabad összehasonlítani.

A síelés tanulásához egy kezdő női síelő számára a 40-60-as flex a jó választás, míg egy férfi számára a 70-80 közötti érték. A középhaladó síelők 60-70 (nők) vagy 80-90 (férfiak) flexet választhatnak. Nagy tapasztalattal és szakemberek számára a 70 feletti (nők) és a 90 feletti (férfiak) értékek a legjobb választás.

Sícipő cipő személyre szabása

Ha Önnek nem szabványos lába van, vagy szigorúan személyre szabott paraméterekkel rendelkező lábbeli modellre van szüksége, akkor kihasználhatja a modern megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a sícipő személyre szabását, például a hőformázható héjakat vagy a bélés hajlítását.

Hőformázható héjak

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a merev héj tökéletesen illeszkedjen a síelő lábának anatómiájához, így maximális erőátvitelt és érzékenységet biztosít. Ezt a megoldást először a Fischer márka javasolta Vacuum néven. A héj és a belső bakancs egy speciális gépben a síelő lábához van nyomásra formázva, így a lábfej esetleges tökéletlenségeit figyelembe veszik, ami segít csökkenteni a síelés közbeni kellemetlenségeket. A héj hőformázásának másik módja a Custom Shell (Salomon cég) vagy a Memory Fit (Atomic márka).

Fűtött bélések

A bélés, azaz a legfejlettebb modellekben a belső cipő hőformázható, ami azt jelenti, hogy felmelegedve optimálisan a lábfejhez igazítható, így jobban kitölti a cipőt és növeli a kényelmet. Például az intuíció/szokásos illeszkedés magasabb hőmérsékleten és lábnyomás mellett is biztosítja a formázást, az injekciós csizmák pedig speciális habot használnak, amely a szerelés során szabadul fel.

Hogyan válasszak sícipőt a szintemnek és a síelési stílusomnak megfelelően?

A megfelelő sícipő kiválasztásakor figyelembe kell vennie a síelési stílusát és szintjét is. Ha Ön kezdő szintű szabadidős síelő, a legjobb választás a 90-nél alacsonyabb flexszel rendelkező modellek, amelyek könnyűek és kényelmesek. Középhaladó vagy haladó síelő vagy, aki a teljesítmény síelést kedveli a gondozott pályákon? A precíz mozgáshoz merevebb (női flex 70-110, férfi 90-130) és keskenyebb, erősen domború formájú bakancsokra lesz szükséged. Pályán kívüli síeléshez (pl. freeride) a közepes szélességű (100-102 mm) és 100-as flexszel rendelkező modellek jól működnek. A skittering olyan lábbeliket használ, amelyek jól tartják a bokát az ereszkedéseken, miközben a felfelé vezető utakon szabad mozgást tesznek lehetővé. A lábbelik általában járás/sí rendszerrel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a gyors váltást (gyaloglásról lovaglásra). Az ejtőernyős sícipőt alacsony súlya és jó szigetelése jellemzi.

A leggyakoribb hibák a sícipő kiválasztásakor

A fő hiba, amit a síelők – és nem csak a kezdők – elkövetnek, hogy túl nagy bakancsban síelnek, ami többek között annak az elavult hiedelemnek köszönhető, hogy 2 számmal nagyobb lábbelit kell választanunk, hogy egy pár gyapjú zoknit is felvehessünk. A mai technológiákkal és a síbakancsok gyártási módszereivel nem kell ekkora mozgásteret hagynunk – 0,5-1 cm is elég. Ráadásul a síbakancsok talpa merev, és nem hajlik, ami automatikusan azt jelenti, hogy nincs szükségünk extra helyre a lábujjaink mozgatásához.

Az is nagy hiba, ha úgy választasz sícipőt, hogy nem rendelkezel elemi ismeretekkel a cipőtípusokról, azok használatáról vagy a legfontosabb paraméterekről. Célszerű szakmai segítséget kérni pl. egy bakancsszerelőtől vagy a Sportano síbolt szakértőitől, akik tapasztalatuknak és tudásuknak köszönhetően a modellt az egyéni paraméterekhez, képességekhez vagy síelési stílushoz igazítják.

A legjobb sícipők kezdőknek és haladóknak a Sportano.hu

A megfelelően illeszkedő sícipő nemcsak kényelmessé teszi minden mozdulatát a sípályán vagy a sípályán kívül, hanem biztonságossá és kielégítővé is. A rosszul illeszkedő lábbeliben való síelés miatt nem tudod irányítani a felszerelésedet, a mozdulataid nem lesznek pontosak, fájdalmas kopások keletkeznek (legrosszabb esetben sérülés vagy trauma), és nem fogsz fejlődést látni.

A Sportano.hu különböző szélességű, hosszúságú, héjkeménységű sícipők széles választékát találja, amelyek alkalmasak a különböző típusú lesikláshoz vagy sífutáshoz, valamint a sítúrázáshoz. Válassza a vezető márkák kiváló minőségű és tartós sícipőit: HEAD, Rossignol, Salomon, ATOMIC, Fischer, Nordica, Tecnica vagy Dalbello. A csúcstechnológiáknak és innovatív megoldásoknak köszönhetően (mint például a SensiFit™ bélés a bakancs könnyű behelyezéséért, a Stretch Thinsulate® szigetelés az extra lábkomfortért, vagy a FORM FIT rendszer, illetve a külső héj hőformázása), csiszolhatod a tudásod, új szintre emelheted a síelést, vagy megdöntheted a rekordot.

Polecane produkty