Hogyan válassz futballcipőt? Típusok, a lábméret és a felület típusa szerinti kiválasztás

Sebastian Dzuła 07.03.2024 ( 08.03.2024 )

A megfelelő futballcipő kiválasztása nagyban befolyásolhatja a pályán zajló játék minőségét és biztonságosságát. Kulcsfontosságú tényező, amely nagyban befolyásolhatja a tapadást és a labdakezelést. A megfelelő futballcipő kiválasztása azonban a rendelkezésre álló lehetőségek sokféleségét tekintve megterhelő lehet. Íme az útmutatónk, amely segít megtalálni az adott felülethez illő tökéletes futballcipőt. 

Hogyan válassz futballcipőt a gyepfelület típusa szerint?

Ha területnek megfelelően választunk futballcipőt, amelyen játszunk, akkor jobb teljesítményt, labdakontrollt és biztonságot élvezhetünk edzés vagy mérkőzés közben. A legnépszerűbb futballcipő-típusok között vannak olyan modellek, amelyek a természetes füvön, nedves füvön, műfüvön és teremben való játékhoz készültek.

Futballcipő természetes fűre 

Ha jól karbantartott és nem túl felázott füvön játszol, akkor javasoljuk, hogy kifejezetten erre a felületre tervezett stoplist válassz. Az FG (Firm Ground) cipők optimális tapadást biztosítanak a kemény természetes füves pályákhoz. Az FG/AG (Firm Ground/Artificial Ground) modellek viszont sokoldalúak, és mind természetes füves, mind egyes műfüves felületeken is jól használhatóak.

Labdarúgó-cipő nedves természetes fűhöz  

Főleg puha és homokos füvön játszol? Válaszd a csavarokkal vagy keverékkel ellátott stoplisokat. Az SG (Soft Ground) vagy SG-PRO stoplisok hosszabb és kúposabb csavarokkal rendelkeznek, amelyek kiváló tapadást garantálnak nedves talajon. Ezekben magabiztosan tehetsz meg minden lépést, még csúszós terepen is.  

Műfüves futballcipő 

Ha műfüves pályán kívánsz játszani, akkor a kifejezetten erre a felületre tervezett cipők ajánlottak. A TF/TT (Turf/Trainer) modellek rövid gumistoplival rendelkeznek, amelyek optimális talajfogást biztosítanak, és ideálisak a műfüves pályákhoz. Ezek a modellek a kisméretű termekhez és a füves pályákhoz is jó választásnak bizonyulnak. Az AG (Artificial Ground) cipők hasonlóak a hagyományos modellekhez, de rövidebb stoplikkal rendelkeznek, amelyek jobb tapadást garantálnak a műfüvön. Az FxG (Flexible Ground) modellek sokoldalúbbak, és mind műfüvön, mind téli játék esetén, amikor a felület befagyhat, használhatóbbak.

Beltéri futballcipők  

Ha beltéri padlón vagy gumin fogsz játszani, válassz hagyományos beltéri (úgynevezett indoor) cipőt. Az IC (Indoor Court), IN (Indoor) vagy IT (Indoor Turf) modellek lapos talppal rendelkeznek, amely kiváló tapadást biztosít az ilyen típusú felületeken. A legtöbb esetben a beltéri futballcipők talpa jelöletlen anyagból készül, amely megvédi a padlót a sérüléstől.

Futballcipő füves pályára – melyiket válaszd? 

A műfűből készült pályák speciális típusú futballcipőt igényelnek a megfelelő tapadás, tartósság és kényelem biztosítása érdekében. Többféle műfüves stoplis létezik

  • AG (Artificial Ground) stoplisok – kifejezetten az olyan műfüves felületeken való játékhoz készültek, mint a füves pályák. A különböző irányú stoplisok és a rövid, kúpos stoplik megfelelő kombinációjával rendelkeznek, amelyek jó tapadást biztosítanak, és minimalizálják a felületbe való beleragadás kockázatát;
  • TF/TT stoplikkal ellátott talp – a TF (Turf) vagy TT (Turf Trainer) jelölésű talppal ellátott stoplisok rövid gumistoplikkal rendelkeznek, amelyek a műfüves pályán való jó tapadásért felelősek. A TF/TT stoplisok emellett ízületbarátabbak, így csökkentik a sérülésveszélyt. 

Ne feledd, hogy minden játékosnak megvannak a saját preferenciái, ezért érdemes különböző stoplismodelleket kipróbálnod, hogy megtaláld az egyéni igényeidnek megfelelőbbet. A jól kiválasztott futballcipők jobb teljesítményt, jobb tapadást és kényelmet garantálnak játék és edzés közben

A futballcipőkben alkalmazott anyagok 

A futballcipő anyaga szempontjából nagyon fontos a kényelem, a teljesítmény és a tartósság. Íme a legfontosabb tudnivalók, amelyek segítenek eldönteni, hogy milyen anyagot válassz a futballcipődhöz

  • természetes bőr – a természetes bőrből készült stoplisokat a kiváló kényelem és a lábfejhez való illeszkedés miatt szokták nagyra értékelni. A természetes bőr emellett jobb légáteresztő képességet is biztosít, ami segít szárazon tartani a lábat. Az ilyen típusú stoplisok azonban általában drágábbak, és több gondoskodást igényelnek, például rendszeres tisztítást és karbantartást
  • műbőr a kiváló minőségű műbőrből készült stoplisokra jellemző a tartósság és a vízállóság. A műbőr gyakran jobb időjárásállóságot biztosít, és könnyebb ápolni, mint a természetes bőrt;
  • szintetikus anyagok sok stoplis különféle szintetikus anyagokból, például műanyagból, szintetikus szálakból vagy hálóból készül. Ezek az anyagok gyakran könnyű, rugalmas és légáteresztő cipőt biztosítanak. Emellett ellenállóbbak a kopással szemben és könnyebben tisztíthatók.  

Modern stoplisok 

Az utóbbi években megjelentek a piacon a különböző anyagokat, például szintetikus elemekkel vagy hálóval kombinált bőrt egyesítő stoplisok. A hibrid megoldások a különböző anyagok legjobb tulajdonságait kínálják, mint például a természetes bőr tartósságát és a szintetikus anyagok könnyedségét. Emellett modern kialakításukkal és innovatív technológiáikkal is kitűnnek. Különösen a Mizuno cipők talpbetéteiben alkalmazott innovatív megoldásokat érdemes megemlíteni. A Barefoot technológia páratlan kényelmet és támogatást biztosít a lábnak, kiküszöbölve a fáradtságérzetet még intenzív edzések és mérkőzések során is. A sokoldalú stoplisokat kereső focisták számára remek választás lehet a PUMA márka modelljei, amelyek a Dynamic Motion System rendszerrel rendelkeznek, így a stoplisok kiváló tapadásukkal kitűnnek száraz és nedves füvön egyaránt.  

A csúcsfocisták zokni és cipőfűző nélküli cipőket viselnek, amelyek speciális szerkezete innovatív gallérozással rendelkezik, amely stabilizálja a lábat és tökéletes illeszkedést biztosít. Ilyen megoldást alkalmaznak a New Balance HypoKnit technológiájú stoplisok is a jobb lábtartás érdekében. Ez a megfelelő szintetikus szálaknak köszönhető, amelyek alkalmazkodnak a lábfej egyedi formájához. Ennek eredményeképpen a futballistának minden körülmények között biztos lehet a tartása, függetlenül az időjárástól vagy a gyep állapotától.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű futballcipőt? 

A megfelelő méretű futballcipő kiválasztása döntő fontosságú a játék közbeni kényelem és teljesítmény szempontjából. Íme néhány tipp a megfelelő méretű futballcipő kiválasztásához

  • lábfej megmérése – helyezd a lábadat zokni nélkül egy papírra, és jelöld meg a lábujjak és a sarok hegyét. Ezután mérd meg az e pontok közötti távolságot.
  • EU/UK/USA méret – ellenőrizd a mérettáblázatot, amely összehasonlítja a talpad hosszát a megfelelő EU, UK és US méretekkel. Ne feledd, hogy a különböző márkák méretei némileg eltérhetnek, ezért érdemes megnézni az adott gyártó mérettáblázatát;
  • szabás – a megfelelő méretű stoplisoknak jól kell illeszkedniük a lábhoz, de nem szabad túl szorosnak lenniük. Győződj meg róla, hogy lábujjaidnak elegendő helyük van ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak a cipőben. Kerüld a túl nagy méretű stoplisok vásárlását, mivel ezek megnehezíthetik a labda irányítását és kezelését.

A megfelelő futballcipő kiválasztása döntő fontosságú a pályán nyújtott teljesítmény és a kényelem szempontjából, ezért érdemes az olyan top márkák kiváló minőségű futballcipőit választani, mint a PUMA, MUNICH, Nike, Mizuno, New Balance, Diadora vagy a Joma. A Sportano.hu weboldalon a különböző felületekhez alkalmas futballcipők széles választékát találod. Akár természetes füvön, műfüvön vagy sportcsarnokban játszol, nálunk megtalálod a megfelelő modellt, amely minden mozdulatodban kiváló tapadást, stabilitást és kontrollt biztosít. Kínálatunkban egyéb labdarúgó kiegészítők és felszerelések széles választéka is megtalálható . A labdáktól, protektoroktól és kapuskesztyűktől kezdve a sportruházaton át az edzéshez szükséges kiegészítőkig – mindent megtalálsz, amire szükséged van ahhoz, hogy fejleszthesd képességeidet és élvezhesd a legmagasabb szintű játékot. 

Polecane produkty