Hogyan válassz snowboard nadrágot? Útmutató kezdő snowboardosok számára

Sylwia Stwora-Petela 25.01.2024

A megfelelő deszka és bakancs mellett a sípályán való téli szórakozás során a kényelem és a védelem kulcsfontosságú eleme a nehéz időjárási körülmények között a funkcionális snowboard nadrág. Ha kezdő snowboardos vagy, vagy új nadrág vásárlását tervezed, és nem tudod, milyen paraméterekre érdemes odafigyelned, és hogyan szabd az igényeidhez, útmutatónk segít a helyes választásban.

Snowboardnadrág kontra sínadrág – mi a különbség?

A snowboard és a sínadrágok első pillantásra egyformának tűnhetnek, a gyakorlatban azonban szerkezetük, stílusuk és speciális tulajdonságaik tekintetében némileg különböznek, hogy megfeleljenek az egy vagy a két deszka viselőjének igényeinek. A sok ugrás, a gyakori irányváltások és a testhelyzet miatt a snowboard nadrágok lazább szabásúak és szélesebb szárúak, így teljes mozgásszabadságot biztosítanak nemcsak a lejtőn, hanem a különböző trükkök végrehajtása közben is. Magasított derékkal rendelkeznek, ami segít tompítani és védeni a testet az esetleges esések során. A snowboard nadrágok gyakran extra párnázással vannak ellátva a térdnél vagy a fenéknél az esések elleni védelem miatt, valamint a lábak alján, hogy csökkentsék a deszka vagy a snowboardbakancs széleivel való érintkezésből adódó kidörzsölődés kockázatát. A lábakon nem hiányozhatnak a húzózsinórok és a derékon található tépőzárak sem a testreszabott illeszkedés biztosítása érdekében.

A sínadrágokat a testre szabott szabás jellemzi, ami csökkenti a síelés közbeni légellenállást és növeli az aerodinamikát. Térdmagasságban profilozott szárral, a síelés során a kopásnak leginkább kitett területeken (térd, boka) merevítéssel és fejlettebb állítási rendszerrel rendelkezhetnek, amely lehetővé teszi a síbakancshoz való pontos illeszkedést és a síelés közbeni nagyobb kényelmet.

Melyik snowboard nadrág lesz a legjobb választás? A legfontosabb paraméterek

A snowboard kabátokhoz hasonlóan a téli sporthoz tervezett nadrágoknak is vízálló és légáteresztő tulajdonságokkal szükséges rendelkezniük, és kiváló minőségű, membránnal alátámasztott anyagokból kell készülniük.

Anyag

A jó snowboard nadrágok kiváló minőségű külső anyagokból készülnek, amelyek tartósak, kopás- és vízállóak. A népszerű anyagok közé tartozik a nejlon, a poliészter, valamint a két anyag keveréke. Két paraméterre érdemes odafigyelni:

  • tartósság – denierben (DEN/D) van megadva,
  • vastagság – g/m2-ben van megadva.

Ha azt szeretnéd, hogy nadrágod több szezonon át tartson, válassz egy ripstopból készült modellt, amely speciális felépítésének köszönhetően ellenáll a mechanikai sérüléseknek – a szövet mentén és keresztben szabályos időközönként megerősített szálak vannak szőve. A szakadásra vagy kopásra leginkább hajlamos területek (térd, boka a láb belső oldalán, hónalj), például esések vagy a deszka szélével való érintkezés következtében, megerősítettek.

Membránok

A snowboard nadrágok membránja egy vékony réteg, amely egy olyan konstrukció része, amely a következő elv alapján épül fel:

  • egy háromrétegű réteg (3L, ún. hardshell) – ez egy külső szövet, egy membrán és egy belső bélésréteg kombinációja. Ez a konstrukció kiváló nedvesség elleni védelmet és nagyszerű légáteresztő képességet biztosít, így ideális a haladó szintű snowboardosok és profik számára, akiknek maximális teljesítményre van szükségük különböző időjárási körülmények között a sípályán és azon kívül;
  • egy két és fél rétegű réteg (2,5L) – egy külső anyag membránnal és nyomtatással való kombinációja. Köztes megoldás azoknak, akiknek jó védelemre és kényelemre van szükségük;
  • egy két rétegű réteg (2L) – a külső anyag az alján lévő vízálló membránnal kerül kombinálásra, hogy egyetlen, integrált szerkezetet alkosson. Ez általában a legalapvetőbb konstrukció, amely jó nedvesség elleni védelmet és légáteresztő képességet biztosít. Gazdaságosabb lehet, így kezdő és szabadidős snowboardosok számára is megfelelő.

A membrán úgy került kialakításra, hogy hatékonyan megakadályozza a nedvesség és a víz nadrágba való bejutását, ami azt jelenti, hogy a nadrág még heves esőzés és havazás esetén is száraz marad, miközben a légáteresztő képességet is garantálja. A membránok két típusra oszthatók:

  • mikropórusos – ezek nagyon apró pórusokkal rendelkeznek, amelyek nem engedik át a folyékony vizet, de a vízgőz elpárolgását igen. Ez azt jelenti, hogy a mikropórusos membránnal ellátott ruhadarabok kívülről vízállóak, de mégis lélegzőek. A mikropórusos membránok népszerű példája a GORE-TEX®;
  • hidrofil – a nedvességfelvétel és diffúzió elvén működnek, ami azt jelenti, hogy a nedvességet a membrán felszívja a bőrből, és a külső felületre juttatja, ahonnan elpárologhat. A hidrofil membránok tökéletes példája az eVent, amelyet azért díjaznak, mert képes elvezetni a nedvességet az anyag belsejéből.

Vízállóság

A vízállóság a szövet vízlepergető képességét méri. Milliméteres vízoszlopban (pl. 10 000 mm) fejezik ki, és azt határozza meg, hogy a szövet mennyi folyadékot képes elviselni, mielőtt szivárogni kezd. Minél magasabb a paraméter, annál jobban véd a vizesedéstől. A 10 000 mm-es értéket tekintik a snowboard nadrágok minimális értékének, ha jó védelmet szeretnél az eső és a hó ellen. Szintén hasznos a DWR (Durable Water Repellent) vízlepergető bevonat, amely egy olyan, a külső anyaghoz hozzáadott impregnálás, amely megakadályozza, hogy a nedvességet az anyag felszívja. Ez biztosítja, hogy a víz vagy a hó a nadrág felületén maradjon, így kesztyűvel könnyen lerázhatóvá válik. A vízállóságot javító további elemek a ragasztott varrások és a vízálló cipzárak.

Légáteresztő képesség

A snowboard nadrágok légáteresztő képessége arra utal, hogy az anyag képes-e a levegőt kicserélni a belső és a külső része között. Ez azért fontos, mert a fizikai aktivitás során hő és izzadság keletkezik, amelyet el kell vezetni, hogy száraz maradhass és kényelmesen snowboardozhass. A légáteresztő képességi index azt méri, hogy 24 óra alatt hány gramm vízgőz tud áthaladni az anyag egy négyzetméterén. Az MVTR együttható (a vízgőz áteresztésének mértékét határozza meg) esetében minél magasabb az érték, annál jobb. A snowboardozáshoz megfelelő választás a 10 000 g/m²/24h vagy annál magasabb MVTR érték. Másrészt, ha a légáteresztő képesség a RET együtthatóval kerül kifejezésre, a 6-os és az alatti értékek nagyszerű légáramlást jelentenek.

Mire kell még odafigyelni a snowboard nadrág kiválasztásakor? Alapvető tényezők

A modern membránokkal és technológiákkal rendelkező technikai szövetek mellett, amelyek jó védelmet garantálnak a sípályákon uralkodó különböző időjárási körülmények ellen, ugyanakkor nagyszerű szellőzést és magas hőérzetet biztosítanak, a snowboard nadrág kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány kulcsfontosságú tényezőt, amely befolyásolja a snowboardozás közbeni kényelmet és teljesítményt.

Szellőzés

Válassz cipzáros szellőzővel ellátott snowboard nadrágot. Ezek a comb belső, vagy a comb belső és külső oldalán is lehetnek. Ideális, ha intenzívebb menetre készülsz, vagy ha a idő melegebbnek bizonyul a közöltnél.

Állítható derékpánt

Az állítható derékpánt a snowboard nadrágok másik lényeges eleme. A kétoldalt tépőzárral vagy patenttal ellátott derékpánt lehetővé teszi, hogy a nadrágot pontosan a testedhez igazíthasd. Emellett megakadályozza a nadrág snowboardozás közbeni lecsúszását.

Lábszárakon való megerősítések és szegélyek

A lábszár alján vagy a térdnél lévő, vastagabb és tartósabb anyagból készült kiegészítő réteg megvédi ezeket a területeket a szakadástól és a gyors kopástól, így meghosszabbítja a nadrág élettartamát. Ezenkívül a mandzsettán található szegélyek megakadályozzák, hogy a hó bejusson a snowboard cipőbe, és mivel cipzárral vannak ellátva, megkönnyítik a lábbeli le- és felhúzását.

Zsebek

A snowboard nadrágban legalább néhány funkcionális, cipzáras zsebet találsz, amelyben a legfontosabb kiegészítők és kisebb tárgyak tárolhatók. Ezek általában hátsó és a combon található, cargo típusú zsebek. A pl. spiltboardozásra szánt nadrágok esetében külön zsebek lehetnek pl. lavinaérzékelő vagy GPS-eszköz számára.

A kabátot a nadrághoz rögzítő rendszerek

Ez a praktikus megoldás segít megakadályozni, hogy a hó a ruházat alá kerüljön. A kabát és a nadrág közötti rögzítési rendszer általában egy gomb vagy hurok a kabát hóövén, amely kombinálható a nadrágon lévő, erre a célra szolgáló rögzítéssel. Ahhoz, hogy ilyen módon hatékony védelmet biztosítson a nedvesség és a hideg ellen, ugyanazon márka kabátját és snowboard nadrágját érdemes megvásárolnod ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön.

Nadrágtartó

Legnagyobb előnye, hogy a nadrágot a helyén tartja, így megakadályozza, hogy menet közben lecsússzon. Hasznos kiegészítő, ha még csak most tanulsz snowboardozni – mivel nagyobb az esésre, vagy az intenzív mozdulatok megtételére való hajlam. Azzal, hogy a nadrágot vízszintesen tartja, a nadrágtartó megakadályozza, hogy hó, víz vagy sár kerüljön a szövet alá. Ez szárazon tartja a ruházatot és a bőrt, ami zord időjárási körülmények között fontos. Ezenkívül a nadrágtartó pontos illeszkedést tesz lehetővé, ami kényelmesebb viseletet eredményez.

Méret és illeszkedés

A snowboard nadrágok mérete és hossza a gyártótól vagy akár a választott modelltől függően eltérhet, ezért a pontos méretekhez mindig nézd meg az adott termék és márka mérettáblázatát. A snowboard nadrágnak nem szabad túl bőnek lennie, hogy lehetővé tegye a szabad mozgást, ugyanakkor ne akadályozza a deszka irányításának képességét. Képesnek kell lenned arra, hogy korlátozás nélkül mozgathasd a lábad. Ne feledd, hogy a snowboard nadrág alatt egy alapszintű termoaktív alsóneműt (lábszárvédő/leggings) fogsz valószínűleg viselni, ezért gondoskodj arról, hogy legyen elég hely a felhúzásához. Figyelj a nadrág hosszára – elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy átnyúljon a snowboardbakancs felett, de nem szabad elgörbülnie vagy beakadnia.

Összefoglalva, a snowboard nadrág kiválasztása nemtől és kortól függetlenül a te egyéni igényeidtől, preferenciáidtól és snowboarddal kapcsolatos tapasztalatod szintjétől függ. A jó snowboard nadrágnak nemcsak az időjárás elleni védelmet, hanem a snowboardozás közbeni kényelmet is biztosítania kell. Érdemes továbbá olyan neves márkák modelljeihez nyúlnod, mint a ROXY, a Quiksilver, a DC, a Billabong, az Oakley, a Rip Curl, a Volcom vagy a The North Face, hogy biztos lehess benne, hogy kiváló minőségű anyagok és modern megoldások vannak alkalmazva, így mind a lejtőn, mind a terepen megfelelő védelemben és hőkomfortban lesz részed. A Sportano.hu-n összegyűjtöttük a téli sportruházat vezető gyártóinak különböző stílusú, kivitelű, színű és méreférfi, női és gyermek snowboard nadrágjait, amelyek vízálló, légáteresztő és kényelmes viseletet biztosítanak a tudásodnak és aktivitási szintednek megfelelően.

Polecane produkty