Hogyan válasszunk snowboardot? Útmutató kezdőknek és középhaladóknak snowboardosoknak

Sylwia Stwora-Petela 18.01.2023

Snowboard választás előtt állsz, hogy megtanulj snowboardozni, vagy fejleszd a tudásodat a lejtőkön vagy a snowparkban? Útmutatónk segít megismerni ennek a téli felszerelésnek a legfontosabb paramétereit és típusait, és választ ad többek között arra a kérdésre, hogyan válasszon snowboardot a lovaglási stílusához, a tudásszintjéhez vagy a magasságához és a súlyához.

Snowboard – miért fontos a megfelelő snowboard kiválasztása?

A jól megválasztott snowboard garantálja a biztonságos motorozást, a jó kezelhetőséget és a megfelelő technika elsajátításának lehetőségét, illetve a különböző nehézségi szintű trükkök végrehajtását. Ha olyan modellt választ, amely nem felel meg az Ön szintjének, testsúlyának vagy vezetési stílusának, az nemcsak kényelmetlenséget okoz, több erőfeszítésébe kerül, és csökkenti a vezetés örömét, hanem veszélyes helyzeteknek is kiteheti, amelyek súlyos sérüléssel végződhetnek. Ugyanez igaz akkor is, ha rossz felszereléssel megyünk egy gondozott lejtőre, friss porba, off-piste terepre vagy egy snowparkba (egy speciális, a freestyle snowboardosok számára fenntartott hely). A testalkatodhoz, súlyodhoz és edzettségi szintedhez nem megfelelő méret a deszka tartósságát is befolyásolja – a felszerelés sérülésre vagy törésre érzékenyebb lesz. Egy adott modell megvásárlása előtt győződjön meg arról, hogy a gyártó által megadott súlytartomány megfelel-e az Ön testsúlyának.

A snowboard kiválasztásánál a nemek is fontosak a különböző fizikai adottságok miatt. A női snowboardok általában derékszögűek és lágyabb flexszel rendelkeznek, ami a férfiakétól eltérő anatómiával és alacsonyabb súlyponttal függ össze, ezért érdemes ezeket a szempontokat is szem előtt tartani a megfelelő modell kiválasztásakor.

Snowboard típusok

A snowboard kiválasztásakor figyelembe kell vennie a lovaglási stílusát és a terepet, amelyen leggyakrabban fog lovagolni. A snowboardosoknak szánt snowboardokat a lovaglási stílus szerint több alaptípusra osztják, amelyek közül a legnépszerűbbek a puha deszkák: all mountain, freestyle, freeride és jibbing, valamint a kemény deszkák: race és freecarving.

Minden hegyi

Ezek az univerzális deszkák a legkülönfélébb terepeken való lovaglásra alkalmasak, a kijelölt pályáktól a snowparkokon át a tereplovaglásig. Alkalmas snowboardozni tanulóknak és középhaladóknak, akik gyorsan szeretnének fejlődni.

Freestyle

A snowparkban a levegőben történő hatékony fejlődés és a rámpák, ugrások, korlátok vagy dobozok használatával végrehajtott trükkök jellemzik. A freestyle snowboard széles és rövid konstrukcióval és lágy flexszel rendelkezik.

Freeride

A snowboardozás ezen stílusa a gondozott pályákon kívüli és aszfaltozatlan terepen való közlekedésre épül. A freeride olyan felszerelést igényel, amely megfelelő felhajtóerőt biztosít a porban.

Jibbing

Ennek során mesterséges akadályokon, például korlátokon, dobozokon, falakon vagy padokon kell átmenni. A legjobb deszkák ehhez a lovaglási stílushoz a rövid és puha flexű deszkák, amelyek olyan technológiát alkalmaznak, amely biztosítja a nagy ellenállást pl. a sérülésekkel szemben.

Race

Haladó snowboardosoknak szánt stílus, amelyet a gyors és éles élű lovaglás jellemez. Itt keskeny, merev és hosszú modelleket használnak.

Freecarving

Jellemző a dinamikus, hirtelen manőverekkel vagy éles kanyarokkal teli, dőlésszöget használó lovaglás. Ez egy haladó síelőknek szóló stílus.

Hogyan válasszunk snowboardot? A legfontosabb elemek

Az olyan elemek, mint a forma, a fordulási sugár, a talp típusa és a flex befolyásolják a snowboard optimális illeszkedését.

Shape

Vannak irányított és szimmetrikus (Twin Tip) snowboardok. Az első esetben a forma csak egy irányba való síelést tesz lehetővé, és jól előkészített lejtőkön vagy friss havon használható. A súlypontjuk hátrafelé tolódik (visszahatás). A második lehetőség viszont lehetővé teszi, hogy előre és hátrafelé is mozogjon, ami például a freestyle deszkákon alkalmazható. Ebben a modellben a súlypont a tábla közepén helyezkedik el.

Fordulási sugár

Ez a paraméter felelős a snowboard manőverezőképességéért. Minél nagyobb a fordulási sugár, annál kisebb a manőverezőképesség, és fordítva, kis sugárral szűk kanyarokat lehet végrehajtani.

Az alap típusa

A snowboardoknál van extrudált alap, amely a leglassabb, és nem igényel rendszeres kenést, valamint szinterezett és elektra alap (szinterezett grafit), amelyeket a sebességük, a mechanikai sérülésekkel szembeni jó ellenállásuk különböztet meg, de szinte minden havas kirándulás előtt kenésre van szükség.

Flex

A flex határozza meg a snowboard keménységét, és osztja a felszerelést lágyra és keményre. A lágy változatok könnyen kezelhetők, könnyebben manőverezhetők és megbocsátják a hibákat, például a helytelen mozgás vagy a rossz technika miatt, de a legjobban mégis a gondozott lejtőkön teljesítenek, ezért a kezdő snowboardosok számára készültek. A kemény flex lehetővé teszi a gyors mozgást, de nem biztosít nagy manőverezőképességet, ezért jó választás a haladó lovasok számára. A merevséget általában egy 1-10-es skálán határozzák meg, ahol az egy a nagyon lágy hajlítást, a 10 pedig a nagy keménységet jelenti.

Snowboard hossza – hogyan válasszam ki a magasságomnak és súlyomnak megfelelő modellt?

A közelmúltig az egyik alapvető módja annak, hogy ellenőrizze, hogy a snowboard hossza megfelel-e az Ön magasságának, az úgynevezett állpróba volt. Egyenesen állva, függőlegesen maga elé helyezte a felszerelést, és ellenőrizte, hová ér. Ha a váll és az áll magasságában volt, akkor a modell megfelelő volt az Ön számára. Manapság a snowboardgyártók saját méréseket használnak, amelyek a magasság mellett a súlyt is figyelembe veszik, ezért mielőtt megvásárolna egy adott snowboardot, alaposan tanulmányozza át a táblázatot, és ellenőrizze, hogy a paraméterei hogyan viszonyulnak az adott márka jelzéseihez.

A deszka hosszának kiválasztásakor a testalkat és a tapasztalat is fontos szempont. A vékonyabb embereknek egy valamivel rövidebb és puhább modellt kell választaniuk. A nehezebb riderek és a haladó snowboardosok számára egy hosszú, merevebb, homlokig vagy magasabbra érő deszka jobb választás, mivel nagy sebességnél is stabilabb és jeges körülmények között is jól tapad az él. Ez azonban megköveteli, hogy nagyobb teljesítményt és jobb képességeket vigyél be a pálya fenntartásához. Az első próbálkozók számára egy rövidebb, könnyebben manőverezhető modell jó választás. Ez a változat azonban jól működik a félcsöveken vagy kickereken is, ahol a manőverezőképesség. A súlytartományt tartalmazó matricát általában a tábla aljára helyezik.

Snowboard szélesség

Ez a paraméter a lábméretétől függ – a snowboard megfelelő szélessége akkor megfelelő, ha a lábujjak és a sarkak nem állnak túl a deszka szélén. Ha a lábad nem fér el, vagy 46-os vagy annál nagyobb cipőméretet viselsz, akkor válaszd a Wide változatot (W jelöléssel), amely a standard modellekhez képest szélesebb kialakítású.

A legtöbb standard snowboard 24-26 cm széles, ami megfelel a 38-45 cm-es cipőméreteknek. Ezt azonban nem szabad 1:1 arányban javasolni, mivel a snowboard bakancsok különböző kialakításúak (pl. ferde sarok, integrált talpbetét), így két 42-es méretű modellnek eltérő lehet a talpbetét hossza.

A snowboard konstrukció típusai

Néhányan úgy néznek ki, mint egy banán, és nagyszerűek a pörgős mutatványokhoz vagy a technika tanulásához, míg mások középen íveltek a gyors lovagláshoz. A snowboardoknál 4 kialakítás létezik: rocker, flat, camber és hibrid.

Rocker

Más néven banán vagy fordított bukó (reserve camber), a rockerre jellemző a megemelt orr és farok, amely egy sárga gyümölcsre hasonlít. Ez a kialakítás megbocsátja a technikai hiányosságokat és a lovaglási hibákat, amit kezdő snowboardosként értékelni fogsz. Tökéletes az akadályok leküzdéséhez, a fordulók és egyéb trükkök megkönnyítéséhez, illetve a letérő porhó meglovaglásához is.

Lapos

A lapos szerkezetet, más néven flat camber, lapos profil jellemzi, amely könnyű kezelhetőséget és manőverezhetőséget biztosít. Alkalmas a legfiatalabb síelők számára egydeszkás és freestyle síelésre.

Camber

A legrégebbi konstrukció – ha a deszkát egy sík felületre fektetjük, láthatjuk, hogy a deszka középső része domború. Ez sokoldalúságot és stabil vezetést jelent nagy sebességnél. A klasszikus konstrukció képes kezelni a jeges körülményeket, és jól tartja az éleket a kanyarokban, de megfelelő technikát és fejlett lovaglási készségeket is igényel.

Hibrid

A hibrid modell különböző mértékben (gyártótól függően) egyesíti a fenti snowboard-konstrukciók jellemzőit. Haladó snowboardosoknak és versenyző versenyzőknek ajánlott.

A legjobb snowboardok kezdőknek és haladóknak a Sportano.hu

A Sportano.hu minőségi snowboardok széles választékát találod férfiaknak és nőknek olyan neves gyártóktól, mint: HEAD, Salomon, K2, Lib Tech, Roxy, CAPiTA, Nobile vagy RIDE, amelyek sikeresen illeszkednek a fizikai paramétereidhez, a lovaglási stílusodhoz és a képességeidhez.

Ha dilemmában van azzal kapcsolatban, hogy a két kiválasztott snowboard modell közül melyik lenne a jobb választás az Ön számára, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz. Egy szakember segít eloszlatni a kétségeit, hogy minden egyes látogatás a lejtőkön kifizetődő legyen, és új készségeket szerezzen.

Polecane produkty