Hogyan válasszunk tollaslabda ütőt? Útmutató kezdőknek és középhaladó játékosoknak

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Tollaslabdában teszed az első lépéseket, és még nem találtad ki a játékstílusodat, vagy esetleg már elég régóta játszol, és meg tudod határozni, hogy a védekező vagy a támadó kategóriába tartozol? Tapasztalati szinttől függetlenül, nálunk megtudhatja, hogyan válasszon tollaslabda-ütőt.

Melyik tollaslabda ütőt válasszuk? A legfontosabb jellemzők és paraméterek

A súly, az egyensúly és a rugalmasság (merevség) a tollaslabda-ütő legfontosabb paraméterei, amelyek nemcsak a játék kényelmét, hanem az ütés irányítását vagy a sérülés kockázatát is befolyásolják. Mire kell még figyelnie, amikor megvásárolja ezt a felszerelést, hogy kényelmes és hatékony játékot élvezhessen?

Súly

Az ütő súlya befolyásolja a lendítési sebességet, a reakcióidőt, a manőverezőképességet, az ütőerőt és a stabilitást. A könnyű felszerelés gyorsabb lendítést, az ellenfél játékára való azonnali reagálást és nagyfokú manőverezőképességet tesz lehetővé, a kisebb stabilitás és rezgéscsillapítás árán. A nehezebb tollaslabda-ütő lassabb lendítést és reakcióidőt, de erőteljesebb ütést és pontosabb fogást jelent.

A gyártótól függően a tollaslabdaütőknél különböző súlymegjelölésekkel találkozhat: grammban vagy 1U-tól 6U-ig terjedő osztásban kifejezve. A népszerű Yonex márkájú súlyskálán az 1U és 2U a nehéz felszereléseket jelöli 100-95 g, illetve 94-90 g súllyal, a 3U és 4U a könnyű súlyt (89-85 g, illetve 84-80 g), az 5U és 6U pedig a szuperkönnyű ütőket (79-75 és 74-70 g).

A nem megfelelően kiválasztott tollaslabda ütő súlya kellemetlenséget okoz a játék során és befolyásolja a minőséget, legyen szó edzésről vagy mérkőzésről, pl. a túl nehéz felszerelés csökkenti a játék kényelmét – gyorsabban elfáradsz, a könnyű pedig gyengébb ütőerőt generál az edzetlen játékosoknál.

Egyensúly

A tollaslabda-ütő súlypontjának távolságát jelzi a nyél aljától a fejig. Az egyensúlyt cm-ben vagy mm-ben adják meg, és lehet a fej felé (300 mm és több), a nyél felé (280 mm és kevesebb) vagy pontosan középen (280 és 300 mm között). Minél magasabb ez a paraméter, annál erősebb lehet a csapás, de számolnod kell a kombinációs játék alacsonyabb lehetőségével, és fordítva. A fejre helyezett egyensúly a legjobb a támadójátékhoz. Az univerzális ütők egyensúlya pontosan a hossz közepén van (semleges).

Rugalmasság/merevség

Az ütő hajlítása határozza meg az ütés erejét és annak irányíthatóságát. Egy rugalmas ütővel keményebben tudsz ütni, kevesebb kontroll mellett, ami jót tesz a védekező játéknak. A merevebb flex nagyobb erőfeszítést igényel a mozdulat végrehajtásához, de lehetővé teszi, hogy pontosabban üssön, így érdemes érte nyúlni, ha támadó orientált játékos vagy.

Fogantyú

Más néven markolat vagy fogantyú. A markolat mérete a G betűvel és a kerületet jelző számmal van jelölve. A vastagság hüvelykben vagy cm-ben van megadva:

  • G1 – 4,25 hüvelyk vagy 10,79 cm

  • G2 – 4 hüvelyk vagy 10,16 cm

  • G3 – 3,75 hüvelyk vagy 9,52 cm

  • G4 – 3,5 hüvelyk vagy 8,89 cm

  • G5 – 3,25 hüvelyk vagy 8,25 cm

A kényelmesebb fogás érdekében célszerű kisebb kerületű ütőt választani, amelyet esetleg egy tekercs segítségével lehet beállítani.

Anyag

A tollaslabda-ütők alumíniumból, grafitból, szénszálból, esetleg kompozitból (két anyag kombinációja) vagy titánból készülnek. Az elsők szabadidős játékra jók – olcsók és a játék kényelme kicsi. A grafitból vagy szénszálból készült ütő könnyű, tartós, jól elnyeli a rezgéseket, és lehetővé teszi a játékos számára, hogy keményebben üssön.

A fej alakja

A tollaslabda-ütőknél négyzet alakú (izometrikus) és ovális fejűek. Az első típusnak nagyobb a sweet-potja, azaz az ütő tiszta lepattanó felülete, ami miatt kezdőknek jobban megfelel (különösen a piszkos ütéseknél). Másrészt az ovális alakú ütőnek keskenyebb a felső része és szélesebb az alsó része (tojás alakú), így kisebb az ütőedénye.

Tollaslabda ütő – hogyan válasszuk ki a megfelelő felszerelést a játék szintjének megfelelően

Ahhoz, hogy élvezze a tollaslabdát, akár szabadidős, akár profi szinten, a felszerelését a játékstílusához és képességeihez kell igazítania. A megfelelően kiválasztott tollaslabda-ütő különösen megakadályozza, hogy a kezdők rossz technikát alakítsanak ki, ami eredménytelen játékban nyilvánul meg. Ezenkívül megnehezíti az új készségek elsajátítását.

Kezdőknek

Tollaslabda-kalandod kezdetén egy könnyű vagy közepes súlyú (3U az univerzális), szögletes fejű és semleges egyensúlyú ütőt válassz. Ami a rugalmasságot illeti, válasszon közepes vagy magas rugalmasságú cipőt, amely több energiát nyel el az ütésből (kisebb a sérülésveszély). Kezdő játékosként olyan modelleket keressen, mint a Talbot-Torro Arowwspeed 199 grafit kompozitból készült, 98 g súlyú, Air Flex rendszerű (nagyobb rugalmasság és ütőerő) vagy a Wilson Reaction 70, amely tartós alumínium vázzal és a nagyobb mozgékonyságot biztosító, öntött T-csuklóval rendelkezik.

Közvetítők esetében

Ha már kialakítottál egy stílust (támadó, védekező vagy kombinált) és rendszeresen játszol, akár barátokkal, akár versenyeken, válassz egy grafit modellt. Tartós és könnyű konstrukciót kap, amely jól elnyeli a rezgéseket, és segít a technikán és a lökéspontosságon dolgozni. Egy közepes vagy rugalmas fej, amely a játéktípustól függően egyensúlyban van, jó választás. Ha szereted a drop vagy a tiszta játékot, akkor válassz egy, a fogantyúhoz közelebbi egyensúlyt. Ha az erősséged az erős lendítés és a lapos, agresszív ütések, akkor a fejre helyezett egyensúly a legjobb. Próbálja ki a sokoldalú Babolat Prime Blastot a nagy hajlítású, 83 g-os fejegyensúlyával, vagy a Yonex Nanoflare 100-at izometrikus fejformájával, 5U (75-79 g) fejegyensúlyával és 325 mm-es nyélméretével.

Haladó felhasználók számára

Profi játékosként az ütőt a játékstílusának megfelelően kell kiválasztania. Ha inkább támadójátékot szeretne játszani, akkor egy merev modellt kell választania, amelynek a fején egyensúly van. Védekező játékos vagy? A félmerev, nyéllel kiegyensúlyozott modell ideális választás a gyorsabb reakciókhoz és a kombinációs játékhoz. Ön egy sokoldalú játékos? A semleges egyensúlyú és félmerev flexszel rendelkező ütő jó manőverezhetőséget, ütéskontrollt és erőt biztosít.

Versenyző játékosként érdekelni fogja a Yonex Astrox 22-es ütője, amely mindössze 63 g súlyú, izometrikus fejformával és fejegyensúlyozással rendelkezik. Az AERO Frame technológia gyorsabb lendítést tesz lehetővé, a BOX Frame pedig jó érzést biztosít a labda ütésekor.

Melyik tollaslabda-ütőt válasszuk egy gyermek számára?

Annak érdekében, hogy a fiatal tollaslabdázó megtanulja a helyes technikát, kialakítsa saját játékstílusát és elkerülje a sérüléseket, célszerű könnyű, szögletes fejű, közepes rugalmasságú és hosszúságú (nagyobb kontroll és ütőerő) felszerelést választani. A gyermekeknek szánt tollaslabda-ütőnek könnyűnek kell lennie (pl. 2U vagy 3U) a könnyebb pattanások és manőverek, valamint a kisebb fáradtság és sérülésveszély miatt. A legfiatalabbak számára jó választás lehet a Babolat Junior 2 ütő (7-10 éves korig), amely edzett acél és alumínium kombinációjából készült, 92 g súlyú, 290 mm-es mérleggel és közepes rugalmassággal rendelkezik a nagyobb ütőerő érdekében. Egy másik javaslat a Victor ST-1680ITJ edzett acélból, közepes hajlítással és G3 markolattal.

Válassza a legjobb tollaslabda ütőt a Sportano.hu

Profi vagy szezonális tollaslabdázóként a legjobb ütőt a Sportano.hu online sportboltban találja meg, ahol a Babolat – a világ legrégebbi ütőmárkája – felszereléseinek széles kínálatát találja. A Yonex, Wilson, Victor, Talbot-Torro vagy Sunflex márkák kiváló minőségű, különböző stílusokhoz és játékszintekhez igazított termékeit is megtalálja.

Kétségek gyötrik, hogy melyik tollaslabda ütő lesz az Ön számára megfelelő? Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, akik részletesen megválaszolják kérdéseit, és tanácsot adnak a legjobb megoldásról.

Polecane produkty