Jégkorong sisakok – hogyan válaszd ki kezdő jégkorong sisakod típusát és méretét?

Sylwia Stwora-Petela 12.01.2024

A jégkorong sisak bármilyen szinten játszó hokisok kulcsfontosságú felszerelése. Célja, hogy megvédje a fejet a sérülésektől és a potenciálisan veszélyes következményektől, ha egy ütővel vagy koronggal megütnek, vagy más játékosokkal ütközöl. Tudd meg, milyen típusú jégkorong sisakot érdemes választanod, milyen funkciók és technológiák növelhetik a jégen való kényelmedet és biztonságodat, valamint hogyan állapíthatod meg, hogy az adott sisak megfelelő-e számodra.

A jó jégkorong sisak – legfontosabb jellemzők

Mind a profi, mind az amatőr szintű hokiligákban kötelező a hokisisisak viselete. Ez egy olyan szabály, amelynek célja a játékosok biztonságának garantálása. A jégkorong olyan kontaktsport, amely a fejsérülés kockázatával jár. Az esések, a koronggal, az ütővel vagy a palánkokkal, illetve a többi játékossal való ütközések mind-mind potenciális kockázatot jelenthetnek a fejre nézve. A hokisisakok úgy kerültek kialakításra, hogy megvédjék a fejet az olyan sérülésektől, amelyek súlyos egészségügyi következményekkel (pl. agyrázkódással) járhatnak. Legfontosabb szerepük az, hogy tompítsák és eloszlassák az ütközés erejét, így segítsenek minimalizálni a fej vagy az agy esetleges sérülését. Az arcvédővel (ellenzővel vagy ráccsal) ellátott hokisisakok nemcsak a fejet, hanem az arcot és a szemet is védik például egy kemény korong becsapódása esetén, amely a játék során jelentős sebességet érhet el. A hokisisak a védelmi funkció mellett kényelmet is biztosíthat, növelheti az önbizalmat és megkönnyítheti a játékra való koncentrálást, ami hatással lehet a verseny színvonalára.

Ahhoz, hogy a hokisisak megfelelően tudja ellátni feladatát, megfelelően kell illeszkednie a játékos teljesítményéhez és szintjéhez, valamint a biztonsági előírásoknak megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

Biztonsági tanúsítványok

A hokisisak kiválasztásakor fontos, hogy megnézzük a különböző tanúsító szervezetek által meghatározott biztonsági szabványokat, amelyek megerősítik, hogy a felszerelés megfelel a szigorú védelmi és teljesítménykritériumoknak. A három fő tanúsító szervezet a következő:

  • CE (European Conformity) – a CE (európai megfelelőség) jel az európai országokban használatos. A jégkorong sisakra ragasztott, CE-jelöléssel és az EN ISO 10256:2003 szabványszámmal ellátott matrica vagy címke megerősíti, hogy a sisak megfelel az előírt biztonsági és teljesítménykövetelményeknek, valamint használható a különböző szintű bajnoki mérkőzéseken és jégkorongbajnokságokon;
  • HECC (The Hockey Equipment Certification Council) – az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező nonprofit szervezet, amely a jégkorong felszereléseket tanúsítja. A HECC által tanúsított sisakokat szigorú teszteknek vetik alá, és megfelelnek az e csapatsportágra megállapított biztonsági előírásoknak;
  • CSA (Canadian Standards Association) – a Kanadából származó termékek teljesítmény- és biztonsági szabványait meghatározó szervezet. A CSA által tanúsított hokisisakok megerősítik, hogy megfelelnek az ütésvédelem, az anyagszilárdság és a tartósság szükséges követelményeinek.

Ne feledd, ha biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező hokisisakot választasz, megnöveled az esélyét annak, hogy a játék során maximálisan megvédd a fejedet és az arcodat.

Jégkorong sisakok – mire érdemes odafigyelned vásárláskor?

A hokisisakok között vannak olyan modellek, amelyek teljes arcvédővel rendelkeznek fémrács formájában, valamint átlátszó műanyagból készült ellenzővel vagy kombinált védelemmel. A hokifelszerelés megvásárlásakor érdemes odafigyelni az arcanyag típusára, a párnázásra, a szellőzőnyílásokra és a sisak héjának kialakítására.

Arcvédő

A hokisisakok különböző típusok szerint kategorizálhatók:

  • arcvédő nélküliek – ezekhez különálló ellenző vagy rács vásárolható;
  • műanyagból készült arcvédővel ellátott – ez elsősorban a szemet és az orrot védi. Az ellenzőnek meg kell felelnie a CAN/CSA Z262.3 szabványnak;
  • teljes arcvédővel ellátott, amely fémrács vagy rács formájában készül ez hatékonyan védi az egész arcot a nagy tárgyaktól, de korlátozhatja a látómezőt. Meg kell felelnie az ASTM F513 szabványnak;
  • hibrid az előző két megoldás kombinációja – rács az arc alsó részén és átlátszó ellenző az orr és a szem területének védelmére. Ez a kialakítás egyensúlyt teremt a láthatóság és a védelem között.

A kapusok olyan speciális sisakokat használnak, amelyek az egész fejet átfogóan védik. Ezek a sisakok lényegesen több párnázással és hálóval rendelkeznek a kemény ütések és a korongok elleni védelem biztosítása céljából.

A héj anyaga és kialakítása

A hokisisakok vagy könnyű, de strapabíró polikarbonátból (tapasztalt és haladó játékosok számára egyaránt tökéletes), vagy ABS műanyagból készülnek, amely a védelem és a tartósság jó arányát kínálja az árhoz képest (a szabadidős játékosok számára alkalmas). Ami a hokisisakok kialakítását illeti, lehetnek egy- vagy kétrészesek – a nagyobb viselési kényelem miatt inkább az utóbbi változat ajánlott.

Belső bélés és szellőzőrendszer

A hokisisak belső bélését leggyakrabban expandált polipropilénből (EPP), egy különböző sűrűségű habból készítik. Ezek különböző kényelmi és ütéselnyelési tartományokat kínálnak, ezért érdemes több sisakmodellt is felpróbálni, hogy eldönthesd, melyik bélés anyaga a legjobb számodra. Győződj meg arról is, hogy a hokisisak rendelkezik szellőzőnyílásokkal, hogy biztosítsa a hatékony légáramlást, csökkentse a felesleges nedvesség felhalmozódását, és elkerülje a fej túlmelegedését intenzív edzés vagy mérkőzés közben.

Szavatossági idő

A használat gyakorisága, a mechanikai behatások vagy a jégen való játékkal kapcsolatos egyéb tényezők miatt a hokisisak védő tulajdonságai idővel romlanak. Az ilyen típusú felszereléseket tanúsító szervezetek azok matricáján/címkéjén fel szokták tüntetni a modell lejárati idejét – általában a gyártástól számított 5-10 év között szokott lenni. A megadott időszakot meghaladóan érdemes a sisakot lecserélni. Ha azonban időközben nyilvánvaló sérülések keletkeznek, mint például a héj repedése, a habszivacs párnázat sérülése vagy a pánt elszakadása – azonnal új sisakot szükséges vásárolni.

Milyen méretű hokisisakot válassz?

A hokisisisaknak a fej méretéhez való hozzáigazítása a hatékony védelem kulcsa. A nem megfelelő méretű sisak nem biztos, hogy ellátja a feladatát és védi kellőképpen a fejet a sérülésektől.

Ahhoz, hogy megtudd, milyen méretű hokisisakra van szükséged, mérd meg a fejed kerületét egy mérőszalag segítségével. Tekerd körbe vele a fejet a homlokod körül (1-2 cm-rel a szemöldököd fölött) és a füled fölött (a fejed legszélesebb részén tekerd körbe). Figyelj arra, hogy a mérőszalag jól illeszkedjen, de ne legyen túl szoros. Hasonlítsd össze a mérésedet a gyártó mérettáblázatában a kiválasztott sisakmodellnél megadott értékekkel.

A hokisisaknak szilárdan kell tartania a fejet. Nem szabad, hogy túlzottan laza legyen, de nem is szabad, hogy indokolatlan nyomást gyakoroljon a fej bármely pontjára. A sisaknak védenie kell a homlokot és a nyak felső részét. Győződj meg róla, hogy nem túl magas vagy túl alacsony. A sisak optimális pozíciója az, amikor a sisak alsó széle körülbelül 2,5 cm-rel a szemöldök felett helyezkedik el. Győződj meg arról is, hogy a sisak beállítási pántja megfelelően van beállítva – nem lehet sem túl laza, sem túl szoros. A beállításnak kényelmesnek kell lennie. Sok hokisisak rendelkezik olyan beállítási rendszerrel, amely lehetővé teszi a pánt fejformához igazodó egyéni beállítását. Ha a hokisisak megköveteli, hogy arcvédőt (ellenzőt vagy rácsot) viselj, győződj meg róla, hogy az megfelelően van felszerelve és megfelelő védelmet nyújt. Végezz többször előre, oldalra és hátra irányuló fejmozgást. A sisaknak a helyén kell maradnia, és nem szabad korlátoznia a mozgásszabadságot. Használat közben a hokisisakot és az arcvédőt megfelelően kell az állpánthoz rögzíteni – állítsd be a rögzítést a mellékelt utasításoknak megfelelően.

Ne feledd, hogy egy jó hokisisak befektetés a jégen való biztonságodba, akár edzel, akár szabadidős tevékenységet folytatsz vagy hivatásszerűen játszol. Próbálj meg olyan sisakot választani, amely jó hírű gyártótól származik, és megfelel a legmagasabb minőségi és biztonsági előírásoknak. A Sportano.hu weboldalon minőségi sisakokat, korcsolyákat és jégkorongütőket találsz a legjobb márkáktól: CCM, Bauer, FILA vagy Tempish.

Polecane produkty