Karate kimonó – hogyan válaszd ki a helyes méretet és mire figyelj oda, ha karate ruhát vásárolsz?

Sylwia Stwora-Petela 19.02.2024

A megfelelő karate kimonó kiválasztása elengedhetetlen a maximális teljesítmény és kényelem érdekében az edzések és versenyek során. Ez nemcsak stílus, hanem mindenekelőtt funkcionalitás kérdése. A gondosan megválasztott öltözék lehetővé teszi, hogy indokolatlan kényelmetlenség nélkül összpontosíthass képességeid tökéletesítésére. Ebben az útmutatóban megtudhatod, hogyan választhatod ki a tökéletes karate kimonót, amely elkísér a tatamin, és lehetővé teszi, hogy megfelelően sajátíthasd el a japán harcművészetre jellemző technikákat és mozdulatokat. 

Kimonó vagy gi, avagy mi a helyes neve a karate ruhának? 

A Magyarországon tartott karateedzések során viselt öltözéket a köznyelvben általában kimonónak nevezik, ami nem egészen helyes, mivel a kimonót általában a hagyományos japán ruházathoz társítják, amelyet a mindennapokban vagy különleges alkalmakkor szokás viselni. Nemzetközi szinten az e harcművészethez használt ruházatot „karate-gi”-nek (a „karatega” magyar megfelelője) vagy „gi”-nek nevezik, ami japánul edzőruhát jelent. A teljesebb elnevezés „karate dogi” („dō” – út, út; „gi” – öltözet). Ez azt hangsúlyozza, hogy a ruházat a karatében elért fejlődés és tökéletesedés útján kíséri az edzést. 

Miből áll a karate ruha? 

A karate gi általában egy fehér pamut egyenruha, amely a következőkből áll

  • egy kabátból („uwagi”, vagy felső egyenruha); 
  • egy nadrágból („zubon”),  
  • egy övből („obi”), a sportoló szintjének megfelelő színben. 

Kabát 

A kabátnak vagy blézernek, amely csomózva V alakot képez a mellkas magasságában, elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy az öv alatt elegendő anyagot biztosítson ahhoz, hogy csökkentse a felcsavarodás veszélyét, és elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy korlátlan szabadságot biztosítson az ütések, fordulatok és csavarások kivitelezéséhez. Az ujjak mandzsettájának a csukló előtt vagy a csukló magasságában kell végződnie. Nem szabad, hogy eltakarja a kezet. A hagyomány szerint a kabát bal oldalának kell lennie felül, úgy, hogy az elülső patent a bal felső saroktól a jobb alsó sarokig érjen.  

Nadrág 

A nagyszámú rúgások és a különböző állások miatt a karate nadrág szabásának lehetővé kell tennie a lábak maximális mozgását. Általában szélesebb kialakításúak. A karate nadrágnak közvetlenül a lábfej felett kell végződnie. Kerüld az olyan modelleket, amelyeknek a mandzsettája a földhöz ér, többek között a botlás elkerülése érdekében. A legtöbb klasszikus „zubon” a derék magasságában húzózsinórral van ellátva a pontos illeszkedés érdekében.

Öv

Más néven „obi”, elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy kétszer is a derekadra tekerhesd, és ha meg van kötve, akkor a végének elöl, a kabát aljának magasságában kell lógnia. A túl hosszú és nem megfelelően megkötött öv akadályozza a technikák helyes végrehajtását, továbbá sérülésekhez is vezethet, például a szemen. A karatéban az alábbi öveket különböztetjük meg: fehér (kezdő szint), narancssárga, kék, sárga, zöld, barna (haladó szint) és fekete (mester szint).

Karate kimonó: mire érdemes odafigyelni vásárláskor? 

Mielőtt megvásárolnál egy konkrét gi-t, érdemes először megnézni, hogy a karateklubban, ahová járni szeretnél, a többi tanuló mit visel, valamint beszélni az oktatóval, hogy megtudd, van-e valamilyen speciális követelmény a kimonóval kapcsolatosan. A karate gi kiválasztása során figyelembe veendő legfontosabb paraméterek a következők:    

  • anyag – a kimonókban általában kellemes tapintású és könnyű pamut kerül felhasználásra, vagy ennek az időtálló, rugalmas poliészterrel való kombinációja. A mechanikai sérüléseknek, köztük a szakadásoknak és kopásoknak leginkább kitett területeken további megerősítések, például dupla varrások az ujjak és a lábak mandzsettáin vagy az ágyéknál lévő megerősítések jó megoldást jelentenek; 
  • az anyag vastagsága és súlya – a szövet vastagsága a kimonó súlyát jelenti, amely általában 6 és 14 uncia (170-400 g) között van. A szövetvastagság hatással van a ruhadarab tartósságára és szilárdságára, ezenkívül a súlyáért is felelős. Gyermekek számára 6-8 uncia súlyú modellek, kezdőknek (fiataloknak és felnőtteknek) pedig 10-12 uncia súlyúak ajánlottak; 
  • karate stílus – a karate stílusától függően létezik például a ¾ hosszú ujjakkal és nadrággal, zoknival és boka mögött végződő lábakkal rendelkező, kyokushin karatéhoz használható gi, vagy a kumitéhez való nagy mozgásszabadságot nyújtó kimonó, amelyet a könnyedség és a laza szabás jellemez.  

A megfelelő karate öltözék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a gyártót is. Válassz olyan elismert márkát, mint az adidas, a Ground Game vagy a MANTO, amelyben más karatésok is megbíznak

Hogyan válaszd ki a karate kimonód méretét? 

A karate kimonó megfelelő méretének kiválasztása rendkívül fontos az edzés és a versenyzés soránti kényelem és mozgásszabadság biztosítása érdekében. Fontos tényező a magasság. A kimonónak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy az egész testedet betakarja, de ne akadályozzon meg a mozgásban. Mérd meg a mellkasodat a legszélesebb ponton. Győződj meg róla, hogy a kimonó elég széles ahhoz, hogy az anyag ne korlátozza a mozgást, ezután győződj meg arról, hogy a kimonó elég széles ahhoz, hogy az anyag ne korlátozza a mozgást. A derék nem lehet túl laza vagy túl szűk, hogy véletlenül se essen le vagy csavarodjon fel, illetve ne okozzon kellemetlenséget a túlzott hasi nyomás miatt. Hasonlítsd össze a testméreteidet a kiválasztott termék mérettáblázatával. Ne feledd, hogy a méretezés a kimonó márkájától és modelljétől függően változhat. Érdemes megemlíteni, hogy a pamut gyakori mosással összemehet, ezért célszerű egy mérettel (5-10 cm) nagyobb méretű kimonót választani, mint amekkorát a méreteid mutatnak. Ezenkívül a kimonók különböző szabásúak lehetnek, például hagyományos vagy vékony szabásúak. Válaszd azt a szabást, amelyik a legjobban megfelel a stílusodnak és a preferenciádnak. 

A karate kimonó felpróbálásakor győződj meg róla, hogy a ruha elég kényelmes ahhoz, hogy szabadon mozoghass benne különböző pozíciókban. Például rúgás közben a megfelelően illeszkedő nadrág nem okozhat korlátozást a comb vagy az ágyék területén. A jól illeszkedő kabát pedig nem fog feltekeredni vagy korlátozni a mozgásban

Ha kezdő vagy, vagy kétségeid vannak a méretválasztással kapcsolatban, kérj tanácsot karateoktatódtól, valamint a Sportano.hu szakértőivel is konzultálhatsz.  

Hogyan ápold a karate-gi-t? 

Annak érdekében, hogy a karate kimonó a lehető leghosszabb ideig használható legyen, fontos, hogy megfelelően mossuk, szárítsuk és tároljuk azt. Fontos, hogy a karate-gi-t a lehető leghamarabb kimosd egy kemény edzés után. Ne hagyd a ruhát feltekerve és nedvesen a táskában, hogy elkerüld a deformálódást vagy a kellemetlen szagok kialakulását. Mosd ki a kimonót a gyártó utasításai szerint. Általában azt ajánlják, hogy fordítsuk ki a gi-t, és mossuk ki hideg vagy langyos vízben (30-40 Celsius-fokon). Ez segít megelőzni a ruha összementét. Ha lehetséges, használj szerves vagy könnyű mosószert. A színvesztés elkerülése érdekében kerüld a fehérítőt, az ecetet és a szódabikarbónát. Szellős helyen szárítsd a kimonót. Ne szárítsd szárítógépben, mert ettől az anyag összemehet, deformálódhat és elveszítheti szilárdságát. Tárold a gi-t felakasztva, száraz helyen, hogy csökkentsd a nehezen vasalható gyűrődések kialakulásának kockázatát. Amikor edzésre készíted elő, próbáld meg a varratok mentén összehajtogatni vagy kissé feltekerni.

Polecane produkty