Kempingezés kezdőknek. Mit vigyünk ki a sátorból?

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022

A kempingezés lehetővé teszi, hogy szabadidejét a szabadban töltse, felejthetetlen kalandokat éljen át, és sátorban aludjon az erdei vadon közepén. Még soha nem kempingezett, de szeretné megtapasztalni ennek a kikapcsolódási formának a varázsát? Útmutatónkban – kempingezés kezdőknek, találsz egy listát a szabadban szükséges dolgokról és tippeket a sátras kirándulás előkészítéséhez.

Hogyan készülsz fel a kempingezésre?

Mielőtt elkezdené összepakolni a hátizsákot, sátrat, ruhákat, ellátmányt és egyéb kempingkellékeket, határozza meg, hogy konkrétan hová szeretne menni – az ország melyik részére, melyik területre (erdő, tó stb.), mivel szándékozik eljutni oda, és milyen hosszúra szeretné a kirándulást. A tartózkodási hely, a közlekedés és a tartózkodás időtartama nagyban befolyásolja, hogy mit kell a poggyászába tennie, és milyen formalitásokat kell elintéznie, hogy a nyaralása ne ütközzön váratlan akadályokba. Ha autóval/lakókocsival tud eljutni úti céljához, akkor gyakorlatilag csak a járművében lévő hely korlátozza. Ha azonban hátizsákos túrázás előtt áll, akkor érdemes józan ésszel mérlegelni a felszerelés méretét, és csak a valóban szükséges dolgokat kiválasztani, hogy a felesleges súly ne nehezítse vagy akár lehetetlenné tegye a célállomás elérését, például a hegyekben. Az is számít, hogy hányan mennek kempingezni, és hogy az év melyik időszakában lesz az időpont. Másképp fogsz csomagolni egy nyáron szervezett, egynapos, gyerekekkel közös kempingezéshez, és másképp egy késő őszi, többnapos, baráti sátras kempingezéshez.

A legjobb hely a kempingezéshez például egy árnyékos tisztás vagy egy háztartásoktól távol eső terület (elkerülve az alkalmi látogatók látogatását). Válasszon egy sima füves területet, amely mentes a kövektől, ágaktól, tűktől és gyökerektől, amelyek kárt tehetnek a sátrában, vagy kényelmetlenül érezheti magát alvás közben. Csak a kijelölt területeken állítson fel sátrat, vagy ott, ahol a földtulajdonos engedélyével maradhat.

Mit vigyünk magunkkal egy kempingtúrára, hogy aludjunk benne?

A sátor minden kempingezéshez elengedhetetlen. Egy nehéz túranap után pihenőhelyet biztosít, és menedéket nyújt a zord időjárás vagy a hívatlan vendégek (rovarok vagy erdei állatok) elől. A nyári hónapokban dönthet úgy, hogy függőágyban alszik. Ebben az esetben az is jó ötlet, ha felszerelkezik egy vízálló ponyvával (más néven bivaklemezzel vagy ponyvával), amelyet a függőágy fölé akasztva további védelmet nyújt az esőzés ellen. A túlélők vagy a bushcraft-gyakorlók a sátor alternatívájaként használják.

Sátor

A kemping sátor méretét a benne aludni kívánó személyek számának, a csomagok mennyiségének és az utazás módjának (autóval vagy gyalogosan) megfelelően állítsa be. Ha autóval megy kempingezni, a sátor súlya és mérete nem jelent kihívást. Családi kempingezéshez hasznos lehet egy olyan többszemélyes modell, amely például két különálló szobával rendelkezik, hogy a szülőknek és a gyerekeknek külön szobájuk legyen, valamint nagy és tágas előszobával és külön konyhával. Ha egy vagy több kempinghelyet választ, és gyalog vagy kerékpárral közlekedik, válasszon egy kisebb és könnyebb, 2 vagy 3 személyes iglu sátrat, amely elfér a hátizsákban vagy felcsatolható.

A sátor kiválasztásakor ügyeljen az anyagra – különösen a sátorlapnak és a padlónak ellen kell állnia a nedvességnek és a víznek (legalább 1 500-2 000 mm vízoszlopig vízálló), a tűznek, valamint a kopásnak és a szakadásnak. Szintén fontosak a szellőzőnyílások, amelyek biztosítják a megfelelő szellőzést és a nedvesség eltávolítását, illetve a bejáratok száma (több kempingező esetén két bejárat hasznos). A sátor színe is fontos – válasszon visszafogott színeket, például khakit, sötétzöldet vagy olajzöldet, hogy ne tűnjön ki, és ne vonzza az állatokat, rovarokat vagy más látogatókat.

A Sportanónál kemping- és trekking sátrak széles választékát találja az 1- és 8 személyes sátrak között olyan vezető kempingfelszerelés-gyártóktól, mint: High Peak, Jack Wolfskin, Thule, AVID Carp, Carp Spirit, Coleman, Delphin vagy Easy Camp.

Alvókészlet

A sátoron kívül a kényelem és a hővédelem egy alvókészlettel garantált, amely a következőkből áll:

  • hálózsák vagy túrapaplan;

  • hálózsák vagy túrapaplan; – önfelfújó matrac/matrac/hálópárna;

  • habszivacs vagy felfújható utazópárna.

A hálózsákot a kempingezés évszakának megfelelően válassza ki. Melegebb időszakokban egy könnyű, nyári típusú modell vagy egy úgynevezett boríték, amely paplanként is funkcionálhat (egyszerűen húzza ki a cipzárját), jó választás lesz. Az optimális kényelmet akár az átmeneti időszakban, akár a hűvösebb nyári időszakban sátorban alszik, egy három évszakos hálózsák (pl. múmia típusú) biztosítja. A hálózsák kiválasztását az éghajlat is befolyásolja – nedves területeken egy szintetikus változat a legjobb, míg száraz vagy hideg körülmények között egy pehellyel töltött modellt érdemes választani.

Egy önfelfúvódó matrac, matrac vagy matrac szigetelőrétegként szolgál. Ha hálózsákot helyezel rá, megvéded magad a kihűléstől, és növeled az egyenetlen talajon való fekvés kényelmét.

Élelmiszer kempingezéskor – egy alapvető ételkészítő készlet

Ha kempingbe megy, az ételek elkészítése nem jelenthet túl nagy kihívást, mivel a legtöbb ilyen kempingben van közös konyha, vagy az éttermek közelében található. A grillsütő egy lehetőség, valamint egy túrahűtő (a hűtőszekrényben lévő fagyasztott kazettákhoz – a hétvégi változat, vagy az elektromos áramhoz – például az autó akkumulátorához csatlakoztatva), amely lehetővé teszi, hogy friss élelmiszert vigyen magával konzervek helyett. Ha azonban úgy dönt, hogy a civilizációtól távol táborozik, akkor elsősorban egy utazófőzőre és egy kartusra lesz szüksége, hogy vizet főzzön a kávéhoz/teához vagy a fagyasztva szárított utazási ételekhez. A turisztikai edények és evőeszközök nélkülözhetetlenek lesznek.

Túrasütő és kartus

Számos túrakészülő modell közül lehet választani, köztük egy- vagy kétégős modellek, amelyekhez gázkarton csatlakozó szükséges, egy égővel és piezo égővel ellátott modellek, szilárd tüzelőanyagokhoz, elektromos vagy csak a gázégő (jó rövid utakra és amikor kevés hely van a hátizsákban). A kartus, azaz a gázzal töltött tartály lehet csavarozható, távtartó csatlakozóval ellátott vagy újratölthető.

Egy edénykészlet és evőeszközök

Kempingezéshez a legjobb választás az újrafelhasználható túra evőeszközök, amelyek amellett, hogy tartósak, nagyon kis súlyúak is. Választhat egy kanál-villát vagy egy 3 az 1-ben alapkészüléket, amely kanálból, villából és késből áll. Hasznos lehet egy tál, egy 1 literes utazóbögre, amelyben szükség esetén tábortűzön vagy a tűzhelyen vizet forralhatunk, valamint egy serpenyő (pl. 22 cm átmérőjű) és egy lábas vagy üst.

Kempingezéshez szükséges kütyük. A lényeges dolgok listája

Ahhoz, hogy a kempingezéshez szükséges dolgok fenti listája teljes legyen, olyan dolgokat is tartalmazzon, mint például:

  • dokumentumok és pénztárca;

  • túralámpa/fejlámpa tartalék elemekkel;

  • GPS navigáció;

  • turisztikai térkép;

  • powerbank;

  • telefontöltő;

  • multifunkciós zsebkés (multitool);

  • Elsősegélycsomag, amely tartalmaz: ragtapaszok és kötszerek, steril kötszerek, fertőtlenítőszerek, NRC fólia (hőtakaró), fájdalomcsillapítók, hasmenés és hányás elleni szerek és napi gyógyszerek, kullancs- és szúnyogriasztó szerek, csipesz, olló, latexkesztyű,

  • utazási piperetáska;

  • gyorsan száradó mikroszálas törülköző;

  • turista zuhany;

  • öngyújtó/öngyújtó/csirke;

  • turisztikai vízszűrő vagy víztisztító tabletta;

  • paracord kötél – ez használható például kötélként a szennyes szárításához vagy a túraborító rögzítéséhez;

  • köpeny;

  • szemeteszsákok (nemcsak a tisztálkodáshoz hasznosak, hanem a nedves vagy piszkos ruhák tárolására is, illetve a hátizsák tartalmának a vizesedéstől való megóvására).

Életed első kempingezésének megszervezése időigényes lehet, de az biztos, hogy nagyon szórakoztató és nagyszerű élmény lesz, amely lehetővé teszi, hogy minden egyes sátorban töltött alvással még jobban felkészülj a különböző helyzetekre. Az utazás előtt jegyezze fel egy papírra, egy mobilalkalmazásba a feladatok listájával vagy egy Excel-táblázatba a nélkülözhetetlen kempingfelszerelések, kiegészítők és kütyük listáját, hogy ennek megfelelően tudjon csomagolni. Ne felejtsd el meggyőződni arról, hogy a táborozni kívánt hely alkalmas-e erre. Ha megtalálta a tökéletes helyet a sátorozáshoz, és az magánterületen vagy kormányzati hivatalban/intézményben található, lépjen kapcsolatba az igazgatóval a megfelelő engedély megszerzése érdekében.

Polecane produkty