Kerékpárgumi méretek – hogyan válaszd ki és hogyan olvasd el a kerékpárgumin lévő jelöléseket?

Sylwia Stwora-Petela 19.04.2024

Az optimális teljesítmény, kényelem és biztonság eléréséhez kulcsfontosságú, hogy megtaláld a kerékpárodhoz legmegfelelőbb abroncsméretet. A különböző jelölési rendszerek – ETRTO, angol és francia – miatt azonban a megfelelő gumiabroncs kiválasztása bonyolultnak tűnhet. Útmutatónkból megtudhatod, hogyan olvasd le a kerékpár gumiabroncs-méretét, és hogyan válaszd ki a kerékpárodhoz és a vezetési stílusodhoz megfelelő abroncsot.

Hogyan ellenőrizd le a kerékpárgumid méretét?

A kerékpárodra felhelyezett gumiabroncsok méretének megállapításához csupán nézd meg a gumiabroncs oldalfalára írt jelölést. Ez lehet egy olyan jelölés, mint például 35-622 vagy 700x35c. Ezek a számok a gumiabroncs szélességét és átmérőjét jelzik. A kerékpárgumik méretei lehetnek az ETRTO-szabvány, a metrikus (francia) vagy a hüvelykes (angol) rendszer szerintiek.

Mi a teendő akkor, ha a szükséges információk lekoptak, vagy a gumiabroncs annyira piszkos, hogy nem lehet elolvasni a jelöléseket? A gumiabroncs szélességét és átmérőjét, valamint a felni átmérőjét magadnak kell megmérned, például egy mérőszalag segítségével. Egy másik lehetőség, hogy megnézed a kerékpárod használati útmutatóját vagy dokumentációját, ahol információkat találhatsz az ajánlott gumiabroncs-méretről.

ETRTO, angol vagy francia rendszer, azaz a kerékpárgumi-abroncsok méretének jelölési módja

Amikor kerékpárodra gumiabroncsot vásárolsz, három fő jelölési rendszerrel találkozhatsz: Az ETRTO milliméterben megadott, az angol inchben mért és a francia (metrikus) milliméterben megadott rendszerrel.

ETRTO-szabvány

Az ETRTO-szabvány (European Tire and Rim Technical Organization) egy szabványosítási rendszer, amely megkönnyíti a gumiabroncs-méretek és a kerékpárfelnikkel való kompatibilitásuk egyértelmű meghatározását. Ebben a rendszerben a gumiabroncs-méret jelölése két számból áll, amelyet egy kötőjel választ el egymástól, például „35-622”. Az ETRTO jelölés olvasása viszonylag egyszerű: az első szám a gumiabroncs szélességét, a második szám pedig a felni átmérőjét jelöli milliméterben.

Íme néhány példa az ETRTO jelölések olvasására és értelmezésére:

  • 35-622, azaz a gumiabroncs szélessége: 35 mm, a felni átmérője: 622 mm (700c);
  • 25-559, azaz a gumiabroncs szélessége: 25 mm, a felni átmérője: 559 mm (26 hüvelyk);
  • 40-622, azaz a gumiabroncs szélessége: 40 mm, a felni átmérője: 622 mm (700c);
  • 47-559, azaz a gumiabroncs szélessége: 47 mm, a felni átmérője: 559 mm (26 hüvelyk).

Angol rendszer

Az angol rendszer az angol nyelvű országokban a gumiabroncs-méretek jelölésének elterjedt módja, de világszerte gyakran megtalálható a különböző típusú kerékpárokon, beleértve a hegyi, országúti, városi és túrakerékpárokat is. Az angol rendszerben a méreteket hüvelykben adják meg, a kerékpár gumikat pedig két fő paraméterrel jelölik:

  • a gumiabroncs külső átmérője – ez a gumiabroncs méretjelölésében megadott első szám. Például egy „26×2.0” jelölésű gumiabroncs külső átmérője 26 hüvelyk;
  • a gumiabroncs szélessége – ez a második szám a gumiabroncs jelölésében. A gumiabroncs szélessége befolyásolja a tapadást, a kényelmet és a különböző típusú terepeken való haladás képességét. A „26×2.0” példában a gumiabroncs szélessége 2,0 hüvelyk.

Az angol rendszerben a gumiabroncsokat különböző módon lehet jelölni, például 26×1,95, 29×2,25 vagy 700x35c. A „c” betű jelenléte azt jelzi, hogy a gumiabroncs az ETRTO rendszerrel kompatibilis.

Francia rendszer

A francia rendszerben a gumiabroncs-méreteket milliméterben szokták megadni. Általában először a gumiabroncs szélességét adják meg, majd a gumiabroncs külső átlagát. Például egy „700-35C” feliratú gumiabroncs külső átmérője 700 mm, szélessége pedig 35 mm.

A francia rendszer a legbonyolultabb formája miatt nem olyan elterjedt, mint az ETRTO és az angol rendszer. Ezek közé tartozik: egy további betű, pl. A, B vagy C, amely a gumiabroncs belső átmérőjének méretét jelzi. Más szóval a 700-40C, 700-40B és 700-40A feliratú gumiabroncsok nem lesznek kompatibilisek ugyanazzal a felnivel.

Hogyan válaszd ki a megfelelő abroncsszélességet a felni szélességének megfelelően?

A gumiabroncs-méret jelöléseinek elolvasásán kívül a kerékpár ezen alkatrészének megvásárlása során elengedhetetlen, hogy a megfelelő szélességű gumiabroncsot a felni szélességének megfelelően válaszd ki. Ez a biztonság, a teljesítmény és a vezetési kényelem szempontjából kulcsfontosságú. Például egy túl keskeny gumiabroncs egy túl széles felnire felhelyezve a kerékpár instabilitásához vezethet, különösen kanyarban vagy durva terepen való haladáskor.

Hogyan lehet akkor a gumiabroncs szélességét a felni szélességének megfelelően kiválasztani?

Kezdd azzal, hogy megnézed a kerékpár vagy a felni gyártójának ajánlásait a rájuk helyezhető gumiabroncsok maximális szélességére vonatkozóan. Ez az információ megtalálható a kerékpár kézikönyvében vagy a gyártó weboldalán. Ezenkívül általában a felnire felszerelhető gumiabroncsok szélességi tartománya is megtalálható. Például egy 17 mm széles felni 23 és 28 mm közötti abroncsszélességgel kompatibilis lehet.

Az is fontos, hogy a gumiabroncs szélességét az általad preferált vezetési stílushoz igazítsd. Ha főként sima városi utakon közlekedsz, a keskenyebb gumiabroncs lesz megfelelő. Aszfalton, sík terepen való közlekedés esetén a kerékpárosok gyakran a keskenyebb (pl. 23-28 mm-es) abroncsokat részesítik előnyben. Ezek aerodinamikusabbak és kisebb gördülési ellenállást biztosítanak, ami nagyobb sebességet eredményez.

Hegyvidéki terepen, ahol egyenetlen ösvények, kövek, gyökerek és sár található, a szélesebb gumiabroncsok (pl. 2,1-2,5 hüvelyk vagy több) jobban beválhatnak, mivel jobb tapadást, párnázottságot és stabilitást biztosítanak az egyenetlen talajon, ami kényelmesebb tekerést jelent.

Városi és trekking túrákon, ahol a kerékpárosok különböző felülettípusokkal találkozhatnak, a közepes szélességű (pl. 28-35 mm) gumiabroncsok a népszerűek. Ezek kompromisszumot kínálnak a kényelem és a teljesítmény között a különböző úttípusokon.

A gumiabroncs szélesség-magasság aránya, amelyet százalékban fejeznek ki, szintén fontos. Minél nagyobb az arány, annál magasabb a gumiabroncs profilja, ami hatással lehet a teljesítményére és a vezetési tulajdonságaira. A magasabb profillal rendelkező gumiabroncsok (nagyobb szélesség/magasság arány) általában jobban tompítják az ütéseket és nyelik el a rázkódásokat, ami kényelmesebb tekerést eredményez. Ugyanakkor kevésbé manőverezhetők és nagyobb gördülési ellenállással rendelkeznek. Az alacsonyabb profilú gumiabroncsok (kisebb szélesség/magasság arány) általában jobb tapadást, jobb manőverezhetőséget és nagyobb sebességet biztosítanak, különösen sík felületen, ugyanakkor kisebb párnázottságot és kényelmet nyújtanak durva terepen.

Ha még mindig bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy melyik abroncsméret lesz a megfelelő a kerékpárodhoz, kérj bátran segítséget a Sportano.hu szakembereitől. Szakértőink segítenek a megfelelő döntés meghozatalában a kerékpárod típusa, a vezetési stílusod és más kulcsfontosságú tényezők figyelembe vételével.

Polecane produkty