Kerékpáros GPS computerek – melyiket válaszd? A népszerű navigációs kerékpáros computerek áttekintése 

Sylwia Stwora-Petela 23.02.2024

Kerékpáros GPS computer egy térképezési és navigációs funkcióval ellátott eszköz, amely akkor jön jól, ha rendszeresen kerékpározunk, ha távoli, ismeretlen területeken szeretünk kalandozni, ha könnyedén szeretnénk utazni, és ha szeretjük gyűjteni és elemezni a fizikai aktivitásunkkal kapcsolatos adatokat. Tudd meg, mire kell figyelj oda, amikor GPS kerékpárszámlálót választasz, és ismerd meg a szabadidős és haladó kerékpárosok számára népszerű modelleket.

Mire szolgál a kerékpáros GPS computer? 

A GPS computer vagy navigációs kerékpárszámítógép egy sokoldalú eszköz, amely a térképezési és navigációs képességein túl számos különböző funkciót kínál, ami növelheti a kerékpáros túrázás és edzés hatékonyságát, biztonságát és élvezetét. A GPS integrációnak köszönhetően már indulás előtt megtervezheted a túra útvonalát, valamint valós időben nyomon követheted az aktuális pozíciódat, megtudhatod a leggyorsabb elérhető kerékpározási lehetőséget, a közelgő kanyarokat és emelkedőket, ellenőrizheted a célállomás eléréséhez szükséges időt stb. A navigációs funkciók használata különösen hasznos, ha ismeretlen terepen tekersz és új helyeket szeretnél felfedezni – nem kell aggódnod, hogy eltévedsz, ezzel a készülékkel biztosan visszatalálsz.

A GPS-szel ellátott kerékpáros computer pontos mérést biztosít, például a távolságot, a sebességet, az edzésidőt vagy a magasságot, így pontosan nyomon követheted a fejlődésedet, kitűzheted az edzéssel kapcsolatos céljaidat és nyomon követheted a teljesítményedet. A legtöbb navigációs kerékpáros computer számos edzésadatot gyűjt, többek között a tempóval, a pulzusszámmal és az elégetett kalóriákkal kapcsolatosan, valamint lehetővé teszi a más eszközökhöz való hozzácsatlakozást, például okostelefonokhoz, pulzusszám- és sebességérzékelőkhöz és integrált edzésplatformokhoz, mint például a Strava vagy a Komoot. Ez biztosítja az adatok könnyű szinkronizálását, nyomon követhetését valamint az edzési eredmények megosztását, ezentúl lehetőséget ad arra, hogy azonosíthasd a fejlesztendő területeket és az edzéseid módosításának szükségességét a jobb eredmény elérése érdekében. Ezt értékelni fogod, ha profi országúti kerékpáros vagy, MTB versenyeken indulsz, vagy triatlonra készülsz. Sok kerékpáros merít motivációt abból, hogy összehasonlítja eredményeit más egykerekűekével, az egészséges versenyzésre összpontosít, inspirációt keres a mások által megtett útvonalak ellenőrzésével, és bekapcsolódik a kerékpáros közösségbe.

GPS kerékpáros computer – mire érdemes odafigyelned vásárláskor? 

A navigációval ellátott kerékpáros computer kiválasztásakor a legfontosabb szempontok között szerepel az egyetlen feltöltéssel működő, hosszú akkumulátor-üzemidő, a könnyen leolvasható képernyő és az intuitív kezelőfelület, a vízzel, nedvességgel és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás, illetve a más eszközökkel és platformokkal való kompatibilitás, ezenfelül a gyorsulásmérő, a magasságmérő és a térképfeltöltés is hasznos funkciók. A fejlett modelleken olyan funkciókat is találsz, mint például az a képesség, hogy baleset vagy vészhelyzet esetén információt küld a tartózkodási helyedről a mentőszolgálatnak vagy a családodnak, vagy a lopásgátló riasztó. Mielőtt azonban konkrét modellt választanál, határozd meg a költségvetésedet, és keress olyan GPS-szel ellátott kerékpáros computert, amely a meghatározott összegért a számodra legfontosabb funkciókat kínálja. 

GPS funkciók és navigáció  

Győződj meg róla, hogy a kerékpáros computer jó minőségű beépített GPS-modullal rendelkezik, amely biztosítja az útvonal és a pozíció pontos követését, és olyan navigációs funkciókat kínál, mint az útvonaltervezés, a valós idejű nyomon követés, a kanyarokról, emelkedőkről és az általad elért magasságról szóló értesítések, az alternatív útvonalak megjelenítése, POI-k (érdekes pontok) keresése vagy meghatározott pontok (ún. Waypointok) térképen való megjelölése stb. Figyelj arra, hogy a készülék rendelkezik-e beépített térképekkel, és milyen típusú térképeket kínál, milyen gyakran frissülnek, és van-e lehetőség új elemek feltöltésére

Kijelzö 

A kerékpáros computer kijelzőjének mind gyenge fényviszonyok között, mind erős napsütésben könnyen leolvashatónak kell lennie, hogy a lehető legjobb képet nyújtsa az adatokról és a térképről. Fordíts figyelmet a felhasználói felület intuitivitására és a menük könnyű elérhetőségére, hogy a különböző funkciókat menet közben zökkenőmentesen használhasd. Ha a kerékpáros számítógépet csak az olyan adatok, mint a sebesség, a távolság, a magasság és az idő ellenőrzésére kívánod használni, a monokróm képernyő elegendő és a legtöbb körülmények között könnyebben leolvasható. A színes képernyők viszont megkönnyíthetik a navigációt, beleértve az utak vagy az útvonal mentén található érdekes pontok azonosítását, és funkcionálisabbak lesznek az olyan edzési paraméterek kiemelésénél, mint a pulzusszám és a teljesítményzónák. Figyelj a kezelési módra is. A GPS-szel ellátott kerékpáros számítógépet lehet gombokkal, kihangosítóval vagy kombinált lehetőséggel is működtetni. A végső választás az egyéni preferenciáidtól és igényeidtől függ.

Az akkumulátor élettartama 

A készülék egy töltésre jutó állítólagos üzemidejét a gyártó minden modell esetében külön-külön adja meg. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ez az érték számos tényezőtől függ, többek között a képernyő fényerejétől, az érzékelő működésétől, az okostelefon-kapcsolattól, a levegő hőmérsékletétől stb. Minél hosszabb útvonalakat teszel meg a készülék feltöltésének lehetősége nélkül, annál fontosabbá válik egy olyan akkumulátor beszerzése, amely legalább 10 órát bír navigáció és egyéb érzékelők működése mellett

Érzékelőkkel és platformokkal/alkalmazásokkal való kompatibilitás  

Ha kerékpározás közben olyan eszközöket szeretnél használni, mint például a pulzusmérő, a teljesítménymérő, a lépéstempó-érzékelő vagy különböző edzésalkalmazások és platformok, válassz olyan kerékpáros computert, ami kompatibilis ezekkel. Győződj meg róla, hogy a szóban forgó modell biztosít-e ANT+ és/vagy Bluetooth-kapcsolatot és Wi-Fi-t, valamint ellenőrizd, hogy hány eszközhöz tud egyszerre rácsatlakozni.  

Tartósság és időjárásállóság 

A kerékpáros computernek strapabírónak és időjárásállónak kell lennie, például eső, por és ütés ellen. Válassz vízálló modellt (pl. IPX7), hogy különböző időjárási viszonyok között is biztonságosan használhasd

A GPS-es kerékpáros computer áttekintése  

A fejlett navigációval ellátott kerékpáros computerek egyike a Garmin Edge 1030 Plus, amely színes érintőképernyővel (átlója 3,5 hüvelyk, felbontása 282 × 470 pixel), akár 24 órás akkumulátor-üzemidővel, térképfeltöltési lehetőséggel, valamint ANT+ és Bluetooth-kapcsolattal rendelkezik. Ezenkívül kompatibilis a Garmin Vector teljesítményérzékelővel, a Tacx® trénerrel, az inReach műholdas kommunikátorral, a Shimano Steps és SHIMANO Di2, valamint a Strava, Koot és TrainingPeaks alkalmazásokkal. A LiveTrack lehetővé teszi, hogy megoszthasd a tartózkodási helyedet, a ForkSight pedig tájékoztat arról, hogy melyik útvonal a legjobb számodra.  

A szabadidős és profi kerékpárosok által egyaránt elismert Garmin Edge 530. A 2,6 hüvelykes színes kijelzőt 7 gomb vezérli, az akkumulátor pedig akár 20 órát is biztosít egyetlen feltöltéssel. Ezen a GPS kerékpáros computeren Bluetooth Smart és ANT+ csatlakozási lehetőség, útvonalválasztási lehetőséggel rendelkező Garmin kerékpáros térkép, térkép hozzáadási funkció, 200 útpont jelölés, 200 órán át tartó kör előzmények, barometrikus magasságmérő, gyorsulásmérő, környezeti fényérzékelő, MTB dinamikus mérés és számos más funkció található, hogy naprakészen tájékoztasson a teljesítményedről és az Insights információkról. 

A tapasztalt kerékpárosoknak és triatlonistáknak szánt GPS kerékpáros computerek széles választékából a Wahoo Elemnt Bolt GPS-t érdemes megnézniük. Ez a vízálló modell könnyen leolvasható, 2,2 hüvelykes színes képernyővel rendelkezik, amely 3 kényelmes gombbal működtetett fényerősség-érzékelővel van ellátva. Mindezek tetejében rendelkezik egy akkumulátorral, amely egyetlen feltöltéssel akár 15 órás üzemidőt biztosít, 16 GB memória az ingyenes adattároláshoz, valamint ANT+ és Bluetooth Smart csatlakoztathatóság a legtöbb eszközzel és alkalmazással való kompatibilitás érdekében, hogy növelje a túrázás vagy az edzés hatékonyságát. A PerfectView Zoom™ funkció lehetővé teszi, hogy optimalizálhasd a tekerést azáltal, hogy edzési vagy versenyparamétereket választasz.

A szabadidős használatra a Bryton Rider S50 jó választás, amely 2,4 hüvelykes színes érintőképernyővel, környezeti fényérzékelővel, 4 funkcionális gombbal, akár 24 órán át tartó akkumulátorral, 3 kerékpáros profillal és hangalapú kereséssel rendelkezik. Az ANT+ és a Bluetooth-csatlakozásnak köszönhetően számos eszközzel és alkalmazással kompatibilis (többek között: Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPS, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive) a kerékpározás hatékonyságának és teljesítményének növelése érdekében.  

A Lezyne MACRO PLUS GPS HRSC Loaded viszont, amely szívpántot, valamint sebesség- és lépésszám-érzékelőt is tartalmaz, akár 28 órás akkumulátor-élettartamot, intuitív négygombos vezérlést, akár 200 órányi menetadat tárolásának lehetőségét, valamint Bluetooth Smart csatlakoztathatóságot és kompatibilitást kínál olyan alkalmazásokkal, mint a TrainingPeaks, Strava, Relive, Komoot, Lezyne Ally, Today’s Plan, vagy a SMART CONNECT. A rendkívül időjárásálló kerékpáros computer a Lezyne Ally alkalmazással kombinálva egyszerű beállítást és a rengeteg hasznos, valós idejű funkciót garantál. Ezek közé tartozik a teljes körű navigáció, a saját útvonalak létrehozásának lehetősége, az offline térképek és az útvonalmódosítás.

Polecane produkty