Kerékpártípusok – melyiket válasszuk magunknak? A leggyakoribb kerékpártípusok és rendeltetésük

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Városi, hegyi, gyorsforgalmi út vagy terep? Ismerje meg a különböző kerékpártípusokat, és azt, hogy mire készülnek, és válassza ki az Önnek megfelelő kerékpárt.

Hogyan válasszuk ki a kerékpár típusát magunknak? Tippek a kiválasztáshoz

Amikor kerékpárvásárlásról döntünk, az alapvető kérdés, amire választ keresünk: milyen kerékpár lesz a legjobb számomra? Elég, ha kényelmes, eredeti dizájnnal rendelkezik és belefér a költségvetésbe? Ezek a tényezők fontosak, de a kerékpárnak mindenekelőtt funkcionálisnak kell lennie, azaz összeegyeztethetőnek kell lennie azzal a céllal, amelyre használni fogják. Meg kell határoznunk, hogy szabadidős vagy versenyszerűen fogunk-e vele közlekedni, vagy pedig a munkába vagy az iskolába való közlekedéshez van rá szükségünk. Fontos azt is tudni, hogy milyen gyakran fogja használni – alkalmanként, hétvégi kirándulásokra, szezonálisan vagy egész évben. Egy másik fontos szempont, amelyet a megfelelő kerékpártípus kiválasztásakor meg kell határozni, az a felület típusa, amelyen elsősorban tekerni fogunk – városi utcák, hegyi utak, közutak, kavicsos utak stb. Ezek a tényezők olyan kérdésekben nyilvánulnak meg, mint a konstrukció anyaga (pl. szén vagy alumínium), a tartozékok osztálya (hajtáslánc, lengéscsillapító, fékek stb.) vagy az alkalmazott technológiák és tervezési megoldások. A fenti kérdésekre adott válaszok ismeretében pontosan beállíthatja a kerékpár típusát, és élvezheti a kényelmes utazást vagy az egymást követő rekordokat, és a dobogó legmagasabb fokán állhat.

Hegyi kerékpárok és típusaik

A hegyi kerékpár egyaránt megfelel az igényes, akadályokkal teli hegyi emelkedőknek, a kavicsos, erdei utaknak és a városi utcáknak. Használható szabadidős lovaglásra, alkalmi kirándulásokra a városból, XC-versenyeken való versenyzésre, mindennapi ingázásra az irodába/iskolába/egyetemre, valamint igényes utakra további csomagtartókban elhelyezett csomagokkal. A hegyi kerékpár kiemelkedik:

  • tartós alumíniumból készült váz (a drágább és fejlettebb modellek karbonból készültek), olyan geometriával, amely lehetővé teszi, hogy felegyenesedve vagy hátradőlve, sportosabban tekerjen,

  • Széles gumiabroncsok (50-70 mm) agresszív futófelülettel, jó tapadással a különböző felületeken,

  • kerekek 27,5 vagy 29″ méretben, fiataloknak és alacsonyabbaknak 26″ méretben

  • egy vagy két hosszú lengéscsillapító (80-100 cm a könnyedebb modelleknél vagy akár 140 cm a nehezebb terepre szánt trail felszereléseknél)

  • hidraulikus vagy kábeles tárcsafékek,

  • 3x, 2x vagy 1x meghajtás (versenymodellek esetében) könnyű áttételezéssel,

  • 9 és 15 kg közötti súly,

  • csomagtartók, sárvédők, világítás és állvány is felszerelhető.

A hegyikerékpárok között vannak klasszikus MTB-k, verseny XC-k, downhillek, meredek emelkedők és lejtők, endurók, hosszú hegyi expedíciókra felkészített pályák és freeride modellek a komolyabb versenyzők számára.

ATB/MTB

Klasszikus, többcélú hegyi kerékpár a mindennapi aszfaltozáshoz és a városon kívüli szabadidős kirándulásokhoz. A vázgeometria lehetővé teszi, hogy felegyenesedve tekerjen, és a leengedett felsőcső növeli az átlót (a talaj és a váz felsőcsövének közepe közötti távolságot). Az ATB kerékpárok általában többek között 26 vagy 28 colos kerekekkel, egyenes kormányokkal és egy lengéscsillapítóval (vagy egyáltalán nem rendelkeznek lengéscsillapítóval) rendelkeznek.

Terepfutás (XC)

A technikailag nehéz és igényes pályákon való agresszív, gyors motorozásra tervezték, általában XC versenyeken használják. Jellemzők: 100-120 mm-es első lengéscsillapító, merev hátsó váz és 27″ vagy 29″ kerekek.

Enduro

Az enduro kerékpár átmegy a teszten a technikailag nehéz, akadályokkal teli lejtőkön és ugratókon. Ezen a modellen egy alacsonyabb vázat, egy 130-180 mm-es rugóúttal rendelkező lengéscsillapítót és egy állítható nyeregcsövet talál.

Downhill (DH)

Az igényes, gyors lejtők és a szolid adrenalinlöket a downhill kerékpár fő célja. A downhill kerékpárok jellemzője a masszív váz, az akár 200 mm-es rugóúttal rendelkező teljes felfüggesztés, a több mint 3″ széles gumiabroncsok, a leengedett nyereg és váz, valamint a légrugó az első villában.

All mountain/Trail

Ez a „trail bike” néven is ismert hegyikerékpár-típus nagyon sokoldalú – lefelé és felfelé való kerékpározásra vagy hegyi túrázásra használják. 120-150 mm-es rugóút, bukóoszlop, 29″-os (vagy 27″+ méretű kerekek szélesebb gumikkal) és alacsonyabb nyereg.

Freeride

A durva lejtmenetre szánt freeride mountain bike kicsit olyan, mint egy DH modell. Általában nehéz (súlya legfeljebb 20 kg), 26″-os kerekekkel, hátsó váltóval és egy első tárcsával, valamint 180-230 mm-es rugóúttal felszerelt lengéscsillapítóval).

Cross/fitness kerékpár

A mindennapi városi és könnyű kerékpáros turizmushoz (rövid és közepes távolságok csomagok nélkül), különböző típusú felületeken történő mindennapos kerékpározáshoz tervezték. A cross kerékpár hasonlít egy trekking modellre, de a kiterjedt kiegészítő felszerelés nélkül. 28″-os kerekei 38-44 mm széles abroncsokkal, 50-65 mm-es rugóúttal rendelkező lengéscsillapítóval és kényelmes, gyakorlatilag függőleges helyzetben történő motorozásra alkalmas vázgeometriával rendelkeznek. A fitneszkerékpár viszont egyenes kormányt, merev villát és nyeregcsövet, sportos, de kényelmes üléspozícióra alkalmas vázgeometriát, 28 colos kerekeket 35-40 mm széles abroncsokkal és tárcsafékeket kínál.

Az országúti kerékpárok típusai

Ezt a modellt a közúton (aszfalton) történő, legfeljebb 50 km/h sebességű motorozásra szánták. Az országúti kerékpár, más néven cyclocross kerékpár vagy versenykerékpár jellemzői a következők:

  • keskeny kerekek (23-28mm) sima 28″ futófelülettel,

  • ívelt kormány, az úgynevezett báránybőr, amely lehetővé teszi, hogy aerodinamikus pozíciót vegyen fel, és nagy távolságokat tegyen meg,

  • két váltó két hajtókarral,

  • A fékekbe épített kormány, amely lehetővé teszi a sebességváltást és a fékezést anélkül, hogy le kellene vennie a kezét a kormányról,

  • Kemény sebességfokozat a gyors lovagláshoz,

  • egyoldalas fékek,

  • könnyű alumínium vagy karbon váz.

Az országúti kerékpárokat állóképességi és sportmodellekre, más néven versenyzők (pl. triatlonosok) modelljeire osztják. Az előbbiek lehetővé teszik, hogy áramvonalasabb és kényelmesebb pozíciót vegyen fel, ami jót tesz a hosszabb túráknak. A sportmodellek merev vázzal, szupervékony gumiabroncsokkal, kemény áttételezéssel és olyan vázgeometriával rendelkeznek, amely nagyon aerodinamikus pozíciót tesz lehetővé. Vannak olyan pályakerékpárok is, amelyekkel speciálisan előkészített beltéri pályákon lehet tekerni, és amelyeken nincs váltó vagy fék.

A Sportano.hu sportbolt kínálatában olyan piacvezető kerékpárosok kiváló minőségű országúti kerékpárjainak széles választékát találja, mint a Cipollini, az Orbea vagy a Ridley.

Gravel bike

Hasonlít az országúti kerékpárra, de a gumiabroncsok szélességében különbözik tőle, ugyanakkor rendelkezik a hegyikerékpár és a terepkerékpár jellemzőivel. Alkalmas terepen, aszfalton, erdei utakon és akadályokkal teli ösvényeken. A gravel bike-ot gyakran használják a téli felkészülési időszakban a profi országúti kerékpárosok. Mi teszi ezt a fajta kerékpártípust különlegessé:

  • Széles, 35-45 mm profilú gumiabroncsok és 50 mm széles változatok igényes terepviszonyokhoz, illetve 23-28 mm széles közúti modellek hosszú aszfaltos utakhoz,

  • első lengéscsillapító vagy teljes felfüggesztés,

  • Bárány típusú kormány,

  • Merev villa alumíniumból, karbonból vagy japán Cro-Mo acélból,

  • tárcsafékek,

  • két üvegkosár,

  • Szárny, csomagtartó és csomagtartó felszerelése lehetséges.

Városi/városi kerékpár

Ezek tipikus városi kerékpárok, amelyek elegáns öltözékben munkába járáshoz is tökéletesek. A váz geometriája, az úgynevezett holland, lehetővé teszi, hogy kényelmes, egyenes testtartást vegyen fel, a kormányon lévő kosár/táska pedig lehetővé teszi, hogy hátizsákot, táskát vagy bevásárlást vigyen. A városi kerékpár 26″ vagy 28″ kerekekkel, a hátsó kerékagyba rejtett hátsó váltóval, teljes láncvédővel, sárvédőkkel, széles és kényelmes nyereggel, első és hátsó lámpákkal, csengővel és állvánnyal van felszerelve.

Trekking kerékpár

Hosszú távú lovaglásra tervezték aszfalton, kavicsos, erdei és vidéki utakon vagy burkolt felületeken. Tökéletes közlekedési eszköz a mindennapi ingázáshoz és a városon kívüli utazásokhoz. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy trekking kerékpár:

  • Vázgeometria, amely lehetővé teszi, hogy enyhe emelkedőn tekerjen,

  • első lengéscsillapító lengéscsillapítási opcióval,

  • párnázott nyeregcső,

  • tárcsafékek,

  • 28″ méretű kerekek,

  • lejtős felső cső a kényelmesebb fel- és leszállás érdekében,

  • teljesen felszerelt sárvédőkkel, első és hátsó lámpákkal, csomagtartóval, lábtartókkal és csomagtartók felszerelésének lehetőségével.

Elektromos kerékpárok

Az e-kerékpár olyan kerékpártípus, amely a pedálozást segítő, az első vagy a hátsó kerékagyba vagy a hajtókarra szerelt motorral, valamint a vázra vagy a csomagtartóra szerelt, legfeljebb 250 wattos (uniós előírás) akkumulátorral rendelkezik. Az elektromos kerékpár csak akkor működik, ha Ön pedálozik, és legfeljebb 25 km/h sebességgel. Leggyakrabban lítium-ion akkumulátorral és 30 és akár 195 km közötti hatótávolsággal rendelkező e-kerékpárokkal foglalkozunk (pl. Tern GSD S10 Cargo Lina modell), a vezetési stílustól, tereptől, felhasználói paraméterektől, időjárási körülményektől függően. A teljes töltési idő 2-6 óra.

Az Orbea, a Ridley, az Ecobike, a HIMO, a Tern vagy a Lovelec vezető e-kerékpár-gyártók innovatív megoldásokat alkalmaznak, amelyek növelik a motorozás kényelmét, pl. a világítás automatikus bekapcsolásával ellátott vezérlőpanel (pl. Ecobike LX 14Ah) vagy a töltéshez, a rendszerdiagnosztikához vagy egy hatótávnövelő csatlakoztatásához használt CAN-busz port (pl. Orbea Vibe H30 EQ).

Polecane produkty