Korcsolyázás – mit ad és hogyan lehet megtanulni korcsolyázni? Kezdő korcsolyázók útmutatója

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

A korcsolyázás lehetővé teszi, hogy aktív legyél, szórakozz, és javítsd a kondíciódat és a koordinációdat. Milyen egyéb előnyei vannak a rendszeres jégpályalátogatásnak, hogyan kezdhetjük el ezt a népszerű téli sportot, hogyan sajátíthatjuk el az alapvető készségeket és hogyan korcsolyázhatunk biztonságosan a jégen. Útmutatónkban megtalálja a szükséges információkat.

Milyen előnyei vannak a korcsolyázásnak?

A rekreációs korcsolyázás a síelés és a snowboardozás mellett az egyik legnépszerűbb téli sport, így nemcsak szórakozhatunk, hanem vigyázhatunk az egészségünkre is. Ha rendszeresen elkezd korcsolyázni, akkor testének mindenre kiterjedő fejlődését, jobb közérzetét fogja tapasztalni, de önbizalma is nőni fog, és karcsúbb lesz az alakja. Mivel a korcsolyázás, akárcsak az inline korcsolyázás, gyakorlatilag az egész testet igénybe veszi, rengeteg kalóriát égethetsz el, emellett az izmok erősítésén, a koordináción és a testtartáson is dolgozhatsz. A korcsolyázás mindenki számára elérhető sport – bármely életkorban elkezdheted (3 éves kortól ajánlott), feltéve, hogy nincsenek térd- vagy bokaízületi problémáid, vagy egyéb ellenjavallataid az ilyen típusú fizikai aktivitással szemben.

A korcsolyázás legnagyobb előnyei:

  • javult az általános fizikai alkalmasság;

  • fokozott állóképesség, rugalmasság és hajlékonyság;

  • a szív- és érrendszeri funkciók javulása, ezáltal a magas vérnyomás, szívroham stb. kockázatának csökkentése; és

  • segít csökkenteni a rossz HDL-koleszterin szintjét;

  • a lábak, a fenék, a has, a karok és a hát izmainak erősítése;

  • karcsúsítja és formálja az alakot;

  • a testtartás javítása;

  • az immunitás erősítése

  • a szervezet oxigénellátása;

  • endorfinok, az úgynevezett „boldogsághormonok” termelődése, amelyek javítják a hangulatot és segítenek a téli rosszkedv leküzdésében;

  • stresszcsökkentés

  • megnövekedett önbizalom;

  • kecses mozdulatok;

  • a gyermekek esetében a nagyobb önállóság és a cél érdekében való kitartás megtanulása.

Hány kalóriát éget el a korcsolyázás?

A korcsolyázás remek módja az aerob edzésnek és a fogyásnak. Egy óra korcsolyázás során 350-600 kcal-t égethetünk el. A jeges edzéssel járó végső kalóriaégetés többek között az életkorodtól, a súlyodtól, a magasságodtól vagy a tevékenység intenzitásától függ. Minél több piruettet, ugrást, emelést vagy más lenyűgöző kombinációt hajtasz végre a jégen, annál több kalóriát égetsz el.

Korcsolyázni tanulok. Hol kezdjem?

Az első korcsolyázó lépéseket azzal kell kezdeni, hogy megtanulja, hogyan tartsa meg az egyensúlyát, hogy elkerülje a veszélyes helyzeteket, beleértve a más korcsolyázókkal való ütközést. Egy külső szemlélő számára ez nem tűnik túl nehéz feladatnak. Ha azonban a gyakorlatban egyszer már korcsolya van a lábadon, és a kar- és lábmozgásokat kell koordinálnod, miközben a vékony csúszkákon maradsz, kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű. A helyes testtartás és súlyelosztás csökkenti a jégen való elesés kockázatát, és lehetővé teszi, hogy a sínekbe való állandó kapaszkodás nélkül korcsolyázzon. Helyezze a lábfejeit szorosan egymás mellé, a lábujjakat kissé kifelé irányítva, hajlítsa be a lábát térdben, és hajoljon kissé előre úgy, hogy a súlyát a lábfej közepén és elülső részén tartsa. Szélesre tárja a karjait, hogy könnyebben megtartsa az egyensúlyát, és mellesleg tompítsa az esést. Mielőtt a jégre lépne, otthon vagy a jégpályán kipróbálhatja a korcsolyázást gyaloglással és az egyensúly megtartásával, mielőtt a jégpályára lépne – ne feledje, hogy csúszásgátlót viseljen.

A korcsolyatanulás hatékonyabbá tétele érdekében egyéni vagy csoportos órákat vehet egy profi oktatóval. A szakember megmutatja, hogyan kell helyesen helyezkedni a jégen, hogyan kell biztonságosan és megfelelően korcsolyázni, és segít elkerülni a rossz szokások kialakulását, amelyek frusztrációt és a fejlődés elmaradását okozhatják. Az oktatóval való tanulás szintén jó ötlet, hogy felfrissítse korcsolyázási készségeit, miután évekig szüneteltette ezt a téli sportot.

Mielőtt elindulsz a jégpályára, nézz meg oktatóvideókat az interneten, vagy menj el a jégpályára, hogy megnézd, hogyan viselkednek más szabadidős vagy profi korcsolyázók a jégen, milyen helyzetekkel találkozhatsz stb.

A legjobb, ha a korcsolyázást egy műjégpályán kezdjük el tanulni – akár beltéri, akár kültéri jégpályán. Óvakodjon a befagyott tavon, tavon vagy folyón való edzéstől, nehogy vékony jégre kerüljön, amely beszakadhat, vagy a horgászok vagy a rozmárok által előkészített jéglyukba essen.

A korcsolyázás kicsit hasonlít az in-line korcsolyázáshoz vagy a görkorcsolyázáshoz, így ha rajongsz ezekért a mozgásformákért, könnyebben elsajátíthatod a korcsolyázás alapjait.

Hogyan kell korcsolyázni? Az alapok

Ha már magabiztos vagy, és az egyensúly megtartása már nem okoz gondot, kezdd el a következő elemi korcsolyázási készségek elsajátítását, nevezetesen az előre korcsolyázást, a kerékkorcsolyázást, a fékezést, a fordulást, az esést és a felállást.

Előre korcsolyázás (más néven halszálkás korcsolyázás)

Helyezze a lábát egymásra merőlegesen (érintse a jobb lábának sarkát a bal lábának lábközépcsontjához), és kezdjen el lökdösődni, felváltva dolgoztatva a lábát, ez az úgynevezett halszálkás korcsolyázás. A mozgás az oldalirányú csúszáshoz hasonló. Először a testsúlyt a hátsó lábra helyezzük át, majd finoman oldalra lökjük, és a testsúlyt az első lábra helyezzük át, és a végtag, amellyel ellöktük, egy ideig a levegőben marad, majd visszatér a korábbi helyzetébe. Amint elég sebességet szerzett, próbáljon meg úgy haladni előre, hogy a lábai párhuzamosak legyenek egymással.

Kerékhajtás és -forgatás

Kezdj el úgy korcsolyázni, hogy a lábad párhuzamosan áll, és a korcsolyád együtt van. Tegye széttárt karjait. Próbáljon meg a külső lábával ellökni, majd helyezze át a testsúlyát a belső lábára. Rövid ideig tartsa a külső lábát a levegőben, majd helyezze át a forduló lábának korcsolyájára, és lökje el újra.

Fékezés

Annak érdekében, hogy ne ütközzön ellenőrizetlenül bukkanókba vagy más pályahasználókba, érdemes az úgynevezett szántófék elsajátításával kezdeni. Helyezze az egyik lábát 45 fokos szögben a másikhoz, amelyik egyenesen előre áll. Egy fejlettebb fékezési technika az úgynevezett T-stop.

Elesés és felkelés a jégről

A korcsolyával való esés megtanulása rendkívül fontos, már csak biztonsági okokból is, és azért is, hogy elkerüljük a súlyos következményeket, mint például a hanyatt esés és a fej beverése a kemény jégbe. Abban a pillanatban, amikor úgy érzi, hogy kezd hátradőlni és elveszíteni az egyensúlyát, dinamikusan mozdítsa előre a karjait és a törzsét, ugyanakkor a térdeit erősebben hajlítsa be. Ez lehetővé teszi, hogy a kezeddel tompítsd az esést. A jégről való leemeléshez térdelj le a térdre, és támaszkodj a kezedre. Ezután helyezze a jobb korcsolyáját a jobb kezéhez, emelje fel a csípőjét, adja ki a bal lábát, és kezdjen el kiegyenesedni.

Hogyan öltözzünk korcsolyázáshoz?

A korcsolyázáshoz való megfelelő öltözködés a korcsolyatanulás másik kulcsfontosságú része, amely befolyásolja a kényelmet és a biztonságot. A réteges öltözködés a legjobb, így elkerülheti a túlmelegedést vagy a kihűlést. Válasszon olyan ruházatot, amely hatékonyan elvezeti a nedvességet, és megvédi a hidegtől és a széltől, megfelelő hőkomfortot biztosít anélkül, hogy korlátozná a mozgását. Válasszon termo alsóneműt vagy termo pólót és leggingset, valamint gyapjú vagy sportpulóvert. Hozzon magával egy sofshell kabátot is. Ne felejtsen el egy termikus sapkát/szalagot vagy egy többfunkciós hevedert. Az induláshoz kiegészítőkre is szükséged lesz, például sisakra, valamint térd-, könyök- és csuklóvédőre (a korcsolyaspecifikusak jól működnek), hogy csökkentsd a sérülések vagy esések okozta sérülések kockázatát. A sisak és a korcsolyapárna szintén növeli a mentális komfortérzetet, különösen akkor, ha a fájdalmas esésektől való félelem miatt nem tudsz áttörni és haladni a korcsolyázással.

Korcsolya kezdőknek – vásárlás vagy bérlés?

A korcsolyázás tanulását felszerelés bérlésével kezdheti el – gyakorlatilag minden pálya biztosít korcsolyát meghatározott díj ellenében. Ez egy jó lehetőség, ha csak most próbálja ki ezt a téli sportot, és nem biztos benne, hogy szenvedélyévé válik, vagy ha csak alkalmanként látogatja a jégpályát. Javasoljuk azonban, hogy vásároljon saját korcsolyát, már csak azért is, mert így kifejezetten az Ön paramétereihez és igényeihez igazíthatja. A Sportano.hu oldalon kiváló minőségű női, férfi és gyermek műkorcsolyát, szabadidős és jégkorcsolyát talál olyan márkáktól, mint a BAUER, CCM, FILA, K2, Tempish és Rollerblade.

Polecane produkty