Bögre a hegyekbe – melyiket válaszd? A hegyekbe szánt legjobb termikus és utazóbögrék

Sylwia Stwora-Petela 09.01.2024 ( 10.01.2024 )

A termikus bögre lehetővé teszi, hogy forró kávét vagy teát fogyaszthass egy hegyi expedíció során, míg a túrabögre tökéletes víz vagy leves kempingezés során történő felmelegítésére. Nem tudod eldönteni, hogy melyik hegyi bögrét válaszd? Megosztjuk veled, mi a különbség a termikus bögre, a termosz és az utazóbögre között, valamint azt, hogy mire érdemes odafigyelned, ha ilyen típusú tárolóedényt vásárolsz, hogy jó bögrét vihess a hegyekbe.

Miért érdemes bögrét vinni a hegyekbe? 

A termikus bögre egy olyan tárolóedény, amely acélból készült dupla falú és vákuumszigeteléssel van ellátva, amelynek köszönhetően képes a lehető legtovább fenntartani a megfelelő hőmérsékletet mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletű italok esetében (nem engedi ki az ital hőmérsékletét). Egy ilyen bögre lehetővé teszi, hogy ősszel és télen forró kávét vagy teát fogyaszthass a hegyekben, valamint jeges vizet, jeges kávét, limonádét vagy sportitalt vihess magaddal a nyári kirándulásokra. A piacon különböző kapacitású – általában 250 ml-től 750 ml-ig terjedő – modellek kaphatók, így könnyen kiválaszthatod az igényeidnek legmegfelelőbb terméket. A bögre légmentesen zárható, így a táskában vagy a túrahátizsákban is hordozhatod anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy kiömlik. Egyes modellekhez speciális fogantyú tartozik, amellyel a poharat a hátizsákodhoz rögzítheted, ezáltal könnyen elérhető közelségben tarthatod.

A termikus bögre nemcsak a hegyekben, kempingezés, síelés vagy snowboardozás során bizonyul hasznosnak, hanem a mindennapok során is – autóval vagy tömegközlekedéssel való utazáskor, városi séták alkalmával, hideg napokon kerékpártúrán vagy horgászáskor. Használhatod az irodában vagy az egyetemen, hogy melegen tartsd a kávét vagy a teát, ha a rohanó munkában nincs időd meginni, de akkor is remekül használható, ha gyermekednek szeretnél forró italt biztosítani az iskolai reggelihez. Ráadásul saját bögrével egyes helyeken olcsóbban juthatsz kávéhoz/teához, amivel hozzájárulhatsz a műanyagfelhasználás csökkentéséhez.

Termikus bögre vs. utazóbögre – mi a különbség? 

A fő különbség az alkalmazásban rejlik. A termikus bögrét, ahogy már említettük, úgy tervezték, hogy a folyadékot hosszú ideig állandó hőmérsékleten tartsa, és lehetővé tegye, hogy bármilyen körülmények között kényelmesen fogyaszthasd kedvenc italodat. Légmentesen záródó fedéllel és ivórésszel van ellátva a fokozott ivási kényelem érdekében. Az utazóbögre esetében forró teát, kávét vagy levest készíthetsz, mivel turista gázfőzőn való főzésre is alkalmas. Ennélfogva kempingezéskor fog a legjobban beválni. Légmentesen záródó fedéllel is rendelkezhet, ami tovább növeli azt az időt, amely alatt az italt állandó hőmérsékleten tartja. A termikus bögrékkel ellentétben lehetővé teszi, hogy szénsavas italokat ihass belőle (a termikus bögrébe való öntésük közben azok szivároghatnak).

Termikus bögre vs termosz  

Egyesek azt gondolják, hogy a termikus bögre és a termosz ugyanaz a fajta tárolóedény, ami nincs így. Igen, mindkettő dupla falú, szigetelőréteggel van ellátva, ami által alacsonyan vagy magasan tartják az ital hőmérsékletét, a termosz azonban több literes kapacitással rendelkezik, mint a termikus bögre – 1-1,5 liter ital fér bele, míg a bögrék általában legfeljebb 750 ml-esek szoktak lenni. Kisebb méretük miatt a termikus bögre kézreállóbb és kényelmesebben szállítható. Ezenkívül a termikus bögre rendelkezik egy külön ivórésszel, amely megkönnyíti és kényelmessé teszi, hogy a tartalmat közvetlenül a tárolóból igyuk meg, valamint egy zárószerkezettel, amely megakadályozza az ital véletlen kiömlését. A termosz egy dugó formájú záróelemmel (néha az italfolyás méretének szabályozására szolgáló lehetőséggel) és egy kupakkal rendelkezik, amelyből kávé, tea vagy akár leves is iható. Ezen kívül a termosznak lehet üvegbetétje is, ami jelentősen megnöveli a súlyát, ami miatt kevésbé kényelmes a hosszú és megerőltető hegyi túrák során. Másrészt viszont lehetővé teszi, hogy több személy számára készíthess italt, így családi kirándulásokhoz jobban megfelel.

Milyen a jó minőségű termikus bögre? A legfontosabb jellemzők

Mielőtt kiválasztasz egy adott termikus bögrét, érdemes mérlegelned, hogy mire és mikor fogod használni, mivel ez többek között annak kapacitását is befolyásolja. A termikus bögre vásárlásakor olyan kérdéseket is szükséges figyelembe venni, mint például: az anyag, amelyből készült, a légzáróság, a lezárás típusa vagy az, hogy mennyi ideig tartja meg a kívánt ital hőmérsékletét.

Kapacitás

A termikus bögre kapacitásának attól szükséges függenie, hogy hová és mennyi időre mész, valamint milyen mennyiségben van szükséged a kedvenc italodra. A kisebb, 250-300 ml-es változatok jól használhatók rövid sétákhoz. A 300-400 ml űrtartalmú termikus bögréket egy néhány órás hegyi kirándulásra érdemes magaddal vinned, míg a nagyobb, akár 500-750 ml-es modellek egynapos kirándulásokra alkalmasak, amikor több mennyiségű teára vagy kávéra lehet szükséged.

Anyag

A termikus bögrék műanyagból, rozsdamentes acélból vagy üvegből (leggyakrabban kávéhoz) készülnek. Válaszd a rozsdamentes acélból készült modellt, mivel ez tartja meg a legtovább a hőt. Válassz olyan anyagból készült termikus bögrét, amely nem tartalmaz BPA-t, azaz az egészségre káros biszfenol A nevű vegyi anyagot. Kerüld a fém-műanyag termékeket is, mivel ezek gyakran megrepednek az anyagok illesztéseinél.

Szigetelés

Nehéz első pillantásra megítélni, de vannak bizonyos elemek, amelyek bizalmat adnak, hogy olyan modellt választasz, amely nem fog szivárogni, például a gumitömítések és a szilikon csúszka és zár, amely megakadályozza a véletlen kinyílást. Jó választás lehet például egy kétfokozatú kiömlésbiztos zárrendszer.

Melegen tartás

Egy termikus bögre ősszel és télen körülbelül 6 órán keresztül képes melegen tartani egy italt (a legfejlettebb modellek akár több mint tíz órán át is képesek állandó hőmérsékletet biztosítani). A hőtartási időt meghosszabbíthatod úgy is, hogy a kávé vagy tea kiöntése előtt forró vizet öntesz a bögrébe (kb. 5 percig). Nyáron a termikus bögre a legjobb módja annak, hogy jeges teával vagy jéggel ízesített limonádéval frissítsd fel magad – általában az ilyen típusú tárolóedényben tárolt ital legalább 12 órán keresztül alacsonyan tartja a hőmérsékletét. Egy jó termikus bögre mindig hűvös marad, különösen a fogantyú, a fedél és az ivórész, még akkor is, ha forró ital van benne. Ez azt igazolja, hogy a tárolóedény megfelelően szigeteli a hőt.

Kivitel típusa

A termikus bögre rendelkezhet ivórésszel vagy csavarozható fedéllel, nyomógombos ivónyílással és színkódolással, amely jelzi, hogy a fedél zárva van-e vagy sem. A népszerű kifolyónyílások például szilikonból vagy PP műanyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a kávét vagy teát közvetlenül és kényelmesen a bögréből igyuk, valamint csökkentik a forró itallal való leforrázás kockázatát. Érdemes figyelembe venni a zárás egy kézzel történő működtetésének lehetőségét is (Click-Close), ami jól jön autóvezetéskor, valamint télen kesztyű viselésekor.

Kialakítás

A piacon különböző formájú és kialakítású termikus bögrék vannak forgalomban – a klasszikus bögrére hasonlító, füles bögréktől a palackra hasonlító bögrékig. Ha sokat utazol, például autóval, válassz egy kúpos aljú termikus bögrét, amely formájának köszönhetően jól fekszik a kezedben és könnyen elfér az autó tartójában. Válassz csúszásmentes aljjal és ergonomikus, csúszásmentes fogantyúval ellátott modellt, vagy olyan matt lakkbevonattal ellátott modellt, amelynek textúrája garantálja a biztos fogást. Győződj meg arról, hogy a termikus bögre könnyen tisztítható részekből áll (dugó és kupak), különösen, ha a tejes kávé rajongója vagy és a mosogatógépben szeretnéd mosni.

Utazóbögre fedéllel vagy fedél nélkül?  

Hegyi túrázáshoz, kempingezéshez vagy trekkinghez a termikus bögre mellett hasznos az utazóbögre, amely nemcsak ital fogyasztására, hanem vízforralásra vagy meleg étel készítésére is használható. A fedéllel ellátott utazóbögre praktikus választás, ha az italt egyik helyről a másikra kell szállítanod, és nem szeretnéd, hogy a tartalma kiömöljön, valamint ha azt szeretnéd, hogy a kávé/tea/leves tovább maradjon meleg.

Mire érdemes még odafigyelned az utazóbögre vásárlásakor?

  • anyag a legjobb választás a rozsdamentes acél, az alumínium vagy a titán (szélsőséges körülmények között is jól teljesít);
  • kapacitása tervezett felhasználástól függ, ha a tea vagy instant leves mellett főzni is szeretnél vele, pl. fagyasztva szárított ételeket, válassz 400-500 ml kapacitású modellt;
  • forma – általában az utazóbögrék egyszerű formájúak, például a fogantyú összehajtásának lehetőségével rendelkeznek, ami remek megoldás a hátizsákban való helytakarékosságra.

A Sportano.hu-n elérhető, hegyekbe szánt legjobb termikus és utazóbögrék

Egy termikus bögre kiválasztásakor érdemes egy neves cég termékét választani, és nem egy olcsó piaci megfelelőt, mert az utóbbi általában nem tartja magában olyan sokáig a hőt. Általában kevésbé is szigetel, és rossz minőségű műanyagból készül, aminek köszönhetően kedvenc italunk fogyasztása közben kellemetlen szagokat érezhetünk. Ráadásul a tartóssága is gyengébb, mint a jól bevált, légmentesen záródó és könnyen tisztítható, rozsdamentes acélból készült termikus bögréké. Az utazóbögrék esetében is fontos, hogy figyelj a teljesítményre és a gyártás minőségére. A Sportano.hu weboldalon kiváló minőségű termikus és túrabögréket találsz olyan profi gyártóktól, mint a Kambukka, Tatonka, FOX International, Delphin vagy a RidgeMonkey.

Polecane produkty