Melyik hegyi hátizsákot válasszuk? A legjobb túra-, trekking- és hegymászó hátizsákok modelljei

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 12.02.2024 )

Akár egynapos vagy hétvégi kirándulásra indul a hegyekbe, akár egy hosszabb expedícióra, amelynek során megmászik egy magas csúcsot, a hátizsák elengedhetetlen felszerelés. Tudja meg, hogyan válasszon túra-, trekking- vagy hegymászó hátizsákot, hogy úgy pakolhassa össze a felszerelését, hogy közben könnyedén járja be a hegyi ösvényeket.

Hátizsák vásárlás a hegyekbe – mire figyeljünk?

A hegyi ösvényeken eltöltött idő az egyik alapvető meghatározó tényező a hátizsák és annak kapacitása kiválasztásakor. Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb a túra, annál kisebb kapacitást kell keresnie. Kerülje a nagyobb hátizsák vásárlását, gondolván, hogy az majd más utakon is jól jön. Az ilyen megközelítés általában felesleges dolgok bepakolását eredményezi, és így még egy rövid, szabadidős utazás is kellemetlen erőfeszítéssé válhat, különösen, ha nem szoktál terheket cipelni a hátadon.

A hegyi hátizsák kiválasztásakor azt is figyelembe kell vennie, hogy milyen típusú útvonalon fog túrázni (alacsony hegyek alacsony emelkedéssel, meredek és hosszú emelkedők sziklás ösvényekkel stb.), milyen évszakban, mit szándékozik magával vinni, és milyen általános fizikai állapotban van. Egynapos túrához egy legfeljebb 35 literes hátizsák a legjobb, egy többnapos túrához és biwakoláshoz 55 és 80 liter közötti kapacitású modellt választhat, hegymászóként pedig egy 40-55 literes változatot érdemes keresni, amelyhez rengeteg heveder tartozik, például sisak, fejsze vagy túrabotok számára. Ha masszív és funkcionális túra-, trekking- vagy hegymászó hátizsákokat keres, tekintse meg a világ vezető outdoor felszerelések és ruházat gyártóinak kínálatát, mint például: The North Face, Columbia, Black Diamond, Thule, Deuter vagy Ortovox.

Hordozórendszer

Minden hegyi hátizsák legfontosabb része, amely lehetővé teszi, hogy a csomagok súlyát egyenletesen ossza el a vállakra és a hátra, és így elkerülje a gerinc és általában a csontrendszer túlterhelését. A normál városi hátizsákkal ellentétben a csomagjaink súlya nem nyugodhat egyedül a vállunkon. Ebből a célból a háton speciális megerősített paneleket (merevítő vagy könnyű alumíniumkeretek – a hosszabb túrákra szánt modellekben található), valamint csípő- és mellhevedereket adnak hozzá. Az Ön magasságához igazított és testalkatához profilozott hordozórendszer garantálja a kényelmet a hegyekben való gyaloglás során.

Leggyakrabban a túra- vagy túrahátizsákok kapacitásának növekedésével a hordozórendszer egyre összetettebbé válik. Számos modell rendelkezik térhálós hátlappal vagy speciálisan kialakított párnákkal, amelyek felelősek a megfelelő légáramlásért a háton. Ezeknek köszönhetően a levegő eljut a hátra, és a hátizsák nem tapad a testhez teljes felületével. Ezenkívül a csípőövek (főként a nagyobb modelleken) párnákkal is fel vannak szerelve, hogy a háton lévő plusz súlyt kényelmesebbé tegyék, megfelelően elosszák és megakadályozzák a kidörzsölődést.

Anyag

A hegyi hátizsák anyagának tartósnak, jó minőségűnek és a külső (pl. nedvesség, UV-sugárzás stb.) vagy mechanikai (pl. kopás, nyúlás stb.) tényezőknek ellenállónak kell lennie. Manapság a hátizsákok különböző típusú poliészterből (pl. egy kiegészítő PU réteggel), poliamidból, nejlonból, ripstopból, Endura szálból vagy Cordurából (poliamid és poliuretán kombinációja) készülnek. Bár a legtöbb ilyen anyag gyorsan szárad és nem szívja magába a nedvességet, érdemes a változó időjárási körülményekhez esővédőt választani, amely megvédi a ruházatot, a felszerelést és az ellátmányt az esőtől és a nedvességtől. Ez általában a nagyobb trekking- vagy hegymászó hátizsákok tartozékaként kapható. A kempingfelszereléshez például vásárolhat egy kiegészítő vízálló táskát is, amely megvédi a poggyászát a nedvesedéstől (pl. Tatonka Stausach).

Kamra, kémény és csappantyú

A rekesz a hátizsák fő része, ahol a hegyi felszerelést tárolhatja. Lehet egyetlen rekesz (általában a kisebb kapacitású modellekben) vagy két rekeszre osztva, amelyeket egy válaszfal választ el egymástól (pl. az egyiket a piszkos/nedves ruhák tárolására lehet használni). Az alsó rekeszbe csomagolt tárgyakhoz való hozzáférést egy alsó cipzár könnyíti meg, így kényelmesen elérheti a szükséges tárgyat vagy ruhadarabot anélkül, hogy a teljes tartalmat át kellene lapoznia. A hálózsákok gyakran rendelkeznek külön rekesszel. A nagyobb trekking modellek kéményt tartalmaznak, amely lehetővé teszi a hátizsák meghosszabbítását és további hely megszerzését, valamint a hátizsák tetején lévő (rögzített vagy levehető) védőlapot, amely a hátizsák befogadóképességéhez igazítható, hogy pl. kötelet vagy sátrat tároljon, vagy kabátot vagy melegítőfelsőt rögzítsen.

Oldalsó zsebek és nadrág

Az oldalsó zsebek és pántok segítenek a csomagok jobb rendszerezésében, és így növelik a hátizsák funkcionalitását. Az első ideális rekesz olyan kisebb tárgyak számára, amelyekhez könnyen és gyorsan hozzá kell férnie, például egy vizes palackhoz. A hevederekhez rögzíthet túrabotokat, fényképezőgép-állványt, autómatracot vagy akár sátrat is. Speciális modellekkel sisak, fejsze, kötél stb. rögzíthető.

Hidratáló rendszer

A népszerű camelbak a legjobb megoldás a nyári túrázáshoz. A vállpántok mentén futó, szorosan záródó ivócsővel ellátott víztartály különböző kapacitású (pl. 1,5 vagy 3 literes), és fő célja, hogy bármikor lehetővé tegye a kéz nélküli folyadékpótlást. Egyes hátizsákok a rendszer helyett egy speciális zsebbel rendelkeznek a tartály számára.

Technológiák

A túra-, trekking- és hegymászó hátizsákok legtöbb vezető gyártója speciális technológiákat fejlesztett ki, hogy felszereléseiket még hasznosabbá tegye a hegyekben. A North Face a Dyno Cinch System™ egykezes hátizsák-összenyomást és FLASHDRY-XD™ nedvességelvezető technológiát kínál.

A Black Diamond hátizsákok légáteresztő OpenAir™ paneleket használnak a derékpántokon. A Deuter szabadalmaztatta az ergonomikus és kényelmes Deuter Aircomfort rendszert, egy olyan hordozórendszert, amely három irányban biztosítja a szellőzést, 25 százalékkal csökkenti az izzadást és segít csökkenteni a testhőmérsékletet.

Melyik túra hátizsákot válasszuk a hegyvidéki kiránduláshoz?

Attól függően, hogy néhány órás kirándulást tervez egy kevésbé igényes útvonalon (pl. a Sasfészek-túra egyik szakasza, a Chojnik-vár vagy a Łysa Góra megmászása), egy megerőltetőbb Śnieżka vagy a Babia Góra megmászását vagy a Tátra néhány napos átkelését, másképp kell felkészítenie a hegyi felszerelését, és ezért olyan hátizsákot kell választania, amelybe belefér a szükséges ruházat, felszerelés és ellátmány.

Hátizsák egy napos kiránduláshoz a hegyekbe

Ebben az esetben a legjobb választás egy 20-35 literes, kb. 1 kg tömegű, kisméretű túrahátizsák, amelyben könnyen elfér az esőkabát, a vizes palack, a sapka/buff, a fejlámpa és az ellátmány. Nyárra válasszunk egy kisebb kapacitású táskát (pl. The North Face Chimera 24l), téli kiránduláshoz pedig egy nagyobbat, amihez extra ruházatra van szükség (pl. póló, zokni, kesztyű, stb.). Enyhén párnázott, jól szellőző hordozórendszerrel, csípő- és mellkaspántokkal, valamint állítható pántokkal kell rendelkeznie a megfelelő illeszkedés érdekében. Hasznosak lehetnek az elasztikus oldalzsebek (pl. palack vagy vizes palack számára), az elülső zseb (apró tárgyak, például kulcsok, dokumentumok stb. számára) vagy a túrabotok felakasztására szolgáló pántok is.

Családi kirándulásra készül a kis túrázóval? A legfiatalabb túrázóknak jól jön egy 5-10 literes, könnyű hátizsák, mellkaspánttal, oldalsó zsebbel egy palack/vizes palack számára és fényvisszaverő elemekkel (a jobb láthatóság érdekében gyenge fényviszonyok mellett). A gyermekhátizsákok gyakran rendelkeznek belső címkével a személyes adatok tárolására, és egyes modellek hidratáló rendszerrel is rendelkeznek, mint például a Thule UpTake Bike Hydration 6L.

Túra hátizsák

Egy többnapos kiránduláshoz, ahol az éjszakát hostelben vagy vendégházban fogod tölteni, és nem kell hálózsákot, karimatracot vagy sátrat vinned, érdemes egy 40-55 literes hátizsákot vásárolni. Egy esővédő vagy egy megerősített és kényelmes hordozórendszer biztosan jól jön. Érdemes gondoskodni a kompatibilitásról egy folyadékpótló rendszerrel vagy egy külön zsebbel egy víztartály számára, amelynek belsejében víz van (ez főleg a nyári hónapokban hasznos, különösen akkor, ha útközben nincs honnan vizet venni).

Milyen trekking hátizsákot válasszunk egy hegyi expedícióhoz?

Ha néhány napos hegyi kiránduláshoz kempingezni kell, és extra felszerelést (sátor, hálózsák, főző stb.) kell magunkkal vinni, érdemes 50-80 literes hátizsákot választani. Ne feledje, hogy az erejét ahhoz mérje, hogy mit tud cipelni, és tudja, hogy minden plusz felület plusz kilogrammot jelent, ami meghatározhatja az expedíció sikerét. A trekking hátizsák általában több pánttal és hurokkal rendelkezik a felszerelés rögzítéséhez, kompressziós pántokkal (a hátizsák vastagságának csökkentése érdekében), oldalzsebekkel és egy patenttal. Érdemes megjegyezni a kéményt, a kisebb alsó rekeszt, valamint az oldalsó cipzárakat, amelyek lehetővé teszik a hátizsák alsó rétegeiben elhelyezett tárgyak gyors eltávolítását.

Professzionális hegymászó hátizsák: melyiket válasszuk hegymászáshoz?

A hegymászó hátizsák meglehetősen minimalista kialakítású, ami némileg emlékeztethet egy tengerész táskára. Karcsúbb és laposabb kialakítása többek között a sziklák közötti könnyű manőverezést hivatott biztosítani. Biztonsági okokból általában minimális számú zsebbel, hevederrel, hurokkal, pánttal vagy egyéb kiemelkedéssel van ellátva, ami nagyobb stabilitást jelent.

A hegymászó hátizsákok ritkán nyúlnak a fej fölé, mivel gyakran kell megfordulni. Sok modellnél észrevehető a forma enyhe csonkítása az alján, ami azt szolgálja, hogy jobban működjön a hámmal.

A hegymászás nehezebb és fizikailag megterhelőbb, mint az ösvényen való gyaloglás, ezért a súly nagyon fontos a hegymászó hátizsákoknál. Ezt csökkenti például a könnyű, de tartós anyagok (pl. Endura) használata a kopás elkerülése érdekében.

A hegymászásra tervezett hátizsákok gyakran rendelkeznek sisakzsebbel, csípőövvel és kötél- vagy fejszecsatlakozóval, az oldalsó pántok pedig úgy vannak kialakítva, hogy a sílécek könnyen felcsatolhatók legyenek. A hegymászó hátizsákok többféle méretben kaphatók, és a literes méret végső kiválasztását ismét elsősorban az expedíció hosszához kell igazítani.

Polecane produkty