Melyik jógamatracot válasszuk? A szőnyeg kiválasztásának elvei a jóga típusokhoz és a tudásszinthez igazodva

Sylwia Stwora-Petela 04.08.2022

PVC, PU, mikroszálas gumi, TPE vagy esetleg parafa? Tudja meg, hogy a jóga típusától és szintjétől függően melyik jógamatracot érdemes választania, hogy az ászanagyakorlatai kifizetődőek, biztonságosak és kényelmesek legyenek.

A jógamatrac: minden jógi és yogini gyakorlatának alapja

A megfelelő szőnyeg kiválasztása az egyik legfontosabb pont, amit a jógagyakorlat kezdetén ki kell pipálnod. Bár jógaiskolába vagy fitneszklubba járhatsz órára, és használhatod a rendelkezésedre álló felszerelést, nem feltétlenül lesz kényelmes rajta gyakorolni (különösen, ha allergiás vagy). Miért érdemes külön erre a célra kialakított és személyre szabott szőnyeget használni, ahelyett, hogy például szőnyegen, tornaszőnyegen vagy szőnyegpadlón edzenénk? Mindenekelőtt a megfelelően kiválasztott jógamatrac lehetővé teszi, hogy teljes mértékben a pózokra koncentrálhasson anélkül, hogy például a karjai vagy lábai megcsúsznának bizonyos ászanák közben, vagy az anyag felcsúszna vagy elmozdulna. Megfelelő párnázottságot és stabilizációt biztosít, különösen nehéz helyzetekben, és így csökkenti az esések és fájdalmas következményeik kockázatát. A szőnyeg emellett egy réteggel szigeteli a testet a talajtól, növeli a gyakorlatok kényelmét, és véd a túl kemény/lágy felületből adódó ízületi és térdfájdalmak ellen.

Melyik jógamatracot válasszuk? Főbb jellemzők és paraméterek

A jógamatrac vásárlásakor van néhány kulcsfontosságú paraméter, amelyre mindenkinek, függetlenül a kifinomultsági szinttől, oda kell figyelnie.

Vastagság

A szőnyeg vastagságának megválasztását többek között a térd-, csukló- és ízületi problémák, a felhasználó súlya, a párnázás mértéke vagy a kifinomultsági szint határozza meg. Az ízületek nagyfokú érzékenysége a hosszú ideig tartó egy helyben állással szemben, a rugalmasság hiánya és a korlátozott mozgékonyság vagy a kis súly mind olyan kritériumok, amelyek alapján 6 mm vastag vagy vastagabb szőnyeget kell választani. Érdemes megjegyezni, hogy minél vastagabb a szőnyeg, annál nehezebb és annál több helyet foglal el, valamint csökkenti a talajérzetet és a stabilitást bizonyos pozíciókban. Ezzel szemben az 1 (ún. utazószőnyeg) és 5 mm közötti vékony szőnyeg garantálja a mobilitást és megkönnyíti a tárolást (összetekerve könnyű és kompaktabb), jobb talajérzetet biztosít és javítja a stabilitást, valamint jól működik dinamikus mozgásoknál és álló helyzetben. Azonban nem nyújt olyan jó párnázást, pl. eséskor, alkarra támasztáskor vagy térdeléskor.

Hosszúság és szélesség

Feltételezzük, hogy a szőnyeg optimális hossza lehetővé teszi, hogy a test szabadon feküdjön a savasana, az úgynevezett relaxációs pozíció alatt. Egy másik kritérium, hogy a szőnyeg 5-10 cm-rel hosszabb legyen, mint az Ön magassága. Ugyanez igaz a jógamatrac szélességére is – igazítsa az egyéni paramétereihez. A piacon 61 és 80 cm közötti modelleket talál.

Anyag

A jógamatracokat olyan anyagokból gyártják, mint például:

  • PVC – más néven polivinil-klorid. Nagy tartósság, sűrűség, kompakt felépítés, amely még intenzív használat mellett is ellenáll a sérüléseknek, és jó csúszásállóság jellemzi (a használat gyakoriságával növekszik). További előnyei közé tartozik a könnyű tisztíthatóság (további információkért lásd alább) és az alacsony ár;

  • PU – vagy poliuretán. Általában a szőnyeg tetejét borítja, puha, sima és kellemes tapintású, és jó tapadást biztosít. Ugyanakkor az anyag érzékeny a karcolásokra, sérülésekre és szennyeződésekre. A PU szőnyeg élettartamának meghosszabbítása érdekében tárolja és hordozza egy erre a célra szolgáló borításban, és használat előtt kerülje a testápolót vagy kézkrémet;

  • TPE – vagy hőre lágyuló hab. Kis súlya (még vastagabb szőnyeggel is), jó tapadás és nagyfokú párnázottság jellemzi;

  • gumi – ez a természetes anyag biztosítja a legmagasabb szintű csúszásállóságot, ugyanakkor viszonylag igényes az ápolás (például külön előkészítésre van szükség) és a karbantartás szempontjából (könnyen sérül, például ha magas hőmérsékleten vagy napfénynek kitéve hagyják).

  • parafa – a biológiailag lebomló parafa anyaga antisztatikus és antibakteriális, így ideális az allergiások számára. Csúszásállósága a páratartalom növekedésével nő. Könnyen tisztítható;

  • mikroszál – a szőnyeg felső részét borítja, garantálja a nedvesség és az izzadság nagyfokú felszívódását, így csúszásgátló (a nedvesség mennyiségével növekszik), ezért alkalmas dinamikusabb jógához vagy magas hőmérsékleten gyakorolt jógához. Az anyag könnyen ápolható és tartós. A mikroszálas és a gumiszőnyegek szintén széles szín- és mintakínálatban kaphatók.

Egy adott anyag kiválasztásakor érdemes meggyőződni arról, hogy rendelkezik-e az Öko-Tex tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy a termék biztonságos az emberre és a környezetre (pl. nem tartalmaz káros anyagokat).

Súly

Nem mindegy, hogy gyakran jársz-e fitneszklubba, jógaiskolába vagy szabadtéri órákra. Akkor egy kényelmes modell az, amely 1,5-3 kg súlyú, és könnyű anyagokból, azaz TPE-ből vagy PVC-ből (vékony és közepes vastagságú) készült. A nehezebb, 3 kg-nál nehezebb szőnyegek jó választás az otthoni jógagyakorláshoz.

A jóga típusának és a fejlődési szintjének megfelelő szőnyeg kiválasztása

A szőnyeg kiválasztásánál fontos tényező, hogy milyen típusú jógát gyakorolsz, és hogy most mész-e először jógázni, vagy már tapasztalt jógi vagy jógini vagy.

Jóga típusa

A dinamikus átmenetekkel és ugrásokkal járó intenzív Power jóga vagy Ashtanga foglalkozásokhoz egy tartós PVC-ből készült szőnyeg lesz megfelelő, amely kopás- és nedvességálló. Ha Bikram vagy Hot jógát fogsz gyakorolni, válassz mikroszálas szőnyeget, amely tökéletesen kezeli a felesleges nedvességet és az izzadságot. Ez az anyag csúszásgátló tulajdonságainak köszönhető, amelyek a víz mennyiségének növekedésével fokozódnak. Statikus jógához válasszon TPE habot vagy gumit.

Az előrehaladás mértéke

A kezdőknek szánt szőnyegnek magas csúszásállóságot és párnázottságot kell garantálnia, miközben megfizethető, ezért jó választás lehet egy PVC vagy TPE modell. Valamivel drágább megoldás lehet a természetes gumiból készült szőnyeg. Egy fejlett szőnyeg vastagsága 1,5 és 3 mm között lehet, és általában természetes gumiból vagy parafából készül (a jógázók értékelik ezen anyagok biológiai lebonthatóságát, ami összhangban van az élet tiszteletére vonatkozó ahinsa erkölcsi elvvel). Lehet, hogy kevésbé csúszásálló (a jógagyakorlatok növelik a testkontrollt), de nagy tartóssággal kell rendelkeznie.

Jógaszőnyeg tisztítása: ápolási tippek

A jógamatrac megfelelő ápolása segít meghosszabbítani a tartozék élettartamát, fenntartani magas tulajdonságait (pl. tapadás), valamint kiküszöbölni a baktériumok és a mikrobák felszaporodásának kockázatát, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a bőr állapotát vagy fertőzéseket okozhatnak. A tisztítási módszer elsősorban a szőnyeg anyagától, valamint a felületétől függ. Fontos: A jógamatracot mindig kézzel tisztítsa meg.

Érdemes elolvasni a gyártó megjegyzéseit, amelyek például a termékre vonatkozó konkrét ápolási utasításokat és egy speciális termék használatát tartalmazzák. Kész termék helyett használhat házi készítésű spray-t is a szőnyeg tisztításához. Egyszerűen keverje össze a vizet az almaecettel vagy borecettel 50:50 arányban, és öntse ezt az oldatot egy porlasztós üvegbe. A keveréket néhány csepp teafaolajjal és illóolajokkal, pl. levendulával, eukaliptusszal, rozmaringgal vagy borsmentával lehet gazdagítani, hogy finom illatot adjon. Egy ilyen spray jól használható például természetes gumi, TPE vagy mikroszálas szőnyegek esetén. Enyhe szennyeződések esetén nedves szivacs és szürke szappan vagy más enyhe tisztítószer használható. Kerülje az alkoholt vagy oldószert tartalmazó tisztítószereket.

A gépi mosás enyhe mosószerrel (kerülje a lágyítószereket) és a kényes textíliákra (30°) vonatkozó programmal csak a PVC modellek esetében lehetséges (zuhanyozás vagy fürdés után kézzel is mosható) vagy mikroszálas anyagok esetében (ellenőrizze a gyártó ajánlásait).

A jógamatracot nem lehet hajszárítóval, szárítógéppel, vasalóval szárítani, mosógépben megpörgetni (megvetemedhet) és nem lehet a napnak kitenni (elszíneződést okozhat). Kerülje a porszívózást is. Tisztítás után tekerje ki a szőnyeget a padlóra, és hagyja teljesen megszáradni szobahőmérsékleten. Ha túl hamar feltekeri, a maradék nedvesség kellemetlen szagot okoz, és élőhelyet biztosít a baktériumoknak.

Ne feledje, hogy minden használat után nedves mikroszálas kendővel vagy szivaccsal törölje le a jógamatracot (kerülje a mintákat vagy nyomatokat, ha vannak), hogy megszabaduljon a portól, a szőrszálaktól vagy a kisebb szennyeződésektől.

Polecane produkty