Melyik kerékpárlámpát válasszuk? A legnépszerűbb első és hátsó lámpák kerékpárokhoz

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Nehéz elképzelni a biztonságos kerékpározást sötétedés után megfelelő világítás nélkül. A kerékpárlámpák nem csak a láthatóságunkat növelik, hanem segítenek megvilágítani az útvonalat is, amelyen haladunk. Ezenkívül a közúti szabályozás is megköveteli őket. Tudja meg, mire kell figyelni, és milyen kerékpárlámpákat válasszon.

Kerékpárvilágítás és előírások: legfontosabb információk

A megfelelő kerékpárvilágítás a sötétedés utáni motorozáshoz elengedhetetlen, nemcsak a saját és mások biztonsága érdekében, hanem jogi szempontból is. A hatályos jogszabályok egyértelműek:

A kerékpárokat fel kell szerelni:

  • Első és hátsó lámpá;
  • Narancssárga fényvisszaverők a kerekeken.

Sötétedés után világítás nélkül kerékpározni bárhol, még egy jól kivilágított városban is, nagyfokú felelőtlenség, és tisztában kell lennie azzal, hogy ez veszélyt jelent minden közlekedőre.

Melyik kerékpárlámpát válasszuk? Tanácsadás

A kerékpárvilágítást a funkciójának betöltéséhez a vezetési stílushoz és az útvonalhoz kell igazítani. A kerékpárlámpák kiválasztásakor nemcsak a teljesítményt (lumenben megadva), hanem az alkalmazásukat is figyelembe kell venni. A kerékpárvilágításnak három alapvető típusa van:

  • Hátsó lámpák: a funkciójuk az, hogy tájékoztassák a többi közlekedőt a helyzetünkről;

  • első figyelmeztető lámpák: a közeledésünket jelzik, nem világítják meg az utat;

  • első világító lámpák: a kerékpár elején elhelyezett lámpák, amelyek megvilágítják a kerékpáros útját, hogy az jól látható legyen.

Minden kerékpárosnak mindhárom lámpával kell rendelkeznie. A szabadidős kerékpárosok és városi kerékpárosok számára kényelmes megoldást jelentenek a kész kész szettek, mint például az INFINI Luxo & Vista kerékpárlámpa-készlet. A kerékpárhoz való világítás kiválasztásakor figyeljen a legfontosabb paraméterekre, például az áramellátásra, a működési módra és az üzemidőre.

Tápegység

  • A dinamó nagyon népszerű a városi és túrakerékpárokon, ahol az energia pedálozás közben keletkezik.

  • Az akkumulátor és az újratölthető teljesítmény jó választás az országúti és MTB-versenyzők számára. Hosszú túrák során az akkumulátort gyorsan feltöltheti egy powerbank segítségével. Ez a funkciója a Blinder Mini Crossnak, amelyet egyszerűen csatlakoztathat a beépített USB-porton keresztül.

  • Az elektromos kerékpárok esetében a világítást a kerékpár fő akkumulátora táplálja. Nincs szükség további elemekre.

Működési mód

A kerékpárjához megfelelő lámpának lehetővé kell tennie, hogy a fény erősségét a körülményekhez igazítsa. A legtöbb modell folyamatos vagy villogó fény funkcióval rendelkezik. Ez egy kényelmes megoldás, amely lehetővé teszi az energiatakarékosságot. Külön említést érdemel a Knog Blinder Skull első kerékpárlámpa, amely 8 különböző üzemmóddal rendelkezik, az ECO üzemmód pedig akár 60 órás működést is lehetővé tesz.

Működési idő

Az akkumulátor kapacitása nem az egyetlen paraméter, amelytől a lámpa működési ideje függ. Ezt befolyásolja a lámpa teljesítménye és a világítás intenzitása, ezért fontos információ a különböző üzemmódokban mért működési idő. A Knog Blinder Grid első kerékpárlámpa hatékony akkumulátorral rendelkezik, amely folyamatos üzemmódban 2 órás, Eco Flash üzemmódban pedig akár 60 órás működést tesz lehetővé.

Vízálló

Vezetés közben készüljön fel minden körülményre, beleértve a változó időjárást is. Heves esőzéskor különösen fontos, hogy jól látható legyen az úton. Ezért a fény kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy a kerékpárlámpa vízálló. Az INFINI Super Lava első kerékpárlámpa tömített csatlakozóval, gombbal és a felhasznált anyagok illesztéseivel rendelkezik, így garantálja a hatékony működést még heves esőzések esetén is.

Szerelési módszer

A legtöbb lámpát szerszám nélkül is fel lehet szerelni, de érdemes ellenőrizni, hogy a lámpák stabilak lesznek-e a felszerelés után. Ez rendkívül fontos a dinamikus lovaglás, például az MTB vagy a downhill esetében. Az úton való fokozott biztonság érdekében a sisakra szerelt lámpák ideálisak. A POC Beacon LED-es sisakra szerelhető kerékpárlámpa biztosítja, hogy ne csak a kerékpár, hanem a kerékpáros is jól látható legyen. A lámpa kényelmesen újratölthető USB-n keresztül.

A fény beesési szöge

Az első kerékpárfénynek jól meg kell világítania az utat, nem csak közvetlenül a kerékpár előtt, ezért javasoljuk, hogy kerülje a reflektorokat. Motorozás közben ügyelnie kell a többi közlekedőre, ezért a merőlegesen világító lámpák nem lesznek jó választás. Javasoljuk, hogy az elülső kerékpárlámpák megfelelően szórt fényűek legyenek. Ilyen kritériumoknak felel meg a Knog Blinder Mini Square első kerékpárlámpa, amely jó láthatóságot biztosít az úton, és 8 üzemmódban állítható fényerővel rendelkezik.

Hány lumenesnek kell lennie a kerékpárlámpáknak?

A kerékpárvilágítás kiválasztásakor követendő alapvető paraméter a kibocsátott fényáram lumenben mért teljesítménye és erőssége. Minél több lumen van, annál erősebb lesz a fény. A kerékpárvilágítást az egyéni igényekhez és az útvonal típusához kell igazítani.

A városba

  • Egy jól megvilágított városi útra elegendő egy 150-200 lumenes lámpa. Érdemes olyan modellt választani, amely kényelmesen feltölthető USB-n keresztül. A Knog Blinder Grid és a Lezyne LED KTV DRIVE rendelkezik ilyen funkcióval.

Városon kívüli vezetéshez

  • Ha a városon kívül, olyan területeken utazik, ahol nincs városi világítás, válasszon nagyobb teljesítményű lámpákat. A vezetési stílustól függően akár 500 lumenre vagy annál többre is szükség lehet. Ha könnyű lámpát keres, válassza a Lezyne LED HECTO DRIVE 500XL LED-et, amely 500 lumen fényt biztosít. Azok számára, akiknek több fényre van szükségük, érdemes megnézni a Knog PWR Road elülső kerékpárfényt, amely 700 lumen fényerővel ragyog.

MTB túrákhoz

  • Azok számára, akik sötétedés után gyors és dinamikus motorozást szeretnének élvezni, 800-1000 lumennél nagyobb fényerejű lámpákat ajánlunk. Az ilyen lámpák elengedhetetlenek a sűrű erdőkben és hegyekben való lovagláshoz. Az MTB-rajongók számára kiváló választás a Lezyne LED LITE DRIVE 1000XL egyedi színű modellje, amely akár 1100 lumen fényerővel ragyog. A Lezyne Mega Drive 1800I Smart Connect Led a legigényesebb motorosok számára készült. Ezt a modellt 1800 lumenes teljesítménye különbözteti meg. Karbonból és alumíniumból készült, aminek köszönhetően nagyon könnyű. A fény kényelmesen vezérelhető az okostelefonon lévő alkalmazásból.

(14) Smart Connect LED kerékpárfények – A világítás vezeték nélküli vezérlésének intelligens módja 

Akár a város körüli kerékpározáshoz, akár a sűrű erdőben való dinamikus ereszkedéshez keres fényt, a Sportano.hu a legjobb gyártók széles választékát találja: INFINI, CatEye, Knog, Kellys, Lezyne és Topeak. Szakértői csapatunk szívesen segít kiválasztani az Ön igényeinek legmegfelelőbb kerékpárvilágítást.

Polecane produkty