Melyik kerékpáros sisakot válasszuk? A legjobb kerékpáros sisakmodellek felnőttek és gyermekek számára

Aleksandra Orlicka 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Akár rövid kerékpártúrát teszel a városban, akár hosszú távú útvonalakat választasz, a kerékpársisak a sportruházat elengedhetetlen darabja. Egy ilyen kerékpár teljesen megváltoztatja a biztonságot, különösen akkor, ha MTB kerékpározik, ahol a terepviszonyok gyakran rendkívül kihívást jelentenek. Tippjeink segítségével megtudhatja, hogyan kell felszerelni a kerékpáros sisakot, melyek az adott modell jellemzői, és mire kell figyelni vásárláskor.

Kerékpáros sisak – alapvető felszerelés minden kerékpáros számára

A jó kerékpáros sisak megvédi a fejet a súlyos sérülésektől kétkerekű kerékpározás közben. Függetlenül attól, hogy milyen modellt választ – nőknek, férfiaknak vagy gyerekeknek -, megfelelően kell illeszkednie, és tartós anyagból kell készülnie, amely ráadásul könnyű és garantálja a kényelmet. Minden kerékpáros sisaknak meg kell felelnie a CE EN 1078 európai szabványnak is, hogy a termék megfeleljen a szükséges biztonsági követelményeknek.

A kerékpáros bukósisakok típusai: válasszon a vezetési stílusának megfelelő modellt

A piacon többféle kerékpáros bukósisak kapható. Nemcsak megjelenésükben különböznek, hanem az alkalmazott technológiában, a belső bélésben, a bevonatban vagy a kiegészítő elemekben is, mint például a szabályozás módja vagy a napellenző típusa. Ismerje meg a legnépszerűbb kerékpáros sisaktípusokat, amelyeknek köszönhetően kiválaszthatja az Ön által választott tevékenységhez megfelelő modellt.

Mountain Bike sisak (MTB)

A hegyikerékpáros sisakokat terepen, egyenetlen felületeken és ösvényeken való kerékpározáshoz tervezték, amelyek koncentrációt és precíz kezelést igényelnek. Ilyen körülmények között nagyon gyakoriak az esések, ezért a sisak használata rendkívül fontos. A mountain riding modellek általában oldalt és hátul zártak, vagy teljesek (mint a motocross sisakok). A beépített napellenző nemcsak a naptól, hanem az ágaktól vagy a vízcsobbanásoktól is véd. Ha hegymászáshoz keresel sisakot, akkor ne keress tovább az UVEX, CASCO, Oakley, POC vagy Alpinestars márkáknál, amelyek garantálják a viselési kényelmet, a megfelelő légáramlást és az állítható méretrendszert.

Országúti sisak

Az országúti sisakok jellemzően aerodinamikus formájúak, hosszúkás hátsó részükkel. Ezenkívül könnyű súlya is megkülönbözteti. Az országúti kerékpározásban minden egyes plusz gramm befolyásolja a versenyző teljesítményét és kényelmét. Több figyelmet kell fordítani a lyukak számára vagy a sisak héjának alakjára, amelyek befolyásolják a sisak szellőzését és további aerodinamikáját. Minél több lyuk van, annál jobb a légáramlás. Másrészt, minél jobban felépített a modell, annál áramvonalasabb lesz a sisak, és annál gyorsabban tudsz motorozni.

Az országúti vezetés során a kezeket a kormányon kell tartani, azaz kissé felemelt testtartással a kormányra kell helyezni. Fokozatosan alacsonyabb pozícióba kerül, ami lehetővé teszi, hogy sík felületen állandó sebességet tartson. Az országúti kerékpározás a maximális könnyűség és sebesség elérésére összpontosít. Ezt szénszálas kerékpárvázzal, vékony gumiabroncsokkal vagy aerodinamikus ruházattal lehet elérni.

Néha hagyományos sisakot választanak országúti kerékpározáshoz, például MTB vagy városi kerékpározáshoz ovális alakú sisakot. A CASCO Cuda 2 és Roadster modelljei, amelyeket ovális formájuk jellemez, megfelelnek az ilyen típusú kerékpározás követelményeinek. In-Mold technológiával készülnek, amely lehetővé teszi, hogy a termék súlya alacsony maradjon az erős, mégis könnyű anyagoknak köszönhetően. Olyan márkák funkcionális és kiváló minőségű közúti sisakjait találod, mint az UVEX, a HJC, az ABUS és a Giro.

Sisak cross vagy enduro kerékpárhoz

A crossbiciklizéshez vagy enduróhoz való sisakok esetében figyeljünk a tarkó védelmére. Ezenkívül gyakran használnak teljesen zárt sisakokat, amelyekben van hely a védőszemüveg vagy a sportkamera számára.

A terep- vagy enduromotorozás nem mentes az olyan akadályoktól, mint az ágak, letört fák és kövek, ezért fontos, hogy a sisak megvédje a fejet a sérülésektől. Használhatsz klasszikus hegyi sisakot napellenzővel és szellőzőnyílásokkal, vagy választhatsz teljes arcú sisakot, amely az állkapcsot is védi.

A terepfutáshoz és enduro lovagláshoz nagyszerű modell az Alpinestars Vector Pro Atom, amely 19 szellőzőnyílással és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező, gyorsan száradó béléssel rendelkezik. A sisaknak van egy hosszúkás hátsó része, amely további védelmet nyújt a nyaki sérülések ellen. A beépített sisakok közül érdemes megemlíteni a BELL SUPER AIR R terméket is, amelynek minden egyes részén lyukakat helyeztek el a jobb szellőzés érdekében, és amelynél a sisak első állkapcsa levehető.

Mogyoró típusú sisak

Ezt a sisaktípust azok a felhasználók választják, akik bmx-ezni vagy skateparkokban lovagolnak, és különböző trükköket hajtanak végre a rámpákon vagy más akadályokon. Ez egy felépített modell, ovális alakú, kis számú szellőzőnyílással. Nagyon tartós és kemény bevonat jellemzi.

A Sportano.hu a Lazer, a Roces, a HJC vagy az UVEX mogyorós sisakjait találja. Városi vagy skateparki lovagláshoz megfelelő lesz az In-Mold technológiával készült CASCO Roadster modell, amelynek belső kapszulája véd a rovaroktól és megakadályozza a páralecsapódást.

Városi sisak

A városi motorozáshoz való sisaknak könnyűnek kell lennie, és széles látószöget kell biztosítania. Ezenkívül a megfelelő légáramlás érdekében rengeteg szellőzőnyílással kell rendelkeznie. Ezenkívül hasznos lesz egy naptól, víztől és széltől védő napellenző.

Az UVEX, Lazer, Giro, CASCO vagy ABUS márkájú sisakok, amelyeket megfelelő szellőzés és kényelmes illeszkedés jellemez, ideálisak a városi motorozáshoz.

Teljes arcú sisak

Ezt a sisaktípust hegyi vagy enduro lovaglásra tervezték. Az arc elülső részén burkolattal rendelkezik, amely kiváló védelmet nyújt baleset esetén, de nehezebb súlya van, és általában nem rendelkezik megfelelő szellőzéssel. Ez a fajta kerékpáros sisak tartós héjakból készül, ezért leggyakrabban tapasztalt MTB-versenyzők használják.

A Sportano üzletben a BELL, UVEX, Leatt, FOX vagy Alpina teljes arcú sisakokat kínálunk. Kiváló ütéscsillapítással rendelkező modell az Alpina Roca. Könnyű In-Mold konstrukciójának és Hi-EPS anyagának köszönhetően nagyon kényelmes viselet.

Egy jó kerékpáros sisak: mire figyeljünk vásárláskor?

A kerékpáros sisaknak a lehető legnagyobb kényelmet és védelmet kell nyújtania, különösen durva terepen való közlekedéskor. Vásárláskor figyeljen a fejformának megfelelő méret kiválasztására, valamint a rögzítés módjára és az illeszkedés fokozatos beállítására. A sisak héjának minősége és tartóssága vagy a sisak belsejében lévő párnázás típusa további fontos jellemzők.

Méret

Sokan kíváncsiak arra, hogyan kell felszerelni a kerékpáros sisakot. Vásárláskor a legfontosabb kérdés a méret, amelyet általában centiméterben adnak meg, a fej kerületét jelezve. A kerületet a homlokon, a fülek felett és a nyakszirtnél kell megmérni, és az eredménynek a gyártó által megadott tartományon belül kell lennie. Miután a sisakot felszerelték és megfelelően beállították, nem szabad, hogy lecsússzon a fejről, mivel ez nem véd meg a sérüléstől esés esetén.

Sisakszerkezet

A kerékpársisak egy külső és egy belső héjból áll. Napjainkban a leggyakrabban használt technológia az In-Mold, ahol a külső héjat egy habbetéttel olvasztják össze a nagyobb szilárdság és ugyanakkor a termék súlyának csökkentése érdekében. Néha csak műanyagból, például ABS-ből vagy PC-ből készült héjakat használnak, ahol a legfontosabb feladat a szerkezet egyben tartása baleset során.

Egyes kerékpáros sisakok MIPS-rendszerrel rendelkeznek – egy extra béléssel, amely lehetővé teszi, hogy az ütőerő eloszoljon esés közben. Ez a külső héj alatt található, ahol az elemek ütközéskor elmozdulnak, így védve a fejet a súlyos sérülésektől. Ezenkívül a konstrukció anyagának köszönhetően kényelmes utazást biztosítanak.

Szellőzés

A kerékpársisak kiválasztásakor figyeljünk a szellőzőnyílásokra, amelyek lehetővé teszik a megfelelő légáramlást. Hosszú utakon és meleg időben a megfelelő szellőzés nagyon hasznos. A modelltől függően a sisakok átlagosan 10-15 szellőzőnyílással rendelkeznek. Ezenkívül a sisak belsejében egy speciális hálónak kell lennie, hogy megakadályozza a rovarok bejutását.

Baldachin

A napellenzős sisak kiválasztása attól függ, hogy milyen típusú kerékpározást részesít előnyben. Ha klasszikus modellt keres, válasszon egy ilyen beépített elemmel rendelkező terméket. Nemcsak a napsugaraktól véd meg, hanem akkor is jól jön, ha esős napon vagy az erdőben lovagolsz.

Beállítás

A legtöbb modern kerékpáros sisakmodell nemcsak stabilizáló pántokkal rendelkezik, amelyek az Ön igényei szerint rögzíthetők, hanem speciális beállítási rendszerekkel is. Lehetővé teszik a sisak helyzetének a fejformához való igazítását. Általában egy adott modellnél van egy speciális gomb a hátulján, amely az illeszkedést állítja be. Így elkerülhető a sisak viselése közbeni „lötyögés”, és ez megakadályozza a fej sérülését is egy esés során. Az oldalsó és az állpántokat úgy kell beállítani, hogy ne csípjék a bőrt, és ne dörzsöljék a füleket vagy az arcot.

Milyen kerékpáros sisakot válasszak a gyermekemnek? Tanácsok és tippek

A gyermekbukósisakokat úgy kell tanúsítani, hogy megfeleljenek az Európai Unióban meghatározott biztonsági követelményeknek. A terméknek meg kell felelnie az alkalmazandó szabványoknak: EN 1078 és EN 1080 (sisakok 7 év alatti gyermekek számára).

A sisak modelljének maximális kényelmet kell biztosítania a fiatalabb lovas számára, nem szabad nyomást gyakorolnia rá, és nem okozhat kopásokat. Vásárláskor figyeljen a méretre és a beállításra, valamint a rögzítés módjára. Ezenkívül a terméknek könnyűnek kell lennie, hogy ne terhelje a gyermek nyakcsigolyáit, hogy a sisak viselése ne legyen fárasztó a fej mozgatásakor. Ne feledkezzen meg a megfelelő szellőzésről, hogy hosszú utazások és meleg időjárás esetén a gyermek feje ne melegedjen túl.

Egy fiatal kerékpáros számára megfelelő modell lenne az Alpina Ximo, amely a Classic Slide Run System beállítási rendszerrel rendelkezik, és In-Mold technológiával készült. A termék megfelel a jelenlegi szabványoknak és garantálja a biztonságot. A Sportano.hu weboldalon ezt a sisakot több színváltozatban is megtalálod.

A legjobb kerékpáros sisakok a Sportano kínálatában

Ha az Ön által preferált kerékpározási stílushoz megfelelő modellt keres, a Sportano.hu kínálatában megtalálja az olyan márkák legjobb kerékpáros sisakjait, mint az Alpina, UVEX, Oakley, Lazer, Leatt, FOX, Giro, BELL vagy Alpinestars. A figyelmet érdemlő termékek az Alpina vagy az UVEX márkák javaslatai, amelyeket az említett In-Mold technológiával terveztek, ugyanakkor nagyon könnyűek és megfelelő légáramlással rendelkeznek.

Kíváncsi, melyik biciklis sisakot válassza? Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, akik segítenek kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő modellt.

Polecane produkty