Melyik teniszütőt válasszam? Útmutató kezdőknek és középhaladó játékosoknak

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Első teniszütőjét választja, vagy talán már elsajátította az alapokat, és szeretné fejleszteni a képességeit? Akár kezdő, akár középhaladó játékos vagy, mi meg tudjuk mondani, hogy melyik teniszütőt válaszd, és milyen paraméterek a legfontosabbak a megfelelő modell kiválasztásakor.

Melyik teniszütőt válasszam? A legfontosabb jellemzők és paraméterek

A teniszező egyéni igényeihez és tapasztalataihoz jól illeszkedő ütő garantálja a kielégítő eredményeket és a játék maximális élvezetét. Ha azon gondolkodik, hogy melyik teniszütőt válassza a kezdetekhez, és melyik lesz megfelelő egy gyermek számára, figyeljen a legfontosabb paraméterekre.

Fejterület

A teniszütő fejének mérete határozza meg az ütés erejét, pontosságát és irányíthatóságát. Minél nagyobb a fej felülete, annál kisebb erőt kell kifejtenie a játékosnak ahhoz, hogy a labda repüljön. Ezenkívül a nagy fejű ütők nagyobb sweet spot-tal rendelkeznek, ami egy olyan hely, ahol tisztán lehet eltalálni a labdát. A kisebb fejű teniszütők lehetővé teszik az ütés pontosabb irányítását és jobb labdaérzetet biztosítanak, de a kisebb felület miatt több erőt kell kifejteni a pattanásnál. A kezdőknek olyan ütőket kell választaniuk, amelyeknek a feje legalább 102 cm-es 2 . Ahogy a képességeid nőnek, úgy kell kisebb felületeket választanod. A középhaladó játékosok számára a 100-102 cm-es fejmérettel rendelkező ütők alkalmasak2 .

Az ütő súlya

A teniszütő súlya befolyásolja a váz stabilitását és azt, hogy mekkora erőt kell kifejtenie az ütésnél. A nagyobb súlyú felszerelések stabilabbak, de nagyobb lendületet igényelnek, ami a teniszező számára nagyobb erőfeszítést jelent. A könnyebb ütők szabad ütéseket tesznek lehetővé, még rövid lendítéssel is.

  • A 270-285 g-os ütők kiváló választásnak bizonyulnak a kezdő férfiak számára.

  • Női kezdőknek 250-270 g súlyú modelleket ajánlunk.

  • A középhaladó játékosoknak 280-300 g súlyú felszerelést kell választaniuk.

  • Haladó játékosok számára a 300 g feletti ütők a legjobbak.

Anyag

A teniszütők leggyakrabban alumíniumból, alumíniumkompozitból, grafitból és grafitkompozitból készülnek. A berendezés minősége és tartóssága az anyagtípustól függ. Ha olyan modellt keres, amely megfelelő kényelmet, komfortot és bizalmat nyújt Önnek játék közben, akkor a grafit ütőkhöz nyúljon. Ez az anyag garantálja a legmagasabb szintű játékot, függetlenül az Ön játékszintjétől. Az alumínium változat jó választás lehet azoknak, akik most kezdik a tenisz kalandot, és szeretnék kipróbálni a különböző típusú ütőket.

Húros elrendezés

A húrok elrendezése nem más, mint a vízszintes húrok és a függőleges húrok számának aránya. Ha kevesebb vízszintes húr van, mint függőleges, akkor az elrendezés nyitott. Ha több vízszintes húr van, mint függőleges húr, a hangszer zárt. Megkülönböztetünk 16/18 és 16/19 húrrendszert (nyitott rendszer), valamint 16/20 és 18/20 húrrendszert (zárt rendszer). A húrok nyitott elrendezése nagyobb kényelmet garantál, és lehetővé teszi a dinamikus játékot a forgással. Ha már sok tapasztalattal rendelkezik a pályán, és nagyobb kontrollra van szüksége, és pontos ütéseket szeretne ütni, válasszon zárt húrrendszerrel rendelkező ütőt.

Egyensúly

Ez határozza meg az ütő súlypontjának helyét az ütőben. A 330 mm feletti érték az ütő fején lévő egyensúlyt jelenti, a 330 és 320 mm közötti érték semleges egyensúlyt jelent, és ha ez a paraméter 320 mm alatt van, akkor a súlypont a nyélre irányul. Az egyensúly alkalmazkodik a játékos játékstílusához. Kezdőknek semleges egyensúlyú teniszütőket ajánlunk.

Rakéta hossza

A teniszütő fontos paramétere a hossza. A hosszabb ütő erőteljesebb játékot tesz lehetővé, ugyanakkor több szakértelmet igényel a teniszezőtől, mivel egy ilyen modellel a manőverek nehezebbek. A legtöbb teniszütő hossza 68,5 cm. Ez a méret a legoptimálisabb. A tapasztaltabb játékosok választhatják a hosszabb változatokat, amelyek fejlettebb ütéseket tesznek lehetővé, nagyobb forgással és erővel.

Milyen teniszütő lesz megfelelő a kezdetekhez?

Kezdőknek könnyű teniszütőket ajánlunk, amelyek súlya férfiaknál 270-285 g, nőknél 250-270 g. A YONEX VCORE PRO és a BABOLAT Pure Drive Super Lite teniszütők különösen említésre méltóak. Az alacsony súlyú teniszütők lehetővé teszik, hogy ellenőrizze a technikáját, és minden ütést tökéletesen érezzen.

https://www.youtube.com/watch?v=fMB3utwgG7Q

Egy másik paraméter, amire figyelni kell, a fej felülete. Kezdetben célszerű olyan ütőt választani, mint például a Wilson Pro Staff Team V13.0, amelynek a fejfelülete több mint 100 hüvelyk (645 cm2 ). Az ilyen ütő lehetővé teszi a hatékony szervákat és a kisebb erővel történő játékot. A kezdőknek szánt teniszütőnek semleges egyensúlyban kell lennie, ami befolyásolja a helyes technika elsajátítását.

A kényelem és a játszhatóság érdekében nyitott húrkiosztású (16/17, 16/18, 16/19 arányú) ütőt ajánlunk. A legnépszerűbb teniszütők világszínvonalú gyártóktól: A Wilson, a YONEX, a BABOLAT és a HEAD 68,5 cm hosszúságú, és ezeket a kezdőknek ajánljuk.

Mely teniszütők ajánlottak középhaladó játékosoknak?

Azoknak a sportolóknak, akik több tapasztalattal rendelkeznek a teniszpályán való játékban, ennek megfelelően kell beállítaniuk az ütőjüket. A kezdőknek szánt választáshoz képest az ütő nehezebb lehet. A 280-300 g súlyú teniszütőket ajánljuk, pl. YONEX Ezone NEW 100L és BABOLAT Pure Strike Team.

A nehezebb teniszütők lehetővé teszik, hogy csiszold a képességeidet és fejlettebb technikákat fejlessz ki. Kisebb fejjel rendelkező modellek: A YONEX Vcore PRO 97L és a HEAD Boom Pro kiváló választás, ha növelni szeretné az ütéskontrollt és javítani a szerva pontosságát. A középhaladó teniszezők számára az optimális fejterület 97-100 hüvelyk.

Teniszütők haladó játékosoknak

Ha rendkívül erőteljes lövéseket szeretne leadni, szüksége lesz a megfelelő felszerelésre. Válassza a HEAD Speed Pro U teniszütőt, amely nagyobb súlyának köszönhetően erőteljes szervákat tesz lehetővé. A legújabb Graphene 360+ technológia felel az optimális energiaátvitelért. A megnagyobbított tömítések elhelyezése kiváló mobilitást biztosít a húrnak, és nagyobb ütőerőt tesz lehetővé.

Magas szintű játékban minden milliméter számít, ezért a haladó játékosok számára egy hosszabb ütő, mint például a Dunlop D Tf Cx 200 Nh tökéletes választás. Az innovatív FLEX BOOSTER rendszer hatékonyan csillapítja a rezgéseket és dinamikus játékot tesz lehetővé teljesítményveszteség nélkül. A tiszta sweet point rendkívül fontos, ezért az ütő Power Grid String Tech-et tartalmaz, amely 30%-kal növeli a mezőt. Ez lehetővé teszi, hogy a labdát meglepő módon az ütő felső része felé üsse.

Melyik teniszütőt válasszuk egy gyermek számára?

A gyermek teniszütőt megfelelően kell kiválasztani, hogy már a kezdetektől fogva a lehető legjobb feltételeket biztosítsa a pályán. Ha egy kezdő junior számára szeretne ütőt választani, az ütő hosszát igazítsa a felhasználó magasságához:

  • 17 hüvelyk 89 cm alatti gyermekek számára;

  • 19 hüvelyk 90-100 cm magas gyermekek számára – pl. Wilson Minions Jr 19;

  • 21 hüvelyk 105-120 cm magas gyermekek számára – pl. HEAD Novak 21, EAD IG Speed 21 S.C;

  • 23 hüvelyk 120-130 cm magas gyermekek számára – pl. Wilson Burn Pink Half CVR 23, HEAD IG Speed 23 S.C;

  • 24 hüvelyk 125-135 cm magas gyermekek számára – pl. BABOLAT Strike Jr 24;

  • 25 hüvelyk 130-140 cm magas gyerekeknek – pl. BABOLAT Pure Drive Junior 25 Girl, Wilson Roger Federer 25 Half CVR;

  • 26 hüvelyk 140-165 cm magas gyerekeknek – pl. Wilson Pro Staff 26 V13.0, BABOLAT Strike Jr 26.

Válassza ki a tökéletes teniszütőt a Sportano

 

A Sportano.hu sportboltban minden teniszrajongó megtalálja azt az ütőt, amely tökéletesen megfelel az egyéni igényeknek és képességeknek, függetlenül a fejlődési szinttől. Szakértői csapatunk segít kiválasztani a legjobb ütőt a teniszkaland kezdetén, valamint tanácsot ad, hogy melyik modell lesz tökéletes a képességeid csiszolásához. Fedezze fel a megbízható gyártók teniszütőinek legnagyobb választékát: YONEX, Babolat, Wilson, HEAD, Dunlop vagy Tecnifibre.

Polecane produkty