Mi az az MTB kerékpár? Melyik mountain bike modellt válasszuk és mire figyeljünk? Bevásárlási útmutató

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

A hegyi ösvények, a gyors lejtők és az igényes terepek azok a helyek, ahol egy MTB kerékpár bizonyítani tudja a hasznát. Mi az az MTB és miben különbözik a hegyikerékpártól? Nézze meg az általunk készített útmutatót, és válassza ki a legjobb MTB kerékpárt.

MTB: mit jelent?

A gyártók folyamatosan túlszárnyalják magukat az új kerékpármodellek megalkotásában, így az összes elnevezés megértése nehéz lehet. Ahhoz, hogy a legjobb kerékpárt választhassa ki, érdemes tudni, mi is az az MTB. A teljes rövidítés Mountain Terrain Bike, ami hegyi kerékpárt jelent. Az MTB-t hegyi kerékpárnak is nevezik.

Mire használják az MTB-ket?

Sok kerékpározni vágyó választja az úgynevezett hegyi kerékpárokat sokoldalúságuk miatt. Remek választás meredek lejtőkön és vadregényes erdei területeken való lovagláshoz egyaránt. Egyedi felépítésüknek köszönhetően az MTB kerékpárok kis forgalmú utakon és nehéz terepen is használhatók. A széles és tartós gumiabroncsok garantálják a biztonságos utazást, még a göröngyös, sziklás utakon is. Az MTB modellek tökéletes választás, ha olyan kerékpárt keresel, amellyel biztonságosan és kényelmesen tekerhetsz a rázós utakon.A hegyikerékpárokat felhasználásuk és szakáguk szerint lehet kategorizálni:

  • Lejtmenet – lehetővé teszi, hogy időben teljesíts egy meredek lejtmenetet;

  • Enduro – az útvonal nehéz terepen történő ereszkedéseket és emelkedőket tartalmaz;

  • Cross-country – sokféle útvonalat egyesít, az erre a szakágra szánt kerékpárok lehetnek sportosak és túrabringák;

  • Trail – ez a kerékpártípus lehetővé teszi a technikailag fejlett pályák meghódítását;

  • Freeride – nincs korlátozás az útvonal előkészítésében, az ilyen típusú kerékpároknak minden terhelésnek ellen kell állniuk.

Ezek a sokoldalú kerékpárok a városon kívüli hétvégi kirándulásokon és a vadonban egyaránt otthonosan mozognak. Kényelmesen fogsz motorozni, még akkor is, ha egy sima erdei ösvény hirtelen bukkanókkal és kihívást jelentő emelkedőkkel teli pályává változik.

Kinek való az MTB kerékpár?

Az MTB kerékpárok nem csak extrém sportolóknak vagy terepversenyzőknek valók. A tartós és robusztus konstrukció és a kiváló ütéscsillapítás csak néhány a hegyikerékpárok előnyei közül. Ezek a sokoldalú kerékpárok tökéletesek a szabadtéri sportok szerelmeseinek és azoknak, akik nehéz terepre keresnek kerékpárt. Ha megbízható kerékpárra van szüksége meredek emelkedőkhöz, vagy olyanra, amely elkíséri Önt spontán kirándulásokra ismeretlen célpontokhoz, válasszon egy MTB modellt.

MTB kiválasztása: mire kell figyelni?

Ha eldöntötte, hogy egy MTB kerékpár a megfelelő Önnek, ismerje meg a legfontosabb kritériumokat, hogy tudja, hogyan válassza ki a legjobb mountain bike-ot. Először is, a kerékpárt az Ön egyéni vezetési stílusához és testalkatához kell igazítani. A kényelmes, biztonságos és szórakoztató kerékpározás érdekében a vázméretnek megfelelően kell illeszkednie az Ön magasságához és testalkatához. Tekintse meg útmutatónkat a megfelelő kerékpárvázméret kiválasztásáról: Hogyan válasszunk kerékpárkeretet felnőtt és gyermek magassághoz? – Sportano.hu.

Az MTB kerékpárok a rendeltetésüknek megfelelően különböző specifikációkkal és felszereltséggel rendelkeznek. A hegyvidéki terepeken való gyors ereszkedések kedvelőinek rövidebb vázzal, nagy tárcsafékekkel és szilárd lengéscsillapítókkal rendelkező kerékpárokat kell választaniuk, amelyek megfelelő stabilitást biztosítanak az intenzív lovaglás során. A merev vázzal és könnyű szerkezettel rendelkező hegyikerékpárok kezdők számára alkalmasak. Az ilyen modelleket sokoldalúságuk jellemzi.

Az MTB kerékpár kiválasztásánál a következő fontos szempontok érvényesek:

  • Kerékméret: a 24 és 26 hüvelykes mountain bike-ok a juniorok és az alacsonyabb emberek számára készültek. Felnőttek számára a 27,5 hüvelykes és a 29 hüvelykes kerékpárok a megfelelő választás. Ha nagy manőverezhetőségre vágyik, érdemes kisebb kerekeket választani. Másrészt a nagyobb kerekek lehetővé teszik, hogy gyorsabban tekerjen, és kevesebb rezgést érezzen az egyenetlen terepen.

  • A konstrukció anyaga: A legnépszerűbb kerékpárok váza alumíniumból készül. Az ilyen modellek könnyűek és tartósak, viszonylag alacsony áron. A haladók és a legigényesebbek számára a legjobb választás a karbonvázas kerékpárok lesznek. Tartósak, kiváló rezgéscsillapítással rendelkeznek, és kis súlyuk elősegíti a lehető legjobb eredmények elérését.

  • Kerékpár hajtáslánc: A legtöbb szabadidős és középhaladó edző számára az optimális választás a japán Shimano cég hajtáslánca lesz. Egyes modellekhez a gyártók a SRAM hajtásláncát is kínálják. Mindkét márka kiváló minőségű tartozékokat kínál. A kezdők és a középhaladók számára a 2x és 3x hajtásláncok a megfelelő választás, mivel ezek lehetővé teszik a hatékony mozgást az igényes terepen. Haladó motorosok számára az egysoros 1x hajtásláncokat ajánljuk, amelyekben a sebességváltás egyetlen karral történik, és a lánc csak a hátsó lánckerékkel közlekedik. Ez lehetővé teszi a gyorsabb sebességváltást és a meghibásodás alacsony kockázatát. Célszerű a lovas egyéni igényeihez igazodó hajtást választani.

  • Fékek: Háromféle fék létezik: V-fék, mechanikus tárcsafék és hidraulikus tárcsafék. Azok számára, akik igénytelen útvonalakon használják a kerékpárt, a V-fékek lehetnek a megfelelő választás. A jobb minőségű kerékpárokon nagyon jó paraméterekkel rendelkező mechanikus tárcsafékeket talál. Népszerűek, ezért szervizelésük és javításuk nem bonyolult. A legigényesebb kerékpárosok számára ajánljuk a hidraulikus tárcsafékeket, amelyeket a nagy pontosság és a hatékony működés jellemez.

  • Pedálok: A kerékpárok a vezetési stílustól és a sportág típusától függően klipsz nélküli és platformpedálokkal is kaphatók. Azok számára, akik nem szeretnék, hogy a lábbelijük a kerékpárhoz kapcsolódjon, a platformpedálok a legelterjedtebb választás. Ezek lehetővé teszik az egykerekűről való gyors leszállást. Az MTB-rajongók többsége a klipsz nélküli pedálokat (SPD) választja, amelyek hatékony erőátvitelt tesznek lehetővé és megfelelő stabilitást garantálnak, ami különösen a dinamikus emelkedők és lejtők során fontos. Felhívjuk figyelmét, hogy az SPD pedálok speciális lábbelit igényelnek.

  • Kerékpárváz: Az MTB kerékpárokat férfi és női kerékpárokként írják le, ez azonban nem jelent nemspecifikus célt. A vázszerkezetben az a különbség, hogy a férfi kerékpárok váza lefelé lejt, míg a női kerékpároké inkább felfelé lejt. Ezenkívül a férfi kerékpárok robusztusabbak, míg a női kerékpárok könnyebbek.

A legnépszerűbb MTB kerékpárok

Az MTB kerékpárok egyre népszerűbbek, és a kerékpározás szerelmesei többcélú jellegük miatt értékelik őket. Lehetővé teszik az izgalmas enduro és terepjáró útvonalak meghódítását, és tökéletesek a hétvégi kirándulásokhoz, amelyek során kipihenheti a város nyüzsgését.

Népszerű MTB kerékpárok Orbea

Azok számára, akik többcélú modellt keresnek, és elvárják, hogy szabadon választhassák meg az útvonal típusát, egy olyan kerékpár az optimális választás, amely minden körülmények között garantálja a biztonságos és élvezetes utazást. Ezeknek a kritériumoknak az Orbea MX 27 40 könnyű és tartós alumínium vázával megfelel. A szerelt SR Suntour villa precíz kormányzást tesz lehetővé, a belső kábelvezetés pedig hozzájárul a kiváló teljesítményhez.

Másrészt, a jól ismert Shimano márka hidraulikus tárcsafékeivel felszerelt Orbea Onna 50 kiegyensúlyozott geometriával és kiváló kezelhetőséggel kitűnő választás a kezdő MTB kerékpározás szerelmeseinek.

A dinamikus, számos kanyarral tarkított lejtők szerelmeseinek az Orbea Laufey H10 hegyikerékpárra kell figyelniük. Az alumíniumcsövek alakját és falvastagságát módosították ennél a modellnél, ami hozzájárul a szerkezet kiváló szilárdságához és tartósságához.

MTB elektromos kerékpárok

Azok számára, akik a legmagasabb szintre szeretnék emelni a motorozást, az elektromos mountain bike-ok a tökéletes választás. Egy modern Orbea Wild FS H10 kerékpárral kényelmesen tehet meg kilométereket, függetlenül a terepviszonyoktól. Egy elektromos rásegítésű MTB-nek elegendő energiát kell termelnie ahhoz, hogy bármilyen terep igényeinek megfeleljen. Ezért ez az Orbea kerékpár a Bosch Performance CX fejlett motorját használja, amely 250 wattos optimális teljesítményt és 85 Nm maximális nyomatékot biztosít.

Az Ecobike RX500 17,5Ah-s mountain bike kerékpárral a legigényesebb útvonalakon is megküzdhetsz. Az RST® Omega TNL TAPERED lengéscsillapítókkal ellátott robusztus konstrukció megfelelő stabilitást és biztonságot garantál. Az Ananda® motor akár 960 wattot is képes leadni meredek emelkedőkön.

A Sportano.hu megtalálja a legjobb elektromos mountain bike-ot, hogy minden körülmények között dinamikus és nyugodt utazást élvezhessen. Szakértői csapatunk készen áll arra, hogy minden szükséges tanácsot megadjon Önnek, hogy kiválaszthassa az Ön igényeinek és elvárásainak megfelelő tökéletes MTB-t.

Polecane produkty