Milyen kerékpáros cipőt válasszunk? Ajánlott kerékpáros cipő MTB, trekking és egyéb kerékpárokhoz

Sebastian Dzuła 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

Ha a lehető legtöbbet szeretné élvezni a kerékpározást, függetlenül a szintjétől, válassza a megfelelő kerékpáros cipőt. Javasoljuk, melyek a legjobb cipők MTB-hez, mi különbözteti meg az országúti kerékpáros modelleket, és mikor érdemes az SPD rendszerű változatot választani?

Kerékpáros cipő: miért válasszon speciális kerékpáros cipőt?

Az egyes kerékpáros szakágakat a haladás szintjétől, az útvonal típusától vagy a lovaglás intenzitásától függően eltérő vezetési stílus különbözteti meg. Az országúti kerékpárosoknak és a szenvedélyes terepkerékpárosoknak teljesen más cipőre van szükségük, mint a hétvégi kerékpározás szerelmeseinek. Országúti és MTB kerékpározáshoz az SPD rendszerű cipők kiváló választásnak bizonyulhatnak. Ezek a modellek lehetővé teszik a tökéletes erőátvitelt a pedálokra, és biztosítják, hogy a lábak ne csússzanak el intenzív emelkedés közben. Városi motorozáshoz, amikor gyakran kell leszállni vagy megállni a közlekedési lámpáknál, a felcsatolható rendszerű cipők kényelmetlenek lehetnek.

Milyen cipő a kerékpározáshoz? A cipő kiválasztásának elvei a kerékpár típusa szerint

A kerékpáros cipőknek mindenekelőtt illeszkedniük kell a kerékpáros lábszerkezetéhez. Ha az első felhúzáskor bármilyen nyomást vagy egyéb kellemetlenséget érez az adott modell viselésével kapcsolatban, ne feledje, hogy ez az érzés menet közben fokozódni fog. Ennek következtében előfordulhat, hogy nem tudja befejezni az edzést vagy a lovaglást, és fennáll a láb-, boka- vagy térdízület sérülésének kockázata.

Szinttől függetlenül a kerékpározáshoz elengedhetetlen a merev talpú cipő. Ezért a kerékpáros cipő kiválasztásakor figyeljen a merevségi indexre. Minél magasabb, annál kevésbé hajlik a talp. Az ilyen lábbelik biztosítják a lábfej megfelelő helyzetét és az izommunkát, a befektetett erőfeszítés pedig a pedálozás hatékonyságában tükröződik. A cipő további paraméterei, mint például a talp keménysége, az SPD rögzítési rendszer típusa, a felsőrész vastagsága és anyagtípusa, a kerékpáros sportág típusától és a kerékpáros tudásszintjétől függ.

MTB kerékpáros cipő

A kihívásokkal teli terepen való hegyikerékpározáshoz olyan cipőre van szükséged, amely képes megbirkózni a dinamikusan változó körülményekkel. A lábbeli kiválasztása az útvonal típusától és a lovaglási stílustól függ. Ha főként sporttúrázik, válasszon kemény talpú és vastagabb felsőrésszel rendelkező kerékpáros cipőt, amely ideális túrázáshoz. Jó választás lehet az extra sarokerősítéssel ellátott cipő, mint például az ION Rascal Select Boa. A rögös utakhoz olyan tartós lábbelikre lesz szükséged, amelyek minden terepen tapadást biztosítanak. A Northwave Spider Plus 3 külön említést érdemel.

A hőszigetelt belső megerősítések és a Michelin X technológiás talp megfelelő stabilitást és kényelmet biztosítanak. A hegyi útvonalakon az időjárási viszonyok változékonysága megköveteli a gyorsan száradó anyagból készült cipők használatát. Érdemes megemlíteni a férfi Giro Chamber II kerékpáros cipőt, amelynek felsőrésze mikroszálas anyagból készült, ami hatékony nedvességelvezetést biztosít.

A haladó sportos hegyi síeléshez a bakancsokat úgy tervezték, hogy szorosan illeszkedjenek a lábhoz, és általában könnyű anyagból készülnek. Ezek a cipők kiváló kontrollt és tapadást biztosítanak intenzív lejtőzések során. Különösen ajánljuk a Northwave Rebel 3-at, amely Biomap unibody felsőrésszel rendelkezik. Ahhoz, hogy még a legintenzívebb lejtőkön és emelkedőkön is jól bírja a strapát, válasszon SPD rendszerű cipőt. A nagy teljesítményű MTB kerékpározáshoz a Shimano SH-XC902 cipő a szabadalmaztatott BOA Fit System L6 rögzítéssel az Ön számára megfelelő.

(9) Shimano szobakerékpár – Hogyan működik a Boa zárórendszer? | SHIMANO

Terepkerékpáros cipő

A cross kerékpárokat gyakran használják hétvégi kirándulásokhoz vagy szabadidős edzésekhez. Ha gyakran száll le a kerékpárról vagy sétál a túra során, mindenképpen olyan modellt válasszon, amelynek talpa alkalmas a gyaloglásra. Nem szabad, hogy a lehető legmerevebb legyen. Az SPD rögzítő rendszerrel ellátott cross bike cipők stabil futást tesznek lehetővé, és megakadályozzák, hogy lecsússzon a pedálokról. Jó választás lehet a Northwave Rockit modell gumi talppal és SPD blokkrendszerrel. Ezenkívül a sarok megerősítése befolyásolja a kényelmet, különösen az egész napos utazások során. Nők számára ajánljuk a Giro Gauge női kerékpáros cipőt, amelyet hatékony szellőzőrendszer jellemez, köszönhetően az extrudált EVA talpbetétnek. Az érdekes kialakítás és az univerzális felhasználás miatt kiváló választás terepkerékpározáshoz.

Országúti kerékpáros cipők

Országúti kerékpározáshoz a kifinomult SPD rendszerrel ellátott könnyű cipők a legjobbak, amelyek kiváló pedálérzetet és irányítást biztosítanak. Az országúti cipők merevségi szintjét a versenyző szintjéhez és tapasztalatához kell igazítani. Ezt a paramétert egy 10 pontos skálán határozzák meg, ahol a legmagasabb érték a legmerevebb modellt írja le. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen cipő a legjobb számodra, kezdd a közepes merevségű modellekkel (7-es méretig). Az országúti cipőket úgy tervezték, hogy a lehető legjobb teljesítményt és kényelmet nyújtsák a hosszú távú pedálozás során, ezért teljesen sima felületűek.

Ha a megfelelő országúti cipőt keresed, nézd meg a Mavic Tretry Cosmic Elite SL-t. A tépőzáras záródás és a modern BOA® Fit System IP1 garantálja a stabil pozíciót a lábon, még hosszú és intenzív útvonalakon is. Az országúti kerékpáros cipőknek tartós és könnyű, kiváló minőségű anyagokból készült talppal kell rendelkezniük. A Mavic Tretry Cosmic Ultimate III cipő a legigényesebb versenyzők elvárásainak is megfelel. A karbon talp könnyűvé teszi a cipőt, és hosszú élettartam jellemzi.

Milyen cipő a téli kerékpározáshoz?

Ha a szezonon kívüli időszakban is élvezni szeretné a kerékpározást, az időjárási viszonyoktól függetlenül, akkor speciális lábbelikre lesz szüksége. Különösen télen a kerékpáros cipőknek vízállónak kell lenniük, és az anyagnak kevésbé légáteresztőnek kell lennie, mint a hagyományos modelleknek. Hidegebb utakra nagyszerű választás lehet a Northwave Celsius XC ARC. GTX. A modell felsőrésze modern kialakítású, megfelelő szigetelést biztosít, míg a szénszálas talp minden körülmények között megbízható tapadást és irányítást garantál. Az őszi és téli napokon való kerékpározáshoz tökéletes lesz a Northwave Magma XC kerékpáros cipő. A Lasting Board Thermal Shield külső réteg az Arctic 4Layer béléssel együtt egy integrált rendszert alkot, amely hatékonyan szigetel a hideg ellen.

Védők kerékpáros cipőkhöz

Ha a kerékpáros cipő alternatíváját keresi a hidegebb napokra, nézze meg a kerékpáros cipővédőket. Kiváló védelmet nyújtanak a hideg ellen, és lehetővé teszik a kényelmes lovaglást ősszel és télen. Az Alè Rain 2.0 protektorok könnyű és tartós Antipioggia garzato anyagból készülnek, amely a külső poliuretán bevonattal együtt hatékonyan szigetel a hideg és a nedvesség ellen.

A POC Thermal Bootie vízálló anyagból készült, a tartós műanyag talp pedig kopás- és sérülésállóságot biztosít. A belső anyag pehelypaplan bélésű, ami nagyon kényelmessé teszi a csizmát.

Ha a megfelelő cipőt keresi a kerékpárjához, nézze meg a Sportano.hu sportbolt széles kínálatát. A legjobb modelleket készítettük el a kerékpározás minden szerelmese számára, függetlenül a fejlettségi szinttől. Szakértői csapatunk szívesen segít a legjobb kerékpáros cipő kiválasztásában.

Polecane produkty