Milyen síhátizsákot válassz? Vásárlási útmutató síelőknek, snowboardosoknak és túrasíelőknek 

Sylwia Stwora-Petela 19.02.2024

A síhátizsák nemcsak a téli sportokhoz szükséges dolgok praktikus tárolására szolgál, hanem a biztonság és a kényelem kulcsfontosságú eleme is a sípályán vagy az azon kívüli síelés során. Akár a lesiklás, a snowboardozás, akár a síhegymászás híve vagy, egy jó síhátizsák segít rendszerezni és biztonságban tartani az alapvető felszereléseidet, aminek köszönhetően bármilyen téli sportág űzése során kényelmesen érezheted magad. Tudd meg, milyen tulajdonságok és funkciók fontosak a síeléshez és a snowboardozáshoz való hátizsák kiválasztása során.

Síhátizsák – miért érdemes megvásárolni? 

A síhátizsák egy sokoldalú és rendkívül hasznos felszerelés a téli sportok és a terepjárás minden szerelmese számára. Mindenekelőtt lehetővé teszi, hogy rendszerezhesd, biztonságosan tárolhasd és szállíthasd az olyan alapvető dolgokat, mint az extra réteget biztosító ruha, a szemüveg, a sisak, a kesztyű, a forró italt tartalmazó termosz, a rágcsálnivaló, a fóka stb. A megfelelően kialakított zsebeknek és rekeszeknek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy minden a helyén, könnyen hozzáférhető marad. Nem kell aggódnod amiatt, hogy elfelejted az alapvető tartozékokat és felszereléseket. A síhátizsákok legtöbbször vízálló, strapabíró anyagokból készülnek, amelyek megvédik tartalmukat az esőtől és a hótól, így biztos lehetsz benne, hogy tartozékaid minden körülmények között szárazon maradnak.  

A jó síhátizsákok állítható hevederrel, kényelmes csípőövvel, speciális párnázással és megerősítéssel rendelkeznek a háton, hogy akár hosszú időn keresztül, megerőltető hegyi ereszkedés vagy túra során is kényelmesen, indokolatlan megerőltetés nélkül hordozhatók legyenek. A megfelelő kialakítás lehetővé teszi, hogy szabadon mozoghass a lejtőkön és a lejtőkről anélkül, hogy korlátozná a mozgásodat, mint egy hagyományos táska vagy városi hátizsák.

A sí- vagy túrasí hátizsákok általában speciális rögzítő rendszerrel vannak ellátva, amely lehetővé teszi a felszerelés biztonságos szállítását, ha nem sílécet vagy snowboardot használsz. Ha a kijelölt útvonalakon kívül tervezel kirándulást, a síhátizsák olyan speciális biztonsági funkciókat kínálhat, mint a lavinavédelemhez szükséges légzsák, valamint hely a szonda és a lapát számára egy esetleges mentési művelethez. Egyes síhátizsák modellek beépített folyadékpótló rendszerrel rendelkeznek, amely megkönnyíti az ivást síelés vagy snowboardozás közben, ami fontos a téli folyadékpótlás szempontjából. Ezek a kiegészítések jelentősen növelhetik a kényelmet és a biztonságot az expedíciók során. Emellett a színek, minták és stílusok széles választéka többé teszi a síhátizsákokat egy divatos téli ruhadarabnál. A síhátizsák a síszezonon kívül is jól jöhet, például a hegyekben való túrázás vagy más szabadtéri tevékenységek során.

Mit érdemes figyelembe venni a sí- snowboard vagy túrasí hátizsák kiválasztása során? 

A megfelelő síhátizsák kiválasztása kulcsfontosságú lehet a sípályán vagy a terepen töltött napok során szükséges kényelem és biztonság szempontjából. A megfelelő kapacitás, a kényelmes és jól illeszkedő hordozórendszer, a jó rendszerezőképesség, a tartalomhoz való könnyű hozzáférés és az időjárásnak valamint a mechanikai sérüléseknek ellenálló, időtálló anyag a legfontosabb tulajdonságok közé tartozik, amellyel egy sí- és snowboardhátizsáknak rendelkeznie kell

Kapacitás 

Kezdd azzal, hogy meghatározod, hogy hol fogod használni a hátizsákot és milyen típusú sportot fogsz vele űzni. Főleg a sípályán tervezed tölteni az idődet, a vadonban szándékozol síelni, vagy távoli helyekre mennél néhány napra? Mennyi ideig lennél távol, mennyi és milyen kiegészítő felszerelésre, kiegészítőkre és egyéb dolgokra lenne szükséged a terveid megvalósításához? Csak a csomagjaidat fogod a hátizsákba pakolni, vagy valamivel nagyobb kapacitásra van szükséged, hogy elférjenek benne a ruháid, az élelem és egyéb, a gyermekeddel való kiránduláshoz szükséges tárgyak is?  

A szokásos elegendő kapacitás egy síhátizsákok esetében a következő:

  • 12-20 l – rövid sportolás az egyik síközpont sípályán vagy egy gyors kirándulás a sífutópályán; 
  • 20-35 l hosszabb, egynapos kirándulások;
  • 35-55 l többnapos kirándulások faházakban való éjszakázással, éjszakai téli túrák és technikai sítúrázások;
  • 60-70 l – hosszú expedíciók, amelyekhez sátrat, főzési kiegészítőt és további technikai felszerelést szükséges vinni. 

A legsokoldalúbb megoldást a 25-40 literes síhátizsákok jelentik, amelyek elegendőek a síterepen töltött hosszú napokra vagy rövid kirándulásokra, valamint elegendő helyet biztosítanak a lavinafelszerelésnek, az extra rétegként szolgáló ruházatnak, a fókának, az elsősegélycsomagnak, az élelemnek és a víznek. Érdemes megjegyezni, hogy ahogy nő a hátizsák kapacitása, úgy nő magának a hátizsáknak a súlya is, amire érdemes odafigyelni, különösen túrasíelés és síhegymászás esetén.  

Anyag

Vízlepergető vagy hidrofób bevonatú anyagot szokás használni, amely megvédi a hátizsák tartalmát a nedvességtől, ezenkívül tartósságot és ellenállást biztosít a kopással, karcolással, szakadással stb. szemben. Ezekkel a tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó síhátizsák anyagának. A síhátizsákok általában technikai anyagokból készülnek: poliészter poliuretán és TPE (termoplasztikus gumi) hozzáadásával, vagy nejlon vagy poliészter alapú Ripstop anyagból. Érdemes megemlíteni, hogy az anyag szilárdsági fokát denierben (den vagy D) mérik. Ez a mértékegység a szövet előállításához használt egyes fonalak vastagságára utal. Ha például a leírásban 200 denier érték szerepel, az azt jelenti, hogy minden egyes szál 200 fonalat tartalmaz. Minél magasabb az érték, annál időtállóbb és ellenállóbb a szövet a különféle mechanikai sérülésekkel szemben, azonban annál drágább is

Hordozórendszer 

A síhátizsák hordozórendszere kulcsfontosságú elem, amely befolyásolja a hordozás kényelmét, a terhelés háton és csípőn való eloszlását (minimalizálja a gerincre nehezedő nyomást) és a síelés közbeni kényelmet. A hordozórendszerek általában csípőszíjakat és mellkaspántokat tartalmaznak, hogy megakadályozzák a mozgás közbeni elmozdulást. Ez különösen fontos síeléskor, amikor a stabilitás kulcsfontosságú jelentőséggel bír. A jó hordozórendszerek ergonomikusak, habból vagy hálóból készülnek, megfelelő légáramlást biztosítanak, és lehetővé teszik a heveder hosszának beállítását a különböző testalkatokhoz. Egyes változatok kivehető háttámlával is rendelkeznek. A női síhátizsákok esetében a csípőöv jobban igazodhat a női anatómiához (a nők csípője általában szélesebb, mint a férfiaké) és párnázottabb lehet.

Zárrendszer és a tartalomhoz való hozzáférés

Mivel a síelés nagy intenzitással jár, fontos, hogy könnyen és kényelmesen hozzáférhess a hátizsák tartalmához anélkül, hogy gyakran le- és fel kellene venned a hátizsákot, ezért annak kiválasztásakor érdemes mérlegelni, hogy milyen gyakran és milyen körülmények között kell majd hozzáférned a felszereléséhez a nap folyamán. A főrekesz hatékony működése mellett érdemes olyan hátizsákot választani, amely több hozzáférési ponttal rendelkezik, hogy minden szegletben gyorsan megtalálhasd a felszerelésedet anélkül, hogy bármit is ki kellene venned. A legtöbb modell a zárórendszerek különböző kombinációit kínálja, például a felső rekeszben található, oldalsó cipzárral kombinált cipzárat vagy a hátsó/elülső részben található cipzárat. Melyik mellett érdemes dönteni? Ha főként a sípályán tervezel mozogni és a felvonót fogod használni, akkor az U alakú, felső cipzáras záródású táska lehet a praktikus választás. Hosszabb leereszkedéshez keresel megoldást? Akkor próbáld ki a roll-top és az oldalsó cipzárakat. A gyors vagy folyamatos síelés szerelmese vagy? Akkor egy olyan modell, amely a hátizsák és a símellény kombinációja, és háttámláján átmenő cipzárral rendelkezik, nagyszerű választás lehet

A felszerelés rögzítése   

A legtöbb síhátizsák külső hevedereket kínál a sílécek vagy a snowboard rögzítése céljából, ami különösen hasznos túrasíeléshez, splitboardozáshoz vagy síhegymászáshoz. Leggyakrabban kétféle konfigurációval találkozhatunk:

  • átlós (más néven diagonális vagy oldalsó) – az ebben a konfigurációban található hevederek lehetővé teszik a sílécek átlós hordozását. A snowboardosok számára a legjobb megoldás, mivel a legtöbb esetben nem lehet a snowboardot az A-keretes opcióhoz rögzíteni (a splitboardokon kívül);
  • A-frame – ennél a rögzítési rendszernél mindkét síléc a hátizsák egyik oldalán található, és felül egy gumipánttal van összekötve.

A piacon egyaránt találsz olyan síhátizsákokat, amelyek mindkét hordozási formát támogatják, és olyanokat is, amelyek csak az egyik megoldást biztosítják. Például gyakran a légzsákos modellek nem kínálnak A-keretes lehetőséget. Ha snowboardot szeretnél a hátizsákodra erősíteni, győződj meg róla, hogy az adott modell képes azt szállítani.  

A legtöbb, különösen az túrasíelésre vagy síhegymászásra szánt síhátizsák rendelkezik egy kényelmes rögzítővel a fejsze, a sísisak, a botok és a kötelek számára. A külső rögzítési pontok bizonyos helyzetekben arra is használhatók, hogy a hátizsákot könnyedén felhúzhasd egy kötéllel

Kompressziós pántok  

A hátizsák térfogata és súlya valószínűleg változni fog egy napi síelés vagy snowboardozás során, mivel a ruházat rétegeit cserélni fogod, csökkented az élelmiszeradagot és így tovább. Annak érdekében, hogy a hátizsák ne váljon teherré, miután a tartalma lecsökkent, a síhátizsákok általában rendelkeznek az oldalukon egy kompressziós pánttal, amely lehetővé teszi, hogy a terhelést olyan méretűre tömörítsük, hogy az kényelmesen illeszkedjen a háton és ne akadályozza a további sportolást.  

Zsebek és rekeszek  

A sításkák belső és külső zsebei és rekeszei jó szervezést és tárolást biztosítanak az olyan sífelszereléseknek, mint a síszemüveg, napszemüveg, elsősegélycsomag, rágcsálnivaló, vészhelyzeti felszerelés stb. számára. Általában cipzárral záródnak, hogy a téli kesztyűvel is könnyen használhatók legyenek. Szemüvegek esetében a külön erre a célra kialakított zsebeket gyapjúval is kibélelhetik, hogy csökkentsék az üveg karcolódásának kockázatát, ezenkívül elkülöníthetők a többi tárolórekesztől. A lavinafelszerelés (szonda, detektor, lapát) zsebe általában vízálló és külső cipzárral ellátott, hogy vészhelyzetben gyorsan hozzá lehessen férni a tartalmához. A derékszíjon található egy zseb is, például a telefon számára. A vékony, hálós rekeszben általában a síbukósisakot tárolják, míg a kramponokat egy időtálló, speciális zsebbe lehet elrakni, amely megakadályozza, hogy a hátizsákot vagy más anyagot éles tárgyak felszakítsák. Te is azok közé tartozol, akik gyakran isznak vizet edzés közben? Jó választás lehet számodra egy hidratáló rendszerrel és szigetelt tömlőhüvellyel ellátott hátizsák, amely megakadályozza, hogy hidegben megfagyjon az italod. Hátizsák vásárlása közben győződj meg róla, hogy a kiválasztott zsebek és rekeszek elég nagyok ahhoz, hogy elférjenek a felszereléseid és könnyen hozzáférhetőek legyenek, függetlenül attól, hogy mit rögzítesz a külső részükre. 

Légzsák   

A backcountry síelés vagy freeride-ozás egyik veszélye a lavina, amely mélyen a hó alá ránthat téged, ami nehéz és időigényes mentési műveletet tesz szükségessé. Hogy növelni tudd a túlélési esélyeidet, válassz légzsákkal ellátott síhátizsákot, így a felszín közelében maradhatsz és nem kell a vastag hóréteg alá húzódnod. Ezenkívül a légzsáknak védő funkciója is van – akadályként védi a fejet és a nyakat a sziklákkal, fákkal vagy más akadályokkal való közvetlen ütközéstől. A lavinahátizsákok jellemzően nehezebbek, drágábbak és korlátozott kapacitásúak, de ezeknél lehetőség van a légzsákmechanizmus eltávolítására is, ami sokoldalúbbá teszi őket

Beépített RECCO rendszer 

A RECCO rendszer egy passzív helymeghatározó és kereső rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy növelje a hegyekben vagy a lavinák alatt rekedt emberek megtalálásának esélyét. Egy speciális, hátizsákba (vagy szabadtéri ruházatba) varrt lemezből áll, amely veszélyes helyzet esetén rádióhullámokat ver vissza a RECCO detektorra, amelyre többek között a Hegyi Önkéntes Mentőszolgálat és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat is rá van jelentkezve. A mentők így képesek megtalálni a fejlámpával felszerelt embereket. A RECCO rendszer passzív, ami azt jelenti, hogy nem igényli a keresett személy aktív közreműködését. Nincs szükség gombnyomásra, sem a lemez bekapcsolására.  

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a RECCO rendszer nem helyettesíti a józan észt és a hegyi sportágakra való megfelelő felkészülést. Mindig fontos a biztonsági óvintézkedések betartása, a kockázatos helyzetek elkerülése és a vészhelyzetek vagy balesetek kezelésére alkalmas felszerelés.

Sítúra hátizsák kontra síhátizsák – különbségek

A különböző célok és stílusok miatt a klasszikus síhátizsák és a túrasí hátizsák kissé eltér egymástól. A sítúra hátizsákokat a felfelé haladó és a pályán kívüli síelésre tervezték. A minimalista modellektől kezdve a lavinafelszerelésnek és a fókának helyet adó modellektől a többnapos vadonbeli expedíciókhoz tervezett, sokkal nagyobb hátizsákokig terjednek ki. Úgy tervezték őket, hogy ne korlátozzák a mobilitást és ne okozzanak további ellenállást a lesiklás során, ugyanakkor elegendő kapacitást kínáljanak a szükséges felszerelés számára. Annak érdekében, hogy minél egyszerűbbé tegyék a tereptúrázást, speciális rögzítő rendszerekkel rendelkeznek a sílécek, a túrabotok és az egyéb síelési kiegészítők (szonda, lavinaérzékelő, hólapát stb.) tárolására, ami lehetővé teszi, hogy jól rendszerezhesd a felszerelésedet. A funkcionális hordozórendszereknek és merevítőknek köszönhetően jó illeszkedést biztosítanak a háthoz, valamint a modern szellőzőrendszerek révén hatékony nedvességelvezetést nyújtanak. A klasszikus síhátizsákokat ezzel szemben elsősorban a hagyományos lesikláshoz tervezték. Ideálisak a sípályán való hordozásra és a sífelszerelés, például síszemüveg, kesztyű, síléc vagy deszka, esetleg tartalék ruházat és élelmiszer tárolására. Érdemes megemlíteni, hogy mind a sí-, mind a túrasí hátizsákok általában nem rendelkeznek a túratípusokra jellemző, számos külső pánttal és hevederrel (amelyek általában a szerkezet belsejében helyezkednek el). Ennek elsősorban biztonsági okai vannak. Ezen elemek hiánya csökkenti a felvonókba, ágakba stb. való beakadás kockázatát.

Összefoglalva, akár kezdő, akár tapasztalt rajongója vagy a sípályán és az azon kívül űzhető téli sportágaknak, a síhátizsák olyan praktikus eszköz, amely lehetővé teszi, hogy teljes mértékben élvezhesd a telet, bármilyenek is legyenek a körülmények. A legjobb sí- vagy snowboardhátizsák kiválasztásakor válaszd a bevált gyártók funkcionális és strapabíró síhátizsákjait: deuter, ORTOVOX, Black Diamond, DYNAFIT, Gregory, Dakine, HEAD és Völkl. A Sportano.hu weboldalon sí- és túrasí hátizsákok széles választékát találod. 

Polecane produkty