Milyen típusú kerékpáros szemüveget válasszon? A kerékpáros szemüvegek típusai

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 01.06.2022 )

A szemüvegnek minden kerékpározás szerelmeseinek felszerelését ki kell egészítenie, függetlenül attól, hogy a városon kívül megy-e egy rövid útra, vagy intenzív edzésre vár a hegyi utakon. Milyen kerékpáros szemüveget válasszon, hogy ne csak az UV-sugarak ellen védje hatékonyan a szemét, hanem az igényeinek is megfeleljen?

Kerékpáros szemüveg – a kerékpárosok nélkülözhetetlen kiegészítője

A szem védelme a legfontosabb feladat, amelyet a kerékpáros szemüvegnek teljesítenie kell. A megfelelő szűrőknek köszönhetően nyáron és télen egyaránt védik a szemgolyót a káros UV-sugárzástól. Bár a téli szezonban nem kerékpározunk olyan gyakran, érdemes nem elfelejteni a szemüveg viselését, mivel a hó erősen visszaveri a napsugarakat (akár 80 százalékban).

A megfelelően kiválasztott sporttartozék garantálja a megfelelő látási viszonyokat a fényerősség változásával (pl. ha egy hosszabb, sűrű erdőben való lovaglás után egy napsütötte tisztásra megyünk ki, a látómezőnk jelentősen romlik), és így gyorsabban láthatjuk a veszélyes helyzeteket, pl. egy akadályt az úton, és gyorsabban tudunk reagálni rájuk. A kerékpáros szemüveg védőgátat is jelent a:

  • különböző típusú szennyeződések (por stb.),

  • Túlzott nedvesség (nemcsak eső, izzadság, hanem szakadás is),

  • szél,

  • apró elemek (pl. homok, kövek, ágak),

  • rovarok.

A megfelelő kerékpáros szemüveg: mire figyeljünk vásárláskor?

Általánosan elfogadott, hogy a legjobb kerékpáros szemüvegek azok, amelyeket egyáltalán nem érez menet közben. Nem nyomhatják az arcot semmilyen helyen, nem torzíthatják a képet, nem korlátozhatják a látómezőt, és nem csúszhatnak le a fej dinamikus mozgása közben. A kényelem mellett mire kell figyelnünk, amikor ezt a kerékpáros kiegészítőt vásároljuk?

Objektívek típusai

A lencsék a színárnyalat és a fényáteresztés mértéke alapján a következőkre oszthatók:

  • átlátszó (0 SO kategória) – 80-100%-ban átereszti a fényt, korlátozott látási viszonyok között, éjszaka és ködben használatos;

  • Sárga (1. kategória S1) – 43-80%-os fényáteresztés, felhős időben, ködben, esőben, a jobb kontraszt érdekében;

  • rózsaszín/piros/kék (2. kategória S2) – 18-43%-os fényáteresztés, védi a szemet a nagyon erős fénytől, rossz időjárási körülmények között történő vezetéshez is alkalmas;

  • szürke/barna/fekete/lila (3 S3 kategória) – fényáteresztés 8-13%, nagyon napos napokon használatos;

  • nagyon sötét (4. kategória S4) – 3-8%-os fényáteresztés, erős napsütésben való vezetéshez nyáron és télen.

UV szűrő

A kerékpáros szemüveg szűrőjét úgy tervezték, hogy a lehető legkisebbre csökkentse az ultraibolya sugárzás szembe jutását. Válasszon UV 400 szűrővel ellátott modellt, amely hatékonyan blokkolja az UVA, UVB és UVC sugárzás bejutását.

Cserélhető lencsék

A cserélhető lencsék praktikus megoldást jelentenek, akár szabadidős kerékpáros, akár profi versenyző. Több pár lencsével a legjobb megoldást választhatja az útvonalon uralkodó körülményekhez. Az optimális szemüvegkészlet tartalmaz egy átlátszó, egy narancssárga (sárga) és egy sötét modellt. A kerékpáros szemüvegcsere-rendszer alapulhat hagyományos bilincsen (csak nyomja be a szemüveget a tokba) vagy mágnesen. Válassza a szükséges jóváhagyásokkal (beleértve a CE-t is) rendelkező szemüvegeket.

Keret kialakítása és illeszkedés

A kerékpáros szemüveg keretét úgy kell kiválasztani, hogy illeszkedjen az arcformához, hogy elkerülje a szemüveg lecsúszását, amikor a legkevésbé számít rá. A legjobb, ha a kontúros, cserélhető vagy állítható orrpárnákkal és halántékokkal ellátott modellekhez nyúl, amelyeknek köszönhetően szabadon manőverezhet a szemüveg beállításaival az igényeinek megfelelően. Válasszon olyan terméket, amelynek kerete ergonomikus, a nemhez illeszkedik (pl. a női kerékpáros szemüvegek a női arc finom formáját figyelembe véve készülnek), és amelynek kerete kiváló minőségű anyagból, pl. polikarbonátból készült (könnyű, tartós, törésálló). A felpróbáláskor figyeljen arra, hogy a keret nem korlátozza-e a látást bármely fejpozícióban, különösen, ha felülről néz lefelé. Figyeljen a kerékpáros sisakkal való kompatibilitásra is, például arra, hogy nem nyomja-e túlságosan az orrára és a halántékára a szemüveget, és hogy stabil marad-e, amikor mozgatja a fejét.

Technológiák

Annak érdekében, hogy a szemüveg ne párásodjon be, célszerű olyan modellt választani, amely úgynevezett antifog bevonattal rendelkezik, amely garantálja a megfelelő légáramlást. Az Uvex kínál Supravision, Alpina Fogstop. Jó ötlet lenne egy hidrofób bevonat is, amelynek köszönhetően a víz gyorsan lefolyik az üvegről.

Az innovatív lencse-technológia megtalálható az Oakley kerékpáros szemüvegekben. Az Oakley Prizm™ technológia javítja a színeket és a kontrasztot, így a kerékpáros több részletet láthat, így nagyszerű látási kényelmet biztosít különböző fényviszonyok mellett.

Az Uvex kerékpáros szemüvegek viszont Polavision® lencséket használnak, amelyek csökkentik a tükröződéseket, elnyelik a szórt fényt és így csökkentik a szem fáradtságát, valamint Variomatic technológiával készült (fotokromatikus) lencséket.

Kerékpáros szemüvegek típusai: válasszon egy modellt a vezetési stílusának megfelelő modellből

A személyre szabott kerékpáros szemüveg kiválasztásakor fontos szempont, hogy megfeleljen a kerékpározás stílusának, a terepnek, amelyen mozgunk, az edzettségi szintünknek vagy a szemhibáknak.

MTB szemüveg

Változatos terepen való lovagláshoz a legjobb választás a 3-as kategóriájú lencsékkel ellátott szemüveg, vagy a fotokróm lencsékkel ellátott szemüveg, amelyek alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz (sötétednek, ha sok a napsütés, és világosodnak sötét fényben, pl. sűrű erdőben). A kereteknek jól kell illeszkedniük az arcra, viszonylag szélesnek és vastagnak kell lenniük, de a látómezőt nem szabad szűkíteniük. Jó választás hegyi kerékpározáshoz például az Alpina Ram Hr Q-Lite V vagy a POC Ora 1002.

Országúti kerékpáros szemüveg

A lehető legszélesebb látómezőt kell biztosítaniuk, hogy nagy lejtőn és nagy sebességgel haladva is jól lássa az utat. Válasszon vékony kerettel és széles lencsékkel rendelkező országúti kerékpáros szemüveget, vagy egyetlen panoráma lencsét és 1-es vagy 2-es kategóriájú lencséket, mint például az UVEX Sportstyle 803 vagy a GOG Viper.

Korrektív szemüvegek

Ez egy olyan megoldás a látássérült emberek számára, amely csökkenti a kontaktlencsék és a klasszikus kerékpáros szemüveg egyidejű viselésének szükségességét lovaglás közben. Lehetnek adapterrel (külön betéttel rendelkeznek a korrekciós lencsék felszereléséhez, pl. Rudy Project RX optikai betét Cutline Traly), lehetnek színezett lencsék vagy fotokróm, a látáshibához igazított korrekciós üveggel. A kerékpározáshoz használható funkcionális korrekciós szemüvegek közé tartoznak: Rudy Project Cutline Impactx Photochromic 2Laser vagy Alpina Defey HR.

Polarizált napszemüveg

A speciális polarizáló lencsének köszönhetően kiküszöbölik a sima felületeken, például nedves aszfalton, vízfelületen stb. fellépő tükröződéseket és tükröződéseket, növelve a vizuális kontrasztot és a színtelítettséget. Ezáltal elkerülhető a torz látás, és ezáltal javul a vezetési kényelem és biztonság. A polarizált napszemüvegek csökkentik a szemfáradtságot és a szemirritációt is. Ez a funkció a Radar EV Path sorozatú Oakley kerékpáros napszemüvegekben érhető el.

Éjjellátó szemüveg

Az éjszakai vezetéshez az átlátszó lencsékkel ellátott szemüvegek az optimálisak, amelyek a fény (pl. út menti lámpák, autófényszórók) tompításával, de a fény szűrése és a látás torzítása nélkül biztosítják a szem számára a kényelmes vezetési élményt.

Fotokróm szemüveg

A fotokróm lencsék a fényviszonyokhoz igazítják színárnyalatukat, azaz rossz időben, este vagy rossz látási viszonyok között világosabbá válnak, míg intenzív fényviszonyok mellett sötétebbé. A kerékpáros fotokróm szemüveget választva univerzális megoldást kap. Érdemes szem előtt tartani, hogy a lencse színének megváltoztatása időbe telik. A kerékpárosok számára készült fotokróm szemüvegek között megtalálod: UVEX Sportstyle 802 V vagy Alpina Rocket V.

A legjobb kerékpáros szemüveg a Sportano.hu

Annak érdekében, hogy garantáltan biztosítsa, hogy egy adott kerékpáros szemüveg optimálisan védi a szemet a káros tényezők ellen, valamint kényelmet biztosít és több szezonon át szolgál, a bevált gyártók kiegészítőihez kell nyúlnia. A Sportano.hu online sportbolt az egykerekűek szerelmeseinek szemüvegek széles választékát kínálja a kerékpáros felszerelések és kiegészítők piacának olyan vezetőitől, mint: Oakley, Uvex, Alpina, Bliz, Casco, GOG, 100%, Leatt, Quicksilver vagy Rudy Project. A kiválasztott szemüveghez egy (pl. mikroszálas) vagy kemény tokkal ellátott védőtáska tartozik, amely növeli a tárolás és a szállítás kényelmét és biztonságát.

Polecane produkty