Milyen úszószemüveget válassz? A legjobb korrekciós és medencés úszószemüvegek gyerekeknek és felnőtteknek

Sylwia Stwora-Petela 12.02.2024

Az úszószemüveg tulajdonképpen nélkülözhetetlen, függetlenül attól, hogy szabadidőben vagy versenyszerűen úszol-e. A megfelelően kiválasztott modell megakadályozza, hogy a víz a szemedbe jusson, emellett megvédi a szemedet a káros UV-sugaraktól, a klórtól és a különböző fertőzésektől. Az úszószemüveg kiválasztásakor fontos, hogy néhány kulcsfontosságú kérdésre odafigyeljünk, többek között a rendeltetésére, a méretére, a lencsék típusára és az orr-rész típusára.

Miért érdemes úszószemüvegben úszni?

A medencében történő úszás közben a szemed klórnak van kitéve, ami kipirosíthatja, viszkethet, vagy akár kötőhártya-gyulladáshoz is vezethet. Mind a zárt, mind a nyílt vízben a szemed mindenféle baktériummal és vírussal érintkezik, ami érzékennyé teszi az irritációra és fertőzésre. Az úszószemüveggel csökkentheted a különféle szembetegségek és a kapcsolódó allergiás reakciók kockázatát. Továbbá, ha UV-szűrős úszószemüveggel úszol a tóban vagy a tengerben, az csökkenti a napsugarak káros hatásait. Ezenkívül elkerülheted a szemsérüléseket, amelyeket a vízbe sodródó ágak vagy a vízbe kerülő vegyi anyagok okozhatnak. Az ilyen típusú úszófelszerelés másik célja, hogy távol tartsa a vizet a szemtől, és lehetővé tegye a víz alatti látást. A kezdők számára az úszószemüveg használata megnövelheti a vízben való mozgás megtanulásának kényelmét és hatékonyságát.

Úszószemüveg-típusok – melyiket válaszd?

A megfelelő típusú úszószemüveg kiválasztásához először határozd meg az úszási tapasztalatod szintjét, valamint az edzés/rekreációs úszás gyakoriságát és azt, hogy hol fogsz úszni benne – medencében vagy nyílt vízben. Az úszószemüvegeknek három alapvető típusa létezik:

  • puha;
  • félkemény;
  • kemény (ún. svéd).

Ezt a választékot kiegészítik a széles látómezőt garantáló úszószemüvegek, amelyek többek között polarizált lencsével és vastag tömítéssel vannak ellátva, valamint a félmaszkok és maszkok, amelyek elsősorban nyílt vízben, búvárkodáskor vagy snorkelezéskor használatosak.

Puha úszószemüveg

A szabadidős vagy amatőr úszószemüvegnek is nevezett úszószemüvegek gyerekeknek, kezdőknek és alkalmi úszóknak készültek. Versenysportosabb edzésekhez is jól használhatók mind a medencében, mind a szabadban. A puha úszószemüveget kényelmes, rugalmas kialakítás jellemzi, amelynek köszönhetően jól alkalmazkodik az archoz és magas szintű kényelmet biztosít. Ezenfelül felül nagy látómezőt biztosít, és számos modellben elérhető, így sikeresen illeszkedik az igényeidhez.

Félkemény úszószemüveg

A félkemény úszószemüvegeket elsősorban intenzív edzésre tervezték. Keskenyebbek és keményebbek, mint a szabadidős változat, áramvonalas lencseformával rendelkeznek, széles látószöget biztosítanak, és cserélhető orrpárnákkal vannak ellátva. Általában nagyobb szigetelőgumival rendelkeznek, hogy jól zárjanak és ne gyakoroljanak túl nagy nyomást az arcbőrre.

Kemény úszószemüveg (svéd úszószemüvegként is ismert)

A professzionális úszószemüvegek, más néven verseny- vagy svéd szemüvegek versenyzésre tervezett eszközök, bár sok versenyúszó a mindennapi edzései során is használja őket. Alacsony profilúak, kemény lencsével, merev szerkezettel és széles látómezővel rendelkeznek. Jól illeszkednek az arcra, és szilárdabban illeszkednek a szemgödrökbe, így csökkenthető a vízellenállás és hidrodinamikusabb pozíciót nyerhetünk.

Úszószemüveg – mire érdemes odafigyelned a kiválasztás során?  

Az úszószemüvegek több alapvető összetevőből állnak: lencsékből, szigetelésből, pántból és orr-részből.

Lencsék  

A pontos látás az egyik legfontosabb kérdés úszás közben, ezért a megfelelő lencse kiválasztása rendkívül fontos. A polikarbonát modellek a legajánlottabbak, mivel tartósak, ellenállnak bármilyen jellegű sérülésnek, ütésnek vagy karcolásnak. Ezenkívül nagyon jó láthatóságot biztosítanak a vízben. Ezek a lencsék gyakran további opciókkal is rendelkeznek, mint például a párásodásgátló bevonat, amely megakadályozza a lencsék túlzott bepárásodását. Ez azt jelenti, hogy egy hosszú edzés során nem kell minden alkalommal levenned a szemüveget, hogy megtöröld a lencséket. Egyes lencsék UV-szűrővel is el vannak látva, hogy megvédjék a szemedet a sugárzástól. Egy másik fontos tényező a lencsék típusa.

Az alábbiak szerint különböztetjük meg őket:

  • sötétített lencséjű úszószemüveg – csökkenti a fényvisszaverődést, viszont korlátozza a látómezőt. UV-szűrőjének köszönhetően ideális nyílt vízre;
  • átlátszó lencsével ellátott úszószemüveg – az átlátszó lencse nagyfokú láthatóságot biztosít. Alkalmas zárt medencében vagy alacsony napsütöttségű területen történő úszáshoz;
  • színes lencsével ellátott úszószemüveg – ezek általában a gyerekek számára készült változatokban érhetők el. A látási viszonyok ezekben is jók. Kis mértékben csökkenthetik a tükröződést;
  • ún. tükör úszószemüveg – jó láthatóságot és kiváló védelmet nyújt a tükröződések ellen;
  • polarizált úszószemüveg – kiváló védelmet nyújt a tükröződés ellen, valamint jó kontrasztot ad;
  • fotokróm úszószemüveg – lencséi a fényviszonyoktól függően változtatják a színüket – elsötétülnek, ha túl világos van, és fordítva.

Szigetelés

A szigetelés az az elem, amely az úszószemüveg lencséit körülveszi. Rátapad a bőrre, és azért felelős, hogy a szemüveg az archoz tapadjon. Érdemes szilikon vagy hőre lágyuló gumiszigetelést választani. Ezek az anyagok képesek visszanyerni eredeti alakjukat, amikor megnyúlnak. Ezenkívül az ilyen szigetelések rugalmasak, feszesek és tökéletesen illeszkednek az arcra. A szilikonból készült szigetelések működnek a legjobban, mivel sokkal erősebbek, mint más anyagok, ezenkívül hipoallergének, így nem irritálják vagy érzékenyítik a szem körüli érzékeny bőrt.  

Pánt 

Az úszószemüveghez a legjobb pánt szilikonból, folyékony szilikonból vagy hőre lágyuló gumiból készül. A rögzítés típusa is fontos – szimpla, osztott vagy dupla. A dupla rögzítés a legnagyobb biztonságot és stabilitást nyújtja, még a vízbe ugráskor is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a pántnak állíthatónak kell lennie valamint maximálisan kell illeszkednie a fejhez.

Orrpárna  

Az úszószemüvegek állítható orrpárnával rendelkeznek, amely lehetővé teszi a személyre szabást a személyes preferenciáknak megfelelően. Vannak olyan orrpárnák is, amelyek úszás közben maguktól simulnak az archoz. Sok úszószemüveg-modell cserélhető orrpárnával rendelkezik, általában három különböző típusban, így több lehetősége van a tökéletes illeszkedésre. Az úszószemüvegek meglehetősen univerzális orrpárna típusa az úgynevezett magas orrpárna, amely a legtöbb arcformához illeszkedik.

Gyerek úszószemüveg – milyet válassz?

A gyermek úszószemüvegeket a felnőtt modellekhez képest kisebb keret és üveg jellemzi. A legjobb választás egy fiatal úszó számára a puha és állítható úszószemüveg lesz a pánt és az orrpárna tekintetében. Ha gyermeked gyakran úszik nyílt vízben, célszerű maszkot vagy félmaszkot vásárolni, amely lehetővé teszi számára, hogy szabadon felfedezhesse a víz alatti világot, és amely magas szintű kényelmet biztosít számára. Az úszószemüveg típusától függetlenül ügyelni kell arra, hogy pontosan illeszkedjen és kényelmes legyen a viselése. A felgöndörödő szilikon, a túl szoros orrpárnák, amelyek kényelmetlenül érintik a légzést, vagy a nem megfelelő látómezőt biztosító lencsék hatékonyan elriaszthatják a gyermeket az úszástól.

Korrekciós úszószemüveg – kinek ajánlott?

A korrekciós úszószemüvegek látássérült embereknek ajánlott, akik nem szeretnek kontaktlencsével úszni, mert azok kieshetnek vagy eldeformálódhatnak. Ezek a szemüvegek speciális lencsével rendelkeznek, amelynek típusa és erőssége az egyéni igényektől függ. Más vízi sportokhoz is használhatók, például SUP boardozáshoz, kitesurfinghez stb.

Hogyan állítsd be az úszószemüveg méretét?

Még a legjobb úszószemüveg sem fogja teljes mértékben ellátni a funkcióját, ha nem megfelelően választjuk ki a méretét. Egyszerű módon ellenőrizheted, hogy az általad választott úszószemüveg megfelelően illik-e hozzád. Az úszószemüvegnek a teljes szemet és egy kis területet kell fednie körülötte. Amikor felveszed és lenyomja, a szemüvegnek a bőrödhöz kell tapadnia. Ha nem érzed ezt a hatást, az azt jelenti, hogy az adott úszószemüveg-modell túl nagy számodra, és kisebb méretet érdemes választanod. Ellenkező esetben leeshet vagy szivároghat edzés közben. A szemüveg nem okozhat kényelmetlenséget, ezért ha a szemkörnyékbe váj, túlságosan szorosan tapad a bőrhöz vagy kényelmetlenül érzed magad benne, akkor érdemes nagyobb modellt választanod. Érdemes megemlíteni, hogy a pánt is befolyásolhatja az illeszkedést, ezért mielőtt végleg lemondanál egy szemüvegről, próbáld meg beállítani a pántját.

Hozzá kell tenni, hogy az úgynevezett svéd úszószemüveg nem szívódik be, mert nincs benne szigetelőgumi. Ehelyett a szemgödörrel képez tömítést, így tökéletesen kell illeszkednie a szemgolyó körül lévő területhez. Ennél a típusú úszószemüvegnél ügyeljünk arra, hogy elég szorosan viseljük, hogy egy helyben maradjon.

Az úszószemüvegek bármilyen szintű úszó számára hasznosak, ezért érdemes átgondolni a beszerzésüket. A méretet és a paramétereket az egyéni igényeidhez szükséges igazítanod, hogy az úszás öröm lehessen bennük, és lehetővé tegyék, hogy fejleszthesd a képességeidet vagy új rekordokat dönthess. Ha kiváló minőségű anyagokból készült úszószemüveget választasz, biztos lehetsz benne, hogy sokáig segíteni fog, és hosszú évekre szóló befektetés marad. Ha a legjobb úszószemüveget keresed magadnak vagy gyermekednek, nézz szét a Sportano.hu webáruházban! Kínálatunkban a legmagasabb minőségű anyagokból készült férfi, női és gyermek úszószemüvegeket találod, amelyeket olyan márkák fémjeleznek, mint az AQUA-SPEED, arena, Cressi, Funky, Orca, Speedo vagy a ZONE3.

Polecane produkty