Mit vigyünk a hegyekbe? Alapvető túrafelszerelések, felszerelések és kütyük, amiket magaddal kell vinned

Sylwia Stwora-Petela 31.05.2022 ( 23.09.2022 )

Minden kirándulás, legyen az egy családi hétvégi kirándulás, néhány napos kempingezés a barátokkal vagy via ferrata, megfelelő felkészülést igényel. Milyen felszerelést, kiegészítőket és turisztikai kütyüket vigyünk magunkkal a hegyekbe, hogy teljes mértékben kihasználjuk képességeinket és biztonságosan megtegyük a tervezett útvonal minden kilométerét?

Hegyi túrázás: miért kell felkészülni rá?

A hegyi túrákra való megfelelő felkészülés fontos, már csak a dinamikusan változó időjárási viszonyok vagy váratlan helyzetek (pl. eltévedt ösvény, nincs jelzés, zárt hütte, túlbecsült kondíció vagy súlyos sérülés) miatt is. Egy megfelelően megtervezett hegyi kirándulás zökkenőmentesen és biztonságosan fog zajlani, és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben élvezze a friss levegőn végzett fizikai aktivitás előnyeit.

Először is, az útvonal hosszát és típusát az Ön túrázási vagy hegymászási tapasztalatának és egészségi állapotának megfelelően kell kiválasztani. Ha csoportos vagy családi kirándulást szervez a hegyekbe, fontos, hogy figyelembe vegye a leggyengébb résztvevő képességeit. Kezdetben válassza a tapasztaltabb túrázók által ajánlott, igénytelen útvonalakat, és menet közben növelje a nehézségeket. Használhatja a helyi útikönyveket is, amelyek részletesen ismertetik a különböző útvonalakat (nehézségi szint, átlagos gyaloglási idő stb.). Tapasztalt hegymászó vagy? Találjon társat/partnereket, akiknek hasonlóak a céljai, a fittségi szintje és a szabadtéri világgal kapcsolatos tapasztalata. Ha többnapos túrát tervezel, el kell döntened, hogy szállásokban fogsz-e lakni (hálózsákra és matracra lesz szükséged) vagy kempingben (győződj meg róla, hogy tudod, hol állíthatsz sátrat; egyes helyeken ez nem megengedett, pl. nemzeti parkokban).

A hegyi expedícióra való megfelelő felkészülés fontos eleme az évszakhoz, az időjárási körülményekhez és a választott terep sajátosságaihoz igazított felszerelés. Az alapfelszereltség a következőket tartalmazza:

  • turista ruházat,

  • túrabakancs,

  • hátizsák,

  • rendelkezések,

  • elsősegélycsomag,

  • fáklya,

  • laminált papír turisztikai térkép,

  • iránytű,

  • egy powerbank (különösen, ha sok órán át leszel kint),

  • víz- és élelmiszerkészletek,

  • személyazonosító igazolvány vagy más személyazonossági igazolás és készpénz.

Télen érdemes elgondolkodni azon, hogy lavina ABC-t, azaz lavinaérzékelőt, szondát és lapátot adjunk a poggyászunkhoz.

Fontos megjegyezni, hogy mielőtt elindul, tájékoztassa a családját vagy barátait, hogy hová megy, milyen útvonalat szándékozik bejárni, és körülbelül mennyi ideig fog tartani, és a terepen használjon térképes mobilalkalmazást (tartson kéznél egy hagyományos térképet arra az esetre, ha például a telefonja lemerülne, elveszne, megsérülne stb.).

A hegyi felszerelés alapja: túrabakancs és túraruha.

Amikor összeállítja a felszerelését egy hegyi kiránduláshoz, akkor a funkcionális túraruhákhoz és a bevált túracipőkhöz kell nyúlnia. Miért jobb elkerülni a pamutruházatot, a farmert és a nagyon puha talpú cipőket? Az első két anyag gyorsan felszívja a nedvességet, és rosszul vezeti el azt (sokáig tart megszáradni, télen pedig akár meg is fagyhat), a rossz futófelülettel rendelkező cipők pedig nem nyújtanak megfelelő tapadást a talajon (ami pl. bokasérülés veszélyét rejti magában), instabilak és kopásállóak.

Trekking csizma

Fontos, hogy bevált és jól megválasztott túracipőben menjünk a hegyekbe. A hegyi bakancsok talpbetétjének hossza 0,5-1 cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint a lábfej hossza. Ne feledje, hogy az új túracipőt ne akkor vegye fel először, amikor elindul az ösvényre, hanem próbálja ki egy hosszabb sétán vagy a ház körül sétálva (a kidörzsölődés elkerülése érdekében). Állítsa be a felsőrész magasságát a képességeihez, az időjárási körülményekhez és az útvonal típusához.

A magas felsőrésszel rendelkező túrabakancsok alkalmasak kezdőknek, tapasztalt túrázóknak, akik az igényes terepeket kedvelik, nehéz terhekkel túráznak vagy láb- és bokasérülésekkel küzdő emberek számára. A kis súly, a jobb szellőzés és a gyorsabb járás az alacsony tetejű túracipők előnyei, amelyeket érdemes nyáron és igénytelen ösvényeken, valamint alacsony hegyekben tett kirándulásokhoz választani. Ha túrabakancsot vásárol, válasszon Gore-Tex® membránnal és Vibram® talppal ellátott modelleket a világ vezető outdoor lábbeli gyártóitól, mint például a Columbia, Dolomite, La Sportiva, HOKA, Black Diamond, Kayland, Meindl vagy The North Face.

Trekking ruházat

A megfelelő felszerelés kiválasztása az évszaktól, az időjárási viszonyoktól és az útvonal nehézségétől függ. A legjobb, ha az úgynevezett hagymás stílusban öltözködik – ez sok teret hagy a rétegek számának beállítására az időjárási viszonyoktól függően.

 Tavasszal, ősszel és télen érdemes magunkkal vinni:

  • Termoaktív alsónemű – hatékonyan elvezeti a nedvességet és gyorsan szárad;

  • túrabakancs – a téli időszakra a legjobb, ha magas felsőrésszel rendelkező bakancsot választunk;

  • egy gyapjú vagy kapucnis pulóver, amely jól jön, ha a hőmérséklet csökken;

  • Ha softshell vagy esőkabátot, télen pedig hardshell modellt keresel, figyelj a vízállóságra és a légáteresztő képességre;

  • túranadrág membránnal – késő tavaszra vagy meleg őszre érdemes levehető szárú modellt választani, amely lehetővé teszi, hogy a nadrág hosszát az Ön igényeinek megfelelően manőverezze;

  • Tömött párnák, azaz szövetvédők – védik a vádlit és a bokát, valamint a nadrágot a sártól, hótól vagy víztől;

  • Kalap és kémény vagy egy többcélú buff sál – válasszon lélegző fejfedőt a melegebb időkre és kesztyűt a hidegebb napokra;

  • trekking zokni – pl. merinó gyapjúból.

Mit vegyek fel, ha nyáron a hegyekbe megyek? A nyári felszerelésnek tartalmaznia kell olyan ruhadarabokat, mint például:

  • Rövid ujjú termoaktív póló – jól elvezeti a nedvességet, gyorsan szárad, és úgy kell szabni, hogy a mozgás szabadságát biztosítsa;

  • levehető szárú trekkingnadrág – a napos, meleg időben rövidnadrágként viselheti, és gyorsan átválthat melegebbre, ha hirtelen megváltozik az időjárás;

  • Softshell vagy esőkabát;

  • nyári túrabakancs;

  • nyári túrazokni – antibakteriális és merinó vagy Coolmax szálakkal;

  • Sport sapka vagy többfunkciós buff sál.

Milyen felszerelést érdemes a hegyekbe vinni?

A hegyi expedíció elengedhetetlen eleme a hátizsák, amely lehetővé teszi, hogy minden szükséges dolgot bepakoljon, és segít a hatékony szállításban és biztonságos tárolásban. Kapacitását a túra jellegének és időtartamának, a szükséges felszerelésnek és az Ön fizikai állapotának megfelelően kell megválasztani. A következők közül választhat:

  • Turista hátizsák 20 és 35 liter közötti űrtartalommal (ideális egynapos vagy hétvégi kirándulásokhoz),

  • Többnapos túrához (pl. kempingezéssel együtt) 50-80 literes túrarepülő hátizsák alkalmas,

  • Mászó hátizsák 40-55 literes űrtartalommal, hevederekkel a jégcsákány, a túrabotok és a sisak számára kialakított zsebbel.

Kerülje a „tartalék” opcióval ellátott hátizsákok szállítását. A hegyekben minden egyes plusz kiló terhelés kevésbé hatékony menetelést eredményezhet. A kiváló minőségű anyagokból készült, funkcionális túra-, trekking- vagy hegymászó hátizsákok olyan neves outdoor-felszerelés- és ruházati gyártók kínálatában találhatók, mint például: The North Face, Columbia, Black Diamond, Thule, Deuter vagy Ortovox.

Alapvető felszerelés a hegyekben:

  • Megfelelő fényforrás, például fejlámpa vagy zseblámpa (tartalék elemekkel),

  • Elsősegélycsomag (alapvető dolgok: sebtapasz, steril géz, rugalmas kötés, kötött kötés, hidrogén-peroxid, hőtakaró, azaz ezüst és arany vésztakaró, kis olló, eldobható latexkesztyű, fájdalomcsillapító és folyamatos gyógyszeres kezelés),

  • egy utazási termoszos palack, hogy az italok megfelelő hőmérsékleten maradjanak).

Különösen nyáron ne feledkezzen meg az UV fényvédő krémről, valamint a szúnyog- és kullancsriasztóról.

Télen, a nehezebb útvonalakhoz szükséged lesz:

  • turisztikai fejsze,

  • Kosaras vagy félautomata kramponok,

  • Lavina ABC (lavinaérzékelő, szonda és lapát),

  • Hótalpak a túrázáshoz az ösvényeken és azokon kívül. Csökkentik a hóporba süllyedés erőfeszítéseit.

A hegyekbe vinni kívánt dolgok listája: hasznos kiegészítők és kütyük

A hegyi felszerelés fontos kelléke – bár egyesek számára talán régimódinak tűnik – egy hagyományos turistatérkép (lehetőleg laminált, hogy a papír ne ázzon be vagy szakadjon el) és egy iránytű. Ezeket magunkkal kell vinni arra az esetre, ha a GPS-berendezés meghibásodna vagy elveszítené hatótávolságát. Ráadásul a térkép használata a telefonon gyorsan lemeríti az akkumulátort, ami elengedhetetlen, ha például segítséget szeretne hívni. Hogy ez ne történhessen meg, szerelkezzen fel egy olyan powerbankkal, amely nemcsak a telefonját, hanem a sportóráját vagy a turisztikai navigációs rendszert is képes feltölteni.

Hegyi túrázáshoz jól fog jönni:

  • sportkamera a legfontosabb pillanatok megörökítésére (pl. az Insta360 márkától két objektívvel: 4K és 360°),

  • turisztikai navigáció beépített túraútvonal-térképpel a jó tájékozódás érdekében, különösen nehéz időjárási körülmények között vagy ismeretlen ösvényeken (pl. Garmin-berendezés),

  • okosóra sportóra az edzés paramétereinek, például a túrázási idő, a távolság, a lépések száma, a pulzusszám, az elégetett kalóriák figyelésére, valamint magasságmérővel, barométerrel vagy viharjelzéssel kiegészítve (pl. érdemes megfontolni az olyan márkák okosóráit, mint a Polar, Garmin, Suunto vagy Wahoo).

Nyárra és télre egyaránt érdemes UV-szűrővel ellátott napszemüveget viselni (jó, ha blokkolja az UVA és UVB sugarakat), amely megvédi a szemet a káros hatásoktól (a hó az UV-sugárzás mintegy 80%-át visszaveri). Ajánlatos magunkkal vinni egy karimatracot (amely ülőalkalmatosságként vagy hátizsákpárnaként is használható), túrabotokat és egy többfunkciós zsebkést.

Polecane produkty