Plank – mit nyújt a plank, milyen izmokat dolgoztat meg és hogyan kell helyesen végezni?

Sylwia Stwora-Petela 14.03.2024

Ha fejleszteni szeretnéd az állóképességedet, a stabilitásodat és az általános fittségedet, a plank egy olyan gyakorlat, amely tökéletes eszköz e célok eléréséhez. Tudd meg, miért hatékony módja a plank a hasizmok erősítésének és a testtartás javításának, valamint azt is megtudhatod, hogy hogyan kell helyesen végrehajtani a plankot, mennyi ideig érdemes végezni és milyen variációi vannak ennek a gyakorlatnak.

Plank – mi ez a gyakorlat?

A plank, vagyis a deszka egy népszerű gyakorlat, amelynek célja a has-, hát-, kar-, láb- és törzsizmok megerősítése. Ez egy izometrikus gyakorlat, amely során a megfelelő pozíciót kell tartani egy meghatározott ideig, stabil testtartással és a törzsizmok (amelyek többek között a helyes testtartásért felelősek) erőteljes bevonásával. A plank számos izomcsoportot mozgat meg egyszerre, így a teljes testet átfogó edzés hatékony formája, amely az edzőteremben, fitneszórán vagy otthon végezhető.

A klasszikus plank során az alkarokra és a lábujjakra támaszkodó testnek a fejtől a sarokig egyenes vonalat kell alkotnia. A plank alapváltozatának számos változata létezik, amelyek a te igényeidhez és fittségi szintedhez igazíthatók (pl. oldalsó plank, lábemelő plank, futó térdhúzó plank). A plank nehézsége a gyakorlat időtartamának növelésével vagy a terhelések (pl. súlyzók, mini szalagok stb.) hozzáadásával fokozható. A Sportano.hu weboldalon elérhetők a szükséges edzéskiegészítők.

Plank – mit nyújt?

A planknek az edzésprogramba való beépítése számos egészségügyi és fittségi előnnyel járhat, valamint segíthet javítani az általános kondíciót. Íme, a plank rendszeres végzésének főbb előnyei:

  • hasizmok erősítése;
  • hátizmok erősítése;
  • hátfájás csökkentése és megelőzése;
  • stabilizálás és a mély (core) izmok teljesítményének javítása;
  • a test általános stabilitásának javítása és a sérülés kockázatának csökkentése;
  • testtartás javítása;
  • a karok, a fenék és a lábak erősítése;
  • az egyensúly és a koordináció javítása;
  • a légzési képesség és a stresszkontroll javítása;
  • az állóképesség és az izomerő növelése;
  • az anyagcsere és a kalóriaégetés fejlesztése.

Hogyan végzendő helyesen a deszka?

Íme, hogyan kell néhány lépésben helyesen végrehajtani a deszkát:

  1. Lépj kiinduló helyzetbe: Menj támasztott térdelőállásba. A kezeidnek ujjaiddal előre felé kell mutatniuk. Helyezd a könyöködet/kezedet a vállad alá. A térdeidet helyezd távolabb egymástól, mint a csípődet. Lábujjaidat helyezd lábujjhegyre, és tartsd őket közel egymáshoz vagy csípőszélességben. A köldököd irányítsd a gerinced felé, a csípőcsontodat pedig a köldököd felé – a hátadnak meg kell őriznie a természetes ívét. Feszítsd meg a fenekedet. Emeld felfelé a térdeidet.
  2. Tartsd meg a helyes pozíciót: A testnek a fejtől a sarokig egyenes vonalat kell alkotnia, fenntartva az ágyékcsigolya természetes ívét. Ne emeld túl magasra a csípődet, és ne süllyedj be a hátad alsó részébe. Koncentrálj a has- és farizmok megfeszítésére a stabilitás megőrzése érdekében.
  3. Lélegezz egyenletesen: Próbáld meg nem visszatartani a lélegzeted a plank végzése közben.
  4. Tartsd a pozíciót egy meghatározott ideig: Kezdetben próbáld meg 20-30 másodpercig tartani a planket. Idővel növeld az időtartamot, amikor úgy érzed, hogy készen állsz rá.
  5. Rendszeresen ellenőrizd és korrigáld a pozíciót: Bizonyosodj meg arról, hogy mindig a helyes pozíciót tartod. Ha elkezdesz csavarodni, vagy fájdalmat érzel a hátadban, hagyd abba a gyakorlatot és pihenj.

Mennyi ideig végzendő a plank?

Az, hogy mennyi ideig kell tartanod a plank pozíciót, függhet az erőnléti szintedtől, az edzési céljaidtól és az egyéni képességeidtől. Ha kezdő vagy, kezdd 20-30 másodperccel. Ez elég hosszú idő ahhoz, hogy megtanuld a helyes technikát és érezd az első hatásokat. Néhány hét rendszeres edzés után növeld a plank pozíció idejét 45-60 másodpercre. Ez segít tovább erősíteni a has- és hátizmokat. Idővel kísérletezhetsz a plank különböző változataival, például az oldalsó plankkel vagy a dinamikus változatokkal, hogy változatosabbá tedd az edzésedet. Ha jó formában vagy, és már van tapasztalatod a plankkel kapcsolatban, akkor megpróbálhatod 1-2 percig vagy tovább tartani a pozíciót, vagy választhatsz haladóbb variációkat.

Ne feledd, hogy a lényeg a helyes technika megtartása a gyakorlat teljes időtartama alatt. Az időtől függetlenül a minőség, az érintett izmok feszessége és a mozgás irányítása a legfontosabb.

Oldalsó deszka, hegymászó, lábemelő deszka – a plank változatai

A plank különböző változatai lehetővé teszik, hogy változatosabbá tedd az edzést, és különböző izomcsoportokat mozgass meg. A megfelelő változat kiválasztásával a gyakorlatot saját céljaidhoz és fittségi szintedhez igazíthatod.

Oldalsó plank (side plank)

Az oldalsó plank, más néven side plank a ferde hasizmok erősítésére összpontosít. Hogyan hajtsd végre az oldalsó planket:

  • Hajlítsd be a könyöködet, közvetlenül a vállad alá helyezve. Egyenesítsd ki a térdeidet.
  • Emeld fel a csípődet úgy, hogy a tested egyenes vonalat alkosson.
  • Tartsd meg a pozíciót egy meghatározott ideig, majd fordulj át a másik oldaladra, és ismételd meg a folyamatot.

Az oldalsó plank módosítható a feljebb lévő láb felemelésével, a feljebb lévő láb térdének mellkashoz való húzásával vagy a csípő ritmikus leeresztésével.

Mountain climber

A mountain climber, vagy más néven támogatott futás kiváló kardiógyakorlat, amely a has- és lábizmok erősítése mellett segít a kalóriaégetésben és az általános állóképesség javításában. A plank e változatának tempóját és intenzitását az edzettségi szintedtől és edzési céljaidtól függően állíthatod be.

Hogyan végezhető el a Mountain Climber (hegymászó) gyakorlat:

  • Vedd fel a magas deszka pozíciót, ami azt jelenti, hogy támaszd meg magad a kezeiddel, amelyeknek közvetlenül a vállad alatt és vállszélességben kell elhelyezkedniük.
  • Tartsd meg a tested a fejedtől a sarkadig egyenes vonalban, hasonlóan a hagyományos deszkához. Feszítsd meg a has- és hátizmaidat.
  • Kezdd el felváltva a térdedet a mellkasod felé húzni. Ezt futás vagy séta közben is végezheted.
  • Az edzéstervtől függően végezd a gyakorlatot meghatározott ideig, vagy végezz el egy meghatározott ismétlésszámot.

Kar- és ellenkező lábemeléssel végzett plank

A kar- és ellenkező lábemeléssel végzett plank (plank with arm and opposite leg lift) egy haladó szintű erősítő gyakorlat, amely a törzsizmokat, a hátizmokat, a vállakat és a farizmokat veszi igénybe. Íme a gyakorlat végrehajtásának lépései:

  • Indulj ki a kezedre támaszkodva alkotott plank pozícióból.
  • Tartsd egyenes vonalban a testedet a fejedtől a sarkadig, megfeszítve a has- és hátizmaidat.
  • Kezdd a gyakorlatot úgy, hogy egyszerre egyenesre emeled a jobb karodat és a bal lábadat. Az egyensúlyodat megtartva tartsd meg egy pillanatig ebben a helyzetben, majd engedd vissza a végtagjaidat, és ismételd meg a bal karral és a jobb lábbal.
  • Folytasd a kar- és lábemelést felváltva egy meghatározott ideig, vagy végezz egy meghatározott számú ismétlést.

Plank – gyakori hibák

Íme a leggyakoribb hibák, amelyek általában előfordulnak a plank végrehajtása során:

  • a csípő és a fenék túl magasan van – a vállvonalnál magasabban elhelyezkedő csípő a hát alsó részén való hajláshoz és helytelen pozícióhoz vezet. Kerüld el ezt a hibát azzal, hogy a testet a fejtől a sarokig egyenes vonalban tartod, fenntartva az ágyéki gerinc természetes görbületét;
  • csípőereszkedés – ez a csípő túl alacsonyra (a törzsvonal alá) történő leengedését jelenti, ami a hát felső részén hajlatot okoz. Ügyelj arra, hogy a csípődet a megfelelő magasságban tartsd, és ne engedd túl közel a padlóhoz;
  • a hasizmok igénybevételének hiánya – gyakran az edzést végzők csak a karjukra és a lábukra hagyatkoznak és elhanyagolják a hasizmok igénybevételét. A stabilitás fenntartása érdekében koncentrálj a hasizmok megfeszítésére (a köldököt közelítsd a gerinchez, a csípőgerincet pedig a köldökhöz).
  • túl széles vagy túl keskeny kéztartás – a nem megfelelő kéztartás befolyásolhatja a plank közbeni stabilitást. Magas plank esetén a kezeknek a vállak alatt és vállszélességben kell elhelyezkedniük, míg alkaros plank esetén fontos, hogy a könyökök a vállak alatt helyezkedjenek el, és az alkarok előre mutassanak;
  • a fej leengedése vagy megdöntése – a fejnek a vállvonal alá történő leengedése vagy megdöntése helytelen nyakpozícióhoz és nyaki feszültséghez vezethet. Nézz lefelé a padlóra, hogy a fej és a nyak egy vonalban legyen a gerinccel;
  • a technika helyett az időre való összpontosítás – gyakran a gyakorlást végzők a plank időtartamának növelésére összpontosítanak, és figyelmen kívül hagyják a helyes technikát. A plank értéke a minőségben rejlik, nem a mennyiségben.
  • helytelen légzés – elfelejtünk lélegezni a plank végrehajtása közben. Lélegezz egyenletesen és ne tartsd vissza a levegőt a tüdődben;
  • a farizmok megfeszítésének hiánya – a helyes pozíció és stabilitás fenntartása érdekében a farizmokat is be kell vonni a plank gyakorlatba;
  • a mozgáskontroll hiánya a gyakorlat befejezésekor – a plank befejezésekor vagy megtörésekor fontos, hogy a testet a földre engedd, végig kontrollálva a mozgást. Ne ess le hirtelen, mert ez megterhelheti az ízületeket és a hátat.

Összefoglalva, a plank egy sokoldalú gyakorlat, amely számos előnnyel jár a test és az általános egészség szempontjából. Különböző fittségi szintekhez és edzési célokhoz igazítható. Ne feledd, hogy a helyes technika kulcsfontosságú a plank végrehajtása során a sérülések elkerülése és a gyakorlat maximális hasznának elérése érdekében. Ha bizonytalan vagy a technikáddal kapcsolatban, mindig érdemes konzultálnod egy személyi edzővel vagy fitneszoktatóval, hogy segítsen a testtartásod és a teljesítményed javításában. Az is hasznos lehet, ha a testtartásodat tükör előtti gyakorlással ellenőrzöd. Ha fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalsz, hagyd abba a gyakorlatot és pihenj. A plank hosszát egyéni képességeidhez és edzési céljaidhoz érdemes igazítanod.

Polecane produkty