Síelés: a síelés technikájának alapjai kezdőknek

Sylwia Stwora-Petela 10.11.2022

A megfelelő felszerelés és ruházat fontos elemei az első síelésnek, de nem az egyetlenek. Mielőtt síelni kezdenél, érdemes megtanulni a síelés technikáját. Bár a tudás nem helyettesíti a gyakorlatot, az alapfogalmak ismerete megkönnyíti a kezdést. Tudja meg, miért igényel a síelés megfelelő felkészülést, és milyen síelési technikákat kell elsajátítania ahhoz, hogy biztonságosan síelhessen a havon.

Hogyan tanulsz meg jól síelni?

Ha úgy döntött, hogy az idei téli szezonban megtanul síelni, és nem gyakorol szisztematikusan, akkor gondoskodnia kell a megfelelő fizikai felkészültségről. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan és az egészséged érdekében síelhess, de megkönnyíti a szükséges készségek elsajátítását is. Legalább néhány héttel (6-12 héttel) azelőtt kezdj el rendszeresen gyakorolni, hogy megteszed az első lépéseket a lejtőkön. Koncentráljon a láb- és karizmok erejének és állóképességének javítására, a mozgástartományok növelésére és a testtartást stabilizáló izmok (az úgynevezett core) erősítésére. Ez azért fontos, mert a síelés különösen a térdet terheli meg, és a sok esés, amelyet a síelés kezdetén valószínűleg elszenved, sérülést vagy sérülést okozhat. Válaszd a saját testsúlyoddal végzett gyakorlatokat (pl. fali szék, a plank különböző változatai, többdimenziós hajlítások és hátraszaltók, guggolás felhúzással vagy ugrásokkal stb.), valamint a kiegészítő súlyokkal (súlyzók, súlyzók, kettlebell, TRX szalagok, bosu, mini szalagok vagy tornabálok) végzett gyakorlatokat. Ne feledje, hogy végezzen nyújtógyakorlatokat – erről többet megtudhat a következő cikkben: Nyújtás edzés után. Nem vagy biztos benne, hogyan kell felépíteni egy edzést egyedül, vagy hogy helyesen végzel-e egy gyakorlatot? Válasszon egy személyi edzést, vagy menjen el egy csoportos órára (a síszezon előtt a fitneszklubok gyakran indítanak külön órákat a síelők számára).

A jó kezdéshez válasszon órákat (egyéni vagy csoportos) síoktatóval, aki megismerteti Önt a sípályán való síelés alapjaival, segít elsajátítani a síelési technikát, vagy kijavítja a hibáit (hogy ne alakuljanak ki rossz szokások). Ezenkívül segít a pálya nehézségét a képességeihez igazítani (a sípályák színkóddal vannak jelölve, de ez nem mindig tükrözi a tényleges nehézséget), valamint tippeket ad a felszerelés kezeléséhez, beleértve a sícipőben való járást, a sílécekre való fel- és leszállást, a botok használatát stb.

Hogyan kell síelni? Pozíció

A síelés közbeni helyes pozíció elfogadása a biztonság (amely lehetővé teszi a gyors reagálást a lejtőn vagy a pályán kialakult helyzetre), a haladás vagy a sebesség növelésének egyik legfontosabb eleme. Mindenekelőtt gondoskodnia kell arról, hogy a testsúlya egyenletesen oszoljon el a lábain. Álljon csípőszéles lábakkal. Ezután óvatosan hajlítsa be a térdét (amennyire a cipője engedi), és enyhén hajlítsa be a csípőjét, hogy kissé meggörnyedt testtartásban legyen. Helyezze a kezeit könyökben behajlítva a teste elé. Kerülje a gerinc merev tartását, a túlzott hátrahajlást, a gyors, széles és koordinálatlan kézmozdulatokat, illetve a lábak közötti távolság lerövidítését (elveszíti az egyensúlyát). Ahogy változtatod az állásod magasságát (leengedés és felemelés), ügyelj arra, hogy a csípődet, a térdedet és a bokádat egyszerre dolgoztasd meg. Ne feledje, hogy az alacsony súlypont lehetővé teszi, hogy jobban megtartsa az egyensúlyát.

Alapvető síelési technikák

Kezdje a síelés tanulását az úgynevezett szántásban való mozgással, ami megkönnyíti többek között a sebesség elsajátítását. Ha már magabiztosnak érzi magát ebben az elemben, kipróbálhatja az igényesebb síelési technikákat, nevezetesen a párhuzamos síelést és a carvingot.

Plough síelés

A szántás a legegyszerűbb síelési technika, amellyel megtanulod az elemi dolgokat: egyenesen haladást, a síléc irányítását (beleértve a gyorsítást és a lassítást), a kanyarodást és a fékezést. A síléceket úgy kell felállítani, hogy a sílécek csúcsai egymással szemben legyenek, a sarkak pedig szélesek (fordított V alakúak).

Párhuzamos síelés

Ha már elsajátította a szántó síelést, akkor egy szinttel feljebb léphet, és kipróbálhatja az úgynevezett shuffle síelést. Ebben az esetben a sílécek egymással párhuzamosan helyezkednek el, lehetővé téve a gyorsulást. A lejtőn való síeléskor a haladási irányba (az ún. nyíl irányába) kell nézni.

Carving síelés

A carving síelés (más néven derék síelés – középen kúposak) alapja a lejtőn való lefelé haladás az éleken, amit többek között a dinamikus térdmozgás tesz lehetővé. Ennek eredményeként a síelő nem veszít sebességet kanyarodás közben. A carving síelés gyakorlott síelőknek való.

Hogyan forduljak síléccel?

A szántó síelésnél a kanyarodáshoz a testsúlyt az egyik sílécre kell áthelyezni. Balra kanyarodáshoz a jobb sílécet a hóhoz kell nyomni, és fordítva. A párhuzamos síelésnél a kanyarodáshoz a testsúlyt az egyik lábra (a külső lábra) kell áthelyezni, és a síléceket egyszerre kell az egyik oldalra mozgatni. Ezt csúszófordulónak nevezik. A carving során egy úgynevezett „vágott fordulatot” hajtunk végre, amelyben a megfelelő testegyensúly segítségével (a csípőmozgás nagy szerepet játszik) a síléc egyik éléről a másikra helyezzük át a súlyunkat.

Fékezés sílécen

A fékezés ismerete szintén fontos része a biztonságos közlekedésnek a „két deszkán”. Meg lehet tanulni fékezni:

  • szántás – ez a sebesség csökkentésére és könnyű fékezésre alkalmas. Helyezze a síléceit fordított V alakban (mintha szántó síeléskor tenné), engedje le kissé a súlypontját, és mozgassa hátrafelé. Minél szélesebbre tárja szét a síléc sarkát, és minél erősebben tolja a belső oldalon (szegélyezés), annál lassabb lesz a sebessége. A szántófékezés jól működik enyhe lejtőkön;

  • oldalirányban – ezzel a módszerrel hatékonyabban és gyorsabban lehet megállni, mint a szántással, ezért meredek lejtőkön és akkor érdemes használni, ha a lehető leggyorsabban nullára akarunk fékezni (vészhelyzetek). Az oldalirányú fékezés a sílécek gyors és dinamikus, a haladási irányra merőleges elhelyezését jelenti – ehhez a lábakat, a csípőt és a törzset a haladási irányba kell fordítani, és a lejtő felé kell hajolni.

A kezdő síelők által elkövetett hibák

A síelni tanulók alapvető hibája, hogy „sétából”, azaz megfelelő kondicionális felkészültség, valamint a síelési technikák alapvető ismerete nélkül lépnek a pályára. Ez gyakran azzal jár, hogy a képességeiknek nem megfelelő lejtőt választanak, ami nemcsak a kényelem hiányával és a síelés közbeni kellemetlenséggel (például a tapasztaltabb síelők útjában leszünk) és a bátortalansággal végződhet, hanem mindenekelőtt növeli a sérülés kockázatát.

A felnőttek körében is létezik az a tévhit, hogy az oktatóval való oktatás a gyerekeknek szól, ezért általában egyedül próbálnak megtanulni síelni, ami gyakran rossz szokások elsajátításával és a fejlődés elmaradásával végződik. Mindeközben a síelést bármely életkorban el lehet kezdeni, és érdemes folyamatosan fejlődni, akár szakemberek irányításával is.

Egy másik hiba, amit a kezdők a sítechnikával kapcsolatban elkövetnek, hogy esés közben megfeszítik az izmaikat, és lefelé esnek – a térdükre és a csuklójukra, aminek súlyos sérülés vagy trauma lehet a vége. Próbálja meg lazán tartani a testét, és essen a lejtő felé, lehetőleg oldalirányban.

A síelés mindenki számára elérhető, kortól és edzettségi szinttől függetlenül. Kellő elszántsággal és a megfelelő felkészüléssel (mind a kondíció, mind a felszerelés tekintetében) a síelés technikájának alapjai egy szezon alatt elsajátíthatók. A készségeket azonban folyamatosan csiszolni kell (akár egyedül, akár oktató irányításával), hogy a lesiklás és a sífutás minden előnyét élvezhessük.

Polecane produkty