Síélezés: tippek a sílécek saját szervizeléséhez

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

A sílécek éleinek élezése biztosítja a jó tapadást, így a síelés a havon, különösen a kemény havon kényelmes és biztonságos lesz. Útmutatónkban: Sílécek élezése lépésről lépésre elmondjuk, hogyan élezze meg az oldalsó és alsó éleket, és mire lesz szüksége ahhoz, hogy saját maga szervizelje sífelszerelését.

Mit jelent a sílécek élezése?

A sílécek élezése abból áll, hogy a sílécek alsó és oldalsó éleit a fém és az ABS műanyag megfelelő szerszámokkal történő felszedésével kisimítjuk, és megszabadítjuk a kisebb bevágásoktól vagy üregektől, valamint megfelelő szöget adunk az éleknek. Ez a kezelés több okból is fontos:

  • Eltávolítja a rozsdát, a kisebb sérüléseket és karcolásokat, így meghosszabbítja a felszerelés jó állapotát és használhatóságát;
  • biztosítja a sílécek jó tapadását kemény havon vagy jeges felületen, különösen kanyarodáskor, ezáltal növelve az irányíthatóságot. Az eredmény? Kisebb a veszélyhelyzetek, illetve a boka- és térdízület megerőltetésének kockázata;
  • Javítja a síelés hatékonyságát és simaságát (például: a meredek lejtőn való megállás nem igényel több láberőt).

Milyen gyakran élezi a síléceit?

Az, hogy milyen gyakran élezi a síléceit, számos tényezőtől függ, többek között: mennyit és milyen felületen síel, milyenek a pálya körülményei, milyen szinten és milyen stílusban síel stb. A műhavon vagy jeges felületen való síelés a síléc éleinek gyorsabb tompulásával jár, ezért gyakrabban kell élezni. A haladó és a nagy teljesítményű síelés szintén gyakoribb síszervizeléssel jár. A szabadidős síeléshez érdemes évente egyszer szakemberrel szervizeltetni a felszerelését, és hetente egyszer (1-2 nap sípályán töltött idővel) kézi élezést végeztetni, hogy segítsen eltávolítani az enyhe sérüléseket. Évente több mint 2 hetet tölt a sípályákon? Jó ötlet, ha szezononként kétszer szakemberrel szervizelteti a felszerelését. Ha főként puha porhavon síel, akkor érdemes ritkábban csiszolni az éleket. Érdemes megemlíteni, hogy az élezés befolyásolja a sílécek élettartamát: minél gyakrabban élezi őket, annál rövidebb a felszerelés élettartama, de a hatékony síeléshez és a biztonsághoz elengedhetetlen. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy minden sílécnek van egy határértéke, ahányszor élezni kell, mielőtt az élek elkezdenek eltűnni, és új felszerelést kell vásárolni.

Síélezés – szerviz vagy csináld magad?

Ha gyakran síel, ha maga szeretne vigyázni a felszerelésére, ha szeret barkácsolni, és tudja, hogyan kell használni a csavarkulcsot vagy a reszelőt, akkor megpróbálhatja saját maga szervizelni a síléceit. Különösen akkor érdemes saját maga karbantartani sífelszerelését, ha a rajta lévő sérülések, ütődések vagy rozsdafilmek kisebbek. Az élcsiszolás nem nehéz feladat, ha megfelelő tudással, gyakorlattal és szerszámokkal rendelkezik. Ne feledje azonban, hogy a sílécek élének anyagát csak egyszer lehet lecsiszolni – a folyamatot nem lehet visszafordítani, ezért olyan fontos, hogy tudja, hogyan kell elvégezni az egész eljárást.

Ha a sílécei súlyosan sérültek, vastag rozsdaréteg van rajtuk, és nincs meg a szükséges tapasztalata a deszkák szervizelésében, vagy egyszerűen nem érzi magát alkalmasnak a feladatra, hogy használhatóvá és borotvaélesre varázsolja őket, válasszon egy profi síszervizt.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy a síléceim élesítve vannak-e?

Körömmel ellenőrizheti a sílécek élezettségi szintjét. Ha óvatosan végigfuttatja a deszka élén, és azt veszi észre, hogy apró körömdarabkák maradnak, akkor a síléc megfelelően élezett. A tompított sílécek jele, hogy nem tapadnak olyan jól a talajon, mint például a vásárlás vagy a legutóbbi szervizelés után. Az irányíthatóság romlása különösen kemény havon vagy jeges lejtőn való síeléskor szintén annak a jele, hogy érdemes élezni az éleket. Egy másik tipp az oldalsó és alsó élek megjelenésével kapcsolatos. Ha ezeken apró karcolások, görcsök vagy rozsda jelennek meg, az szintén jelzi, hogy a felszerelés szervizelésre szorul.

Alapvető eszközök a sílécek élezéséhez

A síléc vagy snowboard megfelelő otthoni csiszolásához (az eljárás azonosnak tűnik) a következőkre lesz szüksége:

  • egy síléc csiszolószekrényre, hogy biztonságosan és stabilan tartsa a sílécet a szervizeléshez;
  • egy karom (oldalfal tervező) – a sílécek oldalán lévő anyag megkarcolására;
  • egy élező vagy síszögmérő a helyes szögek beállításához;
  • egy reszelő – megkülönböztetünk durva modellt (Bastard – a legjobb a sílécélezés kezdetén), közepes modellt (2nd Cut) vagy finom modellt (Smooth). Ezeket például szerszámacélból gyártják;
  • csiszoló/csiszológumi – segít eltávolítani a rozsdát és az úgynevezett drótot, azaz az élezés utáni maradék anyagot;
  • gyémántreszelő a sílécek oldalairól kézzel történő marás- és rozsdaeltávolításhoz, valamint a polírozáshoz;
  • víz/víz-alkohol oldat (50:50)/denaturált alkohol – a gyémántreszelő hűtésére szolgál.

Kíváncsi, melyik lesz jobb a sílécek tuningolásához: a gyémánt élező vagy a síélező? Az első „L” alakú szerszám alumíniumból készül, fix szöggel rendelkezik, amelynél a sílécet élezni kell (85-90°), és a reszelő vezetésére szolgál. Általában egy bilinccsel együtt árulják, amely a reszelő megtartásáért felelős. A síélező (más néven élhangoló) viszont egy olyan szerszám, amely a megfelelő reszelő felszerelésére szolgáló speciális furattal van ellátva, amely lehetővé teszi a sílécek különböző szögben történő élezését. Mivel a szögbeállítások tartománya állítható (ellentétben a szögtunerrel, amelynek egyetlen kijelölt szöge van, mondjuk 88°), a szükséges paraméterektől függően több sorozat síléc karbantartására is használható. Az oldalélek szögének csiszolásán kívül az élező a síléc vagy snowboard alsó élének egy kiválasztott szöggel (pl. 1°) történő megemelésére is használható.

Sílécek élezése lépésről lépésre

Már rendelkezik a megfelelő szervizszerszámokkal, a síléceket megtisztította a szennyeződésektől (pl. Fibertex alátét és fémkefe segítségével), és van egy hely, ahol megélezheti őket (például egy asztal, egy asztallap vagy két szék és egy kartonnal vagy fóliával letakart padló). Az első köszörülések előtt még meg kell határoznia, hogy milyen szögeket szeretne elérni az oldalsó és az alsó éleknél.

Milyen szögben élezi a sílécek éleit?

Általában az alap-, vagyis alsó élezés szöge 0,5 és 1° fok között van, míg az oldalél 85-90°-os szögben élezhető. A megfelelő paraméterek kiválasztásánál nagy jelentősége van az Ön síelési szintjének, síelési stílusának és a pálya körülményeinek. Kezdők számára például az alsó él 1°-os és az oldalsó él 89°-os beállítása a megfelelő. A szabadidős lesikláshoz ez 1° és 88° lesz, míg a dinamikus és agresszív síeléshez haladó szinten és jeges pályákon az 1° és 87°-os szögek jól működnek. Szlalomozáshoz ezek a paraméterek 0,5° és 87-85°, a Supergiantban pedig – 0,75 -1° i 88-87°..

Sí élezés

Fontos:

  • A sílécek élezését mindig az alsó éllel kezdje, és csak ezután élezze az oldalsó éleket!
  • A reszelő használata előtt célszerű elolvasni a gyártó használati utasítását;
  • az éles sílécek veszélyesek lehetnek, ezért mindig viseljen síkesztyűt, amikor például kezeli vagy felemeli őket, hogy elkerülje a bőrsérüléseket.

Hogyan élezzük meg a síléceket?

  • Helyezze a sílécet a síléceket a síléc csúszdájával felfelé a fogóba.
  • Helyezze a reszelőt a vezetőbe a megfelelő szögben, a reszelőn jelölt iránynak megfelelően.
  • Könnyű és egyenletes nyomással kezdje el csiszolni a síléc alsó élét, amíg el nem éri a megfelelő szöget. Egyre finomabb reszelővel végezhet egymás utáni mozdulatokat.
  • Folytassa az oldalsó él élezésével. Helyezze a sílécet oldalirányban egy fogóba (a siklót háttal magának). Egy „karom” segítségével távolítsa el az ABS műanyagot és a fémréteget (általában titán), hogy az oldalél szabaddá váljon.
  • A reszelővel szögben és magad felé fordulva kezdd el eltávolítani a görcsöket és a rozsdát a síléc teljes hosszán végighaladva. Az egymást követő mozdulatok fedjék egymást.
  • Távolítsa el az úgynevezett drótot egy csiszoló gumi- vagy gyémántreszelővel.
  • Az éleket vízbe vagy oldatba mártott gyémántreszelővel (a folyadékot például ecsettel is felviheti a reszelőre) addig polírozza, amíg azok simák és élesek nem lesznek.
  • Tisztítsa le a forgácsot és a szennyeződéseket az alapról például zsíroldószerrel átitatott ronggyal.

A sílécek élezése után be kell őket kenni, amit maga is elvégezhet. Lásd útmutatónkat: A sílécek kenése.

Polecane produkty