Sílécek gyerekeknek – hogyan válasszam ki a sílécek típusát és hosszát a gyermekem számára?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

A gyermekeknek szánt sílécek kiválasztásakor fontos, hogy az ifjú síelő magasságára, súlyára és képességeire összpontosítson, hogy a lehető legjobban szórakozhasson. Útmutatónkban megtalálja a szükséges tippeket, amelyek segítenek megtalálni a gyermeke számára tökéletes felszerelést, mit tegyen, ha gyermeke a gyártó táblázatában szereplő méretek között van, és miért ne vásároljon sílécet néhány szezonra gondolva?

Gyermek sílécek – miért olyan fontos a megfelelő felszerelés kiválasztása?

A síelés tanulása és az első futások sokáig emlékezetesek maradnak, és ha mindez nem megfelelő felszereléssel jár együtt, az kellemetlen élményeket eredményezhet, és végül elriasztja a kezdőt a további próbálkozásoktól. A gyermek magasságának és síelési szintjének megfelelő síléc kiválasztása nem csak a síelés kényelmét, a készségek vagy a technika fejlesztésének képességét befolyásolja, hanem a sípályák biztonságának egyik legfontosabb tényezője is. Például egy túl rövid síléc megnehezíti a megállást a szántással, nem nyújt megfelelő stabilitást nagyobb sebességnél, és megnehezíti a lépéstartást a hosszabb síléccel rendelkezőkkel. Ezzel szemben a túl hosszú síléceket nehéz lesz irányítani és manőverezni, fáradékonyabbak lesznek, vagy gyorsabban fognak menni, mint ahogy a fiatal síelő szeretné/képes lenne. Az ideálisan felszerelt felszerelés könnyen kezelhető és irányítható az egyes manőverek végrehajtása során, ami segít a síelés következő szintre emelésében, vagy egy adott szakágra (Freeride, Freestyle, Racing stb.) való specializálódásban, és a síelés élvezetében a lejtőkön, a sífutópályákon vagy a snowparkban.

Milyen hosszúságú sílécet válasszak gyerekeknek?

A gyermek sílécek hosszának kiválasztásakor a magasság, a súly, az életkor és a síelés szintje alapján a téli felszerelés vásárlásakor érdemes néhány ökölszabály szerint eljárni:

  • ha gyermeke elég magas (több mint 1,55 m magas), elég nehéz (több mint 45 kg súlyú), és elérte a haladó szintet, használhat felnőtt sílécet;

  • A kezdő és óvatos síelőknek, akik magasságukhoz képest viszonylag könnyűek, és a gyors és rövid kanyarokat részesítik előnyben a nagy sebességű síeléssel szemben, olyan méretű síléceknek kell lenniük, amelyek a mellkas vagy az áll területéig érnek;

  • Az erős és gyors síelők vagy a magasságukhoz képest nehezebb gyerekek síléceinek orrmagasságig kell érniük.

Sí hossza vs. tudásszint

Próbálja meg meghatározni gyermeke képességszintjét és annak valószínűségét, hogy milyen ütemben fog fejlődni. Kezdő vagy középhaladó síelő, vagy már rendelkezik néhány szezonnyi tapasztalattal, és sikeresen haladhat a következő szintre? Az Ön kisgyermeke viszonylag gyorsan rá fog jönni a bogárra, vagy Ön szerint egy kicsit több időre lesz szüksége ahhoz, hogy elsajátítsa az alaptechnikát. Ne feledje, hogy egy rövidebb síléc jobb a kezdőknek, de egy hosszabb síléc nagyobb stabilitást biztosít, amint gyermeke egyre nagyobb sebességet vesz fel a lejtőkön.

Kezdők számára válasszon könnyű és puha sílécet, kompozit maggal és kis fordulási sugárral. Fiatal versenyzők számára – a szlalom sílécek erősen derékszélességűek, és az orráig kell érniük, míg az óriás sílécek kis derékszélességűek, nagy fordulási sugarúak, és a síelő magasságával megegyező vagy 5 cm-rel hosszabbak (ha a síelő nehezebb vagy nagyon gyakorlott).

A sílécek hossza, a gyermek magassága és súlya.

A gyermekeknek szánt sílécek kiválasztásakor a magasság a legfontosabb tényező, de a használó súlya is fontos. A legtöbb gyermek megfelelő magasság-tömeg arányt tart fenn, így a megfelelő felszerelés elfér a mellkas és a szemöldök között. Az első alkalommal síelni tanuló gyermeknek a síléceknek a mellmagassághoz közelebb kell lenniük. Ezzel szemben egy síelésben jártas gyermeknek a deszkáknak közelebb kell érniük a szemöldök magasságához.

Mi a helyzet akkor, ha gyermeke a gyártó táblázatában szereplő méretek között van?

Ebben az esetben a gyermeke súlyára kell hivatkoznia, és össze kell hasonlítania azt a gyártó táblázatában szereplő eredményekkel. Ha gyermeke könnyebb az adott magasságra vonatkozó ajánlásokhoz képest, válasszon az alacsonyabb magasságnak megfelelő rövidebb sílécet. Ha a kisgyermek súlya meghaladja a magasságának megfelelő átlagot, válasszon hosszabb sílécet, amely nagyobb magassághoz alkalmas.

A sílécek hossza és a gyermek életkora

Feltételezzük, hogy a 3 éves gyermekek elkezdhetnek síelni tanulni (kisebb gyermekek számára célszerű műanyag síléceket vásárolni, amelyek elsősorban játékra szolgálnak). A sílécek hosszának a gyermek életkorához való igazításakor figyelembe kell venni a korábbi tényezőket is, nevezetesen a képességeket, a magasságot és a súlyt. Egy 3-5 éves kezdő síelőnek olyan síléceket ajánlott vásárolni, amelyek hónaljig érnek, azaz 60-80 cm-esek. Egy 6-7 éves (120-130 cm magas) gyermek számára, aki most teszi meg az első lépéseket két deszkán, válasszon olyan sílécet, amely váll és orr hossza között van. Ebben a korban a legtöbb gyermek már elég erős ahhoz, hogy egy kicsit hosszabb sílécet is kezeljen, és az extra hosszúság nagyobb stabilitást biztosít. Ha egy gyermek ebben a korosztályban már erős lovaglási készséggel rendelkezik, akkor egy orrshosszúságú modell is választható. Nagyobb gyermekek esetében a váll és a homlok közötti hosszúságot választhatjuk – a gyerekek képzettségi szintjétől függően. A tinédzsereknek szánt síléceket már a felnőtt síelőknek szóló szabályok szerint kell kiválasztani, azaz kb. 20 cm-rel rövidebbek a tinédzsereknek és kb. 15 cm-rel rövidebbek a tizenéveseknek.

Sílécek gyerekeknek – mire figyeljünk még vásárláskor?

A gyermekeknek szánt sílécek kiválasztásakor fontos szempont a síléc típusa. Az allround sílécek (vagy on-piste sílécek) például kiválóan alkalmasak a sípályákon való síelésre, a síelés alapjainak elsajátítására és a technika tökéletesítésére. Keskeny kialakításuknak köszönhetően a sílécek maximális tapadást és irányíthatóságot biztosítanak a havon. Az All Mountain síléc ezzel szemben egy sokoldalú síléc, amely barátságos a fiatal síelők számára, mivel a konstrukciója elég sok kezdő hibát megbocsát, és lehetővé teszi, hogy jól kezelje a pályán kívül is, és könnyebb kanyarokat tesz lehetővé nehéz hóban.

A síkötés fontos szempont. A legjobb, ha olyan sílécet választunk, amelyhez kötés van rögzítve, mivel könnyen beállítható és jó teljesítményt nyújt. A kötés nélküli sílécek általában a speciális síléckategóriákban, például a Freeride kategóriában találhatók. Itt a kötések külön vásárolhatók meg, ami jó megoldás, mivel a felszerelést az Ön igényeihez igazíthatja.

A gyermek sílécek vásárlásakor is érdemes a jól bevált és ismert márkák felszereléseit választani, amelyek folyamatosan új és funkcionális megoldásokat keresnek a még élvezetesebb, hatékonyabb és biztonságosabb síelés érdekében. A Sportano.hu sportboltban a legjobb gyártók különböző szintű gyermek síléceinek széles választékát találja: Atomic, HEAD, Nordica, Salomon, Rossignol, Dynastar vagy Völkl.

A leggyakoribb hibák a gyermekeknek szánt sílécek kiválasztásakor

A gyerekek gyorsan nőnek, és ezért szülőként gyakran nehéz döntés előtt állsz: a fiatal felhasználókra szabott sífelszerelést vegyél, amely 1-2 szezont bír ki, vagy egy „over-the-top” modellt, amely több évig szolgálja őket. Próbálja meg elkerülni az utóbbi lehetőséget, a cikk elején már említett okok miatt.

A másik hiba, amit gyakran elkövetnek a gyermek sílécek vásárlásakor, hogy nem a kis síelő képességeihez igazodnak. Ha valaki olyan sílécet választ speciális szakágakhoz (pl. szlalom, freeride vagy versenyzés), aki nem bírja jól a két deszkán, az gyorsan elkedvetlenítheti a síeléstől, vagy ami még rosszabb, sérülést vagy traumát okozhat.

Ha több, különböző korú sírajongó van otthon, és a gyerekek rendszeresen síelnek, érdemes új felszerelésre fogadni, amit továbbadhatsz, ha valamelyik kicsi kinövi. Másrészt, ha a kisgyermeke alkalmanként síel, érdemes lehet kihasználni a síbérlési lehetőséget abban a síközpontban, ahová a családi kirándulásra készül.

Polecane produkty