Síléctípusok. Milyen típusú sílécek vannak és mire használják őket?

Sylwia Stwora-Petela 14.10.2022

Allmountain, allround, verseny, freestyle, carving vagy cross-country? A különböző szakágak és síversenyek síléceinek széles választéka megnehezítheti a kezdők számára a felszerelés kiválasztását. Nálunk megismerheti a különböző síléctípusokat, azok jellemzőit és rendeltetését, hogy megtalálja az igényeinek és képességeinek megfelelő felszerelést.

A síelés típusai, illetve a lesiklás és a sífutás közötti fő különbségek

Mielőtt ismertetnénk a legnépszerűbb sífajtákat, a síelés két legnépszerűbb formájára fogunk összpontosítani, mivel ez befolyásolja a használt felszerelés típusát:

  • A lesiklás vagy alpesi síelés magában foglalja a síelést hóval borított (természetes vagy mesterséges hóval borított) sípályákon vagy pályákon, a versenyzést, a nagy sebességgel történő csúcsok lejtőin való leereszkedést vagy a snowparkban (a síelők számára kialakított, akadályokkal és szerkezetekkel, például boxokkal, félcsövekkel és egyéb felszerelésekkel ellátott hely, ahol különböző trükköket tudnak végrehajtani) végrehajtott légi mutatványokat. A downhill sílécek keskenyek, rövidek (a carving vagy derék sílécek csak 1,5 m hosszúak lehetnek) és éles élekkel rendelkeznek, a hozzájuk használt kötések pedig mereven tartják a lábat. Ez nem vonatkozik az esés pillanatára, amikor egy speciális mechanizmus hatására a sílécek kioldódnak, csökkentve a sérülés vagy trauma kockázatát.

  • klasszikus – korábbi nevén északi síelés – itt főleg a sífutásnál tesznek különbséget, ahol a síelés kijelölt pályán, vagy előkészítetlen alföldi terepen (nyomsíelés vagy hátasíelés) történik. Ebben az esetben a mozgás hasonlít az emberi mozgás természetes stílusához (az izmok közel 90%-át érinti). A sífutás hosszú és keskeny síléceket és könnyű, a felülethez és a síelési stílushoz (skate vagy klasszikus) igazodó bakancsokat használ. A sílécek speciális szerkezete segít a tapadás fenntartásában és a csúszás vagy a tervezett pályáról való lesiklás kompenzálásában, pl. jeges szakaszokon. Ami a kötéseket illeti, ezek lehetővé teszik a láb felfelé és lefelé történő működését.

A lesiklásra alkalmas sílécek típusai  

A downhill síléceket az elmúlt évtizedben a carving modellek uralták, azaz a deréktáji modellek (a középső rész keskenyebb, mint a hegy és a sarok), amelyek könnyű kanyarodást és éllovaglást tesznek lehetővé. Ugyanakkor nagyon stabilak és hatékonyak, így ideálisak a kezdő síelők számára.

Allround

A legsokoldalúbb lesiklástípus kezdőknek, akik a sípályán való síelés alapjait szeretnék elsajátítani, valamint középhaladó síelőknek, akik fejleszteni szeretnék tudásukat. Az Allround síléceket nagy rugalmasság, kis fordulási sugár (kb. 13 m) és kontúros, megemelt hegy (frontrocker) jellemzi. A tulajdonságok ezen kombinációja megkönnyíti a kanyarokat, és megbocsátja a síelési technikában vagy a csúszásban elkövetett hibákat.

Allmountain

Dinamikus síelésre tervezték a gondozott lejtőkön vagy a pályán kívül, de alkalmas mogul síelésre is. Jó választás a lesiklással kapcsolatos kalandok kezdetén. Az Allmountain síléc könnyű, meglehetősen széles (80-105 mm), 15-21 m-es fordulási sugárral rendelkezik, a megemelt hegy és sarok pedig stabilan tartja a sízőt nagy sebességnél is. Emellett kisebb merevséggel rendelkeznek, és olyan szabadalmaztatott technológiákkal vannak felszerelve (pl. a Head EMC technológiája), amelyek a rezgéseket kiküszöbölik a kényelmesebb és simább vezetés érdekében.

Race/Race FIS

Versenyző és haladó síelőknek szánt lesiklástípus, akik a jól előkészített lejtőkön nagyon gyorsan szeretnek síelni. Különbséget tesznek a profi versenyzésben használt versenysílécek (más néven cellasílécek) között:

  • A 11-14 m-es kis fordulósugarú szlalom sílécek rendkívül fordulékonyak;

  • A 15 és 23 m közötti fordulási sugarú óriás sílécek gyorsak, de nagyon stabilak is.

A versenysí lehetővé teszi, hogy szédítő sebességet érjen el a jól taposott havon, de kiváló képességeket és nagy erőt igényel. Létezik egy alacsonyabb keménységű keresztvéső típus is, amely könnyebben kezelhetővé teszi, és kevesebb energiával nagy sebességet érhet el.

Freeride

Szűz ösvényekre és friss, mély hóban való lovaglásra tervezték. A freeride sílécek szélesek, így nem süllyednek, ami azt jelenti, hogy porban is síelhetsz velük. Hosszú és megerősített felépítésük, több mint 18 m-es fordulási sugaruk, valamint a csúcson és a sarkon lévő rocker (előre és hátrafelé megemelt hátsó rész) jellemzi őket.

Freestyle

Ezek a sílécek robusztus, sérülésálló konstrukcióval és úgynevezett twintip (megemelt csúcs és sarok) síléccel rendelkeznek. A freestyle síléceket úgy tervezték, hogy a snowparkban mindenféle mutatványt (pl. váltás, vagy hátrafelé landolás) el lehessen végezni sílécek, boxok vagy ugrások segítségével, vagy lehetővé teszik a halfpipe-ot.

Easycarver

Ezeket a síléceket rövid és rugalmas felépítésük jellemzi, amely alkalmas a szelíd és jól előkészített lejtőkön való síelésre. Az Easy carver sílécek könnyű és puha szerkezetüknek és könnyű kanyarodásuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak a síelés alapjainak elsajátítására.

A sífutó sílécek típusai

Ha a síkaland kezdetén kisebb adrenalinlöketet és nyugodtabb (de nem feltétlenül kevésbé intenzív) fizikai tevékenységet szeretne, válassza a népszerű „sífutó” síléceket. A sífutó sílécek között vannak modellek:

  • rekreációs/sport – kijelölt, jól karbantartott pályákon való navigálásra szolgál a klasszikus stílus (a sílécek párhuzamos futása) vagy a skate stílus (sportolók által használt, a sílécek hegyének széles szétterítésével jár);

  • Tracked – úgynevezett mérleggel (rovátkákkal) felszerelt, amely a kötés alatt található, és amely garantálja a síelés nagyfokú stabilitását a kijelölt pályán és azon kívül is. Alkalmas sífutást tanulók számára;

  • Back Country – jellemzőjük a fémszegély, amely növeli a talajon való tapadást. Kiváló technikával rendelkező, tapasztalt sífutók számára alkalmasak, akik inkább hegyi ösvényeken síelnek.

Skitur sílécek, női sílécek és gyermek sílécek – miben különböznek?

A sílécek (skitoury) a sítúrázáshoz kifejlesztett síléctípusok, amelyek lehetővé teszik a hegyi ösvények, meredek emelkedők, lejtők vagy sík terepek leküzdését. Könnyű és széles kialakításuk, amely megakadályozza a hóba süllyedést, valamint a könnyebb feljutás érdekében mozgatható sarokkal ellátott túrakötések jellemzik őket. A síléc aljára speciális tömítéseket (a síléc speciális hosszára szabott szövetcsíkokat) ragasztanak, hogy lehetővé tegyék a felfelé síelést.

Amellett, hogy a színek és árnyalatok sokasága segít a nőknek és a gyerekeknek kitűnni a sípályán és azon kívül, a női (Lady) és a gyerek sílécek könnyebbek, így könnyebben kezelhetők. A női síelőknél a kötések kissé előrébb vannak rögzítve, míg a gyermekfelszerelések rövidebbek, mint a felnőtt modellek. Ez mindkét esetben további kényelmet jelent, például forduláskor.

A legfontosabb síelési jellemzők

A síléctípusokat már ismeri, érdemes még mindig megtudnia, melyek a sílécek legfontosabb jellemzői, hogy megkönnyítse a téli sport elkezdését:

  • hossz, szélesség és hosszirányú merevség (flex) – a hosszabb, szélesebb és puhább sílécek ideálisak a síelés tanulásához, mivel nagyobb stabilitást biztosítanak, lehetővé teszik a helyes pályatartást és megkönnyítik az alapvető síelési készségek elsajátítását;

  • keménység – válasszon puha modelleket, amelyek lassabban síelnek és kisebb erőfeszítést igényel a kormányzás, így nagyobb kényelmet biztosítanak a síelés technikájának elsajátításakor;

  • fordulási sugár – ez a paraméter a síléc szélességétől függ a hegyénél, a bakancs alatt és a sarkánál. Minél kisebb a fordulási sugár, annál szűkebb és gyorsabb a kanyar, és fordítva, a nagyobb sugár széles és hosszú kanyarokat tesz lehetővé. A síelés elsajátításához 13-18 m-es tartomány elegendő;

  • a derék, azaz a síléc középen lévő keskenyebbsége befolyásolja a fordulási sugarat, amikor éllel lovagol és a manőverezőképességet. Kezdők számára ajánlott a lehető legkisebb oldalkivágással rendelkező sílécek használata;

  • rocker – a síléc csúcsának és hátuljának felfelé ívelő íve azt jelenti, hogy a síléc közepe érintkezik a legjobban a felülettel, és ez segíti a fordulást. Kezdő síelőknek jól karbantartott lejtőkön vagy sífutópályákon való síeléshez elegendő a rövid rocker.

Polecane produkty