Sítúra-bakancsok – hogyan válasszam ki a megfelelő bakancsot a sítúra-lécemhez? Gyakorlati tippek kezdőknek

Sylwia Stwora-Petela 11.01.2024 ( 12.01.2024 )

A sítúrázás nagyszerű módja annak, hogy felfedezhessük az érintetlen területeket, és a zsúfolt pályáktól távol élvezhessük a téli időjárást. A síelésnek ez az egyedülálló formája azonban megfelelő felszerelést igényel, és ennek egyik legfontosabb eleme a sítúra-bakancs. A megfelelő sítúra-bakancs kiválasztása döntő fontosságú, mivel ez befolyásolja mind az emelkedés közbeni kényelmet, mind a lejtmenet közbeni irányíthatóságot. Tudd meg, mi a különbség a sítúrázásra és a lesiklásra alkalmas bakancsok között, hogyan válaszd ki a megfelelő lábbelit, mit szükséges figyelembe venni vásárláskor és hogyan kell a megfelelő méretű sítúra-bakancsot felszerelni.

Mi a különbség a sítúra-bakancs és a síbakancs között? A sítúra-bakancsok jellemzői

A fő különbség az, hogy a síbakancsokat kizárólag sípályákra tervezték, ezért nagyfokú stabilitást és kontrollt biztosítanak a lesiklás során. A sítúra-bakancsok ezzel szemben lehetővé teszik a hegymászást, a gyaloglást és az ellenőrzött leereszkedést. Megkülönbözteti őket a Walk üzemmód (más néven gyalogló/sétáló üzemmód, amely a boka mozgékonyságát biztosítja), a Ski üzemmód (más néven lejtő üzemmód, amely a bokát mozdulatlanná teszi), valamint a futófelülettel ellátott gumitalp (általában Vibram® vagy POMOCA) és a megemelt bakancsorr. Emellett nagyobb mozgásszabadságot biztosít mászás közben és segít elkerülni többek között a vádliban jelentkező túlzott fáradtságot.

A síbakancsok általában nehezebbek és merevebbek az ereszkedés soránti jobb irányíthatóság érdekében. Rendkívül merev felsőrésszel és talppal rendelkeznek, hogy a lehető legtöbb energiát továbbítsák a sílécre. Kompatibilisek a sípályákon használt hagyományos síkötésekkel. A sítúra-bakancsokat úgy tervezték, hogy különböző síkötési rendszerekhez illeszkedjenek, és megfelelő támasztékot nyújtsanak a lábnak, de általában kevésbé merevek, mint a hagyományos síbakancsok. Ez nagyobb mozgásszabadságot és könnyebb járást tesz lehetővé mászáskor. Gyakran ez a típusú sícipő lehetővé teszi a felsőrész szögének beállítását, ami befolyásolja a vádli síelés közbeni helyzetét. A sítúra-bakancsok általában sokkal könnyebbek, mint a lesikláshoz használt bakancsok, ami megkönnyíti a mászást és csökkenti a fáradtságot a hosszú túrákon.

Míg a síbakancsok általában teljes hőszigeteléssel rendelkeznek és jobban ellenállnak a hidegnek, mivel a síelők több időt töltenek a felvonókon, a sítúra-modellek jobb nedvesség elleni védelemmel és légáteresztő képességgel rendelkeznek, ami fontos az erősebb időjárási körülmények és az intenzívebb hegymászó tevékenység miatt. Ezenkívül általában lehetővé teszik az automatikus rákok felcsatolását a nagyon meredek feljutásokhoz.

Sítúra-bakancsok – mi alapján válasszak?

A sílécnek a kötéssel való kompatibilitása, valamint a felsőrész mozgástartománya, a rögzítési rendszer és a sí/járás üzemmódok közötti váltás módja a legfontosabb paraméterek közé tartozik a sítúra-bakancs vásárlása során.

A bakancs felsőrészének mozgástartománya

A sítúra-bakancsokat gyakran a bakancs felsőrészének mozgástartománya (ún. forgás) szerint osztályozzák séta üzemmódban. Bár nincs egységes módszer ennek a paraméternek a mérésére, feltételezhető, hogy az érték:

  • 40 fok vagy annál kisebb érték a freeride bakancsokra érvényes;
  • 40 és 60 fok közötti érték a klasszikus sítúra-bakancsok esetében felel meg;
  • 60 fok és afelett a versenycipőkre jellemző.

Rögzítési rendszer

A sítúra-bakancsok csattal vagy BOA rendszerrel rögzíthetők – amely egy tárcsából és acélkábelekből áll -, amely lehetővé teszi a pontos beállítást (1 mm-es fokozatokban). A klasszikus sítúra-bakancsok általában 2-3 csattal vagy hibrid rögzítési rendszerrel (csat + BOA) rendelkeznek. Ezzel szemben a freeride és agresszív síbakancsok általában 4 csattal rendelkeznek, amelyek a lesiklás közbeni kiváló lábtartásért felelősek.

Váltás a síelés és séta üzemmódok között

A sí/séta üzemmódok közötti váltás a síbakancsoknál az adott bakancstól és kötésmodelltől függően némileg eltérhet. A leggyakoribb módja az üzemmódok váltása a felsőrész hátulján vagy elején található karral (modelltől függően). A séta üzemmódra történő váltáshoz egyszerűen csak emeld fel vagy mozdítsd el a kart. A sítúra üzemmódba való visszatéréshez engedd le a kart, vagy mozgasd a másik irányba. Egyes bakancsmodelleknél a túraüzemmódról a lejtő üzemmódra való váltás a megfelelő csat rögzítésével vagy a BOA rendszer használatával történik – egyszerűen forgasd el a kereket a bakancs feszességének a kívánt üzemmódhoz való beállításához.

Mindig jó ötlet, ha a sítúrázás megkezdése előtt megbizonyosodsz arról, hogy tudod, hogyan kell a bakancsodban üzemmódot váltani, valamint hogy be van-e állítva az igényeidnek megfelelően. Az üzemmódok váltására vonatkozó utasításokat megtalálod a bakancsodhoz mellékelt leírásban.

A tevékenység formája

A bakancs sítúra-sílécekhez való kiválasztása a tervezett tevékenység típusától függ. A képességeid, tudásszinted és a preferenciáid szintén fontosak. Ha te:

  • kezdő sítúrázó vagy, esetleg a szabadidős túrázást választod? Egy 30-50 fokos felső elfordulású és közepes flex-szel rendelkező, klasszikus túrabakancs megfelelő lesz a számodra. Megfelelő alátámasztást és kényelmet biztosít a lábadnak a hosszabb túrák során;
  • a hosszútávú tereptúrák rajongója vagy? Fontold meg egy könnyű és rugalmas, nagyobb mandzsettamozgási tartományú sítúra-cipő megvásárlását. Ez a teljesítmény megkönnyíti az ösvényen való többnapos túrákon vagy hosszabb távokon történő gyors mozgást, ahol a lépéshatékonyság és az alacsony súly a legfontosabb,
  • a sítúrázás rajongója vagy, vagy olyan síelő, aki nagy teljesítményre alapoz hegymászáskor, de jó irányíthatóságra vágyik leereszkedéskor is? Válassz egy könnyű, jó lábtámasszal rendelkező bakancsot, amely zökkenőmentes átmenetet biztosít a hegymászás és a lejtő üzemmódok között, és amely kompatibilis a speciális kötésrendszerrel;
  • freeride-rajongó vagy, aki a lejtőkre, a nagy sebességre és a látványos ugrásokra összpontosít? Próbálj ki egy masszívabb, magas felsőrésszel, merevebb hajlítással, 4 csattal és 30-40 fokos mozgástartománnyal rendelkező bakancsot a lehető legjobb lesiklás érdekében;
  • olyan síelő vagy, aki versenyeken szeretne indulni? Válaszd az ultrakönnyű versenybakancsokat, amelyek úgy kerültek kialakításra, hogy hatékonyan és gyorsan mozogjanak a hóban. Ezek általában a klasszikus csatok helyett intelligens szorítórendszereket kínálnak, és extra nagy felső mozgástartományú (60 fokos vagy annál nagyobb) járásmódot.

Hogyan állítsam be a sítúra-bakancsom méretét?

Ahhoz, hogy a sítúra-bakancsod kényelmet és kontrollt biztosítson, akár meredek hegyre tartasz felfelé, akár gyors ereszkedést teszel, elengedhetetlen a megfelelő méret kiválasztása. Kezdd a lábad hosszának megmérésével egy mérőszalag segítségével. Csúsztass egy papírlapot a falhoz, és állj rá mezítláb. Jelöld be rajta a sarkadat és a leghosszabb lábujjad hegyét. Ismételd meg ezt a másik lábaddal is. Hasonlítsd össze az eredményeidet a kiválasztott gyártó mérettáblázatával. Ne feledd, hogy a különböző cipők és márkák méretskálái némileg eltérhetnek. A hossz mellett fontos az is, hogy a cipő szélessége illeszkedjen a láb szélességéhez, hogy elkerülhesd a szorítást vagy a túlzott mértékű hézagot. A túrabakancsok gyakran alkalmazzák a nemzetközi méretszabványt, amely a láb szélességét és hosszát adja meg mm-ben.

A sítúra-bakancs felpróbálásakor mindenképpen vedd fel azt a zoknit, amelyben síelni fogsz, mivel a zokni vastagsága és szerkezete befolyásolhatja a bakancs illeszkedését. Miután felvetted a bakancsot, ellenőrizd, hogy a lábujjaid enyhén érintik-e a bakancs elejét. Ahogy behajlítod a térded és előrehajolsz, a lábujjaidnak hátra kell tudniuk mozogni, hogy ne érjenek a cipő elejéhez. A sarkadnak pedig jól kell illeszkednie. Kerüld a túlzott hézagot a lábfej ezen részén. Végezz néhány alapvető lábmozgást a cipődben, hogy leellenőrizhesd a kényelmetlenséget vagy nyomáspontot okozó területeket.

Ha lábproblémáid vannak, fontold meg egy orvos által készített ortotikus talpbetét beszerzését az illeszkedési tartomány javítása, valamint a teljesítményed és a kényelmed növelése érdekében.

Összefoglalva, a síbakancs kiválasztása egyéni döntés, amely a képességeidtől, a preferenciáidtól és a tervezett kirándulások típusától függ. Érdemes befektetni a legjobb gyártók minőségi lábbelijeibe, mivel az alkalmazott anyagok és csúcstechnológiák nagy hatással vannak a síelés során a kényelemre, a teljesítményre és a biztonságra a terepen kívül. A Sportano.hu weboldalon túrázáshoz, freeride-hoz és speedhez tervezett, különböző szintű sítúra-bakancsok találhatók olyan jól ismert márkáktól, mint a SCARPA, Atomic, Fischer, Dalbello és a DYNAFIT.

Polecane produkty