Snowboardozás – hol kezdjem a snowboardot? Útmutató kezdőknek

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

A snowboardozás az egyik legnépszerűbb szabadtéri tevékenység télen. Te is úgy döntöttél, hogy ebben a szezonban elkezdesz snowboardozni? Tippjeink segítenek abban, hogy megtegye első lépéseit a snowboardon, így könnyebben és gyorsabban csatlakozhat az extrém téli sport szerelmeseinek sorába.

Snowboardozás kezdőknek – mit kell tudni?

A snowboardozáshoz elsősorban a levegőben történő számos fejlődés, a snowparkok és a porhavon nagy magasságból szédítő sebességgel történő lovaglás társul, ezért sokan túl extrém sportnak tartják, és inkább a síelést választják. Eközben a szimpla deszkán való lovaglás nem csak egy adrenalin- és endorfinlöket, hanem:

  • a szervezet oxigénellátása;

  • izomerősítés;

  • jobb egyensúly, koordináció és mozgékonyság;

  • jobb szív- és érrendszeri teljesítmény;

  • jelentős mennyiségű kalóriát éget el (egy 60 perces lovaglás során kb. 450-500 kcal-t égethet el, életkortól, testsúlytól és a lovaglás intenzitásától függően).

  • a síeléshez képest kevésbé terheli a térdízületeket.

Ha még nem ismeri a téli sportokat, és nem tudja, melyik mozgásforma a megfelelő az Ön számára, olvassa el a Síelés vagy snowboardozás című útmutatónkat, amelyben összehasonlítjuk a két sportágat.

Snowboardozás – hol kezdjük?

A snowboard tanulás megkezdésének első lépése a fizikai felkészülés kell, hogy legyen. A fittség hiánya és a gyenge láb- és testizmok nemcsak a test bármely részének megerőltetésének vagy sérülésének kockázatát növelik. Az egyensúlyhiány, a számos felborulás, az alacsony állóképesség vagy a lejtőkön töltött első nap utáni fájdalmak hatékonyan demotiválhatják Önt a snowboardozás megtanulásától. Ha korán megerősíted az alsótestedet, és dolgozol a törzsed stabilizálásán, valamint erős törzsizmokon, könnyebben elsajátíthatod a helyes snowboardozási technikát. Ez viszont nagyobb lelkesedést és gyorsabb haladást eredményez, egyre hosszabb és hosszabb útvonalakon haladva, új mutatványokat tanulva, és így nagyon jól szórakozva ezen a téli sporton. Szisztematikusan edzel? Legalább egy hónappal a síelés vagy snowboardozás előtt összpontosítsd az edzést a láb- és törzsizmaid erősítésére. A snowboard szezonra való felkészüléshez használhatja az útmutatóban található gyakorlatokat: Síelés előtti edzés.

Tanulj snowboardozni egy képzett oktatóval, aki bevezet a sportág alapjaiba, megmutatja, hogyan kell biztonságosan közlekedni a lejtőkön, segít a helyes technika kialakításában vagy a rossz szokásoktól való megszabadulásban, elmondja, hogyan kell megfelelően helyezkedni a deszkán, melyik lábnak kell vezetnie, valamint azt, hogyan néznek ki a síelés egyes elemei A-tól Z-ig, és odafigyel a részletekre. Válasszon egy engedéllyel rendelkező iskolát vagy oktatót és csoportos vagy egyéni órákat (igényeitől és költségvetésétől függően).

Kíváncsi vagy, mennyi idő alatt lehet megtanulni snowboardozni? Ez egy nagyon egyéni kérdés, amelyben nagy szerepet játszik többek között a fizikai erőnlét és az elszántság. Van, akinek csak néhány órára vagy napra van szüksége ahhoz, hogy a lejtőkön jól érezze magát, míg másnak két vagy több szezonra van szüksége ahhoz, hogy a snowboard pályákat leküzdje vagy az alapvető mutatványokat helyesen végezze. Minden bizonnyal könnyebb lesz elsajátítania a snowboardozást, ha már gyakorlott síelő, vagy ha wakeboardozik, illetve kite-szörfözik.

Hogyan válasszak snowboardot kezdőknek?

A megfelelő snowboard kiválasztása egy másik kulcsfontosságú kérdés, amikor elkezdi a snowboardos kalandot. A felszerelést a magassághoz, a súlyhoz, a képességekhez és a lovaglási stílushoz kell igazítani. Egy Allmountain modell Flat vagy Rocker konstrukcióval és 1-5 flexszel, amely kissé az áll fölé ér, ideális a kezdők számára.

Goofy vagy Regular, avagy hogyan ellenőrzöd az ólomlábat?

Annak ellenőrzése, hogy melyik láb lesz a snowboard vezető lába, és így a kötés beállítása, nem igényel bonyolult teszteket. Mindössze annyit kell tenned, hogy találsz egy csúszós felületet, és elkezdesz csúszni, miközben irányítod, hogy melyik lábad indítsa el a mozgást. Alternatív megoldásként helyezkedhetsz úgy is, hogy a lábad csípőszélesre tedd egymástól, és kezdj el előre dőlni, amíg el nem veszíted az egyensúlyodat, és az egyik lábad nem akarja megakadályozni, hogy eless. Ha a jobb lába fogja először végrehajtani a mozgást, akkor ez azt jelenti, hogy a Goofy pozíció megfelelő az Ön számára. Ha a bal láb vezette a tesztet, akkor a szabályos pozícióba lépsz. Ne feledje, hogy ez a gyors teszt segít a kötés helyes beállításában, de nem jelenti azt, hogy mindig ebben a pozícióban kell tekernie. A lejtőkön azonban előfordulhat, hogy lábat kell váltanod, mert nem érzed magad magabiztosnak egy adott környezetben.

A snowboardozás alapjai

Mielőtt megteszi első lépéseit a lejtőkön, jó ötlet megtanulni, hogyan kell megfelelően rögzíteni a kötést. Keress egy sík területet (más néven szamárfoltot), helyezd rá a deszkádat, helyezd a vezető lábadat az első kötésbe, és csúsztasd a csizmádat a hátsó kötésbe. Ezután húzza meg a felső és az alsó hevedert. Tartsa meg az egyensúlyát, és egyenesedjen fel. Helyezkedjen el a lejtőre merőlegesen, és a hátsó lábával lassan elindulva próbáljon meg néhány métert síelni. Ez a pozíció akkor is jól jön, amikor a felszállási ponthoz közelít, vagy amikor felszáll a felvonóba vagy a felvonóba.

Érdemes elsajátítani a zuhanás technikáját, hogy az alkarodra támaszkodj – ez nem csak az arcsérülés kockázatát csökkenti, de a csuklóid számára is biztonságosabb. Esés közben próbáld meg a testedet a lejtő felé, a deszkádat pedig lefelé irányítani – így hatékonyabban tudsz majd lelassulni. Ha elveszíti az egyensúlyát, próbálja meg csökkenteni a helyzetét a lábai hajlításával és a törzsének hajlításával.

Az ülő helyzetből való felállás során a karokkal fel kell emelni magunkat a talajról, és egy gyors mozdulattal kiegyenesíteni a lábakat és a törzset. Végezhetsz egy visszagurítást is – ülő helyzetben végezz egy dinamikus lábsöprést úgy, hogy a deszkát a földről felhúzod, és a hátaddal vagy az elejével a lejtőnek támasztod. Fordítsa el a törzsét 180 fokban, és támassza a karjait a talajon, miközben a deszka első élét a hóba vezeti. Lökd el magad a karjaiddal, és próbáld meg kiegyenesíteni a törzsedet és a lábaidat.

A következő lépés az, hogy megtanulj úgy motorozni, hogy mindkét lábadat beakasztod a kötésbe. Miután bekapcsoltad, helyezkedj el a lejtőre merőlegesen, hajlítsd be a térdeidet, és dőlj meg kissé a deszkán, hogy az elkezdjen siklani. A megálláshoz dőljön hátra kissé, és próbálja a deszka hátsó élét a hóba ütögetni.

Most már áttérhetsz az egyenesre és a kanyarokra. Az első elemnél helyezze a deszkát a lejtő tengelyével párhuzamosan, és nyugodtan induljon el lefelé. A forduláshoz kissé behajlított térddel vegyen fel kiindulóhelyzetet, és helyezze át a testsúlyát az első lábára. A forduláshoz forgassa a törzsét a kívánt irányba, és helyezze át a testsúlyát a sarkáról a lábujjaira.

Snowboardozás – hogyan kell biztonságosan lovagolni?

A biztonságos snowboardozás alapja a snowboard felszerelés helyes megválasztása a fizikai paraméterek, a készségek vagy a vezetési stílus szempontjából. Mielőtt elindul a lejtőre, ellenőrizze a deszka és a kötések műszaki állapotát, és ha minden rendben van, győződjön meg arról, hogy a felszerelés helyesen van-e felszerelve, hogy elkerülje például a véletlen kioldódást. Ne feledkezz meg a snowboard sisakodról. Válasszon olyan bevált gyártók közül, mint az ATOMIC, HEAD, K2, POC, Quiksilver, RIDE, ROXY, Lib Tech Salomon, Thule és Union. Megtalálható a Sportano.hu multibrand sportboltban.

Mielőtt a lejtőkre indulna, végezzen bemelegítést, hogy minimálisra csökkentse a sérülés kockázatát. Melegítsd be a csuklódat, könyöködet és válladat előre és hátrafelé irányuló körökkel, hogy felkészítsd a karodat az esésekre, amelyek gyakran előfordulnak a snowboard tanulás kezdetén. Koncentráljon a lábaira, térd-, csípő- és bokaízületeire, amelyek a legtöbb munkát végzik a lejtőkön. Töltsön 10-15 percet csavarásokkal, körzésekkel, ugrásokkal, ugrálós ugrással, ugrálással, helyben trappolással, guggolással stb.

Tanuld meg a deszkázás alapjait és a különböző elemeket sík terepen, és csak miután ezeket elsajátítottad, keress egy széles, kis emelkedővel rendelkező lejtőt, és ott bővítsd a képességeidet. Kerülje a kapkodást, és összpontosítson az egyes mozdulatok helyes végrehajtására. Tanulás közben, és különösen, ha hátrafelé fordulsz (háttal a lejtőnek), vagy irányt akarsz változtatni, nézz körül, hogy szemmel tartsd, mi történik körülötted. Ez segít elkerülni a veszélyes helyzeteket (például egy másik snowboardosnak ütközést vagy a lejtő biztonságát). Ne feledje, hogy az erejét az erejéhez mérje, hogy teljes mértékben ellenőrizni tudja a mozdulatait.

Fontos szabály a lejtőkön az elsőbbségadás – ha éppen csak csatlakozik a forgalomhoz, adjon utat azoknak, akik már a lejtőkön vannak. Lejtmenetben is tartson megfelelő távolságot az Ön előtt vagy mellett haladó síelőktől. Ha meg kell állnia, húzódjon félre és nézzen felfelé a lejtőn, hogy láthassa, mi történik Ön felett, és szükség esetén gyorsan reagálhasson a veszélyes helyzetre.

Polecane produkty