Softshell – mi az, milyen tulajdonságai vannak, mire figyeljünk vásárláskor?

Sylwia Stwora-Petela 17.11.2022

A softshell egy könnyű és funkcionális anyag, amelyet kabátokban, nadrágokban vagy cipőkben használnak, és amelyet úgy alkottak meg, hogy hatékonyan védjen a szél ellen, ugyanakkor megfelelő légáteresztő képességet is biztosítson. A membránnal ellátott membrán ráadásul vízállóságot is biztosít. Mi is pontosan az a softshell, és miért érdemes ilyennel rendelkeznie, ha Ön a szabadtéri sportok szerelmese?

Mi az a softshell?

A softshell egy olyan anyag, amely 2000 után jelent meg a szabadtéri világában, mint sokoldalú megoldás a nehéz hardshell vízálló kabátok és a fleece kabátok között. A hagyományos softshell két rétegből áll: egy puhább, a testhez közelebbi rétegből, amely a hőkomfort fenntartására szolgál (pl. fleece/gyapjú), és egy felső rétegből, amely általában sima és szélálló, de elég porózus ahhoz, hogy jó szellőzést biztosítson. Kezdetben a softshell ruházatot az intenzív aerobic edzésre szánták, de idővel síeléshez, snowboardozáshoz, kerékpározáshoz, futáshoz és más szabadtéri tevékenységekhez is használták. Softshell kabátokat és nadrágokat gyártanak, és az egyedi anyagot például túrabakancsokhoz, sapkákhoz, kesztyűkhöz stb. adják hozzá.

Megkülönböztetünk softshell ruházatot:

  • klasszikus sztreccs anyagokból készült,

  • további DWR (Durable Water Repellent) vízlepergető impregnáló réteggel borított, amely véd a szitálás vagy a könnyű csapadék ellen;

  • membrán – 100%-os víz- vagy szélálló védelmet biztosít (windstopper, pl. GORE® INFINIUM®).

Softshell tulajdonságok

A softshells általában két vagy több, különböző típusú szövetből (pl. poliészter, nejlon és gyapjú) készült réteg kombinációja, amelyek együttesen biztosítják a tartósságot, a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállást, a kényelmet, a szélvédelmet, a magas légáteresztő képességet és a mozgásszabadságot. Ezek a tulajdonságok magas intenzitás mellett is megőrzik a viselője hőérzetét és bőrének szárazságát, így hatékonyan megakadályozzák a hipotermiát vagy a túlmelegedést, és javítják az edzés teljesítményét. A softshell előnye a sztreccs – a külső réteg általában 4 irányban (vízszintesen és függőlegesen) nyúlik, így nagyfokú mobilitást biztosít, függetlenül attól, hogy milyen testhelyzetben vagy milyen gyorsan mozogsz.

Mikor hasznos egy softshell?

Funkcionalitásuknak köszönhetően a softshell ruházat számos szabadtéri tevékenységhez alkalmas, például túrázáshoz, hegyi túrázáshoz, hegymászáshoz, kerékpározáshoz, nordic walkinghoz, futáshoz, sífutáshoz vagy sítúrázáshoz, valamint mindennapi sétákhoz, ingázáshoz vagy egyéb szabadidős mozgásformákhoz.

Softshell réteges ruházatban, vagy hogyan viseljünk softshellt

Az úgynevezett hagymás öltözetben a softshellt használhatják külső rétegként vagy a külső réteg alatt viselt köztes (termikus) rétegként. Ősszel és tavasszal, mérsékelt hőmérsékleten a softshellt termoaktív alsónemű vagy termálpóló fölött viselik. Szélsőségesebb időjárási körülmények között a megoldás a termo alsónemű, egy gyapjú/blúz/softshell kabát és egy külső réteg, vagy hardshell kabát viselése. A november és február közötti hideg napokon választhat nehezebb súlyú termo alsóneműt, egy fleece/sportdzsekit és egy softshellt felső rétegként.

Softshell – membránnal vagy anélkül?

Eredetileg a keményhéj ellentéteiként létrehozott softshells nem tartalmazott membránt, de idővel a gyártók innovatív megoldásokkal kezdték gazdagítani az anyagot. A membrános softshell ruhák strapabíróbbak, mint a könnyű, sztreccs anyagú modellek, ezért jobban megfelelnek a heves és hosszan tartó esőzéseknek. Akkor jó időjárásvédelemre, de kevésbé légáteresztő képességre kell számítani. A membrán nélküli softshell ruhák viszont a melegebb hónapokban alkalmasak.

Softshell kabát – miben különbözik?

A softshell dzsekik leggyakrabban szövött nejlonból vagy poliészterből készülnek, ami azt jelenti, hogy rendkívül rugalmasak és légáteresztőek, miközben jobb védelmet nyújtanak, mint a klasszikus gyapjú vagy szintetikus dzsekik. Egyedi felépítésüknek köszönhetően egész évben széles körben alkalmazhatóak. Tökéletesek a mérsékelt vagy hűvös időjáráshoz, ahol kevés esély van az esőre, az intenzív tevékenységekhez, amelyek sok légáteresztő képességet és nagy mozgásszabadságot igényelnek. Viselheti alapréteg fölött is, azaz gyapjú helyett termo alsóneművel. Súlyos időjárási körülmények között egy hardshell kabát alatti köztes rétegként szolgálnak.

A legtöbb softshell kabát jó vízlepergető képességgel rendelkezik, köszönhetően a vízlepergető bevonatnak (DWR), amely megakadályozza az esőcseppek bejutását. Tartós esőzés esetén a 3 rétegű modellek, amelyek vízálló hardshell anyagból készült paneleket tartalmaznak (pl. a kapucnin, a vállon vagy a mellkason), vagy teljesen vízálló/lélegző membránnal a sztreccs anyag mögött, megfelelőbbek. Egy ilyen kabát garantálja az eső és a hó elleni védelmet, de a mobilitást és a bőrközeli kényelmet is.

Mire figyeljünk, ha softshellt vásárolunk?

A softshell ruházat kiválasztásakor figyeljen a következőkre:

  • az anyag típusa és súlya – minél magasabb a hőmérséklet, annál jobb a vékonyabb softshell, és fordítva;

  • a membrán típusa – ez jelzi: légáteresztő képességi tartomány;

  • szabás – a ruháknak illeszkedniük kell a testhez, ugyanakkor mozgásszabadságot kell biztosítaniuk, és lehetővé kell tenniük, hogy termikus alsónemű és termikus réteg kerüljön alá;

  • a kabát alján található beállítási rendszer – pl. a mandzsettákon vagy a kabát alján lévő hevederek – jobb illeszkedést tesz lehetővé és javítja a hőkomfortot;

  • zsebek – növelje a funkcionalitást kisebb tárgyak tárolásával;

  • a terep időjárási viszonyai, ahol a ruhadarabot használni fogja;.

  • ahogyan viseli: külső rétegként vagy réteges viseletként.

Hogyan moshatom a softshell ruhámat?

A softshell nagy teljesítményű tulajdonságainak megőrzése érdekében fontos a megfelelő ápolás biztosítása. Mielőtt a softshell ruhadarabot beteszi a mosógépbe, olvassa el a gyártó ajánlásait a termék címkéjén, hogy megtalálja a megfelelő mosási hőmérsékletet, a mosószer mennyiségét az anyagtípushoz, és a mosószer használatának módját (a dobba vagy a tálcába öntve). A folyamat másképp fog kinézni egy membránnal ellátott softshell ruha esetében, mint egy membrán nélküli ruhadarab esetében. Kerülje a hagyományos mosóporos mosást vagy a textilpuhító használatát – az előbbi eltömíti a pórusokat, az utóbbi pedig csökkenti a szövet légáteresztő képességét.

Ha azt veszi észre, hogy esőzéskor a víz elkezd behatolni a szövetbe, ahelyett, hogy gyöngyözne rajta, válassza a vízszigetelést. Érdemes ezt rendszeresen elvégezni, hogy a softshell magas vízlepergető képességét megőrizze.

A softshell ruházat mosásakor és vízhatlanításakor használjon softshell vagy műszaki mosószert és speciális spray-t vagy mosható vízhatlanítót (pl. a Nikwax, HOLMENKOL vagy ASSOS cégektől).

A softshell ruhadarabok mosását kezdje a zsebek kiürítésével, fordítsa ki őket, és zárjon be minden cipzárt, tépőzárat, nyomógombot vagy gombot. Távolítsa el az előző mosószer maradványait a tálcáról, állítsa be a hőmérsékletet 30-40˚ C-ra, tegye bele a ruhákat a felfrissüléshez, és öntse bele a mosószert. A softshell ruhadarabokat laposan száríthatja, vagy száraz és jól szellőző helyiségben a szárítóra akaszthatja. Kerülje azonban, hogy radiátorra tegye őket, vagy az erős napsütésnek kitegye őket.

Ha a vízhatlanítás mellett döntött, szivaccsal tisztítsa meg a kabátot/nadrágot/cipőt a szennyeződésektől, például portól, sártól stb. (szárazon kevesebb szennyeződés, nedvesen több szennyeződés esetén – várjon, amíg az anyag teljesen megszárad). Ezután vigye fel a vízszigetelést a gyártó utasításai szerint.

Ha kipróbált és bevált softshell dzsekiket keres férfiak és nők számára, nézze meg a Sportano, ahol a vezető gyártók, mint a Columbia, CMP, The North Face, Peak Performance, Mamrot, MAMMUT vagy Helly Hansen termékeinek széles választéka lehetővé teszi, hogy megtalálja a sportágának és szezonjának megfelelő modellt.

Polecane produkty