SUP deszka – melyiket válaszd? Tanácsok kezdőknek és haladóknak

Sylwia Stwora-Petela 18.04.2024

A stand up paddle boarding egyre népszerűbbé kezd válni Magyarországon, nemcsak a vízi kalandorok, hanem azok körében is, akik szeretnek a természetben aktívak lenni, mozogni vagy jógázni. Az első SUP-od kiválasztása előtt állsz? Megmutatjuk javaslatainkat azzal kapcsolatosan, hogy melyik SUP deszka lesz a legmegfelelőbb kezdőknek, és hogyan válaszd ki az igényeidnek és képességeidnek megfelelő hosszúságot, szélességet, vastagságot és terhelhetőséget.

Miért érdemes SUP-ozni?

A stand up paddle, vagy más néven álló evezés egy olyan vízi sport, amelynek lényege az, hogy egy speciálisan erre a célra kialakított deszkán, egy erre a célra szolgáló evező segítségével úszunk. A nyílt vizeken (tó, folyó, tenger vagy óceán) végzett tevékenységnek ez a formája némileg emlékeztet a szörfözésre, azzal a különbséggel, hogy itt állva evezel, és nincs szükség hullámokra. A SUP-ozás legfőbb előnye a sokoldalúság és az általános hozzáférhetőség. A piacon sokféle deszkát találsz – a szabadidős SUP-ozásra szánt allroundoktól a hosszabb túrákra szánt túramodelleken át a versenyváltozatokig. A stand up paddle kiváló, egésztestes edzés, kortól és fittségi szinttől függetlenül. A különböző SUP-ozási stílusok – álló, ülő, fekvő vagy térdelő – lehetővé teszik, hogy a mozgásmódot saját igényeidhez és képességeidhez igazítsd.

Mivel a megfelelő egyensúly fenntartásához a stabilizáló izmok (az úgynevezett core izmok) igénybevétele szükséges, a SUP használata javítja ezek erejét és a motoros koordinációt. A rendszeres SUP-ozás fejleszti a fittséget, az állóképességet és a test általános mobilitását, valamint csökkenti a stresszt és segít a koncentráció és a fegyelem fejlesztésében. A SUP deszka ideális eszköz arra is, hogy különböző helyszínek között közlekedjünk, felfedezzük a vízi világot, vagy edzzünk. Egy SUP deszka remek megoldás családi kirándulásokhoz – segít ösztönözni a gyermekeket, hogy aktívan mozogjanak a szabadban és felfedezzenek új helyeket. A szörfösök számára pedig remek alternatíva az edzéshez, amikor nincsenek hullámok.

A SUP deszkák típusai

A stand up paddle deszkákat alakjuk és rendeltetésük alapján a következők szerint különböztetjük meg:

  • Allround – enyhén megemelt és lekerekített orr, stabilitás, felhajtóerő és könnyű manőverezhetőség jellemzi. Ez a legsokoldalúbb modell, és a legalkalmasabb az úszás elsajátításához (akár gyermekkel is), a szabadidős kirándulásokhoz, valamint a nyugodt vizeken való hosszabb túrázáshoz és a jógázáshoz;
  • Touring – a SUP Allroundhoz képest ez a modell keskenyebb és hosszabb, az orra pedig hegyesebb. Külön poggyásztartóval (ún. bungee-zsinórral) rendelkezik a hosszabb rafting túrákhoz elengedhetetlen felszerelések és kiegészítők számára. A deszkához egy különálló kajakülés rögzíthető. A SUP Touring deszka a középhaladó és tapasztalt evezősök számára egyaránt jó megoldást jelent, akik felszerelést keresnek kirándulásukhoz vagy raftingoláshoz;
  • Race – versenyzésre, valamint edzésre, például állóképesség vagy gyorsaság fejlesztésére létrehozott modell haladó felhasználók számára. A Race SUP deszkák keskenyebbek és hosszabbak, mint a Touring modellek, és a nagy sebességű úszáshoz élesen kihegyezett elejük jellemzi őket;
  • Surf/Wave – nagy manőverezhetőség és alacsony stabilitás jellemzi. A tapasztalt hullámfogóknak szánták;
  • WindSUP – ez a SUP-típus lehetővé teszi egy vitorla felszerelését, így ideális alternatív felszerelés a szörfözéshez vagy annak elsajátításához. A WindSUP nagyszerű manőverezőképességgel, mozgékonysággal, stabilitással és felhajtóerővel rendelkezik. Általában (oldalsó és középső) kiegészítő uszonyokkal rendelkezik;
  • Team – a legnagyobb SUP, amelyet több ember (2-7 fő) általi használatra terveztek, így gyermekes családok számára vagy baráti kirándulásokhoz egyaránt ajánlott.

SUP deszka kezdőknek – felfújható vagy kemény felületű legyen?

Egy másik fontos szempont az első eveződeszka kiválasztásakor a konstrukció – felfújható vagy kemény felületű legyen-e. A felfújható SUP eveződeszkáknál a külső rész PVC-ből készül, a belső részt pedig Drop-Stitch technológiával állítják elő, ami nagy merevséget és szilárdságot garantál, miközben a súlya könnyű marad. A felfújható paddleboard leginkább nyugodt vizekre alkalmas úszástanuláshoz, szabadidős kirándulásokhoz és hosszabb kirándulásokhoz. Jó választás, ha korlátozott a tárolóhelyed, vagy ha sokat utazol. Kompakt méretének köszönhetően leeresztett állapotban kis helyen is elfér, és könnyen szállítható (például hátizsákban vagy bőröndben). Ezenkívül a legtöbb deszkát a könnyű hordozás érdekében pánttal felszerelt, külön erre a célra szolgáló hordtáskával áruljuk.

A kemény SUP deszkák viszont általában EPS habbelsővel rendelkeznek, amelyet üvegszállal és epoxigyantával vonnak be. Könnyebbek és merevebbek a szénszálas modellek. Műanyag vagy könnyű fa változatok is elérhetők a piacon. Érdemes merev eveződeszkát választani, ha a lehető legjobb teljesítményt és hatékonyságot szeretnéd elérni. Gyorsabbak, stabilabbak és nem igényelnek akkora erőfeszítést, mint a felfújható modellek, így tökéletesek kihívást jelentő vizeken és hullámokon, vagy különböző vízterületeken végzett hosszú úszásokhoz. Mínuszuk, hogy sok helyet foglalnak el és igényesebb a szállításuk.

Hogyan válaszd ki a SUP deszka méretét?

A hossz, a szélesség, a vastagság és a felhajtóerő a legfontosabb paraméterek, amelyeket érdemes figyelembe venned, amikor kiválasztod az első paddleboardodat. Ezek közvetlenül kapcsolódnak a magasságodhoz és a súlyodhoz, ahogy a tudásszintedhez is. Ha kezdetben túl rövid és keskeny SUP-ot választasz, akkor hamar elkedvetleníthet az, hogy egy ilyen deszkán nehezebb, lassabb és nem túl stabil a vezetés.

Hosszúság

A magasságodnak megfelelő SUP hossza lehetővé teszi a megfelelő úszási sebesség elérését, de befolyásolja a manőverezhetőséget és a stabilitást is. Ha az alacsony, kisebb súlyú emberek közé tartozol, akkor egy 9-10 láb hosszú deszka jó választás lehet. Ez jó modell gyermekek számára is. Nyugodt vizekre, úszni tanuláshoz, szabadidős kirándulásokhoz vagy jógázáshoz egy 10-12′ méretű SUP jelenthet jó választást, míg a 12 lábnál nagyobb modellek a magasabb, nehezebb emberek (súly/magasság arány) vagy a hosszú, gyors úszást kedvelők számára lehetnek vonzóak.

Szélesség

Ez befolyásolja a stand-up paddle board stabilitását és merevségét. Az összefüggés egyszerű – minél keskenyebb a SUP, annál kevésbé stabil és fordítva. A Stand Up Paddling kezdőjeként olyan deszkát érdemes választanod, amely legalább 30 láb széles (70 cm-nél szélesebb).

Vastagság és PSI

Ha kisebb vagy idősebb gyermek számára van szükséged az eveződeszkára, válassz 9 vagy 12 cm vastagságú változatot. A 12 cm-es vastagság nők és vékony emberek számára is megfelelő lesz. Magasabb és nehezebb emberek számára érdemes 15 cm vastagságú SUP-ot választanod.

Ami a PSI-t illeti, vagyis azt a nyomást, amire a SUP-deszkát fel kell fújni, ajánlott, hogy 15 PSI (1 bar) legyen. Érdemes megemlíteni, hogy ha alacsonyabb a nyomás, akkor a deszka kevésbé lesz stabil és nem lesz túl merev, ami viszont, ha tapasztalatlan vagy a paddleboardozásban, eléggé hátráltathatja a szükséges készségek elsajátítását.

Elmozdulás és a felhasználó maximális súlya

A SUP-deszka kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak felhajtóerejét is, vagyis azt a teljes súlyt, amelyet egy modell elbír, hogy lehetővé tegye a szabad és biztonságos SUP-ozást. A felhajtóerőt befolyásolja a felhasználó súlyának és a deszkán szállítani kívánt tárgyaknak az összsúlya. A gyártó által ajánlott értékeket nem szabad túllépni, nehogy a deszka nagyon lassan ússzon, vagy elsüllyedjen.

Ha kezdő számára keresed a legjobb stand up paddleboardot, ne feledd azt a készségei, a tervezett használat és a felhasználó(k) paraméterei szerint kiválasztani (a legmagasabb/legnehezebb evezősnek megfelelő felszerelést válassz). A Sportano.hu webáruházban összegyűjtöttük a vezető gyártók kiváló minőségű felfújható és merev SUP deszkáit: Aqua Marina, AQUASTIC, Cressi, F2, Fanatic, JOBE, JP-Australia, Red Paddle Co, ROXY, SPINERA, STX, Viamare és ZRAY. Megfelelőek lesznek, akár paddleboardos kalandba kezdesz, akár szörfözöl, jógázol vagy horgászol.

Polecane produkty