Szánkók gyerekeknek: melyik típust válasszuk? A legjobb szánkók kisgyermekek, egyévesek és óvodások számára

Sylwia Stwora-Petela 02.11.2022

 

A szánkózás nagyszerű módja annak, hogy télen együtt játsszon gyermekével és aktívan mozogjon a szabadban. Javasoljuk, hogy mire kell figyelni a gyermekeknek szánt szánkó vásárlásakor, és hogyan válasszuk ki őket életkoruknak megfelelően, hogy a szánkózás ne csak szórakoztató, hanem mindenekelőtt biztonságos legyen.

Miért vásároljon szánkót gyermekének?

A szánkózás ideális módja annak, hogy gyermeke a friss levegőn egy jó adag testmozgást kapjon, ami pozitív hatással van a fiatal szervezet immunrendszerére. Remekül alkalmasak arra, hogy aktívan töltsön időt a családdal, és élvezze a tél varázsát. Garantálják a nagyszerű szórakozást és számos kedves emléket, akár egyedül lovagol a gyermek, akár családi futamokat gyakorolunk a dombon. A szánkózás remek módja annak, hogy gyermekét arra ösztönözze, hogy kimozduljon otthonról, és fejlessze kognitív képességeit és kreativitását – a szánkózás még szórakoztatóbbá tehető hóember készítésével, hóvár építésével stb. A gyermekszánkó segítségével sík terepen is közlekedhet, így jó alternatívája a babakocsinak. Lehetővé teszik a kényelmes közlekedést a havas utcákon vagy parkos utakon anélkül, hogy aggódni kellene a kerekek fehér porba temetése miatt.

A gyermekeknek szánt szánkók típusai

A piacon többféle, különböző célokra szánt gyermekszánkó típus található, így a gyermek életkorához és képességeihez igazíthatja a modellt:

  • húzásra – kötéllel, hevederrel vagy tolórúddal (a mozgatáshoz és manőverezéshez), széles csúszókkal (a stabilitás érdekében), kényelmes üléssel, kontúros háttámlával és lábtartóval rendelkeznek. Elsősorban nyugodt sétákhoz használják, amelyek során a legfiatalabb felhasználók is kipróbálhatják, hogyan tolják például a kedvenc játékukat;

  • downhill szánkó – lehetővé teszi, hogy teljes mértékben élvezze a telet, és iskoláskorú gyermekek számára készült. A downhill szánkók cső alakú csúszókkal vannak felszerelve, amelyek elöl úgynevezett „kosszarvakkal” rendelkeznek, és nagyobb sebességet és jobb vezetési élményt biztosítanak a nagyon meredek lejtőkön;

  • csúszók – kis súlyuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak, és lehetővé teszik a nagyobb sebességű haladást, valamint nagyfokú manőverezőképességet biztosítanak. Ugyanakkor instabilak és kényelmetlenek (minden bukkanót érezni lehet menet közben). A csúszdák, vagy a népszerű „almák”, rendelkezhetnek fogantyúval, és nagyobb gyermekek síelésére tervezték őket (érdemes védőbukósisakot vásárolni számukra);

  • hószánkók – ezek műanyagból készülnek, és hasonlítanak a hószánra – kormányuk van, amely lehetővé teszi a különböző manővereket, ülés, fékek és csúszók (síléceket imitáló), amelyek lehetővé teszik a változatos terepen való közlekedést.

Műanyag szánkó, fa szánkó, fém szánkó – melyik anyagot válassza?

A fából készült szánkók könnyebbek, mint a fémek, és jobban megfelelnek a kényelmes sétákhoz, illetve olyan óvodáskorú gyermek számára, aki a szánkót vezetni vagy alacsony dombokon lecsúsztatni és újra felhúzni szeretné (a nagyobb stabilitás érdekében fém csúszókkal kell rendelkezniük). A fémszánkó jó választás az iskoláskorú gyermekek számára, akiknek nem okoz gondot a nehezebb felszerelések manőverezése és húzása. Íme a fa, műanyag és fém szánkók egyéb előnyei és hátrányai.

Fából készült szánkók

A fából készült szánkó a klasszikus és legnépszerűbb megoldás a havas játék kis rajongói számára. Leggyakrabban tömör, tömör tölgy- és bükkfából készülnek, amelyet a nedvességtől való védelem érdekében (pl. vízálló lakkozással) még impregnálnak is. A fából készült szánkók csúszósíneket fém védőelemekkel látták el, hogy megvédjék őket a mechanikai sérülésektől.

Fém szánkók

Előnyük, hogy tartósak és rendkívül ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben. Győződjön meg róla, hogy elektrosztatikusan vannak festve – ez csökkenti a korrózió vagy a lepattanás kockázatát. A fémszánkók ideálisak az idősebb gyermekek számára.

Műanyag szánkók

A legjobb választás a nagy sűrűségű műanyagból készült, HDPE jelöléssel ellátott szánkó lenne. Az MDPE és LDPE szimbólumok a közepes, illetve az alacsony sűrűségű anyagokat jelölik. Minél nagyobb az anyag sűrűsége, annál jobban véd a hideg vagy a sérülések ellen.

Szánkó háttámlával vagy anélkül?

A háttámla kérdése az egyik legfontosabb kérdés, amikor szánkót vásárolunk a fehér poron szánkózás legfiatalabb rajongói számára. A háttámla stabilan tartja a szánkót, ha a gyermeknek egyensúlyi problémái vannak, és megakadályozza, hogy leessen. Ha háttámlával ellátott szánkót vásárol, győződjön meg róla, hogy az elég magas, beépített és kontúros. Az idősebb gyerekeknek többek között azért nincs szükségük háttámlára, mert az csökkenti a mozgásszabadságot és korlátozza a mozgást. Az optimális megoldás a levehető háttámlával ellátott szánkó megvásárlása, amely növeli a jármű funkcionalitását, és lehetővé teszi a beállítások módosítását a gyermek életkorának vagy igényeinek megfelelően.

Mire figyeljünk, ha gyermekszánkót vásárolunk?

A gyermekszánkó kiválasztásakor mindenekelőtt arra figyeljen, hogy rendelkezik-e biztonsági tanúsítványokkal. A gyermekszánkó kiválasztásakor a felhasználó kora, súlya, magassága és képességei is fontosak. A kisebb gyerekek könnyebben húznak és tolnak egy fa vagy műanyag szánkót, míg az idősebbek választhatják a háttámla nélküli fém modelleket.

A legfiatalabb szánkósok számára jó választás a hálózsákos szánkó. A hálózsák általában vízálló anyagból (pl. orthalion) készül, és belül puha és meleg gyapjúval van ellátva. Kiváló védelmet nyújt a hó és a szél ellen, és így magas hőkomfortot biztosít hidegebb időben. Ez egy melegítővel is kiegészíthető, hogy ne kelljen a gyermekét egy extra overallba öltöztetnie. Amikor hálózsákos szánkó mellett dönt, a legjobb, ha olyan modellt választ, amelynek hossza állítható (pl. 85 cm-től 105 cm magasságig), így együtt nő a gyermekével, és több szezonon át tart. Érdemes figyelni például a fejfedőnél és a lábaknál lévő varratokra és cipzárakra, így a méretét a kicsinek megfelelően állíthatja be.

A gyermekszánkókat – különösen a legkisebbek számára – tolórúddal kell felszerelni, hogy például a szánkót babakocsiként irányíthassa, és mindig szemmel tarthassa a kicsinyét. Célszerű olyan tolórudat választani, amelynek magassága az Ön magasságának megfelelően állítható. Ha szánkót vásárol, győződjön meg arról is, hogy erős és stabil kötéllel vagy hevederrel rendelkezik, hogy könnyebb legyen irányítani.

Ha gyermeke számára szánkót vásárol, válasszon kiváló minőségű műanyagból készült ülést, amely időjárásálló és tartós még nagy gyakoriságú használat mellett is. Ellenőrizze a kivitelezés minőségét – a fából készült szánkók esetében győződjön meg arról, hogy alaposan lecsiszolták és vízállóvá tették őket; a fémből készült modellek esetében ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajtuk éles pontok vagy kiálló részek. A fiatalabb szánkóhasználók számára hasznos lehet egy lábtartó vagy kesztyűpánt is.

Amikor kétszemélyes szánkót választ – testvérek számára, vagy ha Ön szeretné elkísérni gyermekét az első lejtőzésekre -, figyeljen a jármű erejére/kapacitására, azaz a maximális terhelésre. Ha kevés hely van a házában/lakásában, válasszon összecsukható szánkót, amelyet nemcsak tárolni, de szállítani is könnyű.

Melyik szánkó egy kisgyermeknek és melyik egy egyéves gyermeknek?

Nincs alsó korhatár, amely jelezné, hogy mikortól lehet használni a szánkót. Az optimális életkor az, amikor a gyermek már képes önállóan felülni. Ha babaszánról van szó, a legjobb, ha olyan modellt választasz, amely lehetővé teszi, hogy együtt mozogj a kicsivel, vagy olyat, amelyik hálózsákkal és állítható magasságú tolórúddal rendelkezik. Az egyéveseknek szánt szánkónak mindenekelőtt szilárd háttámlával és nagy távolságban elhelyezett csúszókkal kell rendelkeznie – ezek hozzájárulnak a jármű stabilitásához, és így növelik a biztonságot sík terepen és lejtőn való haladáskor egyaránt. Mind a kisgyermek, mind az egyéves gyermek számára készült szánkónak rendelkeznie kell az üléshez tartósan rögzített, felcsatolható biztonsági övvel. A szánkó egy előtetővel is jól működik, hogy megvédje a kicsiket a hótól, esőtől vagy széltől.

Hová menjen szánkózni gyermekével?

Amikor kiválasztja a helyet, ahol gyermeke szánkózási kalandját elkezdi, keressen kis dombokat, a házhoz vagy a szomszédsághoz közeli, enyhe lejtésű dombokat, amelyek egy tucat vagy több méteres lejtőt biztosítanak. Válasszon egy széles, nem zsúfolt helyet, távol az árkoktól vagy a városi infrastruktúra elemeitől (pl. padok stb.), amely lehetővé teszi gyermeke számára, hogy biztonságosan megtanuljon szánkózni. Nagyobb gyermekkel elmehet a hegyekbe, például egy síközpontba, ahol a lejtők és sípályák mellett szánkópályákból sincs hiány.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú szánkó mellett dönt gyermeke számára, tegyen a bevált és tanúsított termékekre, amelyeknek köszönhetően a fehér őrület biztonságos kaland lesz. A Sportano.hu weboldalon fából készült, fém, háttámlás, összecsukható és síszánkók széles választékát találja a gyermekek számára olyan neves gyártóktól, mint pl: HUMBAKA, HUMBAKA by VT-Sport, Hamax vagy Prosperplast.

Polecane produkty