Terepfutó cipő – melyiket válaszd?

Sylwia Stwora-Petela 13.03.2024

A terepfutó cipő egy alapvető ruhadarab, amellyel fel kell szerelkeznünk, mielőtt belevágnánk a terepfutó kalandba. A természetes terep a változó magasságú, egyenetlen talaj miatt kihívást jelenthet a cipő számára – ezért annyira fontos, hogy a megfelelő cipőt válasszuk, amely stabilizálja a lábat és biztosítja, hogy az edzés élménye a lehető legkényelmesebb legyen.  

Miről szól a terepfutás?

De kezdjük az elején – mit is jelent az, hogy terepfutás? Nem mást, mint futást, csak természetes talajon, azaz terepen. A terepfutás jó alternatívája a járhatóbb, de kevésbé biztonságos, burkolt felületen, például a járdán vagy aszfalton való futásnak. Ebből a szempontból az egészségügyi elem nagyon fontos. A hosszú ideig tartó, kemény felületen való futás következtében ízületeink nagy, halmozott hatásoknak vannak kitéve, ami növeli a túlterheléses sérülés valószínűségét, emiatt jó ötlet a kemény felületen történő edzés helyettesítésére vagy változatosabbá tételére bevezetni a terepfutást.

Az erdei ösvényen vagy földúton való futás előnye az egyenetlen talaj. Az említett előny az, hogy az egyenetlen talajon való futás edzi az izom-helyzetérzékelést, azaz a saját testrészek helyzetének tájékozódását. Az egyensúlyérzék is fejlődik, és ennek az egyensúlynak a fenntartása terepen futás közben sokkal nagyobb izomcsoportok munkáját igényli, mint sima aszfalton. Ha a terep dombos, érdemes úgynevezett „természetes szüneteket” beiktatni, mivel az intenzitási tartományt nem az edzésprogram, hanem az útvonal formája diktálja. A nagyon meredek lejtőkön viszont, amelyeken bottal érdemes felfutni, az utcai futók által hagyományosan elhanyagolt felsőtest ugyanolyan keményen dolgozik, mint a lábak.

Terepfutó cipő – miben különbözik?

A legfontosabb dolog, amely meghatározza a futócipőnek egy adott terephez való alkalmasságát, a futótalp futófelületének típusa. Nemcsak a mintázata fontos, hanem annak az anyagkeveréknek az összetétele is, amelyből a gumi készül. Mindkét tulajdonságnak meg kell felelnie annak a felületnek, amelyen futni szándékozol. Ha köves és sziklás terepen futsz, a futófelület elég sekély lehet, de sűrűn tömörített blokkokból kell állnia, hogy kellően nagy érintkezési felületet biztosítson. Az alkalmazott gumifelületnek nagyobb keménységűnek kell lennie, hogy a talp ne kopjon túl gyorsan

A finom és sűrű futófelület jól bírja a földutakat is, de ha ezek felpuhulnak és a terep sárossá válik, akkor az agresszív futófelület a legjobb – magas és viszonylag ritkán elhelyezkedő blokkokkal, amelyek kiváló tapadást biztosítanak a puha vagy akár mocsaras talajon, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy a talp megtisztíthassa magát a sártól. Ebben a helyzetben egy lágyabb gumikeverék is felhasználásra kerül, hogy nedves körülmények között növelje a tapadást.

Ez az egyszerű felosztás nem oldja meg teljesen a legmegfelelőbb off-road lábbeli kiválasztásával járó dilemmákat, hiszen meglepő változatosság várhat rád az út során – sáros szakaszok váltakoznak sziklásokkal, változatos, csúszós gyökerekkel és persze aszfalttal. Mit lehet tenni ilyen esetben? Érdemes megfontolni egy sokoldalú modell kiválasztását. E típusú cipők talpa megbirkózik a legtöbb kültéri körülménnyel, és a mindennapi városi edzéseken is strapabíróbbnak bizonyul, de számolni kell azzal is, hogy messze nem lesz olyan kompromisszummentes a tulajdonsága, mint a speciális cipőknek.

Ha már a cipő aljánál tartunk, beszéljünk a cipő kevésbé feltűnő részéről, a középtalpról. Ez biztosítja a párnázottságot és adja a cipő profilját, az úgynevezett saroktól a lábujjig terjedő esést. Meghatározza a cipő tulajdonságait – az alacsonyabb esés a lábat a lábközépből való futásra kényszeríti (földet éréskor és elrugaszkodáskor), ami természetesebb, de a helyes technikával és alkalmazkodott mozgásszervi rendszerrel rendelkezőknek ajánlott. Másrészt a nagyobb esés és a vastag, ruganyos talp a sarokba érkezést ösztönzi, és megkönnyíti a lábujjakról való gördülést és futást. Mondhatni, hogy ez a technika megkönnyíti a helyes mozgást, így nem meglepő, hogy a legtöbb futó ezt használja a gyakorlatban. Azonban ne becsüljük le, mert lehetővé teszi, hogy a lábak pihenni tudjanak a hosszú futás során, így a haladó futók is profitálnak belőle.

Milyen párnázottsággal kell rendelkeznie a terepfutó cipőnek?  

Mi a legmegfelelőbb párnázottsági szint, amellyel egy terepfutó cipőnek rendelkeznie kell? Bár azt állítják, hogy a természetes, azaz általában viszonylag puha talajon való futás nem igényel nagy párnázottságot, a kérdés nagyban függ az egyén preferenciáitól, anatómiájától, kondíciójától és mindenekelőtt futótechnikájától. Manapság a világ vezető terepfutóinak lábán egyaránt láthatunk minimalista, vékony talppal és nulla eséssel rendelkező lábbeliket és bőséges párnázottsággal rendelkező modelleket is. Sok függ a tereptől és a távolságtól is – a minimalista cipők mozgékonyságot és nagyszerű talajérzetet nyújtanak a megerőltető utakon, míg a nagyfokú párnázottsággal rendelkező modellek kényelmet nyújtanak a hosszabb, de technikailag könnyű útvonalakon.

A terepfutó cipők középtalpa úgy is került kialakításra, hogy védelmet nyújtson az úton található éles tárgyakkal szemben, amelyek becsíphetik a lábat, ezért általában merevebb, mint a sima, kövezett talajon használt cipők. A terepfutó cipők rugalmasságának megőrzésére – anélkül, hogy feláldoznák védő tulajdonságaikat – gyakori megoldás a talpban, általában a lábközép alatt elhelyezett speciális lemezek.  

A terepfutó cipők szára

Mi különbözteti meg a terepfutó cipők szárát? Mindenekelőtt a strapabírósága. Az anyag, amelyből készül, ki van téve a szikláknak, gyökereknek és egyéb, az útvonalon található akadályoknak. Sokkal pusztítóbb azonban a terepen elkerülhetetlen sár és por. A bennük található éles részecskék behatolnak az anyag szerkezetébe és felgyorsítják annak kopását. 

A terepfutó cipők szárának másik fontos funkciója a kényelem biztosítása, ezért az igényeidtől függően védenie kell az elemek (víz, nedvesség és alacsony hőmérséklet) ellen, vagy a légáteresztő képesség biztosításával maximalizálnia kell a hőszabályozást. Előbbi esetben sűrű, vízálló vagy membránnal ellátott anyagok kerülnek felhasználásra, míg nyári időben a sűrű hálós anyag a legjobb döntés. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a vízálló szárak jelentősen csökkentik a szellőzést (még a membránnal ellátottak is), így a lábbeliknek esélyük sincs kiszáradni futás közben. A légáteresztő kialakításokkal ellentétben, amelyek lehetővé teszik a nedvesség elpárolgását, amikor javul az időjárás.

Milyen terepfutó cipőt érdemes választani – lazát vagy testhezállót?

A hosszú távokra tervezett terepfutó cipőknek több helyet kell biztosítaniuk a lábujjak területén, mivel a lábfej a hosszú órákon át tartó futás során kissé megduzzadhat. Ezzel szemben a rövidebb, de technikailag kihívást jelentő utakra szánt lábbeliknek a lehető legjobban illeszkedőnek kell lenniük, amit egyrészt a jól szabott szár, másrészt a szerkezetével együttműködő fűzőrendszer biztosít, amely megerősíti a lábfej alátámasztását.

A terepfutó cipők egyéb lényeges elemei 

Ha nehéz terepen, gyakran éjszaka és kedvezőtlen időjárási körülmények között fogsz futni, fontos, hogy odafigyelj néhány, a biztonság és a kényelem szempontjából fontos tervezési részletre. A magas, gumiborítású lábujjbőr megvédi a lábujjakat az úton található akadályokba való ütközéstől. A sarokrész merevítő szerkezete növeli a boka stabilitását, az oldalsó – műanyagból, gumiból vagy strapabíró anyagból készült – magasabb bélés pedig megvédi a szárat a talaj éles elemeivel való érintkezéstől, és megóvja a nedvességtől, amikor harmatos réteken vagy sekély pocsolyákon kelsz át. 

A Sportano.hu webáruházban olyan neves gyártók terepfutó cipőit találod, mint a HOKA, a La Sportiva, az On Cloud, a Mizuno és a Salomon. Speciális felépítésük biztosítja a kiváló minőségű terepfutás élményét.

Polecane produkty